Aký bol skutočný socializmus v minulosti?
Diskusia, z ktorej možno vyjdem ako hlúpa :D ale zaujíma ma to. Už dlho sa zaujímam o tému socializmu u nás, v tej dobe som ešte nežila. Z toho čo sa dočítam alebo si niekde pozriem to má v mojej hlave taký negatívny opar. Nechcela by som to tu znova. Ale keď sa o tom bavíme s mojimi rodičmi alebo starými rodičmi, tak na to pozerajú optimisticky a vraj nám mladým sa podkladajú nepravdivé informácie a proste čo my mladí o tom vieme... Aký máte na to pohľaď? Možno aj tí čo v tej dobe žili?
@ dostal som 3 izbový byt s kumbalom za 24 500 korún v 1988
Moji rodicia ani svokrovci nemaju na to taketo optimisticke spomienky, hoci boli vtedy mladi. A ja som tiez rada, ze zijem v dnesnej dobe
Narodila som sa v roku 1974. Nezna revolucia ma zastihla v 15-tich na gympli.
V obdobi socializmu som ako dieta nevnimala nic negativne, mali sme dom, dobre jedlo, chodili sme do skoly.... Az na to, ze som nedokazala pochopit, ze tie krasne exoticke destinacie z Neckermann katalogu (priniesol otec z lietadla) nemozem navstivit, lebo medved...... Tak naco to do pekla v tom katalogu je?, no pre cudzincov zo zapadu..... Preco? Preco nie aj pre nas?
Takze u mña to bolo najma o slobode, a prave v tych 15-tich som ju konecne ziskala.....
NIKDY by som nechcela zit znova v tom otrasnom obdobi, kde dostanes najest, ale mas drzat hubu a byt cely zivot "na retazi" .... Aj kravy v kravine dostanu najest a maju teplo......
@mikitilik29 kto by ta mal ukamenovat prosím ta..tak ako socializmus aj kapitalizmus ma svoje pre a proti. Len si treba uvedomiť ze my na Slovensku sme na milé od demokracie. A v tejto krajine to tak aj vyzerá.
Môj dedo požiarnik hasil horiaci kostol, ktorý je dnes národnou kultúrnou pamiatkou
Súdruhovia ho za jeho počin odmenili uránovými baniami. Z bani sa vrátil ako živá mŕtvola. Poslali ho domov aby nikto nemohol povedať že tam umrel
Asi toľko k blahu žitia v komunizme
@tenerifka a teraz máš slobodu slova? Kovacic si otvoril ústa a išiel. A veľa ľudí čo si otvoria ústa nesúhlasia tak idú. Je to veľmi všeobecne ze je sloboda slova. Ľudia sa na svojich pracoviskách bojia ohlásiť lebo pôjdu. Není všetko lietať do zahraničia. Aké máme zdravotníctvo? Školstvo? Bez urážky v tej dobe bolo na vyššej úrovni. Keby sa vtedy nepostavili byty nemocnice a školy dnes sme ako zobraci. Lebo "demokrati" nestavaju.
nie každý prežíval socializmus v pohode, stačilo mať niekoho na západe z rodiny alebo zdrhol a boli problémy, ja pochádzam z takej rodiny a bolo to pre nás ťažké malo to na nás dopady
@tenerifka podobna skusenost, ja som r1970. Ale so zapadom som mala skusenost, otec pracoval v Juhoslavii s prestavkami do mojich 14r. Nosila som odtial domov nemecke Bravo, bola som s nim doma za hviezdu 😅 Co sa ludom na socializme paci, je asi ten pocit istoty - prace, byvania, zdravotnej starostlivosti…. Ale pocit neslobody to mnohym nenahradilo - moznost cestovat, ci vobec dostavat informacie (co je aj dnes problem) a nekriticky obdiv v ZSSR. Ked buchol Cernobyl, dolezitejsi bol 1.maj ako zdravie ludi…
No moji rodicia na to teda nespominaju najlepsie. A to sme mali “vsetko”. Ja som narodena v roku 1987, cize som to nezazila. A dufam, ze ani nezazijem a moje deti tiez nie … tento spomienkovy optimizmus je ale pre slovakov uplne normalny… a celkom mu nerozumiem… moj otec chcel emigrovat. Moja mamina v poslednej chvili cukla. Vsetko bolo uz vybavene. Ale vedela co by zostavajucu rodinu cakalo ak by usli. Uz len toto nie je normalne, ze si sa slobodne nemohla rozhodnut, kde budes zit. A aj taka dovolenka nebola o tom kam chces ist. Ale kam a ci ta sudruhovia pustia 🤷♀️
Moji rodicia ospevuju tu dobu,lebo dostali byt,kazdy mal pracu. Ale to,ze museli posluchat,nemat nazor na nic,to uz nevideli. Poviem to sprosto,ale socializmus si uzili len jednoduchsi ludia. Ludia,ktori chceli zit,nieco zazit a niekym byt,ti na to nemaju dobre spomienky. Zapad bol vzdy zly,zatajovali sa informacie. Vid napr Cernobyl. Po kolkych dnoch sme sa to dozvedeli. Ked uz bol mrak davno nad zapadom,tak museli vyjst s pravdou von. Otrasne obdobie podla mna.
@markusrasford vdaka tej slobode ziskanej v 1989 som pre 25 rokmi odisla zo Slovenska za lepsim zivotom, od tych 15-tich som vedela, ze to raz urobim, len som cakala na vhodny moment. A aj tu v zahranici ide hocijaka politika okolo mña len zavanom....Zivot je kratky a snazim sa ho uzivat v dobrom fyzickom, ale najma psychickom zdravi
@tenerifka áno ta sloboda je v zahraničí od rodičov od rodiny preč. Si slobodná teším sa a zarábať si na svoj život tam lebo na Slovensku si zoberieš hypo a do smrti ju budeš platiť
Ja som rocnik 1971 a teda na socializme nevidim nic dobre, len to, ze som vtedy bola mlada. Samozrejme ludia, ktori potrebuju, aby ich niekto viedol za rucicku a uspokoja sa s tym, co im kto nadeli, ti by boli vsetkymi desiatimi za socializmus.
@simsalabim s tym Bravom sme dve😁, aj moj otec velmi casto jazdil do Juhoslavie a aj inde, a nosil mi veci, s ktorymi som bola v skole👍. Ale bolo to len pozlatko. Ked som mala 11-12 a moja segra 14-15, tak som velmi vnimala, ako sa otec s ñou bavi inak ako so mnou, o Rusku, o zapade.... Zatajovli mi realitu, bola som este mala, a dost velka drzka, bolo riziko, ze v skole poviem nieco, co by nebolo vhodne
Robotnícka trieda nemusela použiť mozgovú bunku, pretože všetko bolo za nich vybavené. Po páde socializmu boli všetci vyhúkaný ako budú žiť, niektorý sa uchytili lepšie/horšie, neuchytili. Spomínajú na to v dobrom, pretože bol pre nich obrovský tlak a stres sa prispôsobiť dobe. Dodnes si myslia, že keď budeme pracovať a študovať, tak budeme úspešný, aj keď to nie je vôbec pravda (záruka). Niektorý ostali zaseknutý a boja sa urobiť akúkoľvek zmenu v živote. Žiadny spôsob fungovania štátu nie je čiernobiely, takže všetko má svoje + a -. Každopádne ľudia, ktorý boli v tej dobe šikovný a nemali možnosť sa posunúť spokojný veru neboli a dnes Vám povedia, že to bola šikaná a nemohli si dovoliť nič spraviť. To je uhol pohľadu, nie pravda pravdúca, tak sa nerozplývajte, ale tiež ma to zaujímalo a vypočul som si názory ľudí. V mojej rodine iba robotnícka trieda (tí si pochvaľujú ako bolo dobre). Ľudia z iných vrstiev sa sťažujú.
@dskjhfdlkdjhl ty vieš v akom stave je zdravotníctvo? školstvo? Nikto nikoho za ručičku neviedol? Koľko nemocníc sa postavilo od roku 1989? Jedna aj to postavil Hascak.
@astronaut321 ty robotníci postavili nemocnice, školy, obchody...fabriky.
Pamatam si matne.poloprazdne regale v potravinach.to,ze ma triedna posielala do radu na pomarance z vyucovania.hodiny nabozenstva v pivnici.pravidelne kontroly,kto chodi na nabozenstvo,nech dvihne ruku...uplne rozumiem,preco starsia generacia ospevuje.lebo sme holubici narod,ktory ked ma nad sebou tvrdu ruku a kontrolu ,tak mu to vyhovuje. Sklonit hlavu,byt ticho a nechat nad sebou despotov vladnut a nerozmyslat(aktualna situacia len potvrdzuje)..Cest vynimkam.
Ja som vtedy sice nezila, ale stacilo mi, ked som si citala o tzv. kadrovych posudkoch… grc, ktory mohol vzist len z chorej hlavy.
@markusrasford Ako dlho si zil v socializme?
@dskjhfdlkdjhl dosť dlho aby som to vedel reálne zhodnotiť.
@markusrasford Ved napis presne, ja som dala rok narodenia, tak sa nehanbi a pridaj tiez.
@dskjhfdlkdjhl ja sa nehanbím. Téma nieje rok môjho narodenia
Nemala som robotnícky ani rolnicky pôvod, štbaci boli u nás pečení- varení.Mama nemohla robiť svoju prácu učiteľky,ja som sa hlásila na obyčajnú strednú školu, tak zasadala akási " komisia" na okresnom vybore co so mnou...
Otec nám však pripravil nadherne detstvo,to mu nikdy nezabudnem.Potom som už začala chápať aj ja co sa okolo nás deje.A vytiahla som maturitnú otázku zo slovenčiny Kultúrna politika KSČ.Ja,čo som mala všetku literatúru v malicku a SJ som ovládala excelentne. Učiteľka ma zastavila po pár vetách,Bali sa co poviem...
Cez nežnú revolúciu som mala 26r.a plno ideálov ako skoro každý.Hned sme vyrazili do sveta.Rim mi pripadal ako zázrak.
Táto doba sa mi nepáči,praje zlodejom,mafianom,nepoctivcom,vychcanym..a egoistom najviac....ale aspoň ma nik nesleduje,moje deti môžu študovať co chcú a žiť kde chcú.
@dskjhfdlkdjhl píš k téme a nie k dátumu môjho narodenia. Co ma chceš kadrovat alebo poučovať? Pýtal som sa ta niečo nato si neodpovedala
@markusrasford Takze evidentne si toho v tom socializme nezazil, inak by si nemal problem napisat vek. Skusenosti tohto typu su neprenosne a teda vies tak figu borovu o tom, aky bol vtedy zivot.
@dskjhfdlkdjhl skus odpovedať na moju otázku.
@dskjhfdlkdjhl 28.oktobra 1989 som sa zenil v kostole. Ty figa borova...jaj aj s takými mudrlantmi ako si ty.
@markusrasford Kludne Ti odpoviem-viem v akom stave je zdravotnictvo, aj skolstvo a to zrejme ovela lepsie ako Ty. Ale to, v akom stave to je, to je vysledok debilnej volby ludi. To ale nema nic s tym, co som pisala a sice, ze v socializme by som uz zit nechcela.

No tak to so zvedavá co ti tu napíšu 😃 ja sa k tomu radšej nevyjadril, lebo ma ukamenuju 😂