Aký je podľa vašich skúseností život pri mori?
Dokázali ste niekto urobiť veľkú životnú zmenu a presťahovali ste sa s rodinou k moru?
Ak áno, tak kam? A neľutujete?
žijeme v Španielsku a teda priznam sa že to more vnimam ako kuchajdu alebo ine jazero ked som žila v BA 😁 v lete ideme do mora tak 5 krat maximalne..ale tak to je individualne asi. Nelutujem to urcite ze sme tu boli ale ajtak sa chystáme preč, chcela by som aby moje dieťa poznalo všetky ročné obdobia. Tu máš leto do oktobra potom začne studenšia jeseň a takto už k dnešnemu datumu mame 25 stupňov. Ak je dôvod sťahovania sa iba more tak by som sa určite nesťahovala, ak cestujete za pracou tak okej. Ale myslim si ze by aj vás prestalo to more bavit tak po roku ked by ste sa "udomacnili"
A ešte jedna dôležitá vec, sú potraviny 😂 nikdy si viac nebudeš vážiť slovenskú kuchyňu a kvalitu slovenskych vyrobkov ..syrov,šuniek,mäsa atď ako v deň keď sa po roku vratiš na Sk pozriet mamu a ona ti pripravi hostinu taku ze sa nebudes chciet ani vratit 😂 ja osobne som.si myslela že sa stahujem do vyspelej krajiny a že slovensko je jeden shit! Ale vôbec.. nikde to nieje take super ako každy očakava. Čo by som ja zato dala byť doma 😊
@aylinn a musela si sa naučiť španielsky či si vystačíš s angličtinou v práci?
@karolinakr tak zaleži kde chceš pracovať v španielsku som dokopy 3 roky. V andaluzii iba rok a stale neviem skoro vobec španielsky 😁pritom je to jeden z najlahsich jazykov. No mne to nejde nejak do hlavy. Moja prva praca tu, bola na plaži v holandskej restauracii takze tam som si vystacila s anglitctinou a nemcinou. Predtym som pracovala za barom na diskoteke a tiez iba s anglitctinou.
Takze ako čašničke by určite stačila anglitčtina
@aylinn španielsko oproti SR nieje o veľa vyspelejšia krajina
@aylinn Ja som tiež rozmýšĺala na Španielskom kvoli slnku a pláži a moru a teraz sa dozviem, že človek ide plávať 5x.To nie je veĺmi povzbudivé.A s tou stravou suhlasím.Ked som v U K prvý x videla potraviny, skoro ma naplo
@karolinakr tak ono človek ked ide zo slovenska kde je ledva jedno poriadné kupalisko a prestahuje sa prave cez sezonu k moru tak jasne ze je to euforia a si co najviac pri mori a uzivas si to. Ale potom sa aj zamestnaš a robi sa tu 6 dni v tyzdni takze nato uz ani nrmas cas , potom.si uz aj znechutena ze si v robote v takom teple a este ked eobis na plazi😁😁 vidis vsetkych tych ludi jak sa opaluju a kupu a ty sa škvariš v reštike bez klimy pod gumenou strechou tak si neraz povies ze dpc.radsej by som bola zavreta v banke niekde v auparku alebo co 😁 ale to je iba moj uhol pohladu 😁 nemuselo by to tak byt.
@karolinakr hej no ked som zila v UK tak som schudla za 2 mesiace 7 kil😁 ze sa tam.nic nedalo jest..
@aylinn 🤣🤣 pravda
Ja som pred par rokmi išla študovať na dlhsie anglictinu na Maltu. Každý deň som bola na plazí. Ja som si všimla zvláštnosti, že more celkom blahodarne pôsobilo na moje zdravie, vôbec som nebola chora, asi po mesiaci som sa aj bez dezodorantu vôbec nepotila. Kuchyňa bola smrncnuta talianskom, čiže mi sk špeciality nechýbali..pracovne som bola dlhodobo aj v Mexiku a tam mi to vadilo, strava otrasná - v podstate len tacos a burgre, aj keď musím povedat, že mesto bolo celkom udržiavané, zelene trávniky, krajsie než Bratislava, samozrejme mimo mesta boli aj chudobné štvrte..
@karolinakr to sa časom zunuje.My sme tu mali návštevu zo zahraničia a najviac ich upútali jaskyne, termálne kúpaliská, hrady, zámky, lebo tam kde žijú nie je taká história.Kazdu staršiu budovu si fotili.
@aylinn čo by som za to dala, keby nemusela byť jeseň a zima pre mňa len utrpenie.Vsetci cucia doma o 16 tma vonku prázdno.Pri mori máš zase ryby, morské potvory, ovocie mne sa páči ten ich životný štýl všetci vonku v kaviarňach, druzne spolu.Ja som musela byť v minulom živote Talianka, keď som tam mám endorfíny na rozdávanie😀môžete bicyklovať, behať pri mori, korčule krásny život.Vzdy som chcela ísť až do Andaluzie bola som max po Barcelonu toto leto som tam chcela zobrať syna na štadión, pozrieť Sagradu a asi nič z toho kvôli tej panike.
Autorka išla by som hneď kúpila apartmán a prenajimala, keď už mám fantáziu popustiť.A kde?pre mňa jednoznačne Taliansko aj, keď ekonomicky sú v r...i.
@eliska13 vždy chceme to čo nemame 🤷🏻♀️😁 tak ako ked v zime pindame ze chceme leto v lete ze chceme zimu, alebo mame kucerave vlasy a chceme rovne a naopak.. ano aj mne sa to pačilo kym som realne v tej kaviarni nemusela kôli ich družnemu spôsobu života traviť 4 hodiny po skonceni pracovnej doby 😂😂
Ja sa tešim na "zimu" odkedy som tu hlavne kôli tomu že zmiznu šváby z ulic😂😂 to je moja najvacsia nocna mora ides si vecer z roboty a pred tebou 7cm švab iba sa modliš aby to nebolo prave to pohlavie ktore vie lietat (niesom.si ista ci samec slebo samicka) 😁 aaa toto jedno.ti uznavam.tie morske speciality co na slovensku ozaj malokde najdes v takej kvalite (ak vobec)
Neviem porovnat lebo na zajazde je tam vzdy tak vsetko spravene aby sa stredoeuropania citili ako doma. Radsej mam termalne bazeny ako more. Ale co sa chcem spytat spominate tu potraviny a ja zase z medii viem ze sa casto riesila ta dvojaka kvalita potravin v EU. Tak je to naozaj tak? My ich mame obela lepsie v strednej europe ako zvysok EU ci ako?
To co naisto viem povedat je ze co zvykli doniest ludia zo zajazdov nejake miestne sladkosti (obvykle cokolady, kexiky) tak mi chutili ako tie polske z lidlu. Pecivarne Sered robia ovela lepsie kludne sa to vyrovna milke kinderu a pod.
@horror mozno je to iba sila zvyku, ale tak povedzme si pravdu kto nema rad jedlo? Pre niekoho to mozno blbost co napisem ale na SK , prideš do obchodu kaufland,tesco maš obrovsky regal kde maš na vyber z milion druhov VYBORNYCH párkov,salam,šuniek, šalátov ako parižsky, ryby na kyslo ideš ďalej k syrom.. maš tam bambina , karičky v črievku ,šunkove peny vyborne maslá kvalitné , syry trojuholnikove, 30 druhov tvrdych syrov, ideš k jogurtom stojiš tam pol hodinu lebo si nevieš vybrať ktory je lepši, pečivo chlieb.. to mi chyba asi najviac a mohla by som pokracovat to boli iba zakladne potraviny... a tu? Ja niesom.akoze zrovna kupujuci ktory pozera zlozenie vsetkeho čo je zdrave a čo ma ake ečka ale tu chytis do ruky a vidis ze sa to nebude dat jest 😁 ale je to samozrejme o navykoch ja ich tu nechcem teraz zvozit pod ciernu zem, oni mwju ine stravovacie navyky ako my , tym padom si nepotrpia na kvalitu v tychto veciach. U nich velmi fiči serrano to je ako maju taliani prošuto(neviem jak sa to pise)
@sara07 pre cudzincov je to casto ritual ráno pred prácou či po si dať kávu v kaviarni, raňajky, malé picollo na pumpe.My sme usadenejsi a viac doma.Neviem ako to robia pracuju viac ako my, dlhšie a aj tak cas si nájdu.Peniaze...ver tomu, že každý deň minies na veľa veci zbytočne časopis, zuvacky, obed vo foode.ja som žila 3 m v IT tam ženy bezne odnesu deti do škôlky skoly a idú na kávu poklebetia idú na trh do obchodu a variť, lebo za chvilu prídu deti domov jesť a potom späť do školy.
@horror sladkosti tu nenakupujeme.. radsej si spravim palacinky s dzemom alebo si dam do jogurtu njake cerealie ale tu aj obycajne kindervajco chuti po straaasnej umeline.
A španieli naozaj okrem Paelly nemaju tušim žiadnu extra kuchynu. Ja keď pečiem priatelovi do roboty kolače, bublaninu,pudingove rezy,babovku a čojaviem čo ti kolegovia sa zabijaju za tym..
@aylinn 🤣 to je dobre.Kolegovia budu na teba v dobrom spominať.
@aylinn no vidíš a máš biznis plán😀mne dali na večeru rizoto a až neskôr som zistila, že je z chobotnice každá polievka, jedlo bolo paradajkové my sme mali jedlo v Španielsku veľmi zle.a ešte nás na pláži okradli za melón.Bola to naša chyba bola som mladučká hlúpa a pani predávala štvrtky melónu na pláži a zaplatili sme neskutočné peniaze začala kričať, že zavolá políciu takí ti plazovi zlodeji, tak som mala trpký zážitok.
My sme v chorvatsku ja oskbme 5 rokov a je super, 🙂 iba kazdy si zvyka inak postupne
@eliska13 ved som povedala ze nech mi otvori drahy food truck a budem tam robit bryndzaky a segedin aj bublaninu v zime na vianoce cigansku,varene vino to tu tiez nepoznaju 😁😁
Ja ti nieco poviem,predstav si prve tyzdne tehotenstva.. umieras jak ti je zle a jedine co mozes dat do ust je polievka. Drahy prisiel ze ideme na rande ze ma zobere na miesto kde sa jeho kamos zenil. Ja ze super nevladzem varit dam si polievku tam. Objednala som.si KURACI VYVAR... prniesli mi dažďovu kalnu vodu s kusmi mastneho BRAVČOVEHO MASA potom.aj nejaka rybacia kost tam plavala a este aj KUKURICA .. asi na chuť 😊
No tak v momente ma naplo ti poviem a dojedla som polievky v spanielsku.
@aylinn a sme pri tom ze "mozno je to navyk" aj ja som si to myslela ze ak anglican nikdy neochutnal lepsie tak mu chuti ich maso ale to len preto ze nema s cim porovnat lebo ak by to bolo tak ze kazdy narod lubo svoje tak by nebola madarska kuchyna svetoznama! Cim to asi bude ze je??? Lebo madarska kuchyna je vlastne stredoeuropska vsetky okolite staty aj slovensko maju podobne potraviny ako madarsko a preto nase jedlo patri k svetovym spickam a ked cestujete nikde vam nechuti. Ale v zapadnej europe casto nezozeniete slovenske jedlo tak to kompenzuju tym te jedia azijske lebo cinske restiky su vsade a oni maju podobne dobre ako stredna europa. Znami v UK chodia do polskeho obchodu alebo na cinu.
Ziju pri mori (Liverpool) aj tam pracuju v pristave ale ze more vnimaju ako kazdodennu vec presne ako aylinn pisala ze je to ako Dunaj pre Bratislavcanov. Skor na pocasie si nevedia zvyknut ze stale zamracene, hrozne malo slnka, a furt prsi. Takze vyhlad na more zdaleka nevyvazi nedostatok slnka a vecny dazd!
Bratranci ziju v Rotterdame a tiez tam pracuju v pristave, more vidia stale ale tiez vravia ze strasne tam fuka takze radsej by zili vo vnutrozemi s lepsim pocasim.
@sara07
@aylinn tak dažďovú vodu kalnú s rybacou kosťou a kukuricou som ešte nejedla😁 ale tomu sa len vyrovna take anglicke hnusne máso zapečene v cestíčku- to sú take koláče ako u nás šatočky.Zle to vyzera a ešte horšie chutí
Ale poznáte bravčove paprčky v huspenine? Tak jedna Pakistanka ma pozvala na kuraciu- slížovú- polievku s huspeninou a čakala kým všetko zjem. 3 dni som jej nosila tanier
@aylinn kásna pláž 😍
Ďakujem dievčatá, že ste sa zapojili 🙂
Jasné, doma je doma, rodina, priatelia, jedlo.. len ja posledné dni intezívne cítim, že potrebujem zmenu. Neviem to ani zdôvodniť konkrétne že prečo, je to len silný vnútorný pocit.
Mám prácu, ktorú môžem robiť cez net, najlepšie sa cítim, ked som pri mori, vyhovuje mi vzduch, klíma, proste to milujem.
Tak som bola zvedavá, do ktorej krajiny ste sa Vy vybrali a či to naplnilo Vaše očakávania 🙂

Joj hned by som isla