Aký je podľa vašich skúseností život pri mori?
Dokázali ste niekto urobiť veľkú životnú zmenu a presťahovali ste sa s rodinou k moru?
Ak áno, tak kam? A neľutujete?
Podla mňa na život pri mori si môžeš vyberať jedine španielsko,taliansko možno ešte francuzsko ale tam by ste s anglitctinou nepochodili.. kolko krat francuzsky turisti idu na istotu a začnu rozpravat francuzsky a ked poviem ze nerozumiem tak zomna spravia hlupanu... ako keby francuzstina bol svetovy jazyk😂😂 ale ak maš možnosť pracovat z domu cez net tak to vyskušajte ale nie na trvalo, urcite si nechajte zazemie na sk a buďte na preskačku raz tam raz tam ak sa vam da 🙂 sama uvidis casom ci to bolo to co si chcela
@aylinn A kam by si isla v Spanielsku?
No ja som v Malage ale keby som si mala vybrat idem urcite do Barcelony 😊👍
@aylinn Mne by vyhovovalo práve nejaké menšie mestečko, kľudne aj dedina. Ja budem o chvíľu 50tnička, takže skôr niečo kľudné 🙂 menší domček a more 🙂
Ahaaa som nevedela tak to potom niečo takéto https://www.google.com/search?q=mijas&client=ms...
@aylinn Tak teda, zalezi na cloveku. Podla toho, co pises, robis manualnu tazku nekvalifikovanu robotu - casnicku v bare na plazi. Milujem Spanielsko a bola som tam uz asi 10 x, aj v Taliansku. Ja praveze placem ,ked pridem do talianskeho supermarketu, kde neviem, aky druh ryze na risoto si skorkupit, ktore vynikajuce semolina cestoviny, ci ktory dubak, kvalitne sunky ci syry. Spanielsko takisto, idem k pultu s rybami, kupim slavky , musle - spravim linguine vongole, kupim velku prazmu, urobim na grile s bylinkami, kupim kvalitne vonave velke rajciny, papriky - teraz - v marci. Ci krasne zlte kuracie maso..
Spominas syry v crievku, bambina zo Slovenska - lacne extra solene "syry".
Teraz sme boli v Andaluzii, kvalitne syry, tvrde, makke, zrejuce atd..
Takze, v podstate, to, co clovek je a kupuje zalezi len na nom.
U nas v tescu a v kauflande je vacsina lacnych nizkokvalitnych potravin, za kvalitu si priplatis.
@aylinn ja s tebou uplne suhlasim, ja som bola niekolkokrat ma Malorke, Ibize, aj na pevnine, ale to jedlo v obchodoch je jedna katastrofa, sladkosti su priserne, aj pri rovnakych tovaroch, je chut u nas uplne ina ako tam, oni maju vsetko nejake strasne sladke (a to ja sladke milujem), sunka hrozna, chlieb ziadny
vzdy som sa tesila domov, na normalne jedlo
@mirage hovorila som o zakladnych potravinách, keď to ješ denne ,tak tam ten rozdiel citiš a tu si tak isto za kvalitu priplatiš asi ako všade na svete , je to pochopiteľné. Ano ryby su super ale to nieje Španielsky výrobok a tiež sa nedaju jesť denne, ked si na dovolenke tak ich jest môžeš každy deň ale určite nie 365dni v roku 🤷🏻♀️ neviem kolko stoji maso na SK nepamatam si ale tak tu za kilo kuracich prs si pýtaju aj 8eur takže to sa tiež neda každý deň kupovať. A čudovala by si sa ako by ti chybali tie lacne extra solene syry 😂 naozaj ja by som za ne vymenila mozno aj nasu garzonku😂😂
@aylinn Vďaka, pozriem 😍
Mne zas vonku kofola chyba, kedysi mali poliaci, teraz uz ani oni nie
V chorvatsku sme byvali u jednej rodiny. Plaz pesi asi 3 - 5 min.
Nebola sa kupat 12 rokov.
@mirage 100% súhlas. Ja žijem v zahraničí už vyše 16 rokov, bez problémov som si zvykla na potraviny, nielen sú chuťovo lepšie, ale zväčša aj kvalitnejšie.
Síce nežijem v Španielsku alebo Taliansku, ale chodím do Talianskych obchodov - kupujem casto talianske aj španielske výrobky napríklad napriklad spomínané masové ci syry... to by som vôbec neporovnávala s tými “mukovymi špecialitami a syrmi typu bambino a tavené trojuholníky...
slovenské/české cukrovinky chutia čoraz horšie, sú čoraz sladšie a keď si človek prečíta zloženie, tak ho aj prejde chuť to vôbec jest ...
sú ľudia, ktorí sú jednoducho naučení na nejaké chute a nedokážu si zvyknut na niečo iné a to nielen Slováci, tým je najlepšie tam, kde žijú, alebo na mieste, kde si môžu kupovať tie svoje potraviny
Anonym - keby som si mohla vybrať, tak osobne sa presťahujem do Talianska, páči sa mi krajina, mestá, výborné jedlo, príjemná klíma, my sa tam s mužom neustále vraciame a vždy sa tam cítim ako doma.
Kedysi sme chceli tiež žiť pri mori, ale z ekonomickych dôvodov sme zakotvili vo vnútrozemí... dúfam, že raz si splníme sen
Držím palce, nech nájdeš svoje miestečko
@sisaka Vďaka ❤
Ahoj žienky, tiež nad tým často rozmýšľam, mňa láka okrem Talianska aj Grécko, nejaká oblasť nie veľmi postihnutá turizmom, kľudná, s krásnym priezračným morom, s ich super kuchyňou....len nemám tie "gule" pre to niečo urobiť...😔
Ja tiez nechapem tu tuzbu po slovenskych potravinach, tresky a horalky nejem a kofoly nepijem, na nicom typicky slovenskom nie som zavisla, mne by po slovenskych potravinach srdce nepistalo, ak by som byvala v zahranici, ale teda ja sa stahovat netuzim🙂
@rainbow1 Aj my milujeme Grécko 😍
Tiež sme sa nad týmto vážne nezamýšľali, kým boli deti malé, ale už sú to dospeláci, my pomaly 50tnici a kedy si začať plniť sny, keď nie teraz..
Aj my už máme s mm 45 a 47 rokov, jedna dcéra dospelá, ale jedna má 8 rokov, takže to ma "blokuje" ju vytiahnuť z kolektívu, plus mám celkom dobrú prácu (sic náročnú ale baví ma, aj celkom slušne zaplatenú)......uvidíme kúsok neskôr 🙂, môj sen bol prevádzkovať malý šikovný penziónik na brehu mora, ale ako píšem, chýbajú mi tie "gule", pardon za vyjadrovanie, neviem to inak napísať 🙂, Grécko milujeme, tento rok sa vraciame na Sarti 🙂
@autor Australia 😉 plaz mozes mat len pre seba (mimo mesta)
@lavender273 Dokonalá nádhera 😍
No len škoda, že presunúť sa do Austrálie len tak nedá..
pozri si nove byvanie na jojke na nete v archive par mesiacov dozadu tam dve damy vyberali dom/byt v spanielsku. drzim palce
Juh FR, pri St. Tropez, momentálne jedna moja polovica ľutuje návrat a ta druha zasa vie prečo som sa vrátila, no chyba mi jazyk, ľudia, beh popri pobrežiu s výhľadom na ST. Tropez, krásne miesta, slnko (hoci leto nie je sranda 😂).... Ale bojujem s pocitom, že mi je smutno za FR, predtým som tam bola v Alpach, kde mam veľa známych a bola som tam dlhšie no Riviéra je Riviéra... Možno raz ktovie.....
my zijeme 10r na juhu fr, na plaz to mam 30minut. a teda vobec sa nam to nezrujnovalo, do alp to mame 2hodiny takze dieta pozna aj sneh, aj miernu zimu a peknu jar jesen a leto. na plaz chodime casto, cely rok, uzasne je ked sa mozeme hrat v piesku a nikde ani nohy, v krasny februarovy januarovy den kedy prekvapi vikend a je 20stupnov. stale mame ale zaujem chodit aj na dovolenky, ale nie cez leto, ale v novembri, a do dialky, kde more ma 29st, to na riviere nemame, take teple more..ale uz len ten vzduch relax slnko, a ist tam hodikedy je super. muz so synom chodia aj rybarcit, tak tiez super
Ja zijem pri mori, v Australii - a zboznujem to tu. Syncek sa mi narodil uz tu. ja som taky vysloveny letny typ mam rada iba ked je teplo cize mne styri rocne obdobia nechybaju. co uznavam ze nie kazdy je tento pripad.
@juliet86 Ďakujem, pozriem si to 🙂
Dievčatá, úprimne závidím, že sa Vám podarilo ísť a začať nový život pri mori, dúfam, že si aj my splníme tento veľký sen 🙂
Ahojte, my žijeme tiež v spanielsku v Barcelone. Momentálne som na SVK lebo som tehotná, plus kvôli korone. Za mňa musím povedať, že mám rada Slovensko, ale už si neviem predstaviť návrat sem na stálo. Nam maximálne vyhovuje život tam. Sme tam niekoľko rokov a more sa nám nezunovalo. Naopak každý deň keď som si chodievala zabehať po plazi pri východe slnka tak som mala motýle v bruchu a pýtala sa samej seba, prečo sme sa sem neprestahovali skôr. Milujeme to tam, mentalitu ľudí, životný štýl, jedlo všetko. Za mňa, mne vôbec nechýbaju 4 ročne obdobia. Som teplomil a milujem slnečné dni. Klímu mame, takže v cajku. Ak predsa len zatúžime po lyžovačke ideme na sever esp , alebo prídeme na SVK do tatier na dovolenku. V tatrách sa len rozculime z vysokých cien a arogantnosti personálu v hoteloch a ideme spať do ESP 😄 žiaľ.. Co sa týka stravy a mňa vôbec nesúhlasím, že je v ESP zla strava. Niektoré veci sú iné, inak chutia, ale nie zle. Potraviny majú vysokú kvalitu. Pečivo je super, zelenina a ovocie božské. Obrovské, voňavé. Pre mňa je zážitok ísť si s košíkom na trh a nakúpiť čerstvé veci. Sladkosti moc nejdeme, ale vidím v regáloch mnoho rovnakých ako mame na Slovensku. A kvôli horalke a bryndzi teda neplacem za slovenskom. Samozrejme keď prídeme na SVK tak "krochkame" nad maminou kuchyňou, ale nechýba nám to v spanielsku. Myslím typické slovenské jedlá. A keď by aj áno je tam kopec poľských obchodov, kde sa naše suroviny a prísady dajú kúpiť. Každý si zvyká na novú krajinu inak samozrejme. Niekto tam ide len kvoli práci a nájde si 300 dôvodov, prečo sa mu tam nepáči. A niekoho na juh proste srdce tiahlo, možno niečo z minulých životov ;), alebo je jednoducho predurčený na život v inej krajine ako v tej v ktorej sa narodil.. 🙂 je to individuálne.. My sme na Slovensku pár týždňov a už sa neviem dočkať návratu do ESP 🙂