icon

Aký je rozdiel medzi šťastím a spokojnosťou?

tanasova
22. aug 2024

Na túto otázku som natrafila v jednej knihe a odvtedy mi nejde z hlavy. Čo na ňu hovoríte?

marianarem
•
22. aug 2024

@tanasova Pre mna je byt stastny skor taky kratkodobejsi stav, ked realne citim prival radosti. Dlhodobo sa takto nikdy necitim. Ked mam dlhodobejsie pocit, ze vsetko funguje a ide dobrym smerom, tak vtedy som spokojna.

egonsk
•
22. aug 2024

@tanasova spokojna mozes byt napriklad z dobre vykonanej prace, ale stastna mozes byt, ked ti novy frajer vyzna lasku. 😉

zuzitko74
•
22. aug 2024

Spokojnosť sa viaže na výkon, alebo životné okolnosti. By šťastný je postoj, vnútorné nastavenie duše.

mantilka
•
22. aug 2024

Myslím, že spokojnosť je taký dlhodobejší stav. Keď niečo napr. dlhšie mám, po čase usudím, že som spokojná. Takisto sa vyjadrím o nejakom vzťahu po dlhšom čase, že som spokojná....lebo to mám odskúšané, preverené.
Pocit šťastia môže prísť nečakane alebo chvíľkovo, ale môžem sa v nejakej situácii aj dlhšie cítiť šťastná.

katrin21
•
22. aug 2024

@tanasova stastie je chvilkova zaplava pocitov... spokojnost je stav mysle a ducha , nastavenie..dlhodobo mozes byt spokojna,aj ked nezazivas permanentne zachvaty stastnych pocitov a nieco prave nevychadza....ale stastna bez spokojnosti v podstate takmer nebudes.

Spokojnost vychadza zvnutra , podla mna prameni aj z duchovnej vyspelosti a akejsi vdacnosti za to,ze aj ked nie je vsetko dokonale, sme vdacni za to, co mame...

Ak nie si spokojna, treba nieco zmenit. Bud veci, alebo vnutorne nastavenie.
A stastie je chvilkovy pocit, cize..pride ,odide

bloger
•
23. aug 2024

Podľa mňa šťastie je prchavé a chvíľkové. Spokojnosť je stav mysle a ducha. Tak ako to vyjadrila katrin.

svetlonos
•
23. aug 2024

Jedna múdra zena mi raz povedala: Po 3 ročnom vztahu v 23 rokoch si spokojná?? To keď to poviem ja 42 po 20 rokoch manželstva- to je v poriadku!
Oni mali fakt pohodove manželstvo.
Asi tak a trafila sa paradne. Šťastie je pre mňa moment taky kratkodobejsi. Napriklad zena po dlhšej dobe otehotnie - je šťastná. Po rokoch je spokojná 🙂 To nie je jedno horsie alebo lepšie, je to o nastavení. Byť 24/7 šťastný neexistuje a jecto ôk 🙂.

ivana11155
•
23. aug 2024

@tanasova byt stastny to su okamihy v zivote kedy sa tak citis, pridu raz za cas. A byt spokojny je vnutorna vyrovnanost, spokojnost so sebou, so svojim zivotom, so svojim partnerom, manzelstvom ako takym atd.