Aký máte názor na ženy v domácnosti ?
Dievčatá, tak premýšľam a napadlo ma, že by som založila túto tému. Som zvedavá na Vaše názory a pevne dúfam, že sa to zaobíde bez hádok a urážok.
Kedysi to tak bolo, že ženy boli doma, starali sa o deti, domácnosť a nikto im to nemal za zlé. Dnešná doba je celkom iná, dnes musia aj ženy prispievať do domácnosti, je veľa rodín, ktoré by z jedného príjmu skrátka nevyšli. Celkovo dnes vidím akési napätie, žena príde vyšťavená z práce, unavená a doma ju čaká ďalšia šichta - obriadiť deti, pomôcť s úlohami, variť, prať ...
Samozrejme sú aj ženy, ktoré nepracujú, buď pracovať nechcú alebo skrátka nemusia. Týmto ženám sa dnes dáva prívlastok ako "lenivá, neambiciózna, necieľavedomá. Myslím, že v mnohých prípadoch neprávom.
Potom je tu ďalšia sorta žien, ktoré prácu majú rady, prípadne ich práca je ich koníčkom.
A ženy, ktoré do práce chodia, lebo musia, nemajú svoju prácu rady, ale musia tam chodiť, pretože ten príjem skrátka potrebujú.
Mám tetu, ktorá je od, myslím, roku ´88 doma, porodila 3 deti, manžel podniká dodnes. Teda ona pracovať nemusela, ale, nebudem klamať, ani sa jej pracovať nechcelo. Takže je doma cez 30 rokov (ako to bude mať s dôchodkom netuším).
Ako sa Vy pozeráte na ženy v domácosti? Myslíte si, že je riskantné zostať doma? Je to fér voči mužovi?
A Vy, ktoré ste v domácnosti, ako využívate ten čas doma? Aj sa nejak vzdelávate, máte koníčky, učíte sa jazyky?
Prípadne ženy, ktoré ste/boli ste na materskej, rodičáku, ako ste využili ten čas?
@nevludna Pozri sa, ak to vnimas tak, ze je to priyivnicke az to boli, tak taky model fungovanie pre teba asi vhodny nebude.
Nic to nemeni na tom, ze podla platnej legislativy to tak skutocne je. Cokolvek jeden z manzelov zarobi alebo nadobudne (okrem darvo a dedicstva) patri obom manzelom.
My sme s manzelom s tym do manzelstva ja vstupovali, ze aj keby jeden z nas nepracoval, nemohol pracovat a pod. tak to co zarobi ten druhy zaraba pre NAS, pre nasu rodinu, nie pre SEBA a ue druhy sa len prizivuje. Nevnimam nas ako ja a ty a moje a tvoje, ale nase.
Isteze je rozdiel ak by jeden nerobil, lebo je lenivy a cakal, ze druhy vstko potiahne a ten druhy by s tym spokojny nebol.
Pretoze pisem, ze ak sa na tom obaja dohodnu a obaja s tym suhlasia, ze jeden nebude pracovat a obom to vyhovuje, tak vtedy je to ok.
Okrem toho, to vela ludi, ktori takto funguju vnima tak, ze muz zaraba a zena zas robi doma vsetko, alebo takmer vsetko. Cize to je jej vklad - komplet starostlivost o domacnost - to je jej "praca".
Mam znamu, ziju s rodinou v Nemecku a presne takto funguju. Ona tam nepracuje, on ano, ma psychicky narocnu pracu a takto sa dohodli. Maju tri deti, kym boli mensie, tak sa rano starala o ranajky, o desiatu pre vsetkych, odprevadila do skoly, domacnost mala fanstaticky cistu kazdy jeden den (ona si na to aj dost potrpela), mala navarene vzdy cerstve, velmi dbala aj na vyzivu a cerstve potraviny, nemala ani mraznicku doma. Starala sa o zahradku, o psa, venovala sa svojmu rozvoju.
Ked prisiel manzel domov, tak do totalnej pohody - doma upratane, vyprate, navarene, manzelka doma spokojna, krasna, deti spokojne, ulohy urobene... panovala im tam uzasna pohoda, muz psychicky vypol a odkedy prisiel z prace uz sa spolu venovali len sebe a detom.
On prinasal domov peniaze, ona zas tie nematerialne veci a rodinnu pohodu a krasne im to fungovalo a funguje dodnes.
A ak by sa ona mala citit ako prizivnicka kvoli peniazom, tak on tiez pretoze doma takmer nepohol prstom co sa tyka bezneho chodu domacnosti.
A pytat si peniaze od muza? Ako som pisala, ucty spolocne, karta od uctu a platim co potrebujem, nemusim si od nikoho prosikat peniaze. Ale to je to nastavenia aj od muza: nie ze, tebe vydelim z mojho, ale je to nase, tak jasne, ze mas k tomu pristup a vyuzivas to kde treba.
@fokuska ja som s tym ok, ked to obom vyhovuje;) mne to pride prizivnicke v tom pripade, ktory si spomenula-ze je druha strana leniva a bude sa ohradzovat pravom na peniaze. Ja som nevstupovala do manzelstva s tym, ze jeho peniaze budu aj moje (aj ked on to tak berie, ze su nase, ja to tak brat neviem) ale zasa ked si to otocim, ja tiez beriem, ze co donesiem domov, je aj manzelove a nemam problem mu peniaze dat, absolutne. Len ja sa neviem nastavit tak, ze jeho peniaze su aj moje. Neviem preco, ale neviem.
@0silvia0 áno, už sme v štádiu, kedy máme existenčné istoty a môžem sa venovať rodine, do práce sa nemusím ponáhľať, to je pravda. V tomto by mala byť táto 3. moja materská o to pohodlnejšia. Manžel rád a s úplnou samozrejmosťou potiahne finančne obdobie, kedy budem poberať iba rodičak. Pokiaľ by som kedykoľvek v budúcnosti cítila, že väčší môj prínos by bol v žene v domácnosti ako chodiť do práce a zaujali by sme spoločne doma takýto postoj, bola by som ochotná obetovať svoju pracovnú kariéru. Ide o to, že nemožno porovnávať obdobie spred 30 rokov a teraz. Vtedy neboli pre deti také nástrahy ako teraz. Deti treba odmalička k niečomu smerovať, aby sa nenudili, pretože to je začiatok konca. Ťažko to skĺbiť, keď sú obaja rodičia od rána do večera v práci a komunikujú len o najnutnejšom cez mobil. Dvojfazove treningy napríklad, to nie je iba o deťoch, ale predovšetkým o rodičoch, ktorí im vytvárajú priestor. A pokiaľ jeden z rodičov napríklad podniká alebo ma prácu od nevidím do nevidím, ostáva táto povinnosť na partnerovi. Je to čisto o dohode tej rodiny a netreba to ani komentovať, pretože veľakrát nezainteresovaný povie, že žena je lenivá, nechce sa jej, no vôbec to tak byt nemusí. Každý nech prináša do rodiny také hodnoty, aby bola rodina spokojná ako celok. To je základ.
@ibrunova starší syn má 15 rokov, je gymnazista a hokejista, má toho neskutočne veľa a predvčerom sa vyjadril, že sa mu to veľmi takto ľúbi, keď som doma. Vždy ho čaká čerstvá večera, veľa sa rozprávame a kedykoľvek môžem prísť poňho k vlaku, pretože mám čas. A to je to najviac, čo mu môžem dať. Zatiaľ nás z domu nikam neposiela. 😁
@martina961 ja tiež mam občas pocit, že keď poviem, že veľmi rada čítam, vysivam, robím servítkovou technikou, píšem občasné články do detských časopisov, tak priam ako na mimozemšťana na mňa pozeraju😃😃
Nečítam este diskusiu, hoci viem že si to myslela dobre, je dosť mozne že je aj o urazkach ako vždy pri takýchto témach..
Tak napíšem ako to mám teraz ja..
Mám tri deti, doma som odkedy sa narodil prvý - čiže 8 rokov.. za 4,5roka som na svet priviedla 3deti, zažili sme finančné vzostupy aj pády.. tretieho do škôlky po ukončení RD nevzali, tak som doma ďalej.. najprv som zvažovala aspoň poobede upratovanie aby som aspoň časťou prispela do rozpočtu, avšak vyriešil to manzel, našiel si vysnívanú pozíciu čo je dobré ohodnotená (vypracoval sa po dlhých rokoch v jednej spoločnosti) takze do práce teraz ani nie som nútená ísť.. úprimne si ani neviem predstaviť ako to spraviť - nemáme žiadne babky v prípade núdze a manžel si ocr nemôže len tak zobrať kvoli tomuz že ma toho vela..
dám príklad len tento februar, prvý týždeň mala sople dcera, musela byť doma, (tretí je teda doma stále) potom 12.2. čo bolo v druhom týždni som šla s najstarším a najmladším na imunoalergo, keďže sú obaja alergici a majú nábeh na astmu.. ďalší týždeň prázdniny a dve mladsie deti teploty.. tento posledny týždeň mám doma zase aj dcéru, lebo ešte stále hnusne kašle z ukončenej choroby.. takto podobne je to celé zimné obdobie a potom príde leto a budú prázdniny..
Naozaj netuším ako to robia iné ženy čo nemajú žiadnu pomoc kam dávajú deti keď musia ísť do práce a stále je aspoň jedno z nich chore.. ja už som si niekoľko krát vypočula kritiku (aj keď zaobalenú) ale zatiaľ mi nikto neporadil ako to spraviť a ísť do práce a aj sa postarať o deti a vyhovieť aj kolegom a nechybat v práci..
snáď najmladšieho vezmú od septembra do škôlky, ak tak bude tak planujem sa postarať o domácnosť veľmi detailne(vymaľovať, vytriedit, prehodiť izby, atď) tak to ešte len bude kritiky od ľudí čo somnou nemajú nic.. na budúci rok si chcem nájsť prácu na skrátený úväzok, najlepšie zdomu, pretože chcem byť stále nablízku deťom je to moja priorita.. môj manžel so všetkým súhlasí a podporuje ma..
Snažím sa venovať aj sebe a nejako sa rozvijat, ale to jednoducho nejde vždy (hlavne cez zimu mávam trocha depresívnu naladu, čomu neprispieva niečo cozazivam, o tom písať nejdem)
Okolo deti je toho stále dosť aj keď už nie sú bábätka.. predpokladam, že toho bude dosť kým najmladší nepôjde do školy.. aj ma to s deťmi veľmi baví sa im venovať.. ale priznavam, že.posledne dni som maximálne vystavená a niečo somnou je..
Odrobenych mám okolo 9rokov pracovného zivota, do ktorého sa neskôr vrátim.. neviem posudit či som alebo nie som fér voci spolocnosti, zo svojich detí sa snažím vychovať dobrých, pracovitých a tolerantnych ľudi.. každý sa vo svojom živote obracia inak, každý má iné priority, povahu, životné okolností, iné deti, iný zdravotny stav a tak sa nikdy nedá všeobecné povedať ako sa pozerám na či už pracujúce ženy od šestonedelia, alebo na ženy, ktoré sú v domácnosti do dospelosti svojich detí.. je to všetko prilis individualne a neprislúcha mi súdiť nikoho a nič..
@anita6666 práca z domu ...napr
@jozef11111111 Jožko, prispievaš do starých diskusií. Toto už je aspoň 10 v poradí, len čo som si všimla. Keď sa chceš zapojiť, pozri si dátum.
Byť ženou v domácnosti je moj životný sen ktorý sa mi zrejme nikdy nesplní. Aspoň tú materskú si užijem čo najdlhšie sa bude dať ale potom budem musieť šmikať do práce 😖 Nejde o to žeby som proste nechcela robiť. Ale no... jasné že nechcem. Ja mám na toto ten úplne zastaralý názor že žena má byť doma a starať sa o muža, o deti a domácnosť a muž má robiť a živiť rodinu. Pre mňa za mňa keby mi aj zrušili volebné právo, mne je jedno 😂 Ale ja som to videla u svojích rodičoch tak za to to mám v hlave. Môj ocino bol baník tak zarábal slušne a mamina nerobila preto lebo bola celý život chorá, 4 deti za sebou, vysoký tlak, rakovina štítnej žľazy...
@h2 tak si dobré vnímava , hej ale hľadám také zaujímavé tak tie su väčšinou staršie diskusie ,aspoň sa dozvieme na čo autorka prišla .Budeme sa všímať navzájom 😂😊
Ahoj, ja som doma stale uz niekolko rokov mam zdr.problemy koli ktorym sa nemozem zamestnat, narok na invalidny nemam.Chcem sa opytat neda sa vybavit nejaky prispevok od statu?