Arogancia verzus tradícia. Ako reagovať na nevhodné správanie?
Pred mnohými rokmi som bol po operácií žlčníka v bardejovských kúpeľoch za účelom zotavenia sa z operácie. V TV bežal seriál Jednoducho Mária , ale v tých istých dňoch sa podvečer hrali aj majstrovstvá sveta v hokeji . Jednoducho Mária sa vysielal tiež v podvečernom čase , niekedy okolo 18,30 hod. Veľká sála na prízemí bola plná kúpeľných hostí , prevažne žien , ktoré si pred večerou išli pozrieť ďalší diel seriálu . Keď v tomto diele seriálu išlo do tuhého a odohrávali sa tam akurát dramatické zápletky , zrazu vošiel do miestnosti muž , zrejme kúpeľný hosť , a na televízore prepol bez slova program na hokej . Spokojne si sadol na stoličku v pravej rade a sledoval hokej . Zo žien sa žiadna nezmohla na reakciu na takú drzosť , trošku to v sále zašumelo , ale nikto po ňom nič nehodil , ani to nekomentoval . Dámy sa rozišli na večeru a bolo po Jednoduchej Márií . Reagovali by Ste na takú bezohľadnosť , alebo to nestojí za reč , či už si musíme v našej spoločnosti na aroganciu a drzosť začať zvykať ? Kam smeruje naša spoločnosť ? Ta asi záleží na každom z nás , na ženách , aj na mužoch ... ..🙂
Nikto sa neozval ….cize nikomu to veľmi nevadilo
@dora281 tak v mojom poňatí,by som sa zodvihla a nahlas vyslovila iba slovo "pekne" 😁. Dnes si myslim, že by ten pán schytal aspoň papučou 😅.
To je zly priklad, dnes by taka situacia v prvom rade vobec nevznikla, lebo kazdy ma 20 roznych zariadeni, na ktorych moze pozerat, co chce.
V skole hubovala profesorka dievcatam v triede, ze ked maju (vacsinou prvy den) menzes, tak ostavaju doma, ak im je zle. Ze zena sa musi zatnut, nieco vydrzat, nemoze s kazdou hlupostou ulahnut do postele. Lebo co si myslia, ze ci sa ta domacnost urobi sama, deti sa postaraju o seba,…
Jedno z dievcat jej na to: Tak na toto budem mat doma manzela, aby mi pomohol, ked bude treba. Nebudem tam predsa byvat sama a tie deti su aj jeho.
Dost drsne sa stretla vychova z mladosti pani profesorky, cca 1980-te roky a jej ziacok majucich aktualnu vychovu.
Co su ochotne zniest a tolerovat muzom zeny jej generacie (co pokladaju za normalny, samozrejmy argument) a co su ochotne zniest a tolerovat mlade dievcata.
Jasne, ze nie vsetky skoncia pri chlapovi, ktory chape, ze ked nosia domov vyplatu obaja a chodia do prace obaja, tak sa aj delia o prace doma obaja.
Ale posuva sa to nastavenie zien aj u nas.
Myslím že toto nie je len o postavení žena verzus muž, ale o tom, že každý sa spolieha že zareaguje druhý. Typický príklad nejaký neprispôsobivý sused vo vchode, prekáža každému, ale nik sa neozve, lebo nechce s ním ísť do konfliktu a dúfa že to začne prekážať susedovi zľava, sprava, zdola, zhora a ten sused bude mať s ním konflikt a vyrieši sa to. Aj tu ženy proste čakali jedna na druhú že ktorá sa ozve a neozvala sa žiadna. Keby je ten chlap v tej tv miestnosti sám na jednu ženu možno to bude 50 na 50, 50 percent žien sa neozve, 50 percent mu niečo povie. Lebo tam nik nečaká na druhého že sa ozve a človek sa bud ozve alebo nejde do konfliktu.
No, ja som bola pred 30 rokmi na internáte, kde bola jedna miestnosť s televízorom, a kto vyzdvihol kľúč prvý, ten pozeral čo chcel, ostatní mali smolu. A keby niekto prišiel a prepol telku len tak, no neviem ako by to dopadlo, nezažila som ani raz také niečo. Také bolo pravidlo a hotovo.
načo riešiš 100 rokov starú vec
Myslím že toto nie je len o postavení žena verzus muž, ale o tom, že každý sa spolieha že zareaguje druhý. Typický príklad nejaký neprispôsobivý sused vo vchode, prekáža každému, ale nik sa neozve, lebo nechce s ním ísť do konfliktu a dúfa že to začne prekážať susedovi zľava, sprava, zdola, zhora a ten sused bude mať s ním konflikt a vyrieši sa to. Aj tu ženy proste čakali jedna na druhú že ktorá sa ozve a neozvala sa žiadna. Keby je ten chlap v tej tv miestnosti sám na jednu ženu možno to bude 50 na 50, 50 percent žien sa neozve, 50 percent mu niečo povie. Lebo tam nik nečaká na druhého že sa ozve a človek sa bud ozve alebo nejde do konfliktu.
@marsmykkok toto je inak aj psychologicky efekt, preco, ked niekoho napadnu na verejnosti, medzi ludmi, tak trva ovela dlhsie, nez sa niekto rozhupe, aby zasiahol.
Lebo kazdy caka na druheho, ze ten vezme riziko na seba.
tak Jednoduchú Máriu určite opakovali aj na druhý deň, ale hokej treba vidieť v priamom prenose...🙂
@marsmykkok toto je inak aj psychologicky efekt, preco, ked niekoho napadnu na verejnosti, medzi ludmi, tak trva ovela dlhsie, nez sa niekto rozhupe, aby zasiahol.
Lebo kazdy caka na druheho, ze ten vezme riziko na seba.
@moonlight1210 áno, rovnako ak niekomu príde zle na preplnenom námestí, podá pomoc možno jeden z 50 ľudí čo ide okolo. Lebo sa spoliehajú na druhých. Ale keby napríklad sú na prechádzke niekde na samote a nájdu tam odpadnutého človeka pomôže drvivá väčšina, lebo vedia, že nik iný tam nie je. A aj tu tak je to, keby je situácia 1 žena a on niektoré sa ozvú, takto každá čakala nech sa ozve tá čo tv zapla, nech sa ozve tá čo sa s ním rozpráva a podobne a neozvala sa žiadna.

😆 opýtam sa narovinu,bol si ty ten pán?(pobavilo) 😂