icon

Autoškola - výhody automatu oproti manuálu

20. júl 2025

Ahojte dievčatá konečne som sa odhodlala urobiť si vodičak. Robím si aj testy som po trenažéri na ktorom mi manuál absolútne nešiel už som sa dorevala. Normálne uvažujem že si urobim vodičak len na automat, lenže jedna strana hučí do mňa čo ak sa niekomu niečo stane a bude treba odšoférovať manuál a ty nebudeš môcť.. druha strana zas že si to nemám komplikovať a spraviť si automat. Ked som jazdila na automate a teda bola to paráda. Ked som išla na manuale a druhý krát mi to zdochlo chytila som nervy a vystúpila z auta. Tento týždeň ma čakajú jazdy a ja neviem čo robiť, ťahá ma manuál že budem môcť všetky autá šoférovať, zas automat je jednoduchšia pre mňa cesta. Keďže to preraďovanie je pre mňa depresia. Robili ste si niekto vodičak len na automat? ( u nás všetci majú len automaty).

Strana
z6
huxy
20. júl 2025

Manuál, nebudeš potom ničím obmedzená.

kacenocka2
20. júl 2025

Ak sa niekomu niečo stane,odšoferuješ na svojom automate alebo sa to porieši inak.Ked potrebuješ vodič.len pre seba tak prečo si to neuľahčiť automatom..

patriciah1
20. júl 2025

@anonym_autor ja si idem tiež robiť na automat. Máme také auto a dobuducna budeme mať iba automat. Neriešim, čo ak by dačo, dnes má v podstate každý v mojom okolí vodičák. Aká je šanca, že by mali všetci v okolí vypité a ty by si musela hasiť problém? Časom si ten manuál môžeš dodatočne urobiť.... Urob tak, ako to tebe vyhovuje...

autor
21. júl 2025
@patriciah1

@anonym_autor ja si idem tiež robiť na automat. Máme také auto a dobuducna budeme mať iba automat. Neriešim, čo ak by dačo, dnes má v podstate každý v mojom okolí vodičák. Aká je šanca, že by mali všetci v okolí vypité a ty by si musela hasiť problém? Časom si ten manuál môžeš dodatočne urobiť.... Urob tak, ako to tebe vyhovuje...

@patriciah1 ja tiež nadtym uvažujem že načo si to mám sťažovať a stresovať sa. Ak nastane situácia že sa niekomu pokazí auto čo ma manuál tak je okolo mňa dostatok ľudí čo to odkerujú😀. A v mojej profesii sa autá nedostávajú služobne takže asi nemám ani nadcim rozmýšľať

patriciah1
21. júl 2025
@anonym_autor

@patriciah1 ja tiež nadtym uvažujem že načo si to mám sťažovať a stresovať sa. Ak nastane situácia že sa niekomu pokazí auto čo ma manuál tak je okolo mňa dostatok ľudí čo to odkerujú😀. A v mojej profesii sa autá nedostávajú služobne takže asi nemám ani nadcim rozmýšľať

@anonym_autor ja mám zase malé bábätko a potrebujem sa naučiť šoférovať čím skôr, ideálne bez väčších stresov. Okolie ma tiež prehováralo, ale manžel má v mojom rozhodnutí podporil. Ja nie som technicky zdatný typ + som stresak, tak budem rada, keď sa naučím aspoň na automate. 😄

autumm
21. júl 2025

Automat určite. Smelo do toho😊

anonym_718285
21. júl 2025

Ja som robila manuál, akože v autoškole na aute mi to išlo aj ma to bavilo, ale v realite to bola hrôza a mala som až panicky strach sadnúť do auta ze mi to zdochne… vyriešilo sa to kúpou autá s automatickou prevodovkou a od vtedy jazdím ako drak… čiže za mňa si kľudne sprav na automat… každé auto s manuálom je iné a inak zaberá spojka… v autoškole som nemala problém kvôli autu, v mojom prvom s manuálom mi to nešlo absolútne a do toho ten strach že mi zdochne niekde v kopci alebo na kruhovom objazde 🤦🏽‍♀️

guudy
21. júl 2025

@anonym_autor moja dcera si nedavno spravila vodicak na automat. Dovod bol taky, ze my mame auta len s automatom a nema kde ziskat prax na manual. Pre nas bolo dolezite, aby hned po skuskach zacala soferovat a naberat prax, kedze o rok sa chysta do zahranicia a soferovat nebude vobec. Teda bude, ale bicykel😂. Vodicak na manual sa da dorobit dodatocne.
Za mna teda automat 🙂

13uzivatelka11
21. júl 2025

Ja som si asi 8 rokov dozadu robila kondičné jazdy.. po 3 jazdách som si povedala že kašlem na to, kúpim si automat 😅 a keď som to auto musela predať, na nové nebolo, odvtedy som nesoferovala zas niekoľko rokov.. posledna moja skúšobná jazda dopadla dosť zle, takže zas len ten automat ak raz budú peniaze na druhé auto.. ja som vyskúšala rôzne práce, všade čo mi dali robiť mi všetko išlo hneď super takže si nemyslím o sebe že som všeobecne dáky mantak, ale toto šoférovanie ma dosť stresuje zbytočne, takže ja som za automat, keď sa proste na to necitis. Aj kolega si po 50tke kúpil automat čo sa tomu vždy smial, raz to skúsil šoférovať a okamžite potom predával svoje staré auto a kupoval automat 😀 a to je dobrý vodič, ale aj v tých zápchach to ocenis, aj manžel by už bral do budúcna automat a čo počúvam v okolí tak sa to už pomaly rozširuje tento názor

raszuz
21. júl 2025

Ja som robila na manuál, chvíľu som po autoškole jazdila, potom dlhé roky nie. Môj terajší manžel pre xy rokmi, že prečo nechodím autom, bojím sa. Počas prvého tehotenstva mi zaplatil kondičné jazdy. Nepomohlo, až mi kúpil automat. Auto stálo, a raz malý, že on: nechce ísť pani doktolke autobusom, ale tým klásnym čelveným autíčom.
Vtedy som sa odhodlala, síce spotená asi všade. Dlho sme mali jedno auto manuál, jedno automat. Teraz máme obe automat. Manželovi nerobilo problém prepínať medzi manuálom a automatom. Ja som párkrát bola nútená manuál odšoférovať, človek to nezabudne, ale trpelo auto (tendencia neustále držať spojku), trpela som ja a v neposlednom rade manžel, keď počul ako auto občas zavýjalo 😀. Takže, ak máte všetci automat, urob si na automat a budeš to mať bez stresu 🙂.
@anonym_autor

anonym_f4876f
21. júl 2025

@anonym_autor automat je to ta najlepsia vec co mohli konstrukteri aut vymysliet
Topka
Robila som normalny vodicak nie na automat , po skuskach som sadla do automatu a nerozumela som preco som sa stresovala a trapila s manualom

ivik4
21. júl 2025

Som stale prekvapena kolko ludi ma s manualom problem. My mame teraz automat a nuda 😆. Ale hej, pre väcsinu vraj lepsie.
Vodicak ale urcite na manual

natalka13
21. júl 2025

Mam vodicak na manual. Soferujem 24 rokov iba automat.
Ale ak budes v praci nutena vyuzivat sluzobne auto s manualom nepohnes sa. Netusim kde pracujes, mozno to nikdy nebudes potrebovat.

natalka13
21. júl 2025
@ivik4

Som stale prekvapena kolko ludi ma s manualom problem. My mame teraz automat a nuda 😆. Ale hej, pre väcsinu vraj lepsie.
Vodicak ale urcite na manual

@ivik4 nuda? Ako v com. Cesta ubieha rovnako.

ivik4
21. júl 2025
@natalka13

@ivik4 nuda? Ako v com. Cesta ubieha rovnako.

@natalka13 no nebavi ma to

gladys_07
21. júl 2025

Robila som si nedavno vodicak. Hrdinka na manual samozrejme. Stalo ma to vela nervov a casu a penazi. Auta mame automaty. Takze ine som ani nesoferovala. Ak by som teraz mala ist manual, nevedela by som co mam robit.

Chod ma automat. Manualov bude ak tak stale menej a menej lebo je to jednoducho zbytocne 😬

sisaka
21. júl 2025

Čakala som, kedy sa ozve prvá, ktorá nazve automat nudou, ako to nie je šoférovanie a kto nevie na manualy by nemal ani mať vodičak. Ako raz bude musieť odšoferovať manuál a nebude vedieť ako a ako nie je nič Úžasnejšíe ako počas jazdy prehadzovať rýchlosti 🙄
Autor - urob si vodičak na automat a kašli na to, kto si aký vodičak spravil. Väčšina sa tu príde pochváliť akí sú fantastickí šoféri a tí čo šoférujú automaty sú neschopaci.

Ja som si síce robila vodičak na manuál, lebo sa iný nedal, ale jazdila som len rok, potom sme sa presťahovali a tu v Severnej Amerike je úplný štandard chodiť na automate, takže už vyše 20 rokov jazdim na automate.
Tieto debaty mi pripadajú ako zvady o telefón, kde sa tí s tlačitkovymi bijú do hrude, aká je to paráda stláčať gombíky pričom svet je už inde a ľudia používajú smartphony a na nejaké tlačitkové už aj zabudli.

vkatush
21. júl 2025

Ja som tím manuál (mňa ani automat nebaví, radšej šoférujem manuály).

Poznám babu, má automat. Doma viacero áut, ale len jeden automat, zvyšok manuál. Pokazil sa im automat, bola s dieťaťom odstrihnutá niekoľko týždňov, lebo iné nevedela šoférovať, museli ju nosiť susedia alebo rodina, ak niekam potrebovala ísť.

Autorka, možno to bolo frustrujúce a chvíľku ti potrvá, kým na to prídeš, ale nie je to nič zložité. Daj tomu čas a prax, časom budeš vďačná a hrdá na seba, že zvládaš oboje.

belllinka
21. júl 2025

Bože ženy, to ste toľké neschopné šoférovať s manuálom? 🤦‍♀️ Veď to nie je raketová veda. Otras

petracandle
21. júl 2025

@anonym_autor určite je 100x praktickejší manuál, ak sa dá, jednoznačne skús ten, no na druhej strane - koľkí v dnešnej dobe už roky šoférujú len automat. Moderné autá sa vyrábajú prakticky len v automatoch a keby sa niečo stalo - čo akože sa má stať? Keby niečo zdravotné, tak by si volala záchranku.

Za mňa lepšie mať vodičák na automat ako žiadny vodičák. Niektoré tunajšie užívateľky sa budú biť do hrude za manuál a pritom mnohé roky nešoférujú, tak si s tým vodičakom na manuál môžu akurát tak nalajnovať biele 😃

petracandle
21. júl 2025
@belllinka

Bože ženy, to ste toľké neschopné šoférovať s manuálom? 🤦‍♀️ Veď to nie je raketová veda. Otras

@belllinka to nie je o neschopnosti ale o pohodlnosti 😃 predpokladám, že asi nebývaš napr v BA keď si toto napísala

petracandle
21. júl 2025
@vkatush

Ja som tím manuál (mňa ani automat nebaví, radšej šoférujem manuály).

Poznám babu, má automat. Doma viacero áut, ale len jeden automat, zvyšok manuál. Pokazil sa im automat, bola s dieťaťom odstrihnutá niekoľko týždňov, lebo iné nevedela šoférovať, museli ju nosiť susedia alebo rodina, ak niekam potrebovala ísť.

Autorka, možno to bolo frustrujúce a chvíľku ti potrvá, kým na to prídeš, ale nie je to nič zložité. Daj tomu čas a prax, časom budeš vďačná a hrdá na seba, že zvládaš oboje.

@vkatush súhlasím, ale to sa môže stať aj na manuále. Nie každý má doma 4 autá, niekto má fakt len jedno a to keď sa pokazí nemôže jazdiť tak ako tak😃

sisaka
21. júl 2025
@petracandle

@belllinka to nie je o neschopnosti ale o pohodlnosti 😃 predpokladám, že asi nebývaš napr v BA keď si toto napísala

@petracandle to nevysvetlíš, niektoré budú radšej miesiť cesto rukou, lebo mixer je nuda. Alebo na ten mixér nemajú a tak sa aspoň vysmejú iným, ktorí si ho môžu dovoliť kúpiť

sense
21. júl 2025

Ja som tím manuál....ale ak máš mať s manualom stresy tak choď na automat. Ale mne sa aj kamoška smeje že ja som divný prípad lebo vymoženosti ktoré auto ponúka vypínam

huginko
21. júl 2025
@petracandle

@petracandle keď čítaš diskusie, veru aj o neschopnosti

vkatush
21. júl 2025
@petracandle

@vkatush súhlasím, ale to sa môže stať aj na manuále. Nie každý má doma 4 autá, niekto má fakt len jedno a to keď sa pokazí nemôže jazdiť tak ako tak😃

@petracandle jasné, mnoho domácnosti je rado za jedno auto. Len vravím moju skúsenosť. Mala k dispozícii asi 3 alebo 4 autá, no nevedela sadnúť ani do jedného.

My tiež máme doma viac a bez hanby poviem, že ak mám ísť do automatu, trpím. Vždy si radšej zoberiem manuál. Ale viem, že ak by som musela, tak mám na výber. O tom to je. Preto by som na mieste autorky tomu ešte dala šancu. Pár nepohodlných jázd alebo trošku frustrácie, no ak to dá, doživotne viac možností.

julajlatvar
21. júl 2025

Lepší vodičák na automat,ako žiadny.

13uzivatelka11
21. júl 2025
@belllinka

@belllinka otras je tento tvoj komentár.. nie všetci musia vedieť všetko..

ivik4
21. júl 2025

Inak autorka velmi velmi skoro depkarcis skrz to. Mnohe z nas , teda ja urcite... sme na autoskole vyzerali jak z pomocnej skoly a nedala by si nam soferovat ani bicykel...no teraz sme tu, jazdime. A myslim ze bezpecnejsie nez frajeri co hned vsetko vedia ...
Vsetko chce trpezlivost a prax.
Keby Ti to neslo po skonceni vodicaku a jazdeni nejaky cas, nepoviem ze si z toho smutna a vyuzivas len automat. No vodicak na manual mas naozaj lepsi keby cosi

13uzivatelka11
21. júl 2025
@ivik4

Inak autorka velmi velmi skoro depkarcis skrz to. Mnohe z nas , teda ja urcite... sme na autoskole vyzerali jak z pomocnej skoly a nedala by si nam soferovat ani bicykel...no teraz sme tu, jazdime. A myslim ze bezpecnejsie nez frajeri co hned vsetko vedia ...
Vsetko chce trpezlivost a prax.
Keby Ti to neslo po skonceni vodicaku a jazdeni nejaky cas, nepoviem ze si z toho smutna a vyuzivas len automat. No vodicak na manual mas naozaj lepsi keby cosi

@ivik4 ale v koľkých rokoch si si robila vodičák? Predpokladám že mladá odvážna, keď nebolo ani toľko áut na cestách a hlavne toľko magorov.. tak už si si zvykla, ale mňa aj dosť stresuju aj ostatní vodiči, keď vidím čoho všetkého sú schopní a ohrozujú premávku.. väčšina z vás čo tu píšete keď ste si robili tie vodicaky tak predpokladám že nebola až taká zlá tá situácia na cestách.. ja som si robila vodičák v malom meste, roky som nejazdila bohužiaľ a teraz si mám sadnúť za volant a šoférovať v okolí Bratislavy? No nám strach naozaj a ten manuál do toho nepridáva, keď musíš sledovať situáciu na cestách a do toho ešte sledovať aký stupeň máš zaradiť.. jasné že sa nájde aj veľa takých v staršom veku čo si urobia manuál aj teraz ľavou zadnou, ale nadávať niekomu preto že mu to nejde , ako niektoré tu vyššie, mi príde úbohé. Nemyslím teba 😀

Strana
z6