Balík z USA

rip
12. okt 2018

Ahojte,
mal by som otázku ohľadne odoslania/prevzatia balíka z USA do UK. Mám kamaráta, ktorý žije v LA, CA a rád by som si cez neho kúpil počítačovú grafickú kartu, ktorú potrebujem k práci a ak si porovnám ceny u nás v anglicku a u nich v US vychádza to takmer o 300 libier lacnejšie než u nás preto sa mi ponúkol že by mi ju kúpil u nich v US a poslal mi ju do UK.

Nemám ale vôbec tušenie ako to je s odosielaním/prevzatím balíka z krajiny mimo EU. Nikdy sme ani ja ani môj kalifornský kamoš mimo našej krajiny/EU nič neposielali. Akú prepravnú spoločnosť si zvoliť. Nebudem vám klamať, pokiaľ je to možné rád by som ušetril a vyhol sa clu a iným import fees pretože balík by mal hodnotu okolo 300usd. Viete mi prosím poradiť či je to vôbec reálne a ako to spraviť? Je potrebné prepravcovi niečim doložiť akú hodnotu má odosielaný tovar, resp. budú si to pri odoslaní alebo pri vstupe do krajiny EU nejako overovať? Čo ak by informoval prepravcu, že sa jedná o používanú/nefunkčnú elektroniku, ktorá nemá žiadnu hodnotu?

Kamoš z US mi spomínal niečo s gift balíkom ale nebol si istý či to nemá nejaké obmedzenia čo sa rozmerov týka. (balík ktorý by som potreboval poslať by mal mať rozmery cca 35x15x8cm a okolo 1.7kg) jediné čoho sa obávam aby mi niekde na colnici balík neotvorili a nezačali googliť akú to môže mať hodnotu a nezbombardovali môj bank account import poplatkami.

Ďakujem za každé info a radu 🙂

gumkac19
12. okt 2018

@rip neviem ako do Uk ale na SR sme posielali cez poliakov.. maju vacsinou v kazdom meste nejaku pobocku posielaju to lodou a neplatili sme ziadne cla..no uz si nepamatam ako sa vola spolocnost.. zase my sme posielali z new jersey.. ale cez postu je to drahe..

gumkac19
12. okt 2018

este na balik sa potom vypisuje ze co sa tm nachadza, aku hodnotu to ma.. my sme tam jikdy nepisali realne hodnoty balika, stale len ze darceky pre rodinu

radu_lienka
12. okt 2018

ale ty to ides posielat ako fyzicka osoba fyzickej osobe, t. z. ze nieje dovod podla mna riešiť nejaké cla atd. talze si myslim ak existuje poistenie balika dam tam realnu hodnotu, a poslem to, nemal by to nikto riešiť

janinka007
13. okt 2018

@radu_lienka je uplne nedno, o aky druh balika sa jedná. Raz je to odoslane z krajiny mimo EU, takze to mozu na colnici stopnut a vyrubit dph a clo.

@rip na colnici sa baliky skenuju a otvorit ho mozu kedykolvek. Tebe poslu list, ze im mas vydokladovat hodnotu tovaru aj s postovnym, ak to nebude mat pri sebe fakturu.Potom treba poslat screen objednavky a transakcie z uctu. Ízy pízy 😊