icon

Body positivity a vplyv spoločnosti na mládež

1. jún 2025

Čo si o tom myslíte?
Mám v okolí mladého človeka, ktorý je veľmi angažovaný v tejto téme. Celkovo by som povedala, že vedie boj proti zaužívaným normám, proti tlaku spoločnosti etc.
Mne sa to na jednej strane páči, samozrejme každé telo si zaslúži úctu, rešpekt.
Na druhej strane sa obávam, či mladí ľudia nie sú aj príliš ovplyvňovaní cez sociálne siete a či im to nemôže ublížiť. Nie je dobré ani uhnať si anorexiu kvoli tlaku spoločnosti, no ani propagácia obéznych tiel sa mi nezdá byť úplne v poriadku.
Nevadia mi tuční ľudia, ani chudí, ani chorí, neodsudzujem nikoho pre vzhľad, len tak premýšľam, či sa to už trochu nepreháňa.
Bude tento "trend" pokračovať? A môže sa spoločnosť zmeniť, byť chápavá a prijímať iných s rešpektom, alebo je to zbytočný boj? Zaujímajú ma vaše názory.
Ďakujem.

123kika1234
1. jún 2025

Vždy budú ľudia ktorí podporujú tučnotu a naopak takí ktorí podporujú extrémnu štíhlosť. Ľahko ovplyvniteľných to ovplyvní. Ale neverím, že človek, ktorý je obézny je spokojný vo svojom tele, ale určite by sa kvôli tomu nemal nenávidieť.

majamat
1. jún 2025

myslim si, ze je to ako by sme podporovali napr cukrovku, ci ie ochorenia.
obezita je chorobny stav, ktory vedie k mnohych ochoreniam a porucham a aj skrateniu zivota, resp normalnej zivotnej urovne.

Body positivity by bola dobra vec,a le v tom zmysle, ze mam rada svoje telo, ale idem s nim urobit nieco, aby bolo zdravsie a dlhsie mi dbre sluzilo.

sisamisaaa
1. jún 2025

Stačí sa pozrieť na problémy dnešných mladých ľudí typu mnozstvo pohlaví, koľko decák sa reže, samovraždí, majú depky atď...

jamimo
1. jún 2025

Vždy treba zdôrazniť, že každý extrém je zlý👆 a hazard s vlastným zdravím. Vymenovať mínusy, ale aj tak... Anorexia, bulímia, extrémna obezita je v hlave-psychické ochorenie. To, či jedinec vyhľadá odbornú pomoc, je už len na ňom 🤷‍♀️
Ináč... mnoho záleží aj od primárneho prostredia - rodiny, ako uchopua rodičia komunikáciu na túto tému a aký dôverný vzťah s dieťaťom majú.

vanilkovazmrzka
2. jún 2025

Toxicka body positivity je zlo.

zabka79
2. jún 2025

Ja pozeravam pribehy extremne obeznych ludi, 180kg + kazdy jeden zacal v detstve a v podstate im obezita znicila detstvo a potom cele roky dospeleho zivota a vzdy za tym bola trauma vela krat fakt velka...nemali sa radi, ziadny respekt voci sebe , sebadestrukcia...vacsinou za tym bola zla vztahova väzba s rodicmi. Skor by bolo treba pracovat tam....prejedanie je dosledok,pricina je inde