icon

Borderská kólia

4. máj 2023

Téma mimo deti. Ale má tu niekto BC? Aké denne aktivity jej vymýšľate, ako vyzerajú vaše dni s ňou pokial chce pes byt primárne dnu, von sám nechce.

Robíme čo mozeme, učíme ho, prechádzky, hry, následne učíme aj oddych/ Ale nejak stále nie je dosť, pozornosť nedokáže venovať jednej veci, pri učení nových povelov je agresívny, pri hre tiež. je jediný z vrhu ktorý je až tak agresívne aktívny, chovateľka radiť už nevie viac a na mňa dolieha zúfalosť.

majlo1234
4. máj 2023

Kolko ma mesiacov/rokov. Kolko aktivity denne(mentalnej/fyzickej) dospela bordera potrebuje strasne vela aktivity, ale ak vam ani chovatelka nevie poradit, mozno tam bude nejaky zdravitny problem este.
Ako sa prejavuje agresia?

ivetz
4. máj 2023

Tak my máme 2 ročnú borderku - primárne základné povely, ktoré v pohode zvláda, dlhé prechádzky, k dispozícii má veľký pozemok a keď nie sme doma, vie sa "zabaviť" s mačkou a kačkami. Nikdy, naozaj nikdy som na nej nezbadala ani najmenší náznak agresivity - dokonca ani k tým zverom - ponaháňa ich, kačice chytila za krk a tak ich nosila, na mačke si masírovala ďasná (keď menila zuby), ale nikdy nikomu neublížila.

katarinaba
4. máj 2023

Odporucam vycvikoveho poradcu, ideal niekoho, kto robi s BC. Toto je velmi ale ze velmi energicke plemeno, mozno by bol dobry nejaky sport - agility, preteky chrtov - nieco, kde vybije energiu. Prechadzka s vycvikom poslusnosti je podla mna prilis malo. Musi behat, behat, behat a pri tom rozmyslat. Urcite by som mu kupila frizbee, alebo len ten gumovy kruh.

autor
4. máj 2023

Zatiaľ má len 5 mesiacov teda tie prechádzky a nátlak nehrotíme, na odporúčanie chovatelky. Ale zároveň sa niekedy zamýšľam či je v poriadku - zdravotne to zviera, keďže to čo dokáže robiť je extrém.

Agresivita sa prejavuje tak, síce mi to príde byt nenápadné, ale pri pokuse o získanie jeho pozornosti, pri namotenutí hlavne! Keď robí niečo čo nesmie sa pokúša hryznut naspäť do nás, cváká zubami dokonca ak trafí, hryzne. Trhá nohavice atp.

Niekedy to uspui a nerobí to vôbec a potom prídu dni že tlačí permanentne

mladena
4. máj 2023

pri štenati to je normálne však sa mu vyvíjajú zuby, ja som chodila celá doškriabaná z našej ovčiačky a furt cvakala zubami jak dáky dikobraz chodili sme von nonstop aby vybila energiu. To je jak malé decko. Teraz má 2 roky a je úplne normálny zdravý pes čo väčšinu dňa okrem prechádzok prespí.

mladena
4. máj 2023

a áno to frizbee skús, borderky to majú fakt moc radi čo poznám z okolia

fajnova
4. máj 2023

My máme 3-rocnu a je to zlatíčko, ktoré by nikomu neublížilo. Ale keď bola šteniatko, tak to bol masaker. Všetkých v rámci hry hrýzla do krvi, ja osobne som sa jej aj bála jeden čas 😁 je to hyperaktivny pes, každý deň chodí muž s ňou na dlhé prechádzky, keď je tam voda, tak aktívne pláva. Samozrejme celodenné hádzanie palíc, taniera alebo loptičiek. Naozaj sa nikdy neunavi a je kedykoľvek pripravená na aktivitu. Ale je to úžasný citlivý pes, nikdy neublížila nikomu a ničomu. Ja a ešte keď bola šteniatko, tak všetko ničila. Stalo sa, že som si v domácich slapkach rýchlo musela ísť kúpiť nové topánky, lebo všetky mi rozhryzla. Toto obdobie treba pretrpieť a potom to bude úžasný psík 🥰

colsami
4. máj 2023

Na taketo zalezitosti su vycvikari odbornici. Ludia, co sa specializuju na spravanie co sa vymyka normam. Preco sa trapite a skusate, ked mozete ma odbornika, ktory pomoze. Treba ist k niekomu fakt vzdelanemu co ma velke skusenosti, co sa specializuje na prevychovu a odstranenie neziaduceho spravania atd.
Ked mam pokazene auto idem za mechanikom, bolave hrdlo idem za doktorom, ked mam agresivneho psa s ktorymi si neviem rady, za vycvikarom.
Taky clovek musi vidiet reakciu psa predtym, potom reakciu vasu, atd... Cez internet sa to nespravi...
Drzim palce.

Edit: to co pises nie je agresivita, ale ak ho nezvladnete vychovat ked teraz ide do puberty, budete sa trapit s nevychovanym psikom cely zivot... Takze smer vycvikar tak ci tak. Nauci vas pracovat konkretne s vasim psikom.

nwnw
4. máj 2023

Niekde som citala ze u BC agresivita je z nudy. Nase nikdy neboli agresivne aj ked posledny je likvidator vsetkeho... Ma dni raz za cas ked mu nieco vadi (vacsinou hluk nejaky abnormalny napr domiesavac) a vtedy znici travnik, plot cokolvek. Inak iba nepokojny takze si obehava rajony po pozemku, ked prave nepasie sliepky a deti😁. Jo a vsetky hracky ak deti su jeho z iba jeho... Darmo bol prvorodeny v tomto dome

anonymanonym
4. máj 2023

V 5 mes. sme robili hlavne take zaklady (privolanie, k nohe atd., naucenie psa na rozne metody treningu - luring, shaping, kliker, targety), vo velkom sme socializovali a ucili ignoracie cudzich ludi, psov. velmi vela sme sa hrali a velmi vela som psa motivovala na seba, predpripravovali sme na sporty (stranove povely, na povel chytanie a pustanie hraciek roznych tvarov, motivacia na frisbee, zabavky s pullerom - schopnost prepinat z jednej hracky na druhu, rozne triky vhodne na ucenie v tom veku) a ano aj sme ucili oddychovat (pre BOC velmi podstatne). Teraz v dospelosti sa denne venujeme rekreacne a nieco aj zavodne nejakemu sportu, bavi nas vselico (canicross, dogtrekking, dogfrisbee, dogpuller, dogdancing, rally obedience, agility, hoopers, pasenie). Tak isto mame doma rozne hlavolamy, plniace hracky, lizacie podlozky a vselico od vymyslu sveta, ale to nedavame denne.
A to co opisujes nie je agresivita, ale skor este taka stenaco-pubertalna hra. A nasa aj teraz pri hre niekedy cvaka na prazdno, ale to s agresivitou nic nema. Blaznime sa tak. Boc su skor velmi citlive, nezvyknu byt agresivne. Ono aj pises, ze cvaka ked robi nieco co nesmie. Ako reagujete vy? Na boc zvacsa nefunguju nejake "drsnejsie" "klasicke" metody.
Ale tiez odporucam dobreho trenera. To je najlepsie co moze clovek urobit. A je super, ze este takto relativne skoro.

majlo1234
4. máj 2023

To stipanie zubami u bordery nie je nic zvlastne, a este k tomu v tomto veku
Odporucam zacat chodit na cvicak s dibrymi referenciami, kde maju skusenosti aj s borderou. Je to proste dost specificke plemeno

timing
4. máj 2023

Aj nasa borderka ked bola stena,tak bola taka ako popisujes, ze hryzala,cvalala zubami. Ozaj sme si mysleli,ze daco nedobre,ze raz niekoho silno kusne.A prestal to robit, ale trvalo to 2 roky.
Je to aktivne plemeno, nam casto po dlhej prechadzke z pozemku zdrhla do lesa na 3-4 hodiny.( Mala gps na krku,takze sme vedeli kde je, na privolanie nereagovala) prisla sa ukazat a znovu usla do lesa. Myslim,ze potrebovala dospiet a uz je to s nou ovela ovela lepsie, ale ta aktivita s nou je velka.

anonymanonym
4. máj 2023

A napisem k tomu frisbee, ak sa rozhodnete ho kupit (tiez odporucam) tak aspon do roka to nehadzte vysoko (kvoli klbom). Skor kupte nejake o ktore sa da aj pretahovat (neoprenove napr.) a pretahujte sa s nim, drzte frisbee v ruke a utekajte s nim nech ho pes takto za pohybu chyti, majte dva a ucte ho prechytat z jedneho frisbee na druhy, hadzte rollery nech sa nauci ho chytat za pohybu aj ked sa kotula, a ak normalne hadzat tak naozaj len do vysky aby za tym nevyskakuje...

autor
5. máj 2023

Dámy a je normálne, že malý ciká v intervaloch cca každých 30 minút? Niekedy je to hodina ale počas dňa, za hodinu cika niekdy aj 2x
V noci vydrží 5-7 hodín.

colsami
5. máj 2023

Nie, mocenie kazdych 30 min na 5 mesacne stena nie je normalne. Smer veterinar a potom ten odporucany vycvikar.... V prvom rade vylucit zdravotny problem.

autor
5. máj 2023

@colsami smutne, že chovateľka nám od začiatku tvrdí že je to normálne..
ďakujem

colsami
5. máj 2023

Je to normalne chovatelka co ma registrovany chov (cize steniatko ma rodokmen? ), ze ma ozaj skusenosti a vyzna sa? Ak ano, je to zvlastne.
Ale ak je to len majitelka suky-matky vasho stenata, co realne nie je chovatelka, tak zial, tie skusenosti nemamat odkial, taky clovek sa nerozumie...
Ale ved aj sedliacky rozum hovori ze keby kazdu polh mocil ci psik ci decko, nie je to ok.... Tak skuste ist s radami k veterinarom a vycvikarom a dat psika "trosku doporiadku" 🙂 drzim palce.