Bude tretia svetová vojna?
Nechcem to tak na rovinu napísať ,ale myslíte že bude 3 svetová vojna? Čítala som že to hrozí , aj muž mi hovoril že čítal , nejdem tu rozpútať vášne , ja sa naozaj bojím, veď neviem kam by som išla..s deťmi ,dvomi malými ..nevenujem sa nejak politike, ale nechce sa mi verit,že Rusko by napadlo celý svet..či áno ?
Nie, 3. sv. vojna nebude. To by bol koniec sveta, pud sebazachovy nepusti.
Pamatam sa na koniec studenej vojny po stretnuti Gorbacova s Reganom. Vyvoj spolocnosti prebieha - mame hybridnu vojnu...
Je to sialene, ze este v sucasnosti sa ludia zabijaju, strielaju. Zaujimave, ze sa hovorilo o strdovekom mysleni krajin blizkeho vychodu, severnej Afriky... A co sa robi na Ukrajine? Inak, zbroji sa i vesmir. Ak kazdy chce len mier, naco potrebujeme zbrane na ochranu? Pretoze tuzba po moci, moc a peniaze stale prevladaju.
@eva8 tam konflikt zatial nie je taky otvoreny, ale ak Čína napadne tchajwan, tak USA sa otvorene pridaju. O tom hovoria anatlytici už dávno , že to ma potencial 3.sv...a akurat ráno som opat citala vyjadrenia analytikov, a Tajwan každý skoro spomina ako najpotencialnejsi pre 3.sv.
@annm81 Putin sa vie aspoň ako tak ovladat, ale Čína ohlady moc neberie, ked sa rozhodne napadnut Taiwan, tak USA povedali že idu otvorene do vojny. A kedze to bude otvorene USA vs Čína, to už bude sa tykat velmi rychlo celeho světa. A toto hovoria analytici už trochu dlhsie...Aj to, že to má najvacsi potencial na 3.svetovu
@pink_lady Do otvorenej vojny s Činou sa Európa vôbec nemusí zapojiť. Európa sama Čínu riešiť nebude. Ak ju niekto bude riešiť, bude to US. Ak Američania získajú nejakých spojencov, bude to v prvom rade Austrália, Kanada, Nový Zéland. Potom tu máme Japonsko a Južnú Kóreu, ktoré sú priamo v regióne. Následne možno GB a Európania až ako poslední, ak vôbec. Zásah v Číne pod hlavičkou NATO je podľa mňa vylúčený, pretože je dosť členov, ktorí naň súhlas nedajú. V spore s Čínou bude teda Európa nanajvýš treťoradým a dosť slabým súperom.
Činania nemajú o Európu ako takú záujem, na rozdiel od Ruska. Ak by otvorili front v Európe, bude to prostredníctvom Ruska a v snahe oslabiť práve Rusov - čím zamestnanejší budú na západe, tým ľahšie sa Činania dostanú k východnej časti Ruska, o ktorú záujem rozhodne majú. Takže tu stále platí, že náš najväčší problém je Rusko.
@pink_lady Ešte by som dodala, že ak sa bavíme o svetovej vojne a ja vravím, že Európa má šancu byť reálne v úzadí a utrpieť skôr ekonomické straty ako následky bojov, je to preto, že pokiaľ ide o použitie jadrových zbraní, som optimista. Západ ich za žiadnych okolností nepoužije ako prvý. Číňania tiež nie. Potenciálne by ich mohli použiť Rusi, ale tých budú brzdiť práve Činania. Najvyššia hrozba je tam, kde vládnu najväčší blázni a fanatici, ktorým nezáleží na budúcnosti - severokórejčania (ale tam si to zasa Čína bude strážiť) a najmä Irak. Ibaže ak Irak zaútočí atómovvými zbraňami, jednak nemá potenciál zasiahnuť veľkú oblasť, jednak bude okamžite eliminovaný.
@eva8 Pardon, buď autocorrect, alebo moja chyba... samozrejme to malo byť Irán. A prečo? Číňanov poháňa snaha ovládnuť svet - región aj fyzicky, svet ekonomicky. Ide im teda o o svoju budúcnosť. Fanatikom z Iránu nejde o nič iné, len o fyzickú likvidáciu nepriateľa, pretože sú poháňaní len čistou nenávisťou.
A Číňania s Európou samozrejme obchodujú a snažia sa ju ekonomicky predbehnúť. Rovnaký vzťah majú k USA. Ale nemajú záujem budovať nereálne veľké impérium. Pre nich sme dobrí ako ekonomický partner, ktorý je slabší ako Čína, ale stále dosť prosperujúci, aby sa dali viesť obchody. US je v inej pozícii len preto, že je vojensky silné a najmä, že je u nich vôľa riešiť vojenské zásahy aj na opačnej strane sveta - tieto dve veci u Európy absentujú.
ubezpečujem ťa, že to, či malej sedia pančušky so šatami je dôležitejšie než to, aby si sa stresovala, či bude vojna či nie. To prvé totiž dokážeš ovplyyvniť, to druhé nie. Aby si sa zbavila toho veľkého strachu, trošku sa dovzdelaj v zahraničnej politike a ekonomike a zistíš, že aj keď veci budú na hrane, napokon preváži zdravý rozum, pud sebazáchovy a ekonomické záujmy. A keby to náhodou šialenec z Kremľa chcel hnať do extrému, odstránia ho vlastní - tí, čo majú megamajetky na tom špinavom Západe a chcú predovšetkým žiť v pohodlí a v luxuse
Plne súhlasím z posledným príspevkom a nechápem čo tu vlastne všedci riešite .A niečo vám poviem,moja prababka prežila prvú aj druhú Sv. a dožila sa neuveriteľných 103 r.A babička prežila druhú Sv. obe pochádzali z Poľska.A keď som sa už ako dospelí spítal babky na vojnu ,odpovedala jedinou vetou. ,,nepítaj sa na hlúposti a choď radšej niečo robiť! ,, Bude vojna? Zrazí ma zajtra auto? Vyhrám v lote? Dožijem sa dôchodku? Neviem a ani to neriešim 🙂
@ibaclovek1 Pekné, že tvoje babky prežili svetové vojny. Odhadom circa 100 000 000 iných neprežilo. (nehovoriac o zranených, mučených, znásilnených, zmrzačemých, sirotách, ekonomickej kríze, odvlečených do gulagov atď.) Nezanedbateľná časť z nich boli deti, takže je celkom pochopiteľné, že mnohé matky zaujíma, kam sa náš svet rúti. A malo by nás to zaujímať preto, že situáciu môžme svojim konaním posunúť rôznymi smermi - zatiaľ ju tlačíme tým negatívnym. Iste, ak dnes človeka paralyzuje strach z vojny natoľko, že nedokáže normálne žiť svoj život, mal by ho niekto trocha preplesknúť, nech sa preberie, ale tváriť sa, že všetko je v pohode a môžme žiť ako v 90. rokoch, keď sme si mysleli "že dejiny skončili" je dosť neprezieravé.
@annm81 tiež súhlasím... otázka nie je či tretia svetová bude ale kedy prepukne natoľko že jej následky pocítime aj na našom území...ona nebude taká fatálna ako tie prvé... ukážku toho ako bude vyzerať máte na východe v Ukrajine, v Izraeli, na Blízkom východe, Inak, Irán, Taiwan... svetová v takom rozsahu ako tu už boli, nemôže a nesmie nastať lebo to by zanikol svet ako ho poznáme... stačilo by stačiť pár gombíkov na pár kufríkoch a nebolo by o čo bojovať.. čiže áno obava je na mieste ale nie taká aby sme boli paralyzovaní... všetko s mierou, zaujímať sa, tlačiť na politikov...tam je cesta... aspoň v to dúfam 🙏
@annm81 zabralo by mi to zapmut a otvorit pocitac, kde tie nazory (clanky)mam v zalozkach.A na to momentálně nemám čas, navyse pred detmi PC nikdy nezapinam. hlboko sa omluvam. Ale poviem ti tajomstvo, mocnych muzov sveta, ktori rozhoduju o utokoch vojnách moj ani tvoj osobny nazor nezaujima.
Robim reklamu pre tych, koho zaujima, co sa deje vo svete. Zvykneme tam pridavat spravy, linky zo sveta a domova, ktore nas oslovia, niekedy sa porozpravame.
Nazov skupinky:
Politicka situacia vo svete
https://www.modrykonik.sk/group/7754/

@zuzinka888 mne je to jasne, ale preco sa tvrdilo ze im dojdu peniaze? Ze Rusko nema na dlhu a velku vojnu?