Bývanie v Rakúsku

emma673
24. apr 2018

Ahojte. Tie ktoré žijete v Rakúsku, pracujete tam a žijete tam na prechodný pobyt, mate SK auto prepisane na rakúske značky, alebo môžem jazdiť so slovenskými značkami. Trvalý pobyt mam na SK.

vroni
24. apr 2018

No, ak mas v Rakusku pracu a dom, byt, deti ci dobroprajnych susedov, tak musis prepisat auto na rakuske znacky. Ked ti dokazu, ze mas centrum zaujmov v At, tak si v .... Vies kde. Ci tu mas prechodny ci trvaly pobyt ich bude zaujimat az na uplne poslednom mieste.

vsicka036
24. apr 2018

Muž tam tiež robí, má tam aj trvalý pobyt a keď sme teraz kupovali auto, tak sme ho písali na mňa, ja som na SK. To predošlé auto bolo písané na neho, ale tiež uvažoval, že ho dáme na mňa, pre istotu.. ale sme ho potom predali, takže toto odpadlo..

littleslovak
24. apr 2018

@emma673 odporucam si precitat skupiny na FB o byvani v rakusku kde sa tato tema rozoberala snad milion krat...
Kazdopadne nema to s pracou nic, s pobytom az nasledne. Ma to suvis hlavne s pouzivanim auta - to ak to chodi pravidelne po Rakuskych cestach viac ako mesiac treba zaplatit NOVA dan + Kfz steuer kazdy rok.
Nasledne ak tam vznikne aj pobyt uz treba auto prepisat na Rakuske znacky.
Este som zabudla ak uz je v AT pobyt je jedno ci hlavny ci prechodny.

vroni
24. apr 2018

@vsicka036, a ked ho s tym autom klofnu, tak mu bude platne ako hladnemu kabat, na koho je auto napisane. Aj keby bolo na bratranca z 18 kolena. Musel by dokazat, ze sa pravidelne pohybuje inak ako tymto autom a auto sa pohybuje inak len po Sk. Pri sukromnom aute nedokazatelne. Ulozila by som si bokom par tisic, ak muza ulovia (a zr chodia na lov casto a radi), tak to v zavislosti od veku a znacky auta stoji od cca 2500€ nahor

emma673
autor
24. apr 2018

@vroni to znamená že ak by som ho napísala na mamu, ktorá žije na Slovensku a ja na ňom jazdím v Rakúsku, aj tak by som platila pokutu?

vsicka036
24. apr 2018

@vroni auto je tu. Do AT ho nevyužíva, na to majú firemné auto na AT značkách.

vroni
24. apr 2018

@emma673, ak by si tam bola prihlasena k pobytu, tak ano.

vroni
24. apr 2018

@vsicka036, v takom pripade nie. Na Slovensko za autom nepobezia 😉

vsicka036
24. apr 2018

@vroni nehovorím, že sa to nemôže stať, keď je výnimočná situácia, že potrebuje ísť domov skôr ako zvyšok partie, tak to auto vezme, povedzme raz za pol roka.. ale dobre vedieť, že keď čosi, tak to bude mastné..

emma673
autor
24. apr 2018

@vroni dobre, ale ja tam budem reálne na maminom aute, ktorá ma pobyt na sk a aj tam žije. Poviem, že ho mam požičané lebo nemám svoje. Ci?

vroni
24. apr 2018

@emma673, lenze to im je uplne fuk, na koho je pisane auto. Ty tam zijes, tam ho pouzivas, musis zanho platit. Mama ho evidentne nepotrebuje, takze je v tvojom uzivani. Tak to vyplyva zo zakona. Ty si ta, ktora musi dokazat, ze to tak nie je. A dokazat to je skoro nemozne.

vroni
24. apr 2018

@vsicka036, vo vynimocnych situaciach je fajn mat papier (napriklad z firmy, ze na tuto jednu cestu moze pouzit svoje auto, lebo firmemne je nepojazdne. Proste mat VOPRED nejaky papier, ze ide o vynimocnu situaciu)

tehulka2011
24. apr 2018

@vroni pises "Ked ti dokazu, ze mas centrum zaujmov v At," - ak ta nahlasia susedia, tak oni (alebo nejaki ini rakusania) musia dokazovat, ze sa tam s tym autom pohybujes viac ako na Slovensku?

vroni
24. apr 2018

@tehulka2011, nie, nemusia. Susedia oznamia, ze auto take a take vidia stale u teba stat. To financnej policii staci, na zacatie konania a TY musis dokazovat svoju nevinu. A ano, je to vramci zakona. Prezumpcia neviny plati len pri trestnych cinoch, nie v spravnom konani.

majkeel
24. apr 2018

Staci, ak parkujes pred domom v rakusku. Parkrat si Ta (susedia, policajti) odfotia mobilom, ze tam pravidelne parkujes autom, maju dokaz a nikoho nezaujima, na koho je napisane auto a ako casto sa v ktorej krajine pohybujes.
Ak chces v nejakej krajine zit, musis tancovat podla ich pravidiel.

tehulka2011
24. apr 2018

@vroni
@majkeel a co v pripade ak ma osoba nehnutelnost v Rakusku aj na Slovensku, zije "na striedacku" - pracuje vo svojej firme na SK, na ktoru je pisane aj auto, auto sa pouziva akoby 50 na 50 v oboch statoch?

majkeel
24. apr 2018

@tehulka2011 No pozri, mozes zavolat na rakuske urady a opytat sa. 🙂
NOVA Steuer a cestna dan je prijem pre rakusky (aj nemecky) statny rozpocet a uradnici si to kontroluju.
Mozes pouzivat sk auto v rakusku, mozno na teba nikdy ani nepridu a si v poho. Je to problem hlavne v mensich dedinach pri sk hraniciach, tam idu policajti po sk autach. Sama si musis dat dokopy, ci to stoji za risk a ako casto to auto naozaj tam budes mat.
Ked budes vo Viedni, alebo vo velkom meste, tak kontrola myslim moc nehrozi.

tehulka2011
24. apr 2018

@majkeel pytam sa zatial len v teoretickej rovine, ale dik 🙂

xlolax80
24. apr 2018

Kocky a co v pripade ked auto so sk znackou patri este leasingovej spolocnosti? Nova steuer bola zaplatena. Ale predcasne splatit leasing sa vraj neda. A teda ani prehlasit auto na at-znacky.

ontaria
24. apr 2018

Môjho kamoša chytili policajti, vyrukoval na nich že to je auto písané na mamu. Oni vyrukoval s dokumentom kde mali zmapovane ako tým autom jazdí a parkuje rôzne dní pred barakom. Oni vedia ze chcú ľudia s tym vybabrat, oni fakt nie sú blbí... Už ma auto na at značkách.... U nás po sídlisku chodia pravidelne a dokumentujú aké auta sú tu...

ontaria
24. apr 2018

@xlolax80 ak si na fcb prihlás sa na Slováci v Kittsee, tam sa to rieši. Jednej pani aj odobrali značky a chceli poslať na slovensko... Nejako to rieši, tvrdia ze aj autá s svk leasingom musia mať at značky...

vroni
24. apr 2018

@tehulka2011, nuz, na striedacku neexistuje. V jednej z krajin budes mat centrum zaujmov - muza, deti, poistenie, danove centrum. A dokazne bremeno je na tebe. Aky z tvojich dokazov uznaju - zase na nich.

vroni
24. apr 2018

@xlolax80, toto zavisi od leasingovky. Ak je zastupena v At, da suhlas na prepis. Ak nie, tak sa plati len Nova a KfZ Steuer, prepis az po ukonceni leasingu.

momoqui
24. apr 2018

Baby zmente si znacky na AT ak tam mate centrum zaujmov a nemusi sa to tu furt riesit dokola

jamidea
24. apr 2018

1. rakuski policajti maju zmapovane vsetko, co sa u nich, hlavne v pohranici deje. kto s kym byva, ake auta sa uzivaju, kto v byte, dome naozaj byva... mam s tym osobne skusenosti.
2. naco zijete v AT, ked sa nechcete riadit ich zakonmi? Iba robite hanbu SK. Potom jasne, ze kazdemu Slovakovi naparia pokutu, za čo? Nieco si vzdy najdu.

majkeel
24. apr 2018

@jamidea Ono to ma viac rovin pohladu. Prestahujes sa do at, na 1-2 roky, zaplatis NOVA dan, prehlasis znacky, platis cestnu dan. Ked sa vratis na Sk, zase prehlasit na sk znacky, musis ist pomaly zase na kontrolu originality, zaplatit prepis podla (objemu motora a veku auta)... A vsade plat dost velke palky. Ako u blbych, toto nemaju este zosuladene v EU, praca a presuvanie sa v ramci statov EU, kazdy stat sa zaujima o svoj vlastny piesocek.

vroni
24. apr 2018

@majkeel, prosim Ta!!! Idem na rok-dva, tak si na to zoberiem leasingaca z miestnych zdrojov, dva roky jazdim bez problemov, potom vratim a doma vytiahnem z garaze svoje stare. Ale ze miestni casto idu nad ramec zakona je zase ina kapitola. Ja najst v mojej garazi cudzieho policajta, trieskam so hodiny na dvere samotnemu Kicklovi (ministrovi vnutra. Inak super chlap!)

emma673
autor
24. apr 2018

Viete mi povedať približne všetky náklady na prepis auta? A mesačne a ročne náklady? Škoda Fabia 2007.

ontaria
24. apr 2018

@emma673 vyklikaj si na https://durchblicker.at/autoversicherung/vergle... a http://www.nova-rechner.at. Na jednom máš klasickú komerčnu poistku, druhé kalkulácia Novy

vsicka036
24. apr 2018

Super, tak môžeme čakať darček od AT policajtov. V piatok mám termín pôrodu, tak muž bral auto naše, že keď čosi, sadá a ide domov. A dneska mi volal, že už si ho tam fotili policajti.. Ako naschvál, raz za uhorský rok.. Aspoň mám predstavu, čo to bude stáť.. :(