icon

Chcem byť fotografka. Aký fotoaparát potrebujem na začiatok?

simahulyokova
12. aug 2024

Aký foťák je najlepšie kúpiť na začiatok?
Je potrebné tento odbor študovať?
Aké aplikácie na úpravu fotiek sú?
Ďakujem za odpovede 😊

chrobak7
12. aug 2024

@simahulyokova "Aký foťák je najlepšie kúpiť na začiatok?" - treba si stanoviť limit a do neho kúpiť foťák. Ak chceš fotiť na kinofilm, tak taký, ak digitálne, tak digitálny, s čím väčším rozlíšením.

"Je potrebné tento odbor študovať?" - áno, na nete budeš študovať do aleluja. Je veľa článkov, rád a tipov.

"Aké aplikácie na úpravu fotiek sú?" sú tisíce. Free, aj platené. treba si dať do googlu buď "free picture editor" alebo "best picture editor". Pozri si nejaké recenzie. Neexistuje najlepšia aplikácia, každému vyhovuje niečo iné. Na začiatok ti stačí nejaká free aplikácia.

buducamama
12. aug 2024

@simahulyokova Chod na FB skupinu Fotografovanie nas bavi a tam ti radi poradia skusenejsi.

really8
12. aug 2024

@simahulyokova pride mi to take zvlastne. Proste si sa rozhodla ze chces byt fotografka a prisla si na konika aby ti vsetko niekto dal na zlatom podnose. Ak mas o nieco zaujem teeba googlit, citat, zistovat si a hlavne byt v skupinach s danou tematikou. Nie na fore pre mamicky.
Zrejme v tom vidis peniaze iba

viera321
Autor odpoveď zmazal
simahulyokova
autor
Autor odpoveď zmazal
simahulyokova
autor
12. aug 2024

@really8 Nie, nevídim v tom len peniaze, ale v poslednom čase veľa fotím. Baví ma to. Pravda je, že som sa len teraz rozhodla, že to chcem v budúcnosti robiť a neviem o tom veľa...a predstav si, že som sa už pridala do takých skupín, ale chcela som sa spýtať aj tu na Modrom Koníku.

heni79
12. aug 2024

@simahulyokova Ako fotíš? Čo fotíš? Máš na to naozaj oko? Ja som kedysi tiež veľa fotila a kadečo. Dokonca som si myslela, že moje fotky sú naozaj dobré. No vždy, keď som si ich šla pozrieť v PC (fotila som na digitál), zistila som, že tam mám nejaký rušivý element, ktorý mi pri fotení unikol. V pozadí sa napríklad objavila nepekná nádoba/kopa dreva/ človek rušiaci kompozíciu ... Postprodukcia bola potom veľmi náročná. Fotila som iba pre seba. Tak som začala pracovať na tom, aby som tieto veci dokázala odbúrať už v začiatku. Pokiaľ toto budeš vedieť a tvoje fotky budú hodnotené kladne aj v skupinách, do ktorých si sa priadla, potom rieš foťák a ostatné. Na začiatok ti stačí naozaj málo. P.S. Mám dve kamošky, ktoré fotia nádherné momentky aj iba mobilom. Majú na to "oko". A poznám vo svojom okolí dvoch profesionálnych fotografov, ktorí už používajú vymakanú techniku. Aj mali uverejnené fotky v rôznych časopisoch, robia aj reportážne fotografie. Chodia za zábermi aj stovky kilometrov, jeden vydarený záber trvá aj xy hodín (jeden z nich fotí prevažne prírodu - zvieratá, najmä vodné vtáctvo).
A osobne dnes už fotím veľmi málo, zato dcéra sa v tejto oblasti našla. A je 100x lepšia ako ja. A som na to hrdá a podporujem ju v tom.

really8
12. aug 2024

@simahulyokova ok predstavujem si to. Nemyslim to v zlom ale tvoj prispevok mi prisiel nieco na styl rozhodla som sa ze budem cukrarka, napiste mi co budem potrebovat a poslite mi recepty.
Ukazes nam nejake fotky?

kiki68
12. aug 2024

@simahulyokova stary pentax kupit za par frkov. Alebo nejaku starsiu zrkadlovku s digit stenou. Na Tom sa nah naucis

rozculena
12. aug 2024

ja som sa učila všetko sama,googlila som,pridala som sa do rôznych skupín,kde ma tí dobrí fotografi tak zotreli,že sa mi chcelo plakať.Ale naučila som sa.Najprv som fotila na prídavný fotoaparát na tlačítkovú nokiu,áno,aj také bolo😂
potom som si kúpila nejaký malý aparát,potom trochu väčší a nakoniec poloprofesionálny canon.Jednu fotku som mala aj uverejnenú v novinách😀
Zo zdravotných dovodov už nefotím.
Daj nejaké fotky....