icon

Chodím na strednú školu a trpím úzkosťami

dajen16
14. mar 2020

Dobrý večer, som študentkou strednej školy (prvý ročnik) a chcela by som sa s vami poradiť ohľadom úzkostných stavov
Prosím nech sa k tomu vyjadrujú len ľudia ktorý s tým majú nejaké skúsenosti
Úzkostným stavaní trpim už asi 2 mesiace a mám pocit že každým dňom je to len horšie a horšie
Je to ako taký bludný kruh z ktorého sa neviem vymotať a postupne začínam strácať nádej že sa to zlepší
Dôvodom vzniku týchto mojich úzkosti ktoré ma v poslednom čase trápia každým dňom je určite stres a stresové situácie ktorými som si za posledné obdobie prešla dosť a ani sa nečudujem môjmu telu že to už nezvláda
Po nástupe na strednú školu som pociťovala od druhých namňa až priveľké nároky a začala som mať pocit že to prestávam zvládať či už fyzicky alebo psychicky
Menej som relaxovala, spala som asi len 4-5 hodín, a jediné čo som celý deň robila je učenie
Málokedy som si našla chvíľku pre seba a chvíľu pre oddych
A to že mám zlu životosprávu som si uvedomila až keď bolo neskoro
Začalo to tým že sa mi zle zaspávalo a aj keď som si dopriala viac hodín spánku tak som cítila strašnú únavu
Cítila som sa veľmi vyčerpane a unavene
Potom sa k tomu pridala celková slabosť a vypätie celého tela akoby som sa nevedela uvoľniť
No nejako som to neriešila keďže take stavy som už mala a dúfala som že sa z toho dostanem sama bez akejkoľvek pomoci
No postupom času sa to začalo len zhoršovať a teraz si prežívam take obdobie čo naozaj neprajem nikomu
Neustále závraty, trasenie a potenie sa, únava, búšenie srdca, nadmerné vypadávanie vlasov, trpnutie končatín a neustále vypätie celého tela
Veľmi ma to začalo obmedzovať už aj v škole a fakt neviem čo mám robiť
Najradšej by som bola kebyže som sa s tým vyrovnala sama a bez liekov ale neviem či to je možné
Bola som už aj pri psychologičke ale tá povedala že to nieje na lieky a že verí v to že sa z toho dostanem aj bez nich
No prešiel mesiac odvtedy čo som pri nej bola a ja nepociťujem žiadnu zmenu skôr zhoršenie
Bojím sa toho že sa z toho začarovaného kruhu už nikdy nedostanem a že v takýchto úzkostných pocitoch budem musieť trpieť cely život
Určite chcem bojovať a nechcem to len tak ľahko vzdať ale potrebovala by som od niekoho počuť to že sa z toho dá naozaj dostať že to je možné
Prosím tí ktorý ste si prešli podobnou situáciou vo vašom živote tak napíšte čo vam na to najviac pomohlo a ako ste to zvládli prekonať
Myslite si že mám navštíviť lekára alebo ešte mám skúšať s tým bojovať sama?
Za vaše odpovede vopred ďakujem ❤️

lenkakravcova
14. mar 2020

@dajen16 Skus sa zrelaxovať, pár dní nič nerobiť ak môžeš. A veľa veľa vitamínov, hlavne horčík a vápnik. 🙂 pri ich nedostatku sa to často zhoršuje - najmä to trpnutie končatín,..

dajen16
autor
14. mar 2020

@lenkakravcova Ja by som aj relaxovala ale nejako mi to nejde😕
Väčšinou som najlepšie vedela zrelaxovať tak že som si pospala ale keďže mám teraz problém zaspať tak neviem čo mám robiť
A aj keď si pospím tak po zobudení som stále unavená🤷🏼‍♀️

merien259
14. mar 2020

@dajen16 ahoj poznám veľmi dobre také to stavy začali mi po smrti mojej Mamky... skus navštíviť neurológa, to co popisujes mi skôr príde ako tetania.... Dá sa liečiť iba magnéziom plus vapnik kúp si magnerot uvidíš ze ti bude lepšie, aspoň u mňa zaberal veľmi dobre mam najvyssi stupeň tetanie takže viem o com hovorím ak by ti to ne prechádzalo určite navštív lekára... ja som brala aj antidepresiva lebo som mala uzkostno depresívnu poruchu, ale Odkedy som zistila ze som tehotná musela som ich vysadiť a užívam iba magnézium a je mi konečne dobre, občas mám dní kedy mi je nanič ale zvládam to už lepšie ... Samozrejme treba viac oddychu a zmeniť životosprávu... Držím palce

canis_lupus
14. mar 2020

Ahoj, už len podľa toho, ako si to tu napísala vyzeráš ako veľmi inteligentná a vyspelá baba. Moja sestra mala podobný problém, strašné stresy zo školy. Je to určite aj povahou, ja som celú strednú mala v paži, naučila sa vôbec a doštudovala v pohode (gympel) 😂 Možno by som skúsila ešte inú psychologičku, lebo prístup tej tvojej asi nie je veľmi ústretový a profesionálny. Prípadne mi napadá ešte aromaterapia z prírodnejších riešení, prípadne afirmácie/meditácie/joga alebo akýkoľvek šport. Držím palce 😊

lenkakravcova
14. mar 2020

@dajen16 Skus sa len tak sama prejsť do prírody, ak máš možnosť. Niekde v lese si sadnúť na lavičku a pozorovať okolie.. Alebo si daj horúcu vaňu - hocičo kde sa cítiš pokojne. Potrebuješ prestať myslieť na problémy, situácie ktoré riešiš.
A tie vitamíny si určite dávaj a pravidelne. Je to dobrá pomoc i prevencia. Tiež si myslím ako merien že je to tetania,, ja to mam tiež pravdepodobne = vyskakuje to keď mám väčší stres (trpnutie tela, strašná migréna s aurou) a nič nepomáha, len relax a vitamíny - magnézium, vápnik, multivitamin.

danmag
14. mar 2020

Podľa mňa zmen skolu,výber si nejakú lahsiu,svet sa nezruti,aj potom sa dá ísť na výšku neskor,kde fakt budeš mať čas aj na seba a na obyčajný život,držím ti palce

marca12
14. mar 2020

@dajen16 prosim ta len neber lieky. To je najhorsie,co mozes urobit. Nadych vydych. Snaz sa venovat aj tomu,co ta bavi. Malovanie,hackovanie a celkovo rucne prace su velmi dobre pre ludi,ktori prezivaju stres. Pomahaju prechadzky v prirode, vela sa rozpravaj s kamaratmi. Spomal tempo,vsugeruj si,ze sa svet nezruti,ak bude horsia znamka. Musis sa to naucit,inak sa v zivote zblaznis a budes vecne nespokojna a neprijemna pre okolie. V prvom rade musis chciet na sebe zapracovat a nie pchat do seba lieky

deti95060810
14. mar 2020

začni užívať magnézium. sú aj čaje na ukľudnenie, alebo dobrý je aj PERSEN - volnopredajný liek . Ak ti to ani tak neprejde tak zájdi zas za psychol - existujú aj rôzne cviky na ukľudnenie a na zvládnutie úzkosti...

chapsa
14. mar 2020

@dajen16
Ahoj, v posledných mesiacoch si si prešla veľkými zmenami. Nová škola, nové prostredie, nový profesori, spolužiaci, snaha začleniť sa do kolektívu, nadviazať nové priateľstvá... Je normálne, keď dôjde k takejto zmene, že sa chceš dobre zapísať. Dokázať nie len profesorom, ale aj rodičom, že si dobrá študentka. Opustila si staré prostredie v ktorom si sa cítila konfortne. Neuvedomuješ si to, ale tvoje podvedemie to vníma. Cítiš neistotu a tlak zo všetkých strán. Cítiš, že sa od Teba očakáva dokonalosť. Byť dokonalou študentkou, obľúbenou parťáčkou, dobrou dcérou a študentkou... Pri sústredení sa na dokonalosť zabúdaš na seba, zabúdaš na svoje koníčky, svoj voľný čas. Nedokážes si vychutnať pohyb, dobré jedlo čo je problém životosprávy. Keď si sama v tichu alebo zaspávaš, tvoja myseľ si nedokáže oddýchnuť. Neustále pracuje, rozmýšľa nad všetkými udalosťami, ktoré si zažila v daný deň a ktoré Ťa čakajú nasledujúci deň. Z tých máš podvedome strach, ktorý si neuvedomješ, spôsobuje v tvojom vnútri nevoľnosť a veľmi ťažko sa Ti zaspáva. Zastav. Si úžasná, jedinečná, nádherná a dokonalá žena. Taká aká si. Zhlboka sa nadýchni, pozbieraj všetkú silu z toho najhlbšieho dna, skrášli sa úsmevom, prefiltruj veci - odhoď tie čo Ťa ťažia, tie, ktoré Ti spôsobujú tlaky. Obklom sa pozitívnymi ľuďmi, nájdi si čas na blízkych, samú seba, na veci, ktoré Ťa robia šťastnou. Nesil to. Step by step. Chce to svoj čas... ide to bez liekov, psychológov. Je to na Tebe! Si silná osobnosť. Každý máme právo na horšie obdobie. Tvoje sa práve skončilo, uvedomuješ si, že potrebuješ zmenu. To je prvý krok k novej etape života 🙂 Držím Ti palce 🙂