Chov korytnačky

13. sep 2023

ahoj, chová tu niekto tie malinké korytnačky ? chcela by som si takú obstarať len neviem čo na to potrebujem 🙂 vie mi niekto povedať konkrétny druh ( maly, jedno či suchorzemskanalebo vodná) a jej názov nech viem o akú sa jedna a akú veľkú klietku alebo terarium potrebuje ? najlepšie korytnačka s najmenej náročná na starostlivosť ďakujem.

gejb
13. sep 2023

Vodné sú veľké, takže sa popozeraj po suchozemskej.

viestta
13. sep 2023

Korytnacke je zviera na desatrocia, aj tie nase suchozemske druhy sa dozivaju 30 - 40 rokov. Pocitas s tym? Vodne su narocne na chov.

janocka
13. sep 2023

@viestta vodné nie sú náročné na chov... jednu mám už 25,5 roka 😀 stačí mať dostatočne veľké akvárium, kvalitný filter - na tomto naozaj nešetriť - a potom stačí len kŕmiť 3x za týždeň keď už sú väčšie a čistiť akvárium raz za pár mesiacov.

autorka - suchozemská má cez zimu zimovať - máš na to vytvorené podmienky? Aj malá korytnačka ti časom vyrastie. Mám v2 vodné, aj suchozemskú. Suchozemská od cca konca septembra do cca konca apríla spí zimným spánkom. V lete je na záhrade vo veľkej ohrade, dávame jej tam rajčiny, šalát a púpavu, iné jedlo si tam vie nájsť aj sama. Ak máš záhradu, nie je teda vôbec náročná na chov.

Pri vodnej si musíš zaobstarať dostatočne veľké akvárium, pri malej korytnačke aj ohrievač do vody a určite je potrebné drahší, výkonný filter. Ak nebudeš mať filter, budeš vodu čistiť každý druhý deň.

A počítaj s tým, že korytnačky ti vyrastú. Keď som mala 15r., bol obrovský boom vodných korytnačiek, mali ich viaceré moje kamarátky a aj ja som jednu dostala... Všetky kamarátky sa ich postupne zbavili - dali do rôznych jazierok - lebo už to nebolo malé milé a voda v akváriu bola špinavá... Ja som sa jej nezbavila, stále ju mám... v decembri bude mať 26 rokov.

xckaret
13. sep 2023

@janocka prosim mohla by si prilozit foto yvojej vodnej korytnacky? Neviem si predstavit ako vyzera 25 rocna...

autor
13. sep 2023

@janocka a vieš mi rozpísať náklady na akvárium alebo terarium a jej veľkosti aká by mala byt min? neviem sa rozhodnúť či suchozemska alebo vodná. a tie filtre to keď sa kúpi ako sa spojazdni? keď sa zapne netreba s tým niečo robit? nemam žiadne skúsenosti, mám doma pár vtákov, činčily, zajace, nič čo sa chová v akváriu. preto sa pytam, hľadala som si info po internete ale neviem stále či sa zamerať na suchozemské alebo vodnú. tá lampa, to tiež sa kúpi jedna a zapne a netreba meniť teploty?

autor
13. sep 2023

@janocka mame záhradu 🙂 a ešte otázka, koľko to narastie ?

janocka
14. sep 2023

Toto je ta vodna. Pancier ma taky, ako ma, lebo este ked bola mala, bola v lete vo vanicke na terase, prisiel babkin pes, vytoahol ju a rozhryzol pancier. Vetrinar povedal, ze to asi neprezije, lebo ma prepichnute pluca. Prezila 😍

janocka
14. sep 2023

Akvarko ma 100l. Je dlhe, siroke a nizke. Nemaju v nom nic okrem filtra. Ked tam bol strk, strasne to spinilo vodu, ked tam mali skalu, hybali s nou a buchali do stien akvarka. Ked boli koryt. male, mali skalu aby sa mohli vyjrievat a lampu.
Naklady neviem - netusim, kolko stoji teraz akvarium. Toto sme dostali v r. 2019.

Vodne narastu do cca 30 cm

misulka22
14. sep 2023

Ak chces maly druh tak vodnu mame klopavku.tie vela nenarastu.inak je uplne nenarocna na chov.ked ma jedlo, je spokojna 🤣