Clo z Ameriky

gozurka
11. aug 2018

Do akej sumy sa neplatí clo z Ameriky viete mi poradiť? Ďakujem

liz_lemon
11. aug 2018

Do 150 eur

zuzik307
11. aug 2018

Nad 22€ sa plati DPH, nad 150€ clo+ DPH

ink
11. aug 2018

Do 22 eur, niekedy odpustia pár centov navyše, ale nwbýva to pravidlom.

palomablanca
11. aug 2018

ja som to pred časom riešila tiež....takúto správu som dostala od finančnej správy:
Všetky zásielky odosielané priamo z tretích krajín ( krajiny mimo EÚ) príjemcovi v EÚ sú oslobodené od cla, ak ide o zásielky tovaru nepatrnej hodnoty (článok 23 a 24 Nariadenia Rady (ES) č.1186/2009, ustanovujúce systém Spoločenstva pre oslobodenie od cla). Tieto zásielky sú oslobodené od cla, ak vnútorná hodnota zásielky, čiže samotného tovaru nepresahuje 150 eur. Toto oslobodenie sa nevzťahuje na alkoholické nápoje, parfumy a toaletné vody, tabak a tabakové výrobky. Uvádzame priamy odkaz na uvedené nariadenie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/P...

V zmysle zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty (§48 ods.2 písm. b) tovar, ktorý je prepustený do colného režimu voľný obeh s oslobodením od cla je oslobodený od dane z pridanej hodnoty, ak hodnota zásielky nepresahuje 22 eur, pričom hodnotou zásielky sa rozumie úhrnná hodnota zásielky bez ohľadu na to, či je tvorená jednou, dvoma, alebo viacerými položkami.

To znamená že:

- ak hodnota zásielky nepresiahne 22 €, nebude vymeraná žiadna dovozná platba,
- ak hodnota zásielky presiahne 22 € ale nepresiahne 150 €, je oslobodená iba od cla a daň z pridanej hodnoty bude vymeraná,
- ak hodnota zásielky presiahne 150 €, bude vymerané clo a daň z pridanej hodnoty.

Ak nebude vnútorná hodnota zásielky presahovať 22 eur a ďalšie náklady nebudú súčasťou hodnoty zásielky tzn. budú v dokladoch vykazované oddelene, bude takáto zásielka prepustená bez vymerania dovoznej platby (v tomto prípade DPH).

V prípade, že budete spĺňať vyššie uvedené podmienky , nebude vám pri dovoze tovaru zo strany colných orgánov vymeraná žiadna dovozná platba a prepravca zásielky vám tovar automaticky doručí.

Všeobecné informácie týkajúce sa dovozu tovaru a colného konania sú uverejnené na webovom sídle finančnej správy – priamy odkaz:
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/clo/dovoz

Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe doplňujúcich informácii poskytnutých subjektom v jeho žiadosti.

palomablanca
11. aug 2018

pozor ale na jednu vec....ja som si z USA objednala kozmetiku + vitamíny a pod., balík mi prepravovala spoločnosť DHL, hodnota tovaru bola do 150 eur, čiže som mala zaplatiť za DPH, s čím som samozrejme rátala. Avšak...každý balík kt má hodnotu nad 22 eur je podaný na colné prejednanie. Buď si to človek vybaví a obehá osobne ( tuším ale aj vtedy zaplatím nejaké to euro navyše - už si presne tú info nepamätám - volala som s colným úradom) v BA alebo tuším ešte v Košiciach alebo môže požiadať danú kuriérsku službu o zastupovanie v konaní v tom prípade si ale ešte treba pripočítať citujem : " Za použitie globálnej colnej zábezpeky DHL pri colnom prerokovaní zásielky si účtujeme poplatok vo výške 2% z hodnoty colného dlhu, min. však 24 EUR vrátane DPH." Mne sa nedalo ísť do BA/nechcela som kvôli tomu do BA. Nakoniec som teda platila DPH + 24 eur za to, že mi ten colný úrad vybavila spomínaná firma.