Čo ďalej s vážne chorou mačkou?
Ahojte.Mám 11 ročnú mačičku ktorej diagnostikovali zápal pečeňe,lenže problém je tu ešte druhý že jej zlyhávajú obličky.Mačíčka už 7 dní nič nežerie,pije ,vodu ledva,len leží ,ťažko sa jej dýcha a má bolesti.Je to sňou vážne a najhoršie je že veterinár nám nedáva žiadnu nádej.Odporúčal nám ju dať utratiť.Ono viete je to hrozné sa dívať na trpiace sa zviera s tým že už nemá žiadnu nádej.čo by ste mi poradili vy?
Pri takomto stave by som s eutanáziou nečakala. Je to pre človeka strašne ťažké, to áno, ale pre to zviera je oveľa ťažšie, že sa trápi. Čo má teraz z toho života? Nežerie, nepije, nič nevládze, má bolesti a šanca na zlepšenie žiadna. Osobne považujem za sebectvo nechať zviera trápiť dlhé dni aj týždne, keď je jasné, ako sa to skončí. Dávali sme uspať psov aj potkana (pre niekoho možno smiešne, ale bol to náš domáci miláčik), predtým sme investovali nemalé peniaze do vyšetrení a konzultácií, ale raz sa človek musí pozrieť realite do očí. Plakali sme ako malé deti, držali v náručí do poslednej chvíle, potom pekne pochovali.
@romana160 keby len mala zapal pecene z toho by sa dostala..ale ked zlyhavaju oblicky je to nezvratny stav keby aspon tekutiny pila.dlho nevydrzi len sa budete pizerat na jej trapenie..ked ju velmi milujes nenechaj ju trapit..v pripade skus sa spitat druheho zverolekara ked bude trvat na tom ze nema sancu radsej ju daj utratit.viem je to tazke rozhodnutie a velmi to boli...ja som mala pred 10rokmy perzsku macku.tiez zlyhali oblicky, posledne peniaze som davala na infuzie po tyzdny zdochol
@romana160 rozhodne by som skúsila aj názor druhého a možno aj tretieho veterinára, pokiaľ by sa zhodli na tom, že sa nedá pomôcť, tak by som ju dala uspať. Je to smutné, ale rozhodne lepšie ako ju nechať umierať v bolestiach. My sme dávali po 17 rokoch uspať psa, takže viem aké to je, ale nechať ho trpieť, len aby ešte pár dní vedľa nás dýchal v bolestiach, by bolo sebecké.
@romana160 tak v tomto pripade je uz naozaj ista smrt, a ak sama vies, ze ma bolesti preco ju nechvas v takom? Tak isto je hrozne dat zviera utratit, ale je to pre neho aj pre nas lepsie to zvladnut a nenechat ho trpiet, nikomu by som nezelala aby umrel v bolestiach a toboz nie zvieratu. Oblicky a pecen holt uz neurobite asi nic, mojmu prvemu psovi tiez zlyhali mal bolesti a nabaloval sa vodou, nedokzala som ho tak nechat a toboz nie s nik chodit na odsavanie tekutin aby ho stale napichovali hrubou ihlou a odsavali, nechala som utratit, mal velmi vdacny pohlad, zvladli sme to, odchod je tazky, ale pomozete mu.
Všetkým vám ďakujem za rady a povzbudenie .Je to tak bohužiaľ.suhlasim stým ju dať uspať.ked to píšem verte mi nepíše sa mi to ľahko.tie obličky sú nezvratnadiagnóza.to mi bolo jasné . keby to bola pečeň tam by sa dalo niečo robiť.trapit ju nenechám.nemam to svedomie.este v noci som bola pri nej.viete bolo to hrozné. 😢😢😢 Ťažko sa to píše ...dnes ju dáme uspať.ja pevne verím že sa jej uľaví a mne tiež.
No ja mam celkom odlišný názor. Nedala by som zviera utratiť. Snažila by som sa mu od bolesti pomôcť ako len viem. Ale čakala by som kedy príde jeho čas. A to sme mali doma aj psa, aj morcata, aj škrečky. Zvieratká to berú úplne inak ako ľudia. Oni potrebujú cítiť ze niekto pri nich je. To je život. Bohužiaľ patrí k nemu aj prirodzená smrť. Často mam pocit ze ľudia chcú pomôcť sebe lebo sa už nevedia dívať na zubozene zviera (česť výnimkám).
@romana160 dá sa uspať aj doma..príde veterinar domov a zviera nie je stresované ešte cestou na veterinu☹pretože ono to cíti a bude sa ešte "vzpierať"..
@lucia147852 ja tiež tak,,nemala som to srdce odviest ich niekam, ale skonali doma vo svojom😢
Ja si zas myslím že je neľudské nechať takto zviera trpieť ak sú možnosti ak o mu uľaviť . Doteraz som sa nestretla s tým , aby som musela niektorého zo svojich psov dať utratiť, zomreli na starobu . Teraz mám však jednu fenku ktorá má 11 rokov ( vek dožitia 11-12 rokov ) , na jedno oko je slepá prasknutý glaukom , vred na oku + nádor pod pazuchou, polohluchá . Stále ma však radosť zo života, žerie, pije , túli sa , víta ma .. nechávam ju dožiť len preto že netrpí , nemá bolesti a kvalita jej život je prijateľná. Nádor však stále rastie, v minulosti operovaný dvakrát , je zhubný a teda očakávam metastázy . V momente keď začne trpieť , príde veterinár k nám domov a v kruhu rodiny ju uspí .
Dakujem všetkým čo ste písali.Mačička to už má za sebou.Už sa jej ulavilo a netrápi sa.Verím,že je šťastná v mačacom nebíčku.Poviem vám,že od rána mám stiahnutý žalúdok,vôbec som nemala chuť ani jesť.Bolo to velmi ťažké a veru všetcia sme plakali.Kocúrik sa s ňou aj rozlúčil a ju aj hladal.Uvidíme ako to bude dalej.Ale budem nám chýbať velmi.Hlavne mne.Už takú dobrú mačičku mať nikdy nebudem.Poviem vám tie posledné hodiny boli strašné.Už nám len chrčala a nevnímala.Takže sme konali rýchlo aby netrpela.Je to také teraz čerstvé.No ja sa nemôžem zmieriť s tým,že tak náhle odišla a že už nebude mať nikoho pri sebe v noci.Inak dakujem vám všetkým za povzbudenie ale aj za rady .Nech odpočíva v pokoji.
to mi je luto, ak ste z okolia BA skuste macaciu kliniku CatVet na Ciernej vode mozno sa im podari ju zachranut, su to odbornici
@romana160 aj ja az teraz citam, ze zonrela😥 mrzi ma to, presne viem, co prezivas. Ja som este dlho pocula topkanie noziciek o podlahu 😥 och, stale to boli... dobre je len to, ze uz nebude nikdy trpiet...
@lindusss2016 áno bolí to a velmi.No aj kocúrik si začína uvedomovať ,že jeho sestričky niet.Včera ju aj hladal večer.😢😢😢
@romana160 to poznam.. ked nam psik zomrel tak druhy chodil, hladal ho, smutil .. aj zvieratka to velmi citia a prezivaju .. no urobili ste pre nu co ste mohli .. vela sil zelam❤️
@lucka12399 Dakujem😢😢😢😢 Je to hrozný pocit.Ja som túto noc ani nespala,čo som myslela na ňu.Zaspávala som až ráno okolo štvrť na šesť.Ešte z posledných síl nadránom vyliezla na skrinku na balkone .Myslím si že naposledy.😢😢😢😢😢
@romana160 ahoj, nečítala som všetky príspevky ale prikláňam sa k názorom že už mala byť dávno uspinkana. Ja som dala svojho 15 ročného psíka utratiť bez váhania cca hodinu a pol po tom ako dostal porážku a ochrnul na cele telo. veterinarka mi povedala že už je to len otázka času kedy vydychne. Poviem ti samu seba som prekvapila a dodnes mám výčitky, ale nedokázala som ho nechať trápiť sa v bolestiach (neskutočne skuvinal). Prišlo mi zbytočné ho nadopovat liekmi proti bolesti, keď už naozaj nemohol fungovať bez pomoci a mal popritom aj iné problémy (slepý, hluchý, nádor v zadocku) Naozaj nehlad na seba, trapis ju tým že ju nasilu držíte pri živote. Ber to tak že aspoň zvieratá v dnešnej dobe majú tu výhodu že sa dá ukončiť ich trápenie skôr
@ladybug6 nabuduce treba aspin zbezne precitat komenty, vedela by si, ze macicka sa uz netrapi...
@lovely5 Dakujem 😢😢😢 No nie je minúty ani hodiny aby som na ňu nemyslela.Velmi mi chýba.Ešte vten deň ako sme ju pochovali ,sa s nami prišla rozlúčiť.Dala nám znamenie.Kedže som verila ,že existuje po smrti život,vedela som,že to znamenie nám dá.Kocúrik začína byť tiež smutný pretože sám si uvedomuje že na miestach kde rada sedávala tam nie je.Viete čo je najhoršie na tom všetkom? že robíte všetko pre to alebo by ste urobili všetko pre to aby ste vaše zviera zachránili,no aj tak ho nezachránite. Aspoň,že sa už netrápi.Nemala by som to svedomie ju nechať sa trápiť aj nadalej. 😢😢😢
@lindusss2016 prepac chodim do prace nemam cas tu vysedavat cele dni...mier
@ladybug6 ja sa nehnevam, len potom su taketo reakcii od veci. Autorka uz teraz potrebuje skor podporu
@romana160 hlavu hore ☺️ tam kde je teraz je jej oveľa lepšie a má to už za sebou a netrápi sa, ber to z tej lepšej stránky. Viem aký je to pocit, keď odíde člen rodiny na druhú stranu. Asi pred dvoma rokmi nám zomrela mačka ktorú sme našli ako túlavú. Od malého mačiatka sme sa o ňu starali a bola s nami krásnych 10 rokov. Niekto nám ju otrávil a v bolestiach mi umrela v rukách a to nechci vedieť čo som prežívala keď sa mi posledný krát pozrela do očí a vydýchla.
Nam pred rokom Pufo. Nadherny kocur ale jedneho dna som poxula chrcanie bol to Pufik ... vet mu nieco dal ale nedalo sa pomoct mu. Musel sa pobit s kocurom a ten Pufa tak uhryzol ze akoby bol priduseny. Mama mne ani segre nepovedala ze mu niet pomoci lebo vedela ze je to nas Pufo. V den ked zomrel (bol vnutri) rano som sla do roboty a chrcanie pocut nebolo dumala som ze pojdem kuk ale ponahlala som sa tak som sla do roboty. Pipla mi sms ... Pufo je za postelou KO. Sla som na WC bolo mi smutno neplakala som. Dosla som domov a videla som ho. Kocura krasneho velkeho ako lezi a nehybe sa v kutiku duse som xhcela aby vstal a utekal ale vedela som ze je za duhovym mostom. Zaujimave je ze den pred som mu vravela ze ked zomrie zaklostim ho no ak smrt bude pre neho vykupenie davam mu povolenie moze ist a on siel. Tyzden sme za nim plakali TYZDEN. Trz viem ze je mu dobre za duhovym mostom ma co pit beha skace a len dufam ze tam ma kuracie trupy tie miloval 😁 ... spominam na neho ako na krasneho kocura a snad ho niekedy este uvidim 😊😊😊
Je to tazke bude ale ak sa trapi bude lepsie uspat ju ... vet da injekciu a macka zaspi a bud pri nej ❤❤❤
@lienka1996 Ja to tak aj beriem,že jej tam je lepšie a že sa netrápi.No viete,tá prázdnota,ktorú teraz cítim je niečo hrozné...😢😢😢😢 Každé ráno ma chodila čakať pri wcko. Každé ráno sa pýtala zamnou do izby.No ten pocit že už ma nebude čakať pri wcku,že sa nebude pýtať ku mne do izby,je niečo hrozné.Rada aj pri pc sedávala somnou alebo ležala a vyhrievala sa pri stolnej lampe.Chýba nielen mne ale aj celej rodine. Viete ono tú prázdnotu si neuvedomujem len ja ale aj kocúrik.Viete bola to velmi dobrá mačička.Nikomu neublížila.Mali sme ju od malého mačiatka aj s kocúrikom.Ibaže bola zachránená aj spolu s ním ked ich ktosi za jazdy večer vyhodil z auta v igelitke.Neviem čím sa previnila ked ju takýto osud zastihol.Nezaslúžila si to.Bola to aj velmi rozumná mačka.Takú rozhodne už mať nikdy nebudem .Aj keby som mala nejakú inú ,nič mi ju nenahradí.Ostali mi len spomienky a fotky.😢😢😢😢
Tak dnes mám príšerný deň. Utratenie milovanej mačičky. Nikdy som nemala srdcu bližšie zvieratko ako ona. Mala 3 roky. Bývala väčšinou dnu v dome, chodila aj von, samozrejme aj do postele smela... Keď mala rok a pol prišla v jedno hnusné ráno pokúsnutá na bolu a uplakaná. Nezdalo sa to závažné, len srsť z boku vytrhnutú a zodraté pazúre, usúdila som, že ju napadol nejaký hnusný psisko, aby si skrátil chvíľu. Zašla som k veterinárovi, nedokázala zdvihnúť chvost, pomočovala sa, nedokázala sa samostne vykadiť. Veterinár usúdil, že aj keď zvonka poranenie nemá, psisko ju pomiksoval a dotrhal nervy. Preplakala som týždeň , nevedela som sa stým zmieriť. Chodili sme na injekcie, kupili homeopatiká, ale mačika chvost nezdvihla, nemočila sama, len nechávala barinky všade, kam si ľahla, bobky len čo z nej vypadli, dávali sme jej preháňadlá. V dome čúrala na parkety, stále som vytierala a mala pelech na ňom igelit a menila som a prala staré uteráky. Keň nedokázala zdvihnúť chvost, mala okadené pod chvostom, stále som jej sprchovala zadok, páchla silno po moči a po stolili, ale aj tak som ju nedokázala nechať vonku e nevpustiť dnu, bola to predsa kámoška.....Vonku na sedačkách som nemala ani matrace, hneď tam vyskočila a pomočila sa. Bolo to veľmi náročné na nervy, mačička žila ako vedela, netrpela, naučila sa fungovať, akurát pre mňa to bolo náročné, stále kontrolovať podlahy, meniť a prať uteráky... Teraz však začal vytekat moč s veľa krvi, povedala som si, že už ju liečiť nedám a ukončím to. Nechcite vedieť ako som sa cítila..... dnes som ju dala uspať, bola som pri nej, ešte stále plačem a mám výčitky, pred očami tú úprimnú tvár a krásne zelené oči, ktoré ma milovali a dôverovali mi...Všetci známi aj milovníci mačiek mi vravia, ako aj veterinár, že málokto by toto zniesol a takto mačičku dokázal pedinovať, že je to stresujúce , vyčerpávajúce. Zostali len mi po nej len pekné spomienky a flaky po moči na drevených parketách. Neviem, kedy to prebolí...

@romana160 ahoj viem ako sa citis ja som mala samceka morcata ☹ mala som ho 7rokov ☹ po 5tich rokoch oslepol na jedno oko potom o pol roka na druhe (lekar povedal je stary ze mu zapadla sietnica za oko ) a odporucali mi ho dat operovat ale som sa pytala ze ci ho to boli a ze nie a zeby nemusel prezit narkozu ☹ mal 1,5kg a meral neco cez 40cm dost velky bol a velmi som ho lubila ☹ bol ako psik vzdy za mnou chodil piskal na mna proste ma miloval a aj plakal ked som sa s nim rozpravala o smutnych veciach ☹ bol to moj partak pocas detstva kedze ma rodicia tyrali a on jediny ma lubil a ma chapal ,spal so mnou v posteli ked som bola smutna vzdy ku mne prisiel a vzdy ma zobudil ked chcel ist curat a rad sa kupal 🙂 krasne spomienky mam nanho ja a aj moj manzel ktory si ho zamiloval 🙂 tak som ho lubila este viac hoci nevidel a bol stastny ked mal 6,5roka sla som s nim k veterinarovi lebo mu prerastli zubky co som chapala ved uz bol starsi a maloktore morca zo zverimexu sa tolko dozije 🙂 obrusili mu zuby a o 5mesiacov som si vsimla ze prestal jest ,hnacky a rapidne zacal chudnut z 1,5kg schudol na 1kg ☹ hned som bezala k lekarovi kde ho vysetrili ale nic mu nenasli a ked mu skontrolovali pusinku ci nema nieco s zubkami v hrdle nasli mu nador v celom hrdle ktory prerastal az k zubkom a ze zomrie ☹ jediny verdikt utratit ☹ behom dalsich dvoch tyzdnov schudol na 300g akoby sa zmensil vyzeral taky maly a krehky ☹ plakala som ked som videla ako ho to nici a doteraz placem ☹ bolo to najhorsie rozhodnutie v zivote dat ho uspat ale uz som sa nevladala dlhsie pozerat ako trpi ☹ den predtym nez som sa rozhodla to urobit som strasne plakala zobrala som ho na ruky a povedala mu ho ze budem navzdy lubit a ze mi je to tak luto ze tu so mnou nemoze byt dlhsie ale ze mu bude lepsie a on plakal ☹ na druhy den som ho zabalila do jeho klietky a plakala som cely cas kym sme tam sli a ked manzel videl ako som na tom a ze ho nebudem vediet tam odniest siel on a ked vysiel som videla ze tiez plakal ☹ je to najtazsie rozhodnutie ktore musi clovek urobit ak vidi ze tie nase lasky sa musia takto trapit ☹ ja viem ze by niekto povedal ze to je len zviera alebo ze morca nic neciti ci pes ci macka alebo hociake zviera ale nie je to tak ☹ akekolvek zviera je nam oddane ak ho naozaj milujete a ak sa da ho takto vykupit z trapenia sa je to na vas ci sa rozhodete to urobit ☹ ja som mu stale davala sancu ,snazila som sa ale ked sa takto trapil som sa nanho nedokazala pozerat ☹ velmi mi chyba a navzdy bude ☹