icon

Čo hovorí kresťanstvo na anembryomolu?

6. sep 2024

Vznik životu sa považuje od oplodnenia. Ako to je v pripade anembryomoly, keď zostane gestačný vak prázdny bez plodu?

monika4487
6. sep 2024

@simona20201309 tak ten pan zije v blude. Hej niektori katolici v rom este ziju, lricom je to totalne nelogicke. Ved neznamena, ze ked niekto veri, nemoze byt aj moderny. Je to blud a vobec nie je podlozeny faktami a respektovsnim oboch pohlavi.

vsetkounas
6. sep 2024

@simona20201309 tak kresťanstvo nieje jehovizmus ale tak zas možno záleží aj od spoločenstva .Všetci vieme že aj farári sú iba ľudia a nie kazdy farár je farár . Ale keď sa chce človek vzdelávať je ozaj veľa toho už má trhu ja som o tomto čítala knihu tuším od Jána Pavla to bolo že manželstve je všetko dovolené a je veľa kníh takže kto chce sa hľadať lebo podľa mňa stále hľadáme tak je dnes veľa možností a netreba hneď hádzať všetkých do jedného vreca .

nevenka
6. sep 2024

@simona20201309 to nie je pravda.

tiezjedna
6. sep 2024

@autorka život vzniká narodením. Alebo si už videla úmrtný list gestačného vačku?

lucia147852
6. sep 2024

@simona20201309 ale ide o to, čo hovorí cirkev, nie jeden pošahaný fanatik.

zuzitko74
6. sep 2024

Počatím vznikol ľudský život, ktorý sa prestal vyvíjať vo veľmi ranom štádiu svojho vývoja a zanikol.

thirstymonk
6. sep 2024

Oplodnenie je, keď sa spoji spermia s vajičkom. Vtedy, my papeženci, veríme, že Boh do tohto plodu vdýchne dušu (anima inspire). Z biologického hľadiska nastáva práve vtedy kombinácia haploidných pohlavných buniek a vzniká za bežných okolností zygota so 46 chromozomami. Čiže vtedy vznikol nový život, s jedinečnou dušou od Boha (tomu veríme my) a s jedinečnou DNA (tomu neveríme, to je vedecký fakt).

Takže pokiaľ vznikla zygota, tak vznikol život, pokiaľ nie, tak život nevznikol a žiaden gestačný vak s tým nemá nič spoločné

thirstymonk
6. sep 2024

@tiezjedna A keď sa pred štyristo rokmi nevystavovali umrtne listy, tak ľudia nezomierali? To je logika jak PMJ :D

suptdi
6. sep 2024

@simona20201309 napísala blbosť ktorú opakujú neveriaci, sex nie je hriech keď nie je úmysel počať dieťa, sex je hriech keď sa počatiu priamo bráni.
Sex má byť úplnym odovzdaným sa manželov jeden druhému, čiže prejavom lásky, nemusí tam byť prítomný úmysel splodiť dieťa. To by potom napríklad manželstvá kde je niekto neplodný mali vlastne zákaz mať sex, a to nieje pravda. Uvažujte prosím, predtým než túto tupú frázu nevercov niekde vypustíte, ktokoľvek z vás.
https://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-v...

tiezjedna
6. sep 2024

@thirstymonk naozaj chceš riešiť, čo sa dialo pred 400 rokmi? Bývaš v jaskyni?

katulienkax
6. sep 2024

@simona20201309 no a prečo malo plno kňazov deti s mníškami 😉

zltalienka
6. sep 2024

Autorka: napíšem nie ako kresťan ale ako žena, ktorá si prešla diagnózou anembryomola. Mala som pozitívny tehotenský test, teda nameral určité hodnoty hormónu Hcg, ktorý vylučuje iba placenta plodu, nič iné. Takže áno bola som tehotná. Už neviem kto presne ma chcel utešiť tak, že mi povedal, že to mám brať tak že som vlastne nebola tehotná.... najhoršie slová ktoré som kedy počula.

zltalienka
6. sep 2024

@tiezjedna prepáč, ale toto nie je pravda. Skús to povedať rodičom, čo im zomrelo bábätko týždeň pred termínom pôrodu, že čo vlastne oplakávajú...keď podľa Teba toto nebol život.
A pokiaľ viem, tak sa dá pochovať aj potratené dieťatko, kamoška má pochované.

vsetkounas
6. sep 2024

@tiezjedna nevidela ale od 27 týždňa tuším sa dá dat umrtny list a môžeš si dieťa pochovať a keď porodila mŕtve dieťa lebo aj tým si mnohé ženy prešli chces povedať že vlastne nerodili dieťa pretože bolo hneď mŕtve takže vlastne to ani dieťa nebolo .

zltalienka
6. sep 2024

@vsetkounas áno, aj normálne porodia to mŕtve bábätko....

tiezjedna
6. sep 2024

@zltalienka
@vsetkounas dievčatá, môj komentár smeroval k prázdnemu gestačnému vačku, viď úvodný komentár. To je všetko.

zltalienka
6. sep 2024

@tiezjedna a teda mi chceš povedať keď som mala pozitívny tehotenský test a potom sa neskôr ukázalo že popri bábätku (ak chceš tak embryo) vznikla ešte jedna vec, ktorá ťahala živiny pre svoj rast a takto znemožnila rast bábätka (embrya) ...že som NEBOLA TEHOTNÁ?

zltalienka
6. sep 2024

@tiezjedna inak ultrazvukom našli popri "mole" aj zvyšky embrya. Hľadali kým nenašli..... lekári v tom mali zjavne úplne jasno....

tiezjedna
6. sep 2024

@zltalienka ešte raz... prázdny gestačný vačok = žiadne dieťa. Tak to je. Okolnosti sa líšia a je mi ich ľúto nielen v tvojom prípade, ale v každom podobnom🙏

simona20201309
6. sep 2024

@vsetkounas už keď ja malo čítam tak potom neviem, ale veru literatúra o kresťanstve ma určite nezaujíma a ani neplánujem o tom začať čítať. Ďakujem za poucenie

simona20201309
6. sep 2024

@katulienkax tvorili život 🤔😀

carter30
7. sep 2024

Toto sú problémy 😁

thirstymonk
7. sep 2024

@tiezjedna pred 400 rokmi moji predkovia byvali na hrade. Tvoji v jaskyni. Rozumiem

thirstymonk
7. sep 2024

@tiezjedna gestacny vak ale nevznikne z dlehj chvile. Tzn. Zarodok existoval, ale zomrel. Clovek bol, dusa vznikla a clovek zanikol, dusa ostala. Ucenie RKC.

sara07
7. sep 2024

@zuzana76 človek je síce priroda ale neberie sa tak , berie sa tak trocha inak 😂 prírodu a všetko riadi boh nie, čiže on to ukončil cez prirodu
mne je jasné že so slovičkami by sme sa mohli natahovat hodiny, že vy proste nepriznate že určite veci , darvina mate tiež svoju teoriu 😂

sara07
7. sep 2024

@zltalienka vytahuješ z kontextu
pretože 14 dnove zárodok dietata proste neprežije samé
ale 39 tyždnové už prežije
je mi jasné že si budete obhajovat svoju teoriu a na prax a na vedu dupat, len potom nechapem prečo vydobytky vedy použivate, to je také toto sa mi hodi toto nie

sara07
7. sep 2024

@thirstymonk dobre a gestačny vak sa tam neobjaví len tak , on vznika na zákade niečoho čo neevidujete očividne lebo sa to nehodi

zuzana76
7. sep 2024

@sara07 ja beriem všetko ako prírodu, aj darwina, aj evolúciu od primátov až po človeka, verím v Boha a evolúciu tak ako je popísaná v Biblii beriem metaforicky

zltalienka
7. sep 2024

@sara07 prepáč ale Ty si totálne mimo....
"vytahuješ z kontextu
pretože 14 dnove zárodok dietata proste neprežije samé
ale 39 tyždnové už prežije"
a kamoške, ktorá by potratila v 15-stom či 20-tom týždni by si čo povedala? Že vlastne nebola tehotná a čo oplakáva? Lebo také "veľké" tiež ešte neprežije samé, ale .... mnohé "mamičky" už vedia, či to bude chlapec alebo dievča, majú vybraté meno, mali viditeľné tehotenské bruško.....
Neviem o tom, žeby veda určovala počiatok "života plodu" za čas, keď je síce ešte dieťa v brušku, ale teoreticky by vedelo prežiť aj mimo neho. Pokiaľ viem, dnešná medicína tento vek neustále posúva nižšie a nižšie a dokážu zachrániť aj malinké detičky, ktoré by pred pár rokmi nemali šancu prežiť.
Veda má v tom úplne jasno, kedy začína nový život.

sara07
7. sep 2024

@zltalienka teraz totálne neviem čo ty píšeš ale absolutne
čo splietaš
pre mna interupcia nie je vražda ako podla krestanov
oni sa hraju so slovičkami čo je už a čo nie je a presne odkedy je, ja na nejaké duše a podobne veci neverím , preto tu bola položená táto záludna otázka s háčikom
proste getačny vak čo je som skopiravala vyššie čo je podla vedy,
ja nedelim toto urobila už priroda tedá tá bez človeka a toto urobil človek
ja osobne za zachranovanie nie som , znie to tvrdo ale ano,
píšeš si s niekym čo prvá veta od mudr bola že je mala pravdepodobnost že donosim a porodim , pri každom jednom , nerobila som dramy povedala som si ako bude tak bude, takže s citmy a tymito nechod na mna, ked je to životaschopne prežije
pokial by mi vyšli zle testy alebo down na sone ano šla by som na interupciu a môžete ma ukamenovat kolko chcete , to bola moja druha veta ked som sa pytala na testy
nerob tu drámy a nepreživaj tolko bude ti lepšie