Čo nehovoriť bezdetným: 7 citlivých tém
A TY KEDY BUDEŠ MAŤ BÁBäTKO???
... len málokedy je táto otázka vhodná. Isto nie na rodinných či pracovných oslavách, na posedení pri káve s bývalou spolužiačkou, atď. Ak sa niekto snaží otehotnieť, ale nedarí sa, môže to byť veľmi citlivá téma. Nechtiac si vytvárame nepriateľku / nepriateľa, a kazíme im deň. Ak otehotnieť ani nechce, je to nepríjemné, lebo už vie, ako spoločnosť za také rozhodnutie odsudzuje. Ak má plán otehotnieť až keď budú peniaze / až keď bude dobrý partner, je to osobné a necitlivé. Lepšia varianta: "A AKO SA MÁŠ? ČO NOVÉ V RODINE?"
NECHCEŠ DETI? VEĎ TY ZMENÍŠ NÁZOR, UVIDÍŠ!
... toľkokrát si ľudia myslia, že toto je v poriadku niekomu povedať. Môžem ja prísť k tebe, keď sa snažíš otehotnieť a povedať ti: "Veď uvidíš, ty zmeníš názor a prestaneš chcieť deti!" ... Ako by sa ti to páčilo? Zaujímavé, že čím menej ma ľudia poznajú, tým viac sa ponáhlajú tvrdiť, že vedia, čo zmením a nezmením, a či robím správne rozhodnutia o mojom osobnom živote, aj keď si nepýtam žiadnu radu.
Lepšia varianta: "AHA, DOBRE. TIETO ROZHODNUTIA SU DOSŤ VEĽKÉ, JE FAJN ŽE SI SA ROZHODLA NAJLEPŠIE PRE TEBA. JA SOM VEĽA USÍLIA A ČASU VYNALOŽILA NA MOJE ROZHODNUTIE, ŽE MI ROZHODNE STOJÍ ZA TO, BYŤ MAMIČKOU."
VEĎ POČKAJ, KEĎ STRETNEŠ TOHO SPRÁVNEHO CHLAPA, ZMENÍŠ NÁZOR!
... správny chlap je ten, ktorý ma nebude nútiť zmeniť moje životné plány a rozhodnutia o mne, mojom zdraví, atď. Môžem ja prísť k tebe a povedať ti: "Ty si tehotná/chceš mať deti? Veď uvidíš, keď stretneš správneho chlapa, zmeníš názor a prestaneš ich chcieť!"
ĽUDIA, ČO NECHCÚ DETI, SÚ SEBECKÍ.
... ľudia, ktorí chcú deti, ich chcú pre svoje dôvody. Deti sa na svet nepýtajú, neprosia ťa aby si ich vytvorila. Každý, kto chce mať deti, chce tak zo sebeckých - i keď často zdravých - dôvodov. Ak som vraj sebecká, tak je lepšie nemať deti. Škoda len, že toľko sebeckých ľudí má deti aj tak, a ubližuje im, ako povedala Katharine Hepburn.
NEPOZNÁŠ SKUTOČNÚ LÁSKU, ANI OBETAVOSŤ POKIAĽ SI NEMALA DETI.
... starostlivosť o chorých a/alebo starých členov rodiny, čas obetovaný bratovi a priateľom s depresiou aby som im pomohla, ochrana a starostlivosť o zvieratká, ochota darovať orgány na záchranu člena rodiny, eufória keď sa s partnerom/najbližšou priateľkou po dlhej dobe objímame ... nič z toho sa nepočíta, jasné, som len bezduchý robot.
ČO NENÁVIDÍŠ DETI?
... pracovala som s deťmi na tábore a v hoteloch. Boli to príjemné a zaujímavé skúsenosti a cítila som sa veľmi ochranársky voči deťom, mala som ich rada. Ľúbim deti mojich priateliek a deti v mojej rodine, synovcov a neterky, a baví ma tráviť čas s nimi. Niektorí ľudia však celkovo nemajú deti v láske. A to je v poriadku. Neznamená to, že ich nenávidia.
A KTO SA O TEBA POSTARÁ, KEĎ ZOSTARNEŠ?
... tí istí ľudia, ktorí sa starajú aj o zostarnutých rodičov. Väčšina ľudí v domovoch dôchodcov majú deti. A aj tak tam celé dni sú bez nich.
@jankafresova no, moje priateľky a moju rodinu poznám natoľko, že sa ich takéto veci nepýtam, a ani oni mňa, ale stretla som sa so zopár netaktnymi co nemali ostych sa spýtať kedy KONECNE budeme mat deti aj keď vedeli ze sa nám už roky nedarí, ale vtedy som sa len spýtala, či jej nie je sprosté rýpať do ženy, ktorej sa nedarí otehotnieť, a ci jej nie je trápne starať sa do toho do čoho ju nic, a pekne nahlas aby to počul aj zvyšok rodiny na stretnutí. Bolo to hulvatske? Možno, ale zastavilo to akékoľvek doterne otázky.
@jankafresova mňa keď sa niekto pýta prečo nemám deti a zároveň povie niečo z toho čo si napísala odpoviem pravdivo - nemám deti lebo nemám absolútne materinský cit a deti ani nemám rada. A hneď je ticho, občas sú ľudia až v šoku že som tak úprimná 😃😃😃
@minenkak omyl, poznáš ľudí ktorí nemôžu mať deti a trápia sa, len tebe to neprezradili, ako muž v mojej rodine a
jeho manželka. snažili sa 8 rokov. ale tebe to neprezradili. všetci okolo teba majú nejaké ťažkosti, len ti o tom nepovedia. Niektorí len malé ťažkosti, niektorí veľké. tak vidíš, aká sa Ak očakávaš že druhí budú šťastní
a potom ich bez súcitu nahnevane obviníš, že nie sú, tak si krutá.
@jankafresova nie každý je nešťastný ja viem,že ty to tak vidíš ja nie
@misiak7777 haha, super.
@jankafresova ešte raz nepoznám ľudí čo nemôžu mať deti,to že okolo niekoho prejdem neznamená,že ho poznám
@mama_ prosím?Alergik nechodí do kvetinárstva, takže
ja nesmiem chodiť na kávu s kolegami, na rodinné oslavy, do práce do kancelárie? mám sa zabarikádovať a nestýkať sa ľuďmi?...Nie, neškodím sebe tým, že radím ľuďom byť viac empatický. tak ti teraz odpovedám na tvoje poznámky za ženu z mojej rodiny,ako chcela odpovedať žena z mojej rodiny v 1980tom pravdivo:
"Vieš čo, mala som už tri potraty a veľmi plačem a trápim sa, tak prosím, nebavme sa o tom, dobre? Ja teba tiež nebudem nútiť hovoriť o niečom smutnom."
Vtedy v 1980tom sa bála toto povedať ale ja sa dnes nebojím dať aj takú odpoveď 😉 ...alebo
za mamu mojej známej v 1962: "Vieš čo, bola som znásilnená a mala som nelegálnu interupciu, tak
prosím, nepýtaj sa ma na túto tému, ešte s tým niesom všetkým vyrovnaná. Ďakujem.".... snáď
sa
naučíš mať trošku aj empatiu k iným. Ty škodíš sebe tým, že sa tu snažíš nájsť výhovorky len aby si mohla
obťažovať ľudí poznámkami, ktorými im ubližuješ.
@minenkak okej, ty takých nepoznáš, tak to znamená že neexistujú. že dvaja muži a jedna žena z mojej rodiny neexistujú
@jankafresova čo mi vkladas tvoje pocity a ,že niekoho obviňujemsa trochu preber
@jankafresova kde ja píšem,že neexistujú ,hallo čítaj a nepíš za mňa niečo čo som ja nenapísala,chceš sa umarať vo svojich pocitoch nech sa páči ďalej,mne to netlac
Ahoj @jankafresova, da sa povedat, ze zdielam s Tebou rovnaky nazor na vsetky z tychto otazok a som na tom nazorovo rovnako ako Ty. Nerozumiem vsak, preco sa Ta tieto otazky tak velmi dotykaju? Ludia su rozni, pytaju sa kadeco. Ak si vyrovnana s tym, ze deti nechces, tak myslim, ze by si s takymito otazkami problem mat nemala a nemala by si sa citit preto neprijemne. Kazdy sa na svet pozera inak. Pre niekoho su deti zmysel zivota a stredobod vesmiru, pre ineho nie. Mna sa tiez na kadeco pytaju ohladom deti, kedze som uz vydata, byvanie zabezpecne a vek po 30, ale ja som rozhotnuta cely zivot, ze deti mat nebudem a taketo otazky mnou ani nehnu, odpoviem a idem dalej.
@jankafresova ty si chorá na hlavu ale,že úplne, ešte raz nie každý v živote je nešťastný
@mama_ áno, v mojej rodine sa stali zlé veci, takže ich "vyhladávam"a sú to "senzácie"... áno,
mám empatiu k žene ktorá sa boji o svoje 15 ročné dieťa, a napomínam ludí ktorí zlahčujú nebezpečné koncerty potom
ako tam s dieťaťom mala zlý zážitok, tak im pripomínam že aj nebezpečné veci sa dejú, nech sa
jej nevysmievajú, nech neklamú, že sa zlé na koncertoch nedeje...
takže ja nemám empatiu
a ludia ktorí tuto ženu ponižuju a kažu jej nechať tak, ked jej dcéru obchytávaju, ti ludia majú empatiu...
áno, keď som opatrná a neubližujem žene z mojej rodiny ktorá už má po 50ke a celý život sa zufalo snažila otehotnieť,
tak to je môj nedostatok empatie, a je to senzácia a "vyhľadávam" to...
Bože... nemám slov na tvoju bezcitnosť.
@misiak7777 no presne, ja som tiez v tomto uprimna a dalej sa uz potom nikto nic nepyta 😀
@minenkak nikdy som nenapísala, že "každý"... prekrúcaš moje slová a nadávaš... máš viac ako 18 rokov?
@viky173 všeličo sa ma "veľmi dotýka". aj témy ktoré s deťmi a rodičostvom nemajú nič.Prečo sa niekoho , kto má alergiu,
v nose dotýka, keď je všade v meste vo vzduchu peľ? Ja zase nerozumiem, prečo niektorí súdia že sa niekoho niečo dotýka. Jedna žena
tu píše ako sácali, obchytávali a búchali na koncertu ju, a jej 15ročnú dcéru, a aj za to ju tu ľudia odsudzujú. ak nerozumieš,
prečo sa ľudí rôzne témy dotýkajú, vygoogli si to. dôvodov je veľa a je to normálne. Dokonca aj žena ktorá písala že prežila nedávno autohaváriu a je tým otrasená a zatužila po láske bývalého muža, je tu za to odsudzovaná. Sme ľudia, bože.
Všeličo sa nás dotýka. Prečo? na základe toho čo sme
prežili, na základe osobnosti, na základe genetiky, atď.
@jankafresova ale pochop, ze druhych ludi neprerobis podla svojich poziadaviek. Pytat sa budu vselico. Co zmenit mozes je to, ako sa k takym otazkam stavias. Svoj postoj zmen a budes v pohode. Nepoucuj inych co sa smu/nesmu pytat.
@jankafresova ved presne. povedz co chces. Prave preto ze doba pokrocila ludia o tom hovoria. No a neboja sa ani opytat na tieto veci. Takze nejakymi "7 veci ktore nehovorit..." to nijako neovplyvnis. Ako som pisala, pytat sa to budu a je na tebe ako sa k tomu postavis. Postaci ak neutralne povies "Tato tema pre mna nie je aktualna" alebo
"Je to pre mna citliva/prilis osobna tema, nechcem sa o tom teraz bavit"
alebo
"Toto je tema ktoru verejne neriesim"
namiesto
"Vieš čo, mala som už tri potraty a veľmi plačem a trápim sa, tak prosím, nebavme sa o tom, dobre? Ja teba tiež nebudem nútiť hovoriť o niečom smutnom."
@jankafresova kde nadávam a áno orekrutis každého jedného slová
@mama_ ohladne toho koncertu - ludia klamu
ze sa zle veci na koncertoch nedeju, a utocia na tu zenu ktora ma obavu o svoje dieta a vysmievaju sa jej.
Tak sa jej zastanem a uvediem tragickejsie priklady, aby sa trosku uvedomili.
A ty to cele prekrutis ze vraj ja som bez empatie, ked sa snazim pomoct...
a ze ja vyhladavam zle veci ktore sa stali priamo v mojej rodine...
ja sa snazim pomoct, a ty utocis. Tak teda uvediem tragickejsie
priklady aby si sa uvedomila... a ty z toho akosi vyvodis ze vraj ja nemam empatiu a ty hej..
nemam slov na tvoju bezcitnost...
@mama_ ..
@jankafresova a ešte k tomu koncertu horkýže slíže,matka je v prvom rade vinna,že šla nepripravená na tento koncert,však snáď viem aká je to skupina kde idem na koncert a netrepem sa kde nezvladam situáciu
@viky173 všeličo sa ma "veľmi dotýka".aj témy ktoré s deťmi a rodičostvom nemajú nič spoločné. Prečo sa niekoho , kto má alergiu,
v nose dotýka, keď je všade v meste vo vzduchu peľ ? Ja zase nerozumiem, prečo niektorí súdia že sa niekoho niečo dotýka.
Jedna žena
tu píše ako sácali, obchytávali a búchali na koncerte ju, a aj jej 15ročnú dcéru, a aj za to ju tu ľudia odsudzujú.
že akoto že to neberie že je to normálne.
Dokonca aj žena ktorá písala že prežila nedávno autohaváriu a je tým otrasená a zatužila po láske bývalého muža, je tu za to odsudzovaná.
Ak nerozumieš,
prečo sa ľudí rôzne témy dotýkajú, vygoogli si to. Dôvodov je veľa a je to normálne.
Sme ľudia, bože.
Všeličo sa nás dotýka. Prečo?
Veď predsa na základe toho čo sme
prežili, na základe osobnosti, na základe genetiky, atď.
naštuduj si niečo z psychológie a z biológie.
hrôza ma obchádza keď vidím ako málo porozumenia, inteligencie a empatie tu je.
Akýkoľvek pocit človek má, hneď ho zahanbujme a odsudzujme..
A vraj fórum pre mamičky.

@minenkak no veď to je ten problém, prečo čakáš, že každý je šťastný a na základe toho ubližuješ? Pozri sa reálne po svete. Ak majú dobré
manželstvo, tak ti o tom porozprávajú. nemusíš sa hneď pýtať osobne a nevhodne. možeš aj opatrne a nie tak drzo.