Čo robia vaši puberťáci doma počas korony?
Ahoj,dievčatá.Veľmi ma zaujíma čo robia vaše deti-chlapci vo veku cca 13-17 rokov teraz v čase Korony doma.Keď nemajú krúžky,nemôžu ísť do školy,nemali by behať po vonku s kámošmi,úlohy vypracujú cez PC raz-dva a celý deň pred nimi.ďakujem za vaše odpovede
@moni73 Nick nemusí zobrazovať skutočnosť, napokon Tenerifka ani nebýva na Tenerife 😉. Celkovo mi tie otázky ohľadom kde teraz pláva prišli úplne zbytočné, to je celé.... a btw v mori zrejme ešte zrejme nepláva vzhľadom na teplotu vody, ale možno sa mýlim a patrí k tým otužilejším 🙂. Išlo mi skôr o to, aby sa v diskusiách zbytočne nespochybňovalo akékoľvek vyjadrenie diskutujúceho. So @simsalabim sme si to vysvetlili a myslím, že sme sa aj vzájomne pochopili. Išlo len o také nuansy, ktoré niektorí ani nepostrehnú 😉.
@ave17 13-15-17 r deti Ti už nepôjdu len tak na prechádzky s rodičmi u nás to zachraňuje ten pes, že sa tulame po poli, lese jednoducho nejaké 8 r dieťa bude lietať po dvore strieľať si z luku do terču, ale tento vek už nie.A to podľa toho čo počúvam z okolia ešte môžeme byť radi, že má rád bicykel a chce cez víkend ísť niekde na hrad, turistiku.Male deti sedia na rozprávkach staršie na mobile pozerá si recenzie elektroniky...nie som z toho nadšená, ale už som prestala bojovať je to vec, ktorá k puberte patrí vypisovať si s kamošmi...tak ja som z inej generácie kde sme boli celé poobedie vonku chceli sme digitalizáciu, hrať sa, elektroniku a teraz to máme a je to zle.Ale zase ja to tolerujem odtiaľ potiaľ aj za cenu, že som zlá nedovolim tam tráviť veľa casu
@hettinka veď aj my som za to rada len sa niekedy cítim čudné, keď poviem, že ideme na turistiku budeme si opekat a to Vás baví syn chce ísť s Vami naši už nechcú ísť nikam
Ja si myslím, že o tom je rodina mať niečo spoločné a aj spolu tráviť čas nehľadiac na vek, lebo je v puberte a to znamená, ze už ho necháme len tak?
Nie, nemám deti v tom veku, mam 8 ročnú, ktorá má PS, X-box, mobil a tieto technické vymoženosti, ale ani ju to nenapadne si k tomu sadnúť, vobec. Nebola k tomu vedená, takže si vie nájsť aj inú aktivitu. 🤔 Samozrejme chápem, že starší sú pohodlnejší, a radšej si zapnu techniku, OK, beriem, ale aby tu niekto napísal, že doobeda sa učí a celé poobedie hrá??? Alebo ďalšie vyjadrenie, a čo má iné robiť? No hocičo, my ich matky sme tiež nesedeli cele dni poobede pri hrách a sme tu.a tiež sme nemali rodičov za zadkom, lebo pracovali.
A nie, nie je to o tom, že rodič nemôže byť celý deň pri dieťati, tomu rozumiem, ale dieťa treba rozvíjať vo viacerých smeroch, aby potom vedelo, čo s voľným časom. Von na bicykel, na prechádzku, hrať na nejaky hudobný nástroj, športovať, učiť sa variť, pomôcť s domácimi pracami, čítať knihy, časopisy, jednoducho hocičo.... Proste u mňa on-line hry ako krajná možnosť nie 1. Voľba, keď sa dieťa nudi. 🤔
@celasapremenim suhlas....a hlavne je rozdiel dievca a chlapec...bezne dni, ak nebola korona, tiez nesedel cele dni pri PC...ale chodieval po skole 3 krat tyzdenne na treningy...cez vikendy sme boli spolu na chalupe...zial, teraz to nie je...tak co maju tie pubertalne deti robit?
@ave17 ano ja som nemala rodičov za zadkom a cele dni som sa "flákala" vonku s kamarátmi. bohužial teraz je iná situacia. predpokladam že aj tu 90% detí pocas bežnej situácie nesedia celý deň pri hrách. 8 ročný sa tiež vie hrať aj inak + má konečne tréningy každý deň, takže má dovolené sa aj zahrať PS. starší ma 11 a on sa tu už hrať s autami ani legom nebude.
my ako puberťáci sme vôbec nemali čas vyplnený rodičmi. mali sme svoje partie, svoje treningy, súťaže. trávili sme spolu akurat tak dovolenku. max nejaká brigáda u starých rodičov. na výlety sme chodili ked sme boli menší. V 15 a vyššie sme už chodili s rovesníkmi po okolí, kúpaliská atď
@celasapremenim ale ved ja tu tiež na nikoho neutocim, len som napísala svoj názor. Nech si každý vychováva svoje deti chce, ja nechcem, aby dieťa spomínalo na to, ako sedelo zavreté doma pri hrách. A ja mam 2 deti, druhá je mladšia, takže o tej som nepísala. A v konečnom dôsledku, mam toľko deti, kolkym sa viem plnohodnotne venovať, nie, aby som ich len mala.
@ave17 poviem ti takto - o par rokov sa ti mozno otvoria oci. Tvoja je este ozaj dieta. Ma o polovicu menej, ako deti mnohych, co tu pisu. Ten cas, co moji pred rokmi travili hranim s hrackami a skladanim lega, je nenavratne prec. Nie, nehra sa cele poobedie na pocitaci - ale rozhodne, ak sa hra, tak sa hra tam. A pouziva ho aj na komunikaciu s kamaratmi, na hladanie navodov na tvorenie, pozera filmy v anglictine... Nehra sa uz s hrackami. Chodi aj von, aj sportuje, aj si zahra na klaviri a je jedna z mala v triede, co hlce knihy. Je ine, ak teenager cely den gambli - to urcite treba obmedzit (chapem rodicov, co nie su doma, ze sa to zle da ustriehnut). Ale myslim, ze v situacii, ked mame “zostat doma”, tak sa urcite da akceptovat aj dlhsi cas straveny s technikou. Uvidis, ako o par rokov tvoju dceru nadchne prechadzka, ak by mala byt bez partie 😉
@simsalabim ale ved jasne, ved to som aj napísala, nech sa aj hrajú aj na compe, ja tomu rozumiem, ze tie decká sú už iné, len som nerozumela tým konštatovaniam, ktoré tu padli, ze niektoré mami napísali doslova, ze čo iné má robiť, alebo že okrem učenia celý deň gambli. Ja som tiež toho názoru, že všetko, ale s mierou ✌️
@ave17 rozumiem, myslim, ze z tych slov niektorych sla taka bezmocnost, lebo s pubertakmi sa hada tazko. Ja som uz viackrat pisala, ze ja som doma taky liberalny general, v niecom viem popustit a v niecom vedia, ze zakrocim razne. Ak by cely den gamblili, riesim to nejako. Ale upozornim ta este na to, ze z okolia viem o minimalne 4 pripadoch, ked rodicia zmenili heslo na wifi, aby tam decka cele dni neboli. A vies co? Tie si to heslo proste hackli. Ked som to pocula prvy krat, ze to dokazal 12 rocny chalan, skoro som odpadla. A potom som podobne pocula od inych... ak im vezmes kabel, vedia si ho pozicat... a tak dalej. By si neverila, s cim sa mnohi rodicia musia popasovat. A ak v rodine nepanuje prirodzena autorita, laska a respekt k rodicom a pochopenie zo strany rodicov, je dospievanie velmi narocne obdobie (prave prechdzame pubertou u tretej). A prave situacia, ked su mladi doma a maju byt doma a nestretavat sa, je podla mna situaciou, ked ten rodic musi vediet pochopit, preco je ten pocitac ci mobil teraz taky kamarat. Ale suhlasim s tebou - s mierou.
@eliska13 dobre že si to spomenula, lebo aj ja som bola prekvapená, že koľkí teenageri tu v tomto vlákne chodia s rodičmi na prechádzky. Ja v tom veku 13+ už behala po vonku s kamoškami a teda asi by ma veľmi nebavilo ísť sa prejsť s mamou, ak nepočítam rodinné výlety a návštevy a akcie. Pozerám sa na to z pohľadu toho dieťaťa, rodič jasné, že by mu to dobre padlo ak by sa pubertálne dieťa išlo s ním prejsť. Je to iba taká úvaha, nič za tým.
@simsalabim môj 11 ročný obišiel v telefóne aplikáciu parental control. Mala som slabý infarkt vtedy 🤦♀️ 😃😃 na druhú stranu si hovorím aký šikovný chlapec... Jeho som samozrejme nepochvalila. 🤭
@namornicka ani ja sonda s rodičmi nechodila prechádzať. Bola ina doba, otec na tyzdnovkach, mama v robote a doma len behala s handrou a kopala v záhrade. Deťom sa vtedy rodičia tak nevenovali. A potom začali podnikať a nevidela som ich už skoro vôbec cez vikendy, makali na firme...
A práve preto to chcem mat v mojej rodine inak.
Venujeme sa deťom, výlety vyberame tak, aby ich to bavilo, po rokoch som sa postavila na lyže, aby sme mohli chodiť spolu... Manžel sa im tiež venuje, kedy môže. Nechodí preč na pivo, s kamošmi. Staršia mám už odíde na VS, tak si užívame ešte ten čas spolu. Teraz o to intenzívnejšie.
@hettinka ja este podotknem, ze zo skusenosti od nas aj okolia, dievcata dlhsie vydrzia chodit s rodicmi na vylety. Chlapcov to prestava bavit skor.
@hettinka veď jasné keď tomu dá človek správnu mieru tak to môže rodinu iba obohatiť. Aj my chodíme lyžovať, do plavárne alebo tak. Len by si sa čudovala koľko teenagerov nie je schopných si zorganizovať časť svojho voľného času s kamošmi a stretnúť sa s nimi napr. v sobotu poobede na von. Čakajú, že im "sa im" program zorganizuje. Lebo tak ako je ten čas strávený s rodinou nenahraditeľný, tak isto sú to v istom veku aj nekonečné rozhovory s kamoškami a pouličné huncútstva chlapcov s kamošmi, Lebo na tej ulici, pokiaľ sú v správnej partii si v podstate cibria sociálne zručnosti.
@simsalabim moje decká (teenage) idú s nami na výlet keď sa zorganizujeme, ale zas nesedia doma keď program nie je. Skôr im musím povedať ja keď niečo chystáme aby si nedohadovali na ten termín nič. Alebo urobíme kompromis a termín dáme taký aký všetkým vyhovuje.
@namornicka ja tu nevidím na ulici nejaké slušne partie. Skôr sa poflakuju takí, s ktorými by som syna aj tak nepustila vysedávať v baroch, flakat sa a fajčiť za panelákom, áno, už okolo tých 12-13 rokov. Chalani sa skôr zasiju na byt, kde nie sú rodičia doma a sedia pri PC. Alebo hrajú online.
Preto som rada, že mame školský klub, kde je s chlapcami svojho veku a ten športový klub je super. A posledný rok už začalo take, že občas idu po škole na pizzu spolužiaci, aj sami chlapci, slebo aj s dievčatami. Teraz sa to všetko prerušilo, ale ja verím, že v lete bude lepsie.
Syn je tiež veľa s dedkom, rozumejú si.
Staršia začala chodiť von s kamoškami až v podstate na strednej, od 15 rokov. Dovtedy ju to ťahalo von minimálne.
@hettinka to je zvláštne, my tu máme v okolí parky a športoviská a decká si idú hádzať loptu do koša, hrať ping pong, sadnú si na lavičku a rozprávajú sa, tak ako za môjho mládí, hrali sme vybíjanú a podobne 😀 jasné že vtedy tie športoviská neboli tak vybavené. Rodičov tých detí poznám, jasné že chalani robia aj blbosti a všeličo sa môže stať. Ale nespájam si chodenie von s partiou s fajčením a flákaním sa, to je také dnešné kategorizovanie ľudí podľa mňa, je moderné deťom robiť organizovaný program a kto tak nerobí tak sa považuje akože sa nestará. Aj my máme tréningy a jazyky, ale aj ten nevyplnený voľný čas. A takéto deti čo športujú ti fajčiť vonku nebudú aj keď sú mimo rodičov, lebo sú duchom športovci a šport a fajčenie sa vylučuje.
@namornicka no, nás nemá takú partiu tu v meste, keďže tu nechodí do školy, tak tu kamosov nemá. Kamarátov od škôlky už stratil, už sa im záujmy rozišli, hranie hier cez net ho nebaví. Ping-Ping hráme spolu.
Mimochodom, aj keby mal, teraz by som ho sj tak nepustila von s nejakou partiou. Do školy deti nesmú, aby neboli spolu, tak asi by nemali chodiť von spolu.
Tréningy majú pod prísnymi pravidlami, vonku, len styria, odstupy, hygien... je tam tréner, ktorý dohliada. Ale aspoň sa vidia.
Keď sa vrátia do škôl, budú zasa aj kamosi.
@ave17 tak, keď mal syn 8 r hral sa s Legom a vymieňal si postavičky😀a všetko čo povedala mama bolo super a zábava, vyrábali sme sliz, lepil si s papierov mestečka a z krabice robil garáže pre autá😅.Aj obyčajná prechádzka na jazero a hádzať kamene do vody a dať si zmrzlinu bolo super.Naozaj nemôžeš porovnávať polodospelych ľudí s 8r dieťaťom.A to mám jedno dieťa a času naňho az privela, lebo mám pocit, že si myslíš, že ich odkladáme k tomu PC, aby sme sa ich zbavili😀
@hettinka tak moji rodičia, keď som mala vek môjho syna chodili na víkend na chatu ja som nechcela chodiť s nimi a zostávala som u babky a chodila domov sa len najesť ináč sme hrali gumu, vybíjajú a mali prvé partie hrali karty na deke medzi panelákmi.Vobec sa to nedá porovnať neskôr začali tiež podnikať a to už boli aj víkendy pracovné.Myslim, že tiež si to chcem dohnať čo som sa ja nezažila😀
@mirage ja obdivujem všetkých oduševnených... vodičov autobusov, predavačky, elektrikárov, upratovačky... ale nikdy negeneralizujem a ak s nimi budem chcieť meniť, tak si to s nimi vymením... a potom sa vyjadrím, či je ich práca jednoduchá, a či im je čo závidieť. Inak, bez osobnej skúsenosti, o tom neviem ničovaté nič 🤷♀️

@montemotherone ja ucitelov- odusevnenych obdivujem.