icon

Čo robiť s dedičstvom ornej pôdy a lesov?

31. júl 2025

ahojte,
ked podedite orne pody, lesy ale take mensie podiely, co s tym?
mame cakat ze sa casom nieco z toho kapne?
mam napisat na mestky urad sa opytat ci je v plane daka vystavba, tento pozemok je dedeny z pokolenia na pokolenie este po dedovi a pradedovi.
ako to riesite vy, co mate dpodobne dedenie?

Strana
z2
anonym_4a2e41
31. júl 2025

@anonym_autor naša rodina má kopec lesov a aj veľa kadejakej plochy pozemkov, niečo sme predali, bol zaujem, samí nás oslovili a zvyšok a je toho fakt veľa....z toho nemáme skoro nič. Spravuje nám to urbar,pretože niekto sa musí o to starať. Nám z toho chodí cca 250 e ročne.

autor
31. júl 2025
@anonym_4a2e41

@anonym_autor naša rodina má kopec lesov a aj veľa kadejakej plochy pozemkov, niečo sme predali, bol zaujem, samí nás oslovili a zvyšok a je toho fakt veľa....z toho nemáme skoro nič. Spravuje nám to urbar,pretože niekto sa musí o to starať. Nám z toho chodí cca 250 e ročne.

@anonym_4a2e41 ale oni vas kontaktovali sami ci mam ja kotaktovat miestnu rad? je to na orave.

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
anonym_4a2e41
31. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_4a2e41 ale oni vas kontaktovali sami ci mam ja kotaktovat miestnu rad? je to na orave.

@anonym_autor koho myslíš? Ti kupujúci kontaktovali nás, zistili na katastri komu pozemok patrí a kontaktovali nás. A tie lesy nám urbar spravuje lesy už dávno....

anonym_afeb30
31. júl 2025

@anonym_autor áno máme, orná pôda je v nájme, každý rok dostaneme buď pšenicu alebo €podla toho čo si vyberieme, lesy detto každý rok má fúru palivového dreva na cenu prepravy .

autor
31. júl 2025
@anonym_afeb30

@anonym_autor áno máme, orná pôda je v nájme, každý rok dostaneme buď pšenicu alebo €podla toho čo si vyberieme, lesy detto každý rok má fúru palivového dreva na cenu prepravy .

@anonym_4a2e41
@anonym_afeb30 aha takze kedze nas nik nekontaktoval, pody lezia skladom ladom?

autor
31. júl 2025

zijem na opacnom konci republiky.

anonym_5c012e
31. júl 2025

Ja by som sa tiež rada opýtala k tejto téme... Máme tiež les ale nechceme aby sa tam ťažilo. Pokiaľ viem aj keď je vlastník súkromná osoba, o les sa stará štát a kebyže nechceme povoliť ťažbu, musím mať akoby vlastného lesníka, ktorý sa bude o to akoby starať alebo také niečo, aby napr. neboli ohrození turisti. Vysvetľovala mi to len príbuzná, tak pardón ak to tak nie je. Z tých, ktorí ste tu odpovedali že máte lesy, neviete ako to je? Nechceme z toho peniaze, len aby tam ostal les

hiro
31. júl 2025
@anonym_4a2e41

"a je toho fakt veľa....z toho nemáme skoro nič" - no vidis a ti co spravuju tieto pozemky maju z toho miliony. Dotacii je XYZ este aj na pozemky ktore len ohryzu kozy alebo lesy ktore netazis. Taka obycajna zacina na 80€ za hektar. Takze ak vam daju tych 250€ tak to je tolko kolko dostanu na dotaciach za 3 hektare.
https://www.mpsr.sk/download.php?fID=23129

anonym_4a2e41
31. júl 2025
@hiro

"a je toho fakt veľa....z toho nemáme skoro nič" - no vidis a ti co spravuju tieto pozemky maju z toho miliony. Dotacii je XYZ este aj na pozemky ktore len ohryzu kozy alebo lesy ktore netazis. Taka obycajna zacina na 80€ za hektar. Takze ak vam daju tych 250€ tak to je tolko kolko dostanu na dotaciach za 3 hektare.

@hiro konkrétne v našich lesoch sa neťaží, pretože sa tam nachádza vzácne vtáctvo, ťažba tam nie je povolená. A jasné, že z toho máme houbis, veď to som aj písala, je to rodinný majetok, ale nemáme z toho nič. Nevadí.

anonym_4a2e41
31. júl 2025
@hiro

@hiro u nás v rodine k tomu nemá nik vztah a ani čas venovať sa tomu. Pradedko bol veľký gazda a všetky peniaze dával do lesov a pozemkov....škoda len, že sa tomu už z nás nik nevenuje. Tak to takto ostáva v lufte....a v podstate z toho nemáme nič...tak sa to bude dediť z generácie na generáciu a možno s tým v budúcnosti niekto "pohne", aj keď neviem ako, lebo ja nie som zástancom ťažby. Stromy sú zdravé a krásne

anonym_5c012e
31. júl 2025
@anonym_4a2e41

@hiro u nás v rodine k tomu nemá nik vztah a ani čas venovať sa tomu. Pradedko bol veľký gazda a všetky peniaze dával do lesov a pozemkov....škoda len, že sa tomu už z nás nik nevenuje. Tak to takto ostáva v lufte....a v podstate z toho nemáme nič...tak sa to bude dediť z generácie na generáciu a možno s tým v budúcnosti niekto "pohne", aj keď neviem ako, lebo ja nie som zástancom ťažby. Stromy sú zdravé a krásne

@anonym_4a2e41 super, že máte také územie, kde nemôžu ťažiť, náš les je tiež po pradedkovi a chceme ho zachovať, len vždy keď ideme okolo mám nervy lebo autá naložené drevom akosi vždy stoja bližšie a bližšie tomu miestu. Preto ma zaujíma, čo môžem ja ako vlastník s tým urobiť a ako les ochrániť

anonym_4a2e41
31. júl 2025
@anonym_5c012e

@anonym_4a2e41 super, že máte také územie, kde nemôžu ťažiť, náš les je tiež po pradedkovi a chceme ho zachovať, len vždy keď ideme okolo mám nervy lebo autá naložené drevom akosi vždy stoja bližšie a bližšie tomu miestu. Preto ma zaujíma, čo môžem ja ako vlastník s tým urobiť a ako les ochrániť

@anonym_5c012e 😥to mi je ľúto, nás zatiaľ chráni to vtáctvo...inak by už isto stromy váľali 😥. Ja som tak nasratá na to ťaženie....tu u nás prebieha ťažba furt, lesy sa zmenšujú a zdá sa, že to nikoho netrápi 😡

paradajkova
31. júl 2025
@anonym_5c012e

@anonym_5c012e akuste kontaktovat nejaku organizaciu ako “my sme les” a opytat sa

anonym_5c012e
31. júl 2025
@paradajkova

@anonym_5c012e akuste kontaktovat nejaku organizaciu ako “my sme les” a opytat sa

@paradajkova ďakujem za radu, určite skúsime. Minule mi aj vyskočilo na Facebooku nejaké video od hasičov a na konci povedali, že nabudúce si povieme že vlastník lesa má pri riziku vzniku požiarov aj povinnosti ale už som sa k tomu potom nedostala. Tak neviem. Chceme sa o rodinný les zodpovedne postarať ale informácie k tomu sa dosť ťažko hľadajú. Toto je ale super nápad lebo tam budú isto vedieť alebo mi aspoň poradia kde hľadať. Vďaka ešte raz, pekný deň prajem

anonym_4aa010
31. júl 2025

Časť sme predali developerovi bolo nás 6 vlastníkov a ostatné využíva družstvo a dostaneme psenicu, kukuricu.Potom máme tiež kus lesa to možno moje vnúčatá sa dožijú, že tam budú pozemky😉na úrade ti povedia aký je plán na najbližších 5,10 r.Idealnr by bolo odkúpiť od ostatných tie malé kúsky.Kamaratka tak mala pôdu a predali to na výstavbi čerpacej stanice za veľký obnos

vevesh
31. júl 2025

Z okolia- urcite lesnicke/ornitologicke/biologicke atd. Spolky maju zaujem taketo pody prenajat na vyskumy (pozorovanim a volnym pohybom, resp. Osadzanie roznymi celadmi vtakov ci zachovavanie biotopov a moznosti na milion). Skusila by som oslovit takto, ci by niekde nebol zaujem za symbolicku sumu takto niekomu prenajat- aj by sa postarali, aj by dozreli, aj by to "v rodine " ostalo....

anonym_6f2a76
31. júl 2025

@anonym_autor pôdy a lesy sa keď tak prenajimu, určite by som nečakala že sa tam začnú stavať paneláky a zarobíte na tom milióny, môžeš snívať 😅

anonym_86e32a
31. júl 2025

Môj ex, teda jeho rodičia, vlastnia niekoľko drobných úsekov, nie sú však jediní majitelia. Dôležité je aj to, koľkí ste a či sa viete dohodnúť. Exsvokra má niekoľko pozemkov, kde sú aj 10 spolumajitelia a keďže sú rozlezení kade tade, nikomu sa to nechce riešiť a tak to stojí. Keď sa pominú, ex to podedí so súrodencami a ešte viac sa to roztriešti.

autor
31. júl 2025
@anonym_86e32a

Môj ex, teda jeho rodičia, vlastnia niekoľko drobných úsekov, nie sú však jediní majitelia. Dôležité je aj to, koľkí ste a či sa viete dohodnúť. Exsvokra má niekoľko pozemkov, kde sú aj 10 spolumajitelia a keďže sú rozlezení kade tade, nikomu sa to nechce riešiť a tak to stojí. Keď sa pominú, ex to podedí so súrodencami a ešte viac sa to roztriešti.

@anonym_86e32a ano aj tu je ze 1/6 ,1/3 ,1/24 podiel...

pako24
31. júl 2025
@hiro

@hiro dotácie - priame platby - sú len na poľnohospodársku pôdu, ktorá je aj udržiavaná ako poľnohospodársky využiteľná a bola tak národnou autoritou identifikovaná a je niekým v takom stave udržiavaná, na les dotácie nie sú žiadne, môžu byť nejaké projektové platby, ktoré čiastočne pokrývajú preukázateľné výdavky na realizáciu nejakého projektom naplánovaného a schváleného verejno-prospešného účelu....

pako24
31. júl 2025
@anonym_86e32a

@anonym_86e32a to je najčastejšia príčina, že rozdrobené vlastníctvo neumožňuje vlastníkovi pôdu racionálne využívať na produkciu a neprináša vlastníkovi výnos, aj dotácie na poľnohospodársku pôdu sú od 0,3 ha ucelenej plochy parcely

pako24
31. júl 2025
@anonym_6f2a76

@anonym_autor pôdy a lesy sa keď tak prenajimu, určite by som nečakala že sa tam začnú stavať paneláky a zarobíte na tom milióny, môžeš snívať 😅

@anonym_6f2a76 @anonym_autor presne tak, najlepšie riešenie je poľnohospodársku pôdu prenajať niekomu, kto v danej lokalite hospodári na poľnohospodárskej pôde, a lesnú pôdu prenajať niekomu, kto v danej lokalite hospodári na lesnej pôde

sara07
31. júl 2025
@anonym_5c012e

Ja by som sa tiež rada opýtala k tejto téme... Máme tiež les ale nechceme aby sa tam ťažilo. Pokiaľ viem aj keď je vlastník súkromná osoba, o les sa stará štát a kebyže nechceme povoliť ťažbu, musím mať akoby vlastného lesníka, ktorý sa bude o to akoby starať alebo také niečo, aby napr. neboli ohrození turisti. Vysvetľovala mi to len príbuzná, tak pardón ak to tak nie je. Z tých, ktorí ste tu odpovedali že máte lesy, neviete ako to je? Nechceme z toho peniaze, len aby tam ostal les

@anonym_5c012e poradila by som sa presne v tomt pripade s Vlk čo je organizacia, vedia pomôct ako na to aby to bolo ok

pako24
31. júl 2025

@anonym_autor @paradajkova @sara07 myslím, že pokolenia, po ktorých autorka pozemky na Orave zdedila, sa budú v hrobe točiť ako vrtuľa, ak to, na čo vynaložili svoje mozole, teraz oddá hercom z my sme les či náčelníkovi elektrotechnikovi vlkovi... tí budú akurát tak vedieť, ako skomplikovať život aj tým, čo tam ešte ostali na pôde pracovať.... to nám tu na tom Slovensku už načisto drbe? Teda v texte príspevku čítam, že autorka by uvítala, keby tam bola nejaká výstavba, resp. úžitok, nie divočina...

koniarova
31. júl 2025
@hiro

@hiro netrep prosím ťa s tými dotáciami. Nájom a dan z nehnuteľností,ktoré zaplatí nájomca je často aj vyšší, ako dotácia.

koniarova
31. júl 2025

@anonym_autor pozri si ba www.zbgis.sk , kde sa tvoj pozemok nachádza. Parcely vieš rozklikať a zistiť, kto ich obhospodaruje. Toho požiadaš o uzatvorenie nájomnej zmluvy, alebo o odkúpenie.

koniarova
31. júl 2025
@anonym_5c012e

@anonym_5c012e si výlučný vlastník? Alebo ste v urbariáte.

anonym_5c012e
31. júl 2025
@sara07

@anonym_5c012e poradila by som sa presne v tomt pripade s Vlk čo je organizacia, vedia pomôct ako na to aby to bolo ok

@sara07 ďakujem, skúsime
@pako24 myslím, že tieto komentáre boli odpoveďou na moje otázky a mne teda pomohli. Jedná sa o malinký les, ide mi len o to, aby tam nezačala ťažba. Nechcem aby sa tu zvrhla debata na politické kecy, keď som len hľadala skúsenosti a dostala dobré rady

anonym_5c012e
31. júl 2025
@koniarova

@anonym_5c012e si výlučný vlastník? Alebo ste v urbariáte.

@koniarova vlastníci sme dvaja, je to rodina

Strana
z2