icon

Čo sa deje so starými ľuďmi, o ktorých sa nemá kto postarať?

25. júl 2022

Co sa deje so starymi ludmi o ktorych sa nema kto postarat? Ked citam, ake su domy dochodcov drahe, a aky je velky poradovnik tak za zaujima co s ludmi ktori nemaju rodinu a peniaze a su stari a chori? Ci umru doma od hladu, lebo nevladzu ani do obchodu?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
25. júl 2022

@palicka dobre ale potom načo platíme také nehorázne dane zo všetkého pomaličky, dph, odvody a neviem čo
len plat ako blbec a ked potrebuješ pomôct ruky preč nie je nárok na nič
je rozdiel sa starat o takého človeka ked má 20 alebo 30 a je rozdiel tesne pred dôchodkom ostat doma
načo máme štát na to aby nás dral z kože ? aby sme platili parlament, poslancov asistentov lebo my sme nesvojpravne bytosti tupe čo nevedia ako si zadelit prachy a oni musia nám prerozdelovat najlepšie všetko
vieš čo by bolo ideálne aby si mohla z platu odložit na dôchodok zaplatit opatrovatelku k sebe aspon na dve tri hod denne možno aj hodina stačí, íst do kupelov sa dat do kopy alebo teraz aby ti ostalo tolko z platu že tu opatrovatelku kym si v práci ta nahradí a spoločne to vykryjete
ja som sa starala o prastarkého striedali sme sa pri nom 4 a uprimne nechcem aby sa o mna starali deti , a ked budem bezvladna detto ,nie ak by mali rodiny pracu nechcem to po nich, ja som padala na hubu vyslovene, aj psychicky to šlo dost zle a to bol pol rok , možno dlhšie by som si zvykla ale nie neprosim

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
palicka
25. júl 2022

@elizabet173 ale veď takto to funguje. Starki môžu dožiť v zariadení, kde je o nich postarané a platia si za to (niekomu stačí dôchodok, niekomu priplácajú). Mne je len ľúto tých vyjadrení- ak by toto niekto z nich počul, ako sú na obtiaz, spôsobujú problémy… no radosť žiť

sara07
25. júl 2022

@elizabet173 nikto nepíše že má komplet všetko financovať , my sa tu bavíme o opatrovatelke z mesta ktoru plati obec, mesto na hodinu možno dve denne kým zvláda žiť v domácom prostredí
alebo
ano deti si ho zoberu k sebe a denne im tam príde na hodinu ,dve opatrovatelka z mesta aby sa deti nemuseli vzdat zamestnania
a ano je normálne že štát by mal prispievat na DDS za celý život štátu napchá tolké prachy že by bolo fér aspon na tie staré kolená aby mu niečo vratil
ako nechat komplet všetko len na starostlivost deti nie je fér , no fakt my ako vysvetli načo platíme celý život dane odvody atd .. nemáš pocit že aspon zlomok by bolo fér dostat , dôchodok si predsa odmakame ten do toho neratam to nemám nedáva štát to si odreme a on nám čast láskavo potom dá
TY si tu vytiahla že prečo by to mal platit štát ....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
25. júl 2022

@elizabet173
štát neprispeje na DDS všetkým, vôbec nie
štát prispieva na obedy je to odstupnovane od vyšky dôchodku ale zase musiš si ist pon, skoro nikde nenosia
iné prispevky su nie automaticke
opatrovatelsky sa velmi ťažko vybavuje, to nie je že si vybavíš a máš
a opatrovatelka z mesta ano funguje ale ako vidíš nie všade, niekde na to proste kašlu
nemáš pocit že niekomu prispeje na DDS - pričom je ich žalostne malo - a obedy že to ako končí starostlivost o občana ??? staraj sa dieta , to nemysliš vážne tie odrobinky čo pohodí

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
25. júl 2022

@elizabet173
každá obec, dedina mesto na xy obyvatelom nad dôchodkovy vek opatrovatelov, tym dat poriadny plat aby to niekto aj robil a bolo to zaplatené , vykryt týmto domacu starostlivost podla typu hodinu, dve denne , pomôže sa aj zamestnanosti, aj detom aj pre tých dôchodcov to bude prijatelnejšie
obedy ak sa dá nech si po ne chodia aj pohyb im treba, ked nie doviezt ale nie strikne nenosíme
a do DS vyslovene len pripady tažké čo už zabudaju, demencie, agresivne, ležiakov tažkých čo treba polohovat a tam tiež prispiet
tym že by sa šli len tažké pripady bola by menšia plnka tam mali by aj oni odlahčené
presmerovat to hlavne do domacej starostlivosti ale nie to komplet hodit na deti

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
25. júl 2022

@elizabet173 a kolko báb chodí do rakuska ? stači aby polka tu ostala ,
píšem tažké stavy do ds nie každy môže ostat doma
prvorada rodina lenže ta rodina ostane na všetko uplne sama, to sa ti zdá fér riešenie ? opatrovatelsky nedaju každému alebo to tak dlho trva že stihne aj zomriet, prispevky nie su žiadne nič
zober si rodinu ktoré ma pas dieta alebo nejaku dg , neviem si predstavit aby zvladli vôbec toto nie len fyzicky ale aj finančne , už je tam na dieta vybavené bodka to že pribudnu naklady nikoho nezaujima

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
26. júl 2022

@elizabet173 možno by stačilo na mesiac, zase odvody jedno druhe , myslím že ak by niekto dostal aj 900 v čistom na mesiac neverím že by to nešlo v hladových dolinách by sa potrhali
900 na 14 dni je nereálne, na mesiac ano, aj tak doplaca štat , náklady jedno druhe ,ešte by štat niečo ušetril v podstate

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
26. júl 2022

@elizabet173 nie je lebo na dds napr doplaca prispevok nejaky, budova, udržba atd, , je to reálne ,lenže štát robí to že trhni si nohou,pomôž si ako vieš ,nič nedám , žiadnu opatrovatelku nič, proste surovo to beru postaraj sa a plat ,vie že rodiča nedáš na ulicu ale zatneš uskromniš sa padaš na hubu, žiadne prostesty, len si pofrflu doma a to je všekto
keby bol nejaky tlak že sa ma niečo zmenit možno by sa zmenilo

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
26. júl 2022

@elizabet173 lenže drvivá väčšina ludí si nemá z čoho odložit, proste vyjdeš akurat presne
zase sa vratim platíme nehorazne dane a odvody k pomeru k tomu čo dostname vratene

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
27. júl 2022

@elizabet173 realita je taká , že síce matersku si platíš odvody ale reálne nie vždy aj ju na 100% na každé dieta dostaneš , a zase kolko máme tých detí každá jedno alebo dve a jedná sa o aké obdobie ???? to za celý život čo odvedieme vrátime s xy urokami
rodičak detto , preto zvladame to malé % menšie % čo sa vezie platit stále, zase tam je náš sk problém že keby aj chceli sa dostat napr deti . dospelák nemá šancu už - dostat , kto sa dá ošetriť od romskej sestričky, kto si dá do škôlky k romskej učitelke atd.... čiastočne si to môže že tak žiju a nechaju sa živit aj my
rodičak aj pandemicky rodičak nie je taká položka zase aby sme to na odvodoch nesplatili
kupelna liečba po operacii alebo po zlomeniny nie je automaticky na 100% , nárok na ambulantu zlomeninu lakta zamietnuta, členok zlomeny operacia detto , to su len kecy že ano ideš, zo zákona máš narok ale len cca papier znesie vela
prečo spominam tie dane a odvody lebo su neumerne vysoké k tomu čo za ne dostaneme, ako hláška prečo by sa mal starat štát, no preto lebo nám strhava neskutočne prachy a dostneme smiešny zlomok za to, na to nás už aj EU upozornuje čo sme tu mali autdi a komisiu že ako to už fakt štát prehana, obzvlašt napr v zdravotnej starostlivosti za tu nás s prepačenim zdrbali ako siroty , rieši sa 😂 jasné pokial nedostaneme pokutu nič sa nepohne
za mna by mala byt väčšie podpora ludi na dôchodku ked nevladzu už, aj baby na opatrovakoch čo su s detmi žial zavrete doma a nemuseli by, vo svete nie su len fakt ktorá nechce ale tu si degradovany na osobneho otroka
a to isté sa snažia roky čo tu boli vlady doteraz ta tiež dotlačit do statusu osobny otrok rodiča bez nároku na nič

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
heleninamama
27. júl 2022

@sara07 Vysoké odvody platia štátu zdraví ľudia, ktorí pracujú celý život, popritom sa vzdelávajú a odborné rastú. Určite nie mamičky, ktoré reťazia rodičáky, deti rodia každé 3 roky (žiadne, že skončí po prvom, druhom decku) a ak aj náhodou začnú v 40ke pracovať, vzhľadom na nízke vzdelanie a nulovú prax nikdy nezaplatia štátu na odvodoch ani to, čo od neho vyčerpali. A ich deti sú často také isté - vysoká spotreba a nízky výkon. Rovnako nič neodvedú ani tí, ktorí pracujú na čierno, ale prví vždy kričia, že oni majú nárok. Množstvo žien tu skúša vybaviť príspevky na prakticky zdravé deti, aby mohli sedieť doma na zadku, lebo sa im nechce pracovať, tiež invalidné dôchodky - pravidelne sú tu o to diskusie, ako ešte niečo získať zo štátu, čo by sa ešte dalo vytĺcť... aj keď tým ľuďom často nič závažné nie je. Detto ľudia, ktorí sedia celý život doma s postihnutými deťmi - to je rodičák, predĺžený rodičák, opatrovateľské, invalidný dôchodok. Čiže štát živí celý jeho život postihnuté dieťa, ktoré nikdy so systému nedá ani cent a ešte živí aj jeho matku, ktorá by možno zarábala minimálnu mzdu, ale takto dostávať minimálnu mzdu prakticky za nič sa jej ešte zdá málo. Nehovoriac o tom, že reálne chorí a postihnutí vyčerpajú oveľa viac aj zo zdravotného poistenia. Keby to mali ľudia platiť, potom by videli.
Jediné, čo treba je zdvihnúť ľuďom mzdy - tak, aby tí, ktorí pracujú žili slušne, postarali sa o seba, svoje rodiny a aj si šetrili na starobu. Ľudia majú mať podmienky postarať sa o seba samy, nie stále čakať s natiahnutou paprčou, aby sa o nich niekto postaral. Určite nie je správna cesta dvíhať už aj tak zbytočné a často aj zbytočne vysoké sociálne dávky, ktoré v tomto štáte máme. Ale skôr zreformovať dôchodky, aby najviac dostali ľudia, ktorí reálne pracovali.nie tí, ktorí sa celý život len priživovali.
Ak niekto celý život pracoval a nemal rodinu, tak určite zarobil aspoň na byt/dom. Ten sa dá na starobu predať a z tých peňazí si môže zaplatiť opatrovateľku alebo domov dôchodcov. Ak sa nebol schopný o seba postarať a žil len tak bez zodpovednosti, tak je to jeho problém a nie je dôvod, aby na takéhoto človeka niekto niečo doplácal.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
maminkasisa
27. júl 2022

@sara07 si spocitaj, kolko zaplatis na odvodoch a kolko dostanes... si pis, ze viac dostanes ako zaplatis... si len spocitaj, kolko by si zaplatila len za porod, kolko za lieky, keby si si ich platila
sama, kolko za skoly, skolky statne, kolko, len za operaciu... vsetko by sme chceli v podstate zadarmo... mam susedu, rodicia 80 rocny, len ich zdravotna starostlivost... plienky zadarmo, sanitky na vymenu katetra zadarmo... atd... a este sa stazuje, ze nemaju opatrovatelku z mesta... ..

stanulik123
27. júl 2022

Prosim Ta, ake nehorane odvody platis... si to spocitaj, kolko zaplatis a a kolko dostanes... OCR, PN, rodicovsky, materska, a dochodok pomaly 20 rokov..ak sa dozijes do 70r. ..

sara07
28. júl 2022

@stanulik123 ved prave ked si to spočitač ale aj odvody čo plati zamesnatvetel však on si ich nevycucá z prsta , ty si ich odmakaš
cena prace je kapanek ina že jo
a ked máš smolu a pn a očr máš minimálne
ja osobne to vidím ked robíme danové priznanie na zdravotných odvodochy, niekolkonásobne viac dáme do systému ako reálne komplet celá rodina aj s detmi máme na vykonoch čo máme v epobočke vykazané
takže nerobte tu že mi dávame štátu a on na nás doplaca, ako na koho ako na koho

sara07
28. júl 2022

@maminkasisa ved práve ked robím danové tak tu sumu vidím , a vídim sumu čo mi el pobočke ukaže za vykony
a aj v roku ked som mala pôrod a gyn porôdnícku starostlivost, hospitalizacia atd,sona som viac zaplatila na odvoch ako bolo vykazané ,pôrod čisto bol 700€ konkrétne vykázana prirodzeny
je mi to neskutočne luto ale mám to tak každy rok , takže sa neohánaj že ako platím a štát mi chudatko doplaca
konkrétne na zdravotnych odvodoch nie, a to pravidelne prehliadky chodím na všetky
na ten pôrod ked som mala som si fakt myslela že to bude viac ale ako ma to normálne prekvapilo
je mi luto ale ja si viem aj spočitat aj pozriet

sara07
28. júl 2022

@heleninamama nerobte tu z nášho štátu chudatko , aj EU komisia čo sme ju tu mali dala stanovisko že máme nepomer k tomu čo platíme a čo dostávame , mali by sme dostat viac
takže asi tak, to že platíme odvody a je tu solidarita na to nebrebcem , mne vadí že ked berie mali by sme dostat viac
ako zvyšuje min mzdu to všetci vieme, sú tak nastavené % že štát dostane viac prachy a ty sa raduj že si dostal o 50€ viac ale no tak . ale no tak
odvody ani dane a kadejaké kofecienty nebudú znižovat lebo im to vyhovuje, zdvihnu mim tečie im viac prachov a zalepia očka

maminkasisa
28. júl 2022

@sara07 ano, vidim, ked robime danove, ako vačšina len čo najnižšie príjmy aby neplatili odvody a podobne. Ale ked žiadať od štátu, tak to áno.... ale áno, štát dopláca, ved si len predstav, ked ides k zubárovi, tie doplatky.... a operácie..., moji rodičia dôchodcovia, každu chvílu u nejakeho lekara....

heleninamama
28. júl 2022

@sara07 Platia len niektorí (a zvyčajne tí berú najmenej - pr. materská má výškový strop, na RD dobre zarábajúci ľudia nesedia 3 roky, nechodia na fiktívne OČR, PN...). iní sa len vezú a celý život icajú. A práve Ti najviac kričia a stále majú málo.
Najlepšie by bolo zrušiť solidárny sociálny systém a nahradiť ho zasluhovým. To by bolo spravodlivé.

sara07
28. júl 2022

@heleninamama to sa nikdy ale nestane, nie je voľa a ani nebude,