icon

Je vhodné vystavovať fotky zosnulých doma?

6. sep 2024

Ahojte,
čo si myslite o vystavovaní fotiek zosnulých napr v obývačke? Niekde som čítala že sa to nemá robiť. Aký máte na to názor? Jedná sa len o fotku veľmi blízkej zosnulej osoby.

vevesh
6. sep 2024

@riyadh ja chapem napriklad docasne mat urnu doma -vybavuje sa urnove miesto alebo ine okolnosti. Ale dana osoba je tam uz vela rokov na policke v urne a ani ju neplanuju tak skoro pochovat. Ako, neviem, myslim, ze "zvysok tela" by mal byt niekde pochovany (a to uz je jedno, ci klasicky urnovy hrob alebo vysypany popol do mora ci v lese a pod.), ale takto na policke a na kazdej navsteve stale tam🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️tak mne osobne je to neprijemne a ano, budi to vo mne pocit, ze ta osoba nema "posledny odpocinok na urcitom mieste"...🤷‍♀️

biba_18
6. sep 2024

@lenkasarka my máme fotku psa aj zajaca… a fotku psa si zobrala aj babka do domova 😂

danica2711
6. sep 2024

po celom dome mám fotky tých, čo som mala rada a už tu nie sú, vrátane psov - a len by mi nejaký SA skúsil povedať, že by som nemala...

cukroska
6. sep 2024

Moja mama má fotky aj sestru aj celú rodinu,keď boli ešte deti. Kde je jej celá rodina a nikdy sme sa nad tým nezamýšľali. Proste si ich chcela dať do ramíkov a má. Ona má všade fotky nás deti vnúčat pravnučku a teší sa s toho najviac.

lenkasarka
6. sep 2024

@vevesh ak ti je to nepríjemne nemusíš tam chodiť. Nie je dôležité čo to vyvoláva v tebe a ako sa cítiš ty. Dôležité je čo to znamená pre majiteľov bytu, domu.

cukroska
6. sep 2024

Ja napríklad nemám. Ja mám len nás, naše deti.

wiccawicca
6. sep 2024

V pohode si fotky vystavím, aj doma sme to mali, aj svokrovci majú fotky v obývačke aj v kuchyni, príde mi to normálne, urnu by som ale asi nechcela mať doma.

svetlonos
6. sep 2024

Danej osobe by to po smrti mali byť komplet šum a fuk 😉 Ja by som neriesila ale ten čierny pásik by som nedavala. Nevidím nič zlé na pekných fotkách zomreleho z čias kedy žil a bol šťastný.

ukgirls
6. sep 2024

@vevesh robim v opatrovatelskom dome(zahranicie) a bezne som tu videla urny u ludi v izbach .. a ani raz som sa nepozastavila .. su s nimi-citia to tak a su radi.. je to ich radost ich zivot , ich rozhodnutie-teba do toho dve veci .. pre niekoho popol pre ineho spomienka ..

sisska96
6. sep 2024

Nevidím v tom nič hrozné

aurinia
6. sep 2024

@vevesh ja mam psa v urne a pri nom jeho fotku. Nedokazala by som ju niekde rozprašit. Aj ked su to len pozostatky z tela. Dušička uz je niekde v nebi... Hadam sa tato diskusia nezvrhne. Kazdy by si mal uvedomit, ze smrt blizkej osoby zanecha bolest pre pozostalých, nechajme aby kazdy truchlil a spominal po svojom.

vevesh
6. sep 2024

@ukgirls tak ja tiez byvam v zahranici a tu ti teda urnu nevydaju, ze by si si ju vylozila doma, takze tu urny urcite nenajdes len tak u kde koho, toboz doma ci v opatrovatelskych domoch. Ja som sa stretla s tymto na sk a nie celkom suhlasim s tymto vyjadrenim- mame zakony o tom, co a ako narabat s ludskymi pozostatkami a teda vystelovavanie v policke urcite nepatri do toho. Na sk je to seda zona...

vevesh
6. sep 2024

@aurinia voci domacim milacikom nemam nic. Ludske pozostatky radim do inej kategorie - su na to aj zakony.

ukgirls
6. sep 2024

@vevesh ale vies o tom ze zahranicie znamena siroky pojem a krajiny mozu a zrejme aj maju ine zakony .. ja som v anglicku a pisem len to co vidim ... nic nezvycajne a na sk tiez nie.. uz moja znama xy rokov doadu mala vystaveneho uja(manzela ) ako dieta si to pamatam ... kazdopadne o tom tato tema nieje... kto chce nech si vystavi co len chce- hlavne nech to robi pre sena a svoje potesenie a radost a anie preto,co si mysli teta modreho kona ci suseda z vedlajsej ulice..

kaktusik007
6. sep 2024

@vevesh mame urnu mojho otca na policke. Teda brat ma, v obyvacke. a vedla neho druha urna s popolom jeho prveho psa. Milacikom.

v Plamienku na smutkovej terapii mi vysvetlili, ze je to uuuuplne v poriadku. Kazdy ma v smutku robit tak, aby sa citil konfortne. A nam proste vadilo a sposobovalo uzkost riesit ulozenie urny na cintorine, aj ked hrobove miesto je. Nedokazali sme to prve dva roky po umrti spravit, a teraz je to uz coskoro 5 rokov a nejak to neriesime nadalej. A sme s tym v pohode.

kaktusik007
6. sep 2024

@vevesh v zmysle platnej legislativy je uplne v poriadku mat urnu s popolom zosnuleho doma na policke. Co nesmies, tak otvorit ju - ona je totiz zapecatena - to robi priamo krematorium. Otvorit a vysypat popol sa smie vyhradne na rozptylovych lukach a myslim ze na to treba aj nejaku ziadost a pritomnost niekoho, suvisiacu prave s tym otvorenim zapecatenia. Inak by to mohlo byt brane ako hanobenie mrtveho.

petamich
6. sep 2024

Tak to som este nepocula, mam fotku starych rodicov v spalni a neplanujem na tom nic menit 🙂

biba_18
6. sep 2024

@kaktusik007 na svk môžeš rozptylovať aj mimo rozptylových lúk, ale musíš zachovať pietnosť úkonu. otec mi zomrel pred 18 rokmi a rozptýlili sme ho na horách odkiaľ pochádzal…

mandinka
6. sep 2024

Takže svadobnú fotku na veľkom plátne s milovaným manželom by som teraz po rokoch akože mala odstrániť zo steny? Alebo koláž fotiek z našich výletov a zážitkov aj s ním? No ani by ma nehlo, aj keby sa nejaký SA na hlavu postavil!
V poriadku je to totiž presne tak, ako to ten pozostalý smútiaci človek/ľudia cítia v poriadku. howk !

kikusenka1
6. sep 2024

Je to každého súkromná vec. Ja nosím fotku svojho otca v peňaženke. Ale do obyvacky na poličku si ho vyložiť nemôžem lebo by som prerevala dni aj noci.. niekto to potrebuje mať vystavené, iný zase nie.. niekomu je lepšie keď ma zosnulého na očiach, iný zase je z toho smutný...
Je to každého osobná vec

zuzanazuzana26
6. sep 2024

Neviem si predstavit ze nemam nikde ziadnu fotku maminky ved by som si to nevedela predstavit, ktora len nedavno nas opustila aj v kuchyni v splani v obyvacke na chodbe ju mame aj na nahrdelniku ju mam.Deti opustil otec maju jeho fotku v izbach plus malicke urnicky z jeho popolom na ich zelanie maju aj certifikat na vycestovanie lietadlom keby sa rozhodli ho rozprasit na jeho oblubenom mieste alebo si vyrobit nejaky nahrdelnik🤍

janulik2008
6. sep 2024

Pri tejto teme som si spomenula na Coco rozpravku kde tusim Hector sa volal ak chcel prejst niekam tak museli mat "pozostali" jeho fotku niekde vystavenu 😀

Ked som bola mala tak moja babka mala vystavenu fotku mojho uja ked bol estr malicky. Zomrel ked mal 3 rôčky a zda sa mi ze aj dedovu fotku tam mala. Ja si rada pozeram stare fotky a hovorim ze aha aki su tu mladi a aha tito uz zomreli ...

zuzanazuzana26
6. sep 2024

@janulik2008 milujem rozpravku Coco moja najoblubenejsia videana asi milion krat tesim sa na coco2 ,rozpravka ale beriem ju tak ze je to tak je aby som sa trocha v nutri upokojila ze su stale snami😪

lalenka33
6. sep 2024

Nemám doma vystavenú fotku mŕtvych starých rodičov. Ale otcova sestra má fotky svojej mamy ,teda mojej starkej vystavené. Ale mám vystavené fotky svojho mŕtveho psa, mám niekoľko ramčekov na stene a aj fotku v ramčeku na komode a denne mu pri tej fotke pálim sviečku. Mám aj tričko s jeho fotkou a kryt na mobil. Pre niekoho som možno iná, divná, mimo. Úprimne mi je to jedno.
Suseda mala niekoľko rokov doma urnu s manželom. Znama mala tiež dlhšie doma urnu s popolom otca, teraz jej zomrela mama. Nerobila ani pohreb. Povedala, že ich popol zmieša dokopy a uloží do urnového hrobu. Kamošova mama popol ssvojho muža rozsypala v lese na jeho oblubenom mieste.
Ale tiež mi mama vravela, že fotky mrtvych sa nemaju vystavovať. Neviem prečo. Mne sa napríklad nepáči ani otvorená truhla na pohrebe a očumivanie ľudí mŕtvoly. Pride mi to neuctivé a morbídne. Človeka si chcem pamätať tak, ako vyzeral živý a nie mŕtvy.

januska12323
7. sep 2024

@thirstymonk ja neviem, asi aby mŕtvy neprišli strašiť 😁

marsmykkok
7. sep 2024

Vždy to tak ľudia mali, len teraz tie moderné táraniny a spiritualita. Mám fotku babky a deda za mlada, keďže je jediná, nedám ju niekde do šuflíka aby sa znehodnotila. A potom na stene pár fotiek psa čo som zavesila kým ešte žil a tiež ich neplánujem dať dole, je to pekná spomienka.

mantilka
7. sep 2024

Ja mám fotku mojej mamky v obývačke, ktorá nedávno zomrela. Bola s nami, chýba nám.
Myslím, že tá fotka tam nebude stále...ale teraz to tak cítime.
Predtým sa mi to zdalo cudne, teraz to zažívam na vlastnej koži a chcem to tak.
Moja domácnosť, dám si čo chcem. Starala som sa o mamku až do konca a pomáha mi to, je to taký prechod.

pictbridge
7. sep 2024

Ja som dala fotky svokra ktorý náhle zomrel na infarkt 4.jula do obývačky a ver , že nám to pomáha keď sa na fotku pozrieme je tu stále aspoň takto s nami. Takže mi je úplne šumafuk čo kto hovorí.

alexka18
7. sep 2024

Ahojky, no ja zijem s priatelom vyse 2 rokov a ten ma urnu a fotky byvalej zosnulej partnerky vsade (zili spolu 20 rokov)....zo zaciatku som nevedela ako mam k tomu pristupovat, co si mysliet, zvykla som si. Ale postupom casu ma to akosi skrie a zacina mi to vadit, neviem co s tym, nezazila som sa este smrt blizkeho. Je to tazke, mozem povedat, zacinam mat pocit ze som len nahradou, mozno keby to dal vsetko len do jednej izby, nech to nemam stale na ociach, on to v podstate ignoruje, ale hlboko v dusi ma urcite smutok stale

aniele
8. sep 2024

Keď pred x rokmi svokra pri debate o posledných veciach zahlásila, že síce nevie, kto z nich umrie skôr, ale ona si ocka nechá doma, tak sa jej svokor "milo" poďakoval. Trochu sa ho to asi predsa len dotklo. Ale mala pravdu, odišiel skôr. Urnu si naozaj nechala doma, v obývačke, položenú na starožitnom kredenci. Aj sviečku mu zapaľovala (a raz sa jej podarilo podpáliť aj ten kredenc, takže sme potom, keď sme ho zdedili, museli meniť dosku). Dožila u nás, urnu mala položenú vo svojej izbe na nočnom stolíku. Zomrela 6 rokov po ňom, v decembri. Zima bola tuhá, snehu vysoko, tak sme uloženie oboch urien do rodinného hrobu odložili na jar. A nejako sa to tak vyvinulo, že som ich nakoniec mala v spálni (muž vtedy chodil na týždňovky). Odvtedy hovorím, že ak ma vtedy neprišla strašiť, tak sa už nemusím ničoho báť.
Ale môjmu mužovi sa podarilo iné faux pas. Bratranec sa po svadbe nasťahoval ku svokrovi (svokra už nežila) a žili v naozaj veľkom byte spoločne. Keď potom mali uvítanie ktorejsi z dcér, prišli sme k nim na posedenie. No a môj drahý, ktorý tam bol prvýkrát, zahlásil v obývačke zvedavo - "Čo to máte za samovar na stole?". Bratranec len ticho a sucho odtušil: "To je svokra." Chvalabohu, svokor tam vtedy nebol. Ale tá urna bola naozaj trochu netypická...