icon

Čo si vziať pri požiari v bytovom dome?

Včera o 17:52

Registrujem, že bývajú dosť často požiare v bytových domoch, najmä v nočných hodinách a vždy premýšľam nad tou situáciou ako uprostred noci zobudia človeka hasiči a musí sa do pár minút evakuovať s tým, že nevie kedy sa do svojho bytu bude môcť opäť vrátiť a čo tam nedôjde k zničeniu interiéru a majetku. Je to pre mňa veľmi desivá predstava. Čo by ste v takej situácii zobrali, ako by sa človek mohol na takú situáciu hypoteticky pripraviť? Poprosím bez komentárov typu, že by ste zobrali deti a psa, že máte predsa poistenie a pod. 🙂

Strana
z2
domka222
Včera o 17:56

Okrem spomínaných detí v tomto počasí rýchlo hocijaké hrubé veci a doklady.

vikss1
Včera o 18:00

ja by som brala doklady, samozrejme neberieme do uvahy deti a zvieratka, ale ak som to spravne pochopila, myslela si taky ten nudzovy balicek. niektori ludia si ich aj vytvaraju, jednu malu cestovnu tasku, ktora je stale niekde pripravena v pripade nudze.

doriiis
Včera o 18:00

Okrem všetkých živých tvorov, teplé čisté oblečenie, papiere a doklady

enmery
Včera o 18:08

Keď horí, fakt nemáš na nič čas. Na oblečenie už vôbec. Máť doklady pri posteli. A možno to oblečenie, že len schmatneš nachystané. Často zabíja nie oheň, ale nadýchanie sa. Tam fakt nie je čas okrem behu von na nič.

autor
Včera o 18:09
@vikss1

ja by som brala doklady, samozrejme neberieme do uvahy deti a zvieratka, ale ak som to spravne pochopila, myslela si taky ten nudzovy balicek. niektori ludia si ich aj vytvaraju, jednu malu cestovnu tasku, ktora je stale niekde pripravena v pripade nudze.

Ide mi o to, že v tej situácii je človek určite v obrovskom strese a neviem či by som dokázala správne reagovať na to čo kde vlastne je a čo vziať. Doklady a financie určite áno, zobrala by som aj notebook, mobil, teplé oblečenie tiež určite, ale neviem čo ešte, keď si predstavím že už sa k ostatným veciam človek prakticky nemusí nikdy dostať.

majulino
Včera o 18:11
@anonym_autor

Ide mi o to, že v tej situácii je človek určite v obrovskom strese a neviem či by som dokázala správne reagovať na to čo kde vlastne je a čo vziať. Doklady a financie určite áno, zobrala by som aj notebook, mobil, teplé oblečenie tiež určite, ale neviem čo ešte, keď si predstavím že už sa k ostatným veciam človek prakticky nemusí nikdy dostať.

@anonym_autor len aby si sa vôbec dostala aspoň k jednej z vymenovaných veci 🫣

enmery
Včera o 18:11

@anonym_autor Nestihla by si, buď si chystaj nùdzovú tašku k posteli...ale zabudni ako v plameňoch zbieraš elektroniku, oblečenie. Oblečenie dostaneš, elektroniku nahradíš, život už nikdy.

sasa1310
Včera o 18:14
@anonym_autor

@anonym_autor nezobrala by si z toho nič. Doklady mám v kabelke vždy pri vchodových dverách, takže kabelka a hajde von. Notebook by som určite nebrala

arek00
Včera o 18:16

Ak clovek v takej situacii este nebol, tak sa zachova uplne inak, ako si teraz mysli, lebo danu situaciu este nezazil. V pripade poziaru, ako prve treba zachovat pokoj a klud, zobrat zenu, deti a upalovať preč. Zivot mame len jeden a ten je najdolezitejsi, vratane vsetkych ostatnych zivotov obyvatelov danej bytovky. Vykaslat sa na vsetko, ludia vonku pomozu si budte isty... radsej holy vonku a zivy, ako na pol cesty s kufrom, teplo obleceny aj s dokladmi mrtvy niekde na schodisku.
Toto su extrenme stresove situacie...

marca12
Včera o 18:17

@anonym_autor Jedine,co mozes pripravit,mat v obale vsetky doklady na jednej kope. Rodne listy,pasy a podobne. A potom uz len schytit teple oblecenie. Ale pri poziari nemas cas premyslat a ani cas nieco brat. A hlavne inak rozmyslas,ked ti hori pod zadkom. Tam sa ti vypne mozog a ani nevies ako sa volas.

mmia96
Včera o 18:19

Okrem manžela a psa, peňaženka a mobil.

anonym_419ec0
Včera o 18:25

Peňaženku, mobil, kľúče a evakuačný batoh.

anonym_0c09e8
Včera o 18:29

@anonym_autor Ahoj zazila som to, horel byt na 11posch. a ja byvam na 9-tom. Byt horel len z opacnej strany, cize nie nad mojim bytom. Ale poziar bol rozsiahly. Nebol cas na nic, brala som psa, penazenku (s dokladmi), obula tenisky, dala bundu a isli sme aj s partnerom, po schodoch, kedze vytahy uz boli odstavene a aj tak sa nimi nedalo z bezpecnostneho hladiska. Do nedalekeho obchodu sme si isli kupit pitie, na jedlo clovek v tom strese ani nemysli. Pustili nas este v ten den do bytov, po tom co odisiel statik. Museli sme mat dokoran otvorene okna aj v noci kvoli zostatkom splodin...Nastastie mne sa z chodby do bytu vela vody nedostalo, lebo mam protipoziarne dvere. Ale pretiekol mi trochu strop a steny z tej strany (bolo 9 hasicskych aut, vela vody vyliali), elektrinu nam zapli az o tyzden aj pol. Poisteny byt mam a aj nas panelak je poisteny. Neviem, ci su potrebne balicky, pretoze ak vezmes najnutnejsie - penazenku, doklady, tak predpokladam,ze sa do obchodu dostanete. Navyse vtedy mas aj tak hlavu uplne inde aj ked zachovavas pokoj. Mna na poziar upozornil moj pes, zacal byt velmi nesvoj, zrejme to zacitil a stale sa tocil okolo vchodovych dveri a okolo mna. Vyhlasovat ho zacali susedia, ked my sme uz boli skoro dole. Ludom, ktorí mali byty vedla a priamo pod poskytli nahradne ubytovanie a hasicsky minibus ich tam odviezol. Nastastie sa nikomu nic nestalo.

koniarova
Včera o 18:42
@anonym_autor

@anonym_autor čo si? To nestihneš. Všetko ti dajú. Ber decká a utekaj.

autor
Včera o 18:42
@arek00

Ak clovek v takej situacii este nebol, tak sa zachova uplne inak, ako si teraz mysli, lebo danu situaciu este nezazil. V pripade poziaru, ako prve treba zachovat pokoj a klud, zobrat zenu, deti a upalovať preč. Zivot mame len jeden a ten je najdolezitejsi, vratane vsetkych ostatnych zivotov obyvatelov danej bytovky. Vykaslat sa na vsetko, ludia vonku pomozu si budte isty... radsej holy vonku a zivy, ako na pol cesty s kufrom, teplo obleceny aj s dokladmi mrtvy niekde na schodisku.
Toto su extrenme stresove situacie...

@arek00 presne takéto komentáre sú v tejto diskusii zbytočné a s nulovou prínosnosťou.

autor
Včera o 18:43
@anonym_0c09e8

@anonym_autor Ahoj zazila som to, horel byt na 11posch. a ja byvam na 9-tom. Byt horel len z opacnej strany, cize nie nad mojim bytom. Ale poziar bol rozsiahly. Nebol cas na nic, brala som psa, penazenku (s dokladmi), obula tenisky, dala bundu a isli sme aj s partnerom, po schodoch, kedze vytahy uz boli odstavene a aj tak sa nimi nedalo z bezpecnostneho hladiska. Do nedalekeho obchodu sme si isli kupit pitie, na jedlo clovek v tom strese ani nemysli. Pustili nas este v ten den do bytov, po tom co odisiel statik. Museli sme mat dokoran otvorene okna aj v noci kvoli zostatkom splodin...Nastastie mne sa z chodby do bytu vela vody nedostalo, lebo mam protipoziarne dvere. Ale pretiekol mi trochu strop a steny z tej strany (bolo 9 hasicskych aut, vela vody vyliali), elektrinu nam zapli az o tyzden aj pol. Poisteny byt mam a aj nas panelak je poisteny. Neviem, ci su potrebne balicky, pretoze ak vezmes najnutnejsie - penazenku, doklady, tak predpokladam,ze sa do obchodu dostanete. Navyse vtedy mas aj tak hlavu uplne inde aj ked zachovavas pokoj. Mna na poziar upozornil moj pes, zacal byt velmi nesvoj, zrejme to zacitil a stale sa tocil okolo vchodovych dveri a okolo mna. Vyhlasovat ho zacali susedia, ked my sme uz boli skoro dole. Ludom, ktorí mali byty vedla a priamo pod poskytli nahradne ubytovanie a hasicsky minibus ich tam odviezol. Nastastie sa nikomu nic nestalo.

@anonym_0c09e8 ďakujem veľmi za osobnú skúsenosť.

arek00
Včera o 18:44

Vytah nesluzi na evakuaciu v pripade poziaru. Ak ho pouzijete, riskujete, ze sa v nom zaseknete ked pravdepodobne vypadne elektrika... na toto su ludia preperi pripraveny.

anonym_72ee65
Včera o 18:45
@anonym_autor

@arek00 presne takéto komentáre sú v tejto diskusii zbytočné a s nulovou prínosnosťou.

@anonym_autor presne taký komentár je správny. Popísal to, čo sa reálne stane. Tvoja reakcia je neprimeraná. Žiadny nulový prinos. Práve naopak.

autor
Včera o 18:46

Doklady mám vždy v kabelke pri vchodových dverách, to by som stihla zobrať vždy, mobil mávam takmer vždy pri sebe, v noci je na nočnom stolíku, financie, ktoré máme doma, sú tiež vždy na jednom mieste v trase od spálne ku vchodovým dverám, to je, podľa mňa dosť dôležité mať v tom jasno.

koniarova
Včera o 18:47
@anonym_autor

Doklady mám vždy v kabelke pri vchodových dverách, to by som stihla zobrať vždy, mobil mávam takmer vždy pri sebe, v noci je na nočnom stolíku, financie, ktoré máme doma, sú tiež vždy na jednom mieste v trase od spálne ku vchodovým dverám, to je, podľa mňa dosť dôležité mať v tom jasno.

@anonym_autor avyo ti úplne stačí. Berieš a letíte von podľa pokynov.
Žiadne oblečenie, deky a pod. Nedajboh elektronika.

autor
Včera o 18:48
@anonym_72ee65

@anonym_autor presne taký komentár je správny. Popísal to, čo sa reálne stane. Tvoja reakcia je neprimeraná. Žiadny nulový prinos. Práve naopak.

@anonym_72ee65 nesúhlasím, toto má byť diskusia o praktickej príprave a praktickej realizácii, nie filozofovanie o cennosti života, to je hádam každému jasné, píšem to aj v úvode.

autor
Včera o 18:49
@arek00

Vytah nesluzi na evakuaciu v pripade poziaru. Ak ho pouzijete, riskujete, ze sa v nom zaseknete ked pravdepodobne vypadne elektrika... na toto su ludia preperi pripraveny.

@arek00 toto je, napríklad, super praktická rada.

koniarova
Včera o 18:52
@anonym_autor

@arek00 toto je, napríklad, super praktická rada.

@anonym_autor napísal presne, čo treba. Peniaze, doklady, mobil. Kľučka môže byť žeravá, skúsiť cez handru. Nepoužívať výťah, ísť smerom unikového východu. Keď je dym, plaziť sa. Počúvať pokyny hasičov.
Keď sa nedá uniknúť, zostať radšej v miestnosti. Vtedy utesnit otvory najlepšie mokrými handrami.

koniarova
Včera o 18:55

Ešte k tej kľučke, ak je neprimerane žeravá, neotvarať. To som sa zle vyjadrila.

januska12323
Včera o 19:02

Žiadny notebook nestihneš ak ho nemáš pripravený v batohu. Mobil do ruky, bundu natiahnuť a von. Všetko sa dá nahradiť.

anonym_0c09e8
Včera o 19:16
@anonym_autor

@anonym_0c09e8 ďakujem veľmi za osobnú skúsenosť.

@anonym_autor Nemas zac. Poviem to este takto, zbytocne sa budes chystat dopredu, pretoze nikdy nevies, kedy sa to stane. Avsak poziar v bytovom dome nie je black out, ani nejaka apokalypsa, ani vojna. Vodu nam spustili v priebehu dalsieho dna, len elektriku o tyzden aj pol. Avsak pokial mas doma prirucnu baterku, ci sviecky-idealne tie v sklenenych, urcite nie tie otvorene, da sa to prezit normalne. Ja som si citala knizky pri baterke vecer. Mobil som si nabila u rodiny prve dva dni, co som po poziari nesla do prace, potom som si nabijala aj v praci. Ano poziar je tragedia, ale netreba sa na to chystat ako na koniec sveta. Zaklad su doklady, penazenka, mobil, topanky bunda. Ak by k poziaru doslo, stihnes aj na pyzamove gate hodit teplaky. Co sa tyka tepleho jedla, za ten cas sa vies prestravovat v kantine, a vies byt aj zvysok dna na suchej strave, my sme isli aj do pizzerky co je oproti. Ten tyzden aj pol kym spustili elektriku, tak to fakt ubehlo. Takze vobec sa nestresuj takymito myslienkami a nad nejakymi balickami. Vsetko mas dostupne. Boli sme mimo bytov kym to uhasili, kym dosiel statik a kym odisiel niekolko hodin, majitelia nedalekych potravin nam umoznili ist u nich na wc za ten cas, ak bolo niekomu treba. Ale dalo sa ist v pohode aj do tej pizzerky a este jednej kaviarne bez toho, aby si si v ten cas u nich nieco zakupila, lebo vedeli aka je situacia. Ano poziar je nieco hrozne, desive, mala som aj o tom zle sny este nejaky cas po nom, ale nie je to apokalypsa ani koniec sveta.

wolf_
Včera o 19:27

Raz som cítila niečo divné. Otvorím vchodové dvere a schodisko a spoločné priestory zadymené. Schytila som rýchlo peňaženku.. disk, na ktorom mám všetky fotky atď čiže spomienky (ale to bola náhoda, že zrovna som ho mala položený pri peňaženke.. inak by som ho isto nechala v byte).. mobil.. navliekla bundu na seba aj so šatkou (kvôli dymu) a šli sme pozerať čo sa deje (schodiskom, nie výťahom). Našťastie sa nejednalo o požiar a nebolo treba evakuovať.

viestta
Včera o 19:27

@anonym_autor seba a dieta. Zazila som jeden falosny plynovy poplach v byte a zobrala som seba a dieta, obliekli sme co sme schytili. Na nic ine som nemyslela len na to cim skor sa dostat von. (mimochodm z celeho bloku sme pred barakom stali len my dvaja, vsetci ostatni cez okna vykukali, ze co sa deje, pritom hasici pred barakom na majakoch. Stretla som ich na schodisti ako buchali ludom na dvere, ze nech sa okamzite evakuuju)

cutespider
Včera o 19:30

Inšpirovať sa môžeš bodom 18. https://www.minv.sk/?odporucania-pre-obyvatelstvo

rozculena
Včera o 19:35

a kde je rada ohľadne toho,ako utekať z bytu s človekom,čo už nevládze chodiť....a ešte po schodoch

Strana
z2