Dá sa cestovať s kočíkom vlakom?

zuzana12345
6. okt 2010

Prosim vas poradte, da sa s kocikom ist do vlaku?dakujem

csikike
6. okt 2010

Dieťa do šiestich rokov cestuje vlakom zadarmo. Cestovanie zadarmo platí naraz maximálne pre dve deti do 6 rokov, ak potrebujú jedno miesto na sedenie. Keď máte ešte staršie dieťa, bude od 6 do 15 rokov cestovať s 50 % zľavou. Od 10 rokov je však povinnosť predložiť preukaz s údajmi o veku dieťaťa a aj s jeho fotografiou.

Čo s kočíkom?
Prepravovanie kočíka s dieťaťom je bezplatné, detské kočíky je možné prepravovať vo všetkých vlakoch (od osobného po Pendolino). Obyčajne sa prepravujú priamo vo vozoch s cestujúcimi.
• V regionálnych vlakoch sú priestory na uloženie kočíkov a bicyklov, ktoré sú na tento účel špeciálne skonštruované (sú väčšie).
• V novovyrobených vagónoch je tento priestor umiestnený do nízkopodlažných častí tak, aby bol nástup s kočíkom ľahší aj bez pomoci ďalšej osoby.
• V diaľkových vlakoch je možné využiť služobný vozeň, ktorý poskytuje služby úschovne počas prepravy, vo vybraných typoch vlaku je zväčšený priestor na prepravu kočíkov a bicyklov (napríklad Pendolino, niektoré rýchliky Bratislava – Košice a ďalšie spoje, napríklad vlaky IC a EC) alebo je možné ich prepraviť na predstavkoch vozňov (nástupný priestor).

Využite vozne pre rodinu
V niektorých diaľkových vlakoch (rýchliky, InterCity) majú pre cestujúcich s deťmi vyhradené kupé alebo vozne (v cestovnom poriadku sú označené veľkým písmenom D). Sú vybavené sklápacím prebaľovacím pultom (napríklad Regionova, Pendolino). Sú určené pre cestujúcich s deťmi do 10 rokov, prednosť majú mamičky s dojčatami. Niekoľko desiatok takýchto súprav cestuje na všetkých hlavných rýchlikových trasách na Slovensku. Za miesta v rodinných súpravách sa neplatia žiadne príplatky. Ak chcete mať istotu, že sa do vozňa zmestíte, kúpte si miestenku.

28jaja28
7. okt 2010

cestovali sme vlakom,aj s kočikom a nikdy nebol problem,ani sme zaň neplatili,mali sme ho zloženy a malu vo vaničke ,,, 😉