Darovacia zmluva - znevýhodnenie zdravotne postihnutého dieťaťa
Dobry den,
Rad by som sa spytal co si myslite o tomto pribehu a ake su z toho realne vychodiska.
Moji stary rodicia sa dlho zdrahali spisat zavet a boli rozhodnuty ze po smrti sa majetok rozdeli na pol medzi ich 2 deti - syn a dcera.
Ich dcera(53) vsak vazne ochorela a je odkazana na invalidny vozik a jej stav sa bude len zhorsovat cize bude odkazana na opateru (statnu aj sukromnu lebo to bude aj cez vikendy---osobna hygiena, pomoc pri jedeni atd) Ich syn je zdravy (50), ma vlastny byt, chatu, auto....deti su zenate a byvaju same vo vlastnych bytoch
Ich syn sa vsak rozhodol ze chce dom starych rodicov a povedal im aby dali navrh jeho sestre ze kto ich ''dochova'' dostane 75% majetku do daru. On vie ze sestra nema bohuzial sancu, takze je jasny vitaz. Za poslednych 5 rokov z nich skoro spravil alkoholikov, lebo pali vela domaceho alkoholu a denne im nalieva pomeerne velke mnozstva, (babka je po porazke a dedku ma cukrovku....cize by sa 53% alkoholu nemali ani len dotknut....pekne ich dochovava). Babkyna pamat trva par sekund a dedko zacal velmi zle chodit ( neurologicka sa nas pytala ci nahodou privela nepije...) Obaja su vsak legalne svojpravny cize si moze teoreticky robit co chcu...sice su velmi ovplyvneny ale to na veci nic nemeni. Dom odhadca odhadol na ovela menej ako je trhova cena... Dom cez ulicu sa prave predal za 150 tisic a ma mensiu rozlohu, je starsi. Ich dom ma 2 murovane garaze obe zrekonstruovane a zahradu...oni ho odhadli len na 100-110 tisic ale priznali ze trhova cena moze byt ina.
co by ste navrhovali? Ako sa ma postihnuta sestra branit. Ked bola zdrava tak im vzdy pomohla, teraz im pomoze aspom ak treba telefonicky daco vybavit....ak by bola zdrava tak by bolo vsetko ine. nemali by sa stary rodicia postarat o jej buducnost v prvom rade namiesto obdarovania nenazraneho brata?
Dakujem pekne,
M.
@ms28 inak miešaš dve veci - darovanie a závet... ak sa starý rodičia rozhodnú darovať dom počas života synovi, dcéra má jedine možnosť napadnúť platnosť tejto zmluvy z dôvodu že nebola urobená dobrovoľne (teda že ich syn donútil) resp.že neboli schopný vykonať tento právny úkon (napadne ich spôsobilosť na právne úkony) , bremeno dokazovania však bude na nej..
v každom prípade, ak sa tak rozhodnú satrý rodičia urobiť a darovať nehnuteľnosť počas života synovi nech nezabudnú na súbežný právny úkon - zriadenie vecného bremena práva dožitia , aby sa nedajbože na konci svojho života nemuseli ešte vysťahovať..
Dakujem pekne 🙂
...no hej ak by nespisali ziadnu zavet tak to je bez problemov. Lenze syn ich tlaci do spisania darovacej zmluvy za zivota...resp. mozno aj kupno-pravnej aby sa to nedalo napadnut.
Ta moralna stranka veci je velmi otazna :(
@ms28 každá zmluva sa dá napadnúť ;-P avšak pri darovaní je tu ešte možnosť darujúcich žiadať za určitých okolností dar späť..
áno morálna stránka je otázna ... poznám prípady, keď sa rodičia nechali takto dotlačiť a nakoniec skončili v domove dôchodcov a paradoxne jediné návštevy čo tam mali boli od tých "obídených" detí..... život býva aj taký..

@ms28 ahoj, medzi pravidlá tejto stránky patrí že si všetci tykáme, tak ti snaď nebude vadiť že ti budem tykať 🙂
tvoj príbeh má dve roviny - morálnu a právnu. Ja sa ti vyjadím len k tej právnej. To, v akom znení napíšu starý rodičia závet je iba na nich, nezáleží dokonca ani na tom či sa brat so sestrou "dohodnú", jedine starý rodičia nesmú ani jedného zo súrodencov "opomenúť" bez toho aby zároveň tohto súrodenca vydedili zo zákonných dôvodov. Píšeš že obaja majú plnú spôbobilosť na právne úkony, takže cesta môže pozostávať v tom, že dcéra podá návrh na súd na ich pozbavenie na právne úkony a bude žiadať ich opatrovníctvo. Resp. ak by nespísali žiaden závet, dediť budú súrodenci podľa zákona pomerne ( je úplne irelevantné či a ako sú dedičia a ich deti zaopatrený).