icon

Darovanie tela po smrti

matazirafa
13. sep 2018

Asi si pomyslíte že nejakému trollovi znova šibe ale idem sa pýtať vážne.
Rozmýšľali ste nad tým, čo bude s vaším telom po smrti? Chcete klasický pohreb s klasickým programom, teda plač recitovanie básní a následnou hostinou, alebo kremáciu a urnu nech si doma rodina vystaví na polici, alebo niečo iné? Mne osobne sa celkom bridí predstava že budem hniť niekde na hromadnom cintoríne medzi všetkými ostatnými ani že moje telo zhorí do tla, preto sa už dlhšie pohrávam s myšlienkou darovať telo po smrti univerzite aby sa mladí nádejní lekári mohli ešte učiť. Predpokladám že takých dobrovoľníkov veľa nemajú, neviem. Krv zo zdravotných dôvodov darovať nemôžem, rovnako ani orgány, a niečím by som chcela byť spoločnosti prospešná.
Co vy na to? Urobili by ste to?

Strana
z4
tinaa64
14. sep 2018

@saslavka73 tiez si myslim este sem tam sa o tom rozpravame...darmo..rodic sa nikdy nezmoeri so smryou svojho dietata..ani po tolkych rokoch

saslavka73
14. sep 2018

@kathhii Tak to by sa mi páčilo.

221girl
14. sep 2018

Ja som tam strašne nechcela ísť (human body) myslela som si, že to psychicky nedám. Bola som k tomu donútená školou, na poslednú chvíľu som z toho nevycúvala. A neviem...možno skrz toho som si dáko nepripustila, že predo mnou sú bývale živé bytosti...možno je to hlúpe ale pešla som to ako pri figurínach... Ale bola som na tej slabšej výstave, nie na tej kontroverznej čo vyvolala búrlive diskusie vo svete. Tá ani neviem či na SR bola, nezaregistrovala som, žeby áno .... A mne príde tak isto nechutné ako vypchávať a vystavovať ľudí vypchávať a vystavovať zvieratá, ešte keď to ľudia doma majú, prefackala by som ich

saslavka73
14. sep 2018

@matazirafa Inak dobrá téma. Ja som k tomuto prišla tak, že môj otec keď už bol chorý mi vždy vykladal ako pohreb, čo obliecť a pod. Strašne mi s tým liezol na nervy. Potom zomrel a obrovské uľahčenie, presne som vedela čo ako kde. Teraz ja o tom hovorím deťom, oni to neznášajú, ale viem, že to treba.

kathhii
14. sep 2018

@zdenka67
Mne sa ta výstava veľmi páčila, bolo to poučné a veľmi zaujimavé. Mám vyštudovanú biológiu, a bola som aj na normálnej pitve na lekárskej fakulte, ale táto výstava mi dala lepšiu reálnu predstavu o tkanivách a orgánoch.
Určite sa treba odosobniť od toho, že exponáty sú od darcov, niekto to neznesie...
Čo sa týka darovania orgánov, ak by som mala ešte po smrti niekomu zachrániť život, tak nech ma radśej rozoberú a použijú a zachránia život niekomu druhému...

221girl
Autor odpoveď zmazal
romiada
14. sep 2018

@matazirafa slachetna myslienka,ale myslim si, ze sa zamyslas nad nou dost dopredu kedze nemas este ani 30 😉
Ja sa v tomto asi budem drzat znamej veticky "prach si a na prach sa obratis", lebo co ja viem co bude ked umriem mozno za 20-30rokov? Darujem svoje telo a nahodou z neho naklonuju dalsi exemplar, to uz by som nebola ten vynimocny jeden co tu predtym pobehoval 😀

romiada
14. sep 2018

@matazirafa inak ako to tu citam tak mi napadla pravdiva pesnicka od Roba G. "Všetci sa zideme raz v jednej posteli, budeme mrtvi a tak strasne dospeli..."

matazirafa
autor
14. sep 2018

@romiada myslíš ze 30 roční neumierajú? Lepšie to mat vybavené vopred ako zomrieť odrazu a rodina sa bude hádať kde bude mŕtvola ležať a kto to bude platiť (Teraz nemyslím nikoho konkrétneho, len modelová situácia).

miriam11
Odpoveď bola odstránená
kathhii
14. sep 2018

@miriam11
Nebol to cirkevný pohreb.

romiada
14. sep 2018

@matazirafa sak jasne ze umieraju. Len v 30tke si sama poviem ze je zavcasu o tom premyslat,nech si nic tfuj-tfuj radsej neprivolam...tak som to myslela 😉

marusia12
14. sep 2018

@saslavka73 prečo? Podľa mňa rozhodne lepší nápad darovať telo ako kdesi šaškovať s pohrebom. O peniazoch to asi nie je.

momoika
14. sep 2018

@jana_eyre možno ho rozoberu do špiku kosti a “zavaria” do tych poharov ako vzorkovnik.

judar
14. sep 2018

Väčšina si myslí že darovaním svojej mŕtvoly dakomu pomôže ...rozpytvú vás jak vianočného kapra dačo dajú na transplantácie alebo rovno skončíte jak vysušené trofeje stiahnuté z kože alebo na kosti plniace vitríny v podobe coolových alkoholických nálevov...a zvyšky spália jak zver v kafiléríí

rybka16
14. sep 2018

@matazirafa Moja stara mama je byvala zdravotna sestra a ma presne tuto filozofiu. Ze po smrti jej uz to telo bude nanic, tak nech sa na nom niekto nieco nauci. Doslova to povedala tak, ze aby mrtvi ucili zivych.

sisaka
14. sep 2018

@judar no a?

Strana
z4