icon

Dať, či nedať úplatky alebo "všimné"?

vejinka
3. dec 2011

dat ci nedat ..v podobe flias kaviciek alebo bonbonier?

pici
4. dec 2011

@latvia spicke sa dava samo :D

latvia
4. dec 2011

@pici 😀

lenocka84
4. dec 2011

ja ked som skoncila "pobyt" v nemocke, ci uz po porode, bola som tam 14dni, po operaci 3 dni, po synovej hospitalizacii 6dni , sestrickam som vzdy nechala nejake cokolady, bonbonieru na osladenie zivota, ku kave. a s obalkou som to zatial neriesila, dufam ze nikdy ani nebudem musiet 😉

irriss
4. dec 2011

@latvia
spicka si nepyta, spicka ceka automaticky.. 😖

andreah25
4. dec 2011

Ja dávam ďakovné - sestričkám na pôrodnom a novorodeneckom som dala veľký darčekový kôš a lekárom, čo som mala pri cisárskom som dala tiež darčekový kôš.
Sama som v práci dostávala ďakovné - nikdy nebolo žiadané - vždy bolo slušne ,,odmietnuté", že to nemuselo byť, no zobrať som nakoniec si to musela - veď skúste babičke odmietnuť desať vajec, s ktorými sa trepala busom, len aby mi ich dala a odmietla sa s nimi trepať späť domov 😀, alebo za igelitku marhúľ či jabĺk a neviem čo ešte. Čokoládky boli takmer denne, to akosi moji klienti zistili, že to môžem 😀 . Alebo raz dokonca fľaša slivovice, ktorá sa bohužiaľ rozbila - ten smrad by ste nechceli cítiť 😀 .
A či dávať niečo dopredu? A ešte aj v peňažnej forme? To som zásadne proti. Je to úplatok a nech to chcete nazvať akokoľvek, úplatkom to vždy aj ostane a keď ho dáte raz, budete ho dávať už stále a bohužiaľ, ten kto ho berie, si na to veľmi ľahko zvykne a dokonca v budúcnosti ho bude aj očakávať.
Ľudia od toho sa prosím odučte, neviem kto to vymyslel, ale ako sú oceňované vynálezy storočia, tak úplatky by som definovala ako najväčšia hovadina tisícročí, ktorú ľudstvo vôbec vymyslelo.

edie63
4. dec 2011

@latvia je to chore, samozrejme, ale ked takto moje dieta dostane lepsiu starostlivost, tak to urobim. ty by si to neurobila, keby si vedela, ze takto pomozes svojmu dietatu? nedala by si bonbonieru sestricke, aby sa lepsie starala o tvoje dieta v nemocnici (nebudu mu pichat injekcie ako zvieratu, ked ma nejaky problem tak pomozu hned a nie az ked sa im zachce, atd.)? ja pisem z vlastnych skusenosti a viem, ze sa by sa to nemalo robit, ale robila som to pre svoje dieta a este raz pisem, ze by som to urobila znova.

latvia
4. dec 2011

@edie63 ano, dala 😒 aj ked neviem, ci by to pomohlo...

irriss
4. dec 2011

@edie63
pokud jsi videla tento rozdil mezi pristupem k detem - bezbrannym a nemocnym 😢 ,mela jsi okamzite BOJOVAT za vsechny VSECHNY deti...!!!
a pokud jsi to nevidela, nemuzes mit jistotu, jak to probehlo 😉

Nerikej mi, ze jsi z takoveho "uplatku" mela dobry pocit... 😉

p.s. nemam rada, kdyz nekdo mluvi "ve jmenu ditete" a sobecky sveho..DETI jsou na srdci kazdemu, at uz je nase ci druheho..je to smutne

edie63
4. dec 2011

@irriss nemala som dobry pocit (a ked nahodou ano, tak co to na tom zmeni?), ale ked tvoje dieta potrebuje surne pomoc a dobru starostlivost, tak nerozmyslas o tom, ze by si mala bojovat... sorry...v nemocnici je to ine ako v beznom zivote, ked mas cas rozmyslat o tom, co je spravne a co nie a kde ti pride taka krasna myslienka, ze bojovat za vsetky deti... ano, takto by to malo byt, ale v realnom zivote to tak nefunguje... ☹ a nerozpravam v mene dietata, vsetko som zazila na vlastnej kozi, takze ak nemas vlastne skusenosti na Slovensku, tak prosim ta nekomentuj... 😝 inak ja mam skusenosti s lekarmi aj v zahranici, kde sa na teba automaticky usmievaju, su mili a ochotni a vsetko urobia bez uplatkov tak ako maju, ale to je uz ina tema... povodna otazka bola, ci by sme nieco dali, ja som len odpovedala a pridala aj vlastnu skusenost...

irriss
4. dec 2011

@edie63
opet paragonovani SK a zahranici...

Tady je to jen a jen o Bordelu..uz toho mam dost, techto "vymyslu" ze zahranici..tak jako neni SK jeden pytel, tak neni zahranici jeden pytel..Italie je uz dlouho jen jeden a ten samej bordel...

Ve jmenu ditete znamena, ze se zde pouziva jako priklad, aby se ovlivnil ctenar...kdyz by se napsalo, ze se jedna o TVE slepe strevo, nezapusobilo by to tak.. 😉

Zazila jsem toho dost, abych si mohla udelat nazor..a zrovna TY mi nebudes rikat, abych byla zticha..

Kdyz moje dcerka lezela v nemocnici na hematologii (leukemie) videla jsem toho dost -
dam banlani priklad: pokud u nas stal DOKTOR Usmev dele a jine dite z vedlejsi postylky se nemohlo dockat a vstat uz ani nemohlo, protoze bylo privazane ruznymi hadickami..sama jsem rekla Doktorovi Usmevu..at jde k oknu za malym pacientem..i kdyz jsem vedela, ze moje dcerka bude smutna, ze odesel. a "diky mamince".priklad...

Kdybych videla, ze ma dcerka ma jine prednosti a ostatnich si nevsimaji, poslala bych ji za dalsima detma ihned po sluzbe u moji dcerky a pokud by se tak nestalo, okamzite bych to hlasila...

frisbee
4. dec 2011

@edie63 ..aha..takže potom položme otázku inak..ako to,že to inde ide,a u nás nie..a ako to napraviť.
Súhlasím s @irriss,tu zaznela jedna podstatná myšlienka..my uplácame doktorov,aby svoju pozornosť bvenovali našemu dieťaťu na úkor ostatných???? 😕 😕 😕 😕 😕 To znamená,keď to poviem nadnesene..že na tých druhých deťoch nezáleží???A s tým sa dá žiť,že napríklad umrie cudzie dieťa,pretože dokrtor dal prednosť tomu mojemu??? 😕 😕 😕
Opakujem,to je písané s nadsázkou,aby sme si uvedomili,čo podporujeme.

irriss
4. dec 2011

@frisbee
je to smutne...ja vnimam zivot jinak, jako jeden velky celek ..propojeny navzajem..
Nechapu, jak nekdo muze stavet SVE vlastni stesti na nestesti druheho..

@edie63 Radeji odchazim..vcera mne tu nekdo nahlasil, ze jsem mimo misu...mejte se pekne....
a zamyslete se nad tim, co pisete, radeji par slov mene, nez bodnuti do ziveho... ☹

Spousty deti na svete umiraji prave "nasi" vinou....a jen prihlizime...mluvim vseobecne, nemluvim osobne, za sebe a ani mirene proti nekomu..je to jen takovy globalni "povzdech" - mozna bolavejsi o to vic, ze Svatky prichazeji a jsme samy..jsme samy, pokud nam bude zalezet jen na nas a na nasem...Nic neni nase..vsechno patri vsem, tak jako my patrime a jsme vsech...
Slozite, ale uprimne...

😉

frisbee
4. dec 2011

@irriss ..tak to vnímam aj ja...sme prepojený celok a nedá sa stavať svoje blaho na nešťastí iných....zatiaľ tu čítam iba slová ja,moje.....neviem,asi som z iného sveta 😒

edie63
4. dec 2011

@frisbee @irriss dobre vies, ze som to tak nemyslela a nie som tu na to, aby som odpovedala na vase mudre otazocky, preco to inde funguje a u nas nie... a vobec nejde o favorizovanie vlastneho dietata na ukor ostatnych (inak neviem, kto by najprv myslel na ine deti ked potrebuje pomoc jeho vlastne deta)... vsetci vieme, ze by to tak nemalo byt a nemali by sme robit tot a hento, ale takto sa zije na Slovensku... ☹ a nech radsej pise ten, kto ma s tym vlastnu skusenost, pretoze teoreticke otazky viem odpovedat aj ja a viem poucit kazdeho co by mal robit a ako a nerobim to... krasny zvysok dna! 🙂

irriss
4. dec 2011

@edie63
Me radky nejsou teorii, ale praxi! Porad se opakujes, a i kdyz je opakovani Matka moudrosti, pro mne by to ted znamenalo byt Matkou blbosti..takze uz mlcim..popr. si to precti znovu, pochopis... 😉
Tve radky jsou zrejme spatne napsane, protoze nejsou dobrou ani spravnou praxi, ale spatnym prikladem. 😉

fairynika
4. dec 2011

JA SOM NEDALA a ani nemienim dat nikdy...kazdy berieme za svoju pracu plat a mne nikto neda len tak peniaze alebo ine veci za to ze robim svoju pracu tak preco ja mam....bez toho som mala super pristup tak pri porode ako aj po porode....

pici
4. dec 2011

@andreah25 ja som prakticky clovek. aj kamaratkam na narodeniny, meniny vianoce davam peniaze, pokial si nieco same nevyberu a tym padom mam po starosti... za peniaze si kupia to, co chcu... n

frisbee
4. dec 2011

@edie63 ..no myslím,že v 48.rokoch už neriešim iba teoretické otázky. 😒

pici
4. dec 2011

@irriss vzdy uprednostnujem SVOJE dieta /teoreticky/ , SVOJHO manzela, SVOJU rodinu pred ostatnymi... cize nedat uplatok len preto, ze tam lezi aj INE dieta, INY manzel a INA rodina... tak to mi pride prikvacene za vlasy... v tomto som sebecka. pozeram predovsetkym na SEBA a SVOJE zdravie. na globalne pohlady v tomto smere som este nedospela, a asi ani nedospejem

irriss
4. dec 2011

😠 @pici
nemluvim o tom, ze bys mela davat uplatky za cizi deti...
ale pokud chces zlepsit system a zivot druhym, kteri maji mene at uz financi, moznosti ci lasky..
nemela bys na ne zapominat...ale aspon je zaradit HNED na druhe misto, hned, tim myslim, drive, nez se otocis opacnym smerem, protoze se budes stydet za svuj postoj a sve ocekavani priorit a blaha...a nebo se otocis kvuli placi, CIZIHO ditete ..

Davat uplatek za samozrejmost je pritazene za vlasy a ne to, ze se ma myslet na druheho...

A co rikas tomuto?
Das uplatek pro sve dite, budes sledovat z povzdali, zda se okolo Tveho ditete obletuje, protoze sis "kridla" zaplatila a podplatila a na nekoho "cas" nezbyde..a nekdo v pokojicku kvuli neschopnosti lekare rozdelit cas i mezi ostatni nekdo "zemre" ci se mi prihorsi? A pritom stacilo tak malo, necekat zadne EXTRA a jen dohlednout na vse, aby bylo postarano o VSECHNY?
Pripomina mi to, CHUZI PRES MRTVOLY 😉

edie63
4. dec 2011

@irriss Ja som nikde nepisala, ze to, com som robila, je spravne. Ale taky je zivot... 😎

irriss
4. dec 2011

@edie63
stala sis za svym nazorem-to je spravny postoj, to se mi libi. 🙂 .
ale je to horsi, kdyz je nazor zaroven lidskou lhostejnosti 😉

Muzeme udelat a dokazat vice, ale lhostejnost druhych nam v tom brani..retezec se roztrhne a usili je zmarene ☹ Jednodussi cesta je myslet na sve, na sebe, na moje..horsi je uz bojovat o neco, o nekoho, k cemu nemame cit..
Je to v mysleni a zkusenostech...ja bych napr. i cizimu dala ledvinu... 😉

p.s. ..ke Tve vete:.....ale taky je zivot..
ano, je takovy zivot, proptoze prevlada podobne mysleni Tvemu...zivot je propces, vyvoj je na nas..toto je vsak stagnace ne-li cesta zpet-utek a schovavana..
Nevidim, neslysim, nepovim...co ooci nevidi, to me srdce neboli..pokud se takto bude chovat cim dal tim vice lidi....budou za chvili i u nas miminka a deti s nafouknutyma briskama z hladu..a s mouchama po celem tele..
pokracujte...at nasim detem nezbyde ani kousek ucty k druhemu..pokracujte, dobry smer jke zkaze lidstva...

maznacik007
4. dec 2011

neviem ako je to v taliansku ale u nas je to niekedy bohuzial tak ze si musis priplatit usmev a ludske slovo prip. preklad diagnozy co by malo byt uplne standartne....

ja osobne nemam mesiasky komplex a v prvom rade sa staram o svoju rodinu samozrejme pokial je na izbe niekto koho realne vidim ze potrebuje nemam problem zasiahnut...
realna situacia
doviezli spolupacientku na izbu po operacii ja som uz bola na operacke den predtym tak som uz vladala nejako chodit a ona chuda zacala zvracat z anestezy operovali jej brucho takze to bolo dost neprijemne ... samozrejme sestricka nebola tam tak som prisla drzala jej tu misku poutierala ju a tak... dosla potom sestricka a videla to aj som jej povedala ze zvracala pani... a ona nic ze ok.... potom znovu vracala viac krat a tak som sa uz nastvala a sla za sestrickou s takou kabelockou kde bolo sampanske take znackove a bonboniera a dala jej to ze ci by sa nemohla na tu pani pozriet este raz ci by nebola taka laskava.... a veru bola a zrazu sa aj infuzka s torecanom objavila.... ktora zabrala.... neskor mi ta pani povedala ze ona ma aj v karte ze po anesteze zvracia a treba jej dat ten torecan....

ako fakt mne to tu prijde ze ste sa s tymto nikdy nestretli ja neviem ci to len ja mam taku smolu alebo co.... ale rozhodne sa priklanam k nazorom @pici

ako mne jej jasne ze tam bolo dalsich x ludi ktori tu infuzku nedostali ale to uz je mimo mna... a fakt sa neda a nie je v ludskych silach aby riesil vsetko lebo potom neporiesi nic ...

edie63
4. dec 2011

@pici uplne s tebou suhlasim. pozrela by som si cloveka, ktory by uprednostnil cudzieho cloveka pred vlastnymi pribuznymi (hlavne ked ide o pomoc). a to, ze niekomu nieco dame este neznamena, ze niketo iny kvoli tomu umiera, je to takto dost krute a prehnane. tvarite sa, akoby ste v zivote vzdy vsetko robili spravne a podla pravidiel. @frisbee @irriss

maznacik007
4. dec 2011

prosim vas zasa sa netvarme ze ak by sme nedali nieco resp. nepoznali niekoho a sestra ci lekar sa nam venuju... tak namiesto toho venovania sa nam by cas travili pri inom pacientovi a nie na lekarskej izbe ... ako fakt toto nie... resp. potom doporucujem hospitalizaciu ... na vyskusanie

irriss
4. dec 2011

Nikdo nenapsal, ze bych uprednostnila jine dite pred svym...pretacite a umyslne, aby se to cele zvrhlo uplne jinam..

edie63
4. dec 2011

@irriss mas pravdu, ale problem je v tom, ze uz sa to robi vo velkom a sama revoluciu v nemocnici neurobim. a co je dolezitejsie, ked vidim, ze niekto nieco dal a je mu tak lepsie tak to urobim aj ja (tak mi to pride "spravodlive")... mne ide len o to, ze preco by mal mat iba ten druhy lepsie podmienky? ked ich mozem mat aj ja, tak urobim nieco pre to...

maznacik007
4. dec 2011

ono najlepsie by bolo keby tu existovalo zakladne poistenie a plus pripoistenie ako je to v zahranici a potom by bolo jasne na co a v akej miere je narok

edie63
4. dec 2011

@irriss @frisbee ano, som sebecka, ale len preto, lebo aj ostatni su a su situacie, ked inak sa neda prezit. 😉

irriss
4. dec 2011

@edie63
To je prave ten smutny a hrozny retezec...

Kazdy z nas (verim, ze i Ty-podle toho co ted pises) 😉 bys rada vec zmenila, ale citis se sama..ano, chapu, ale ver tomu, ze tim, ze se das smerem "vetsiny" a opacne, Ti nebude lip..radeji sama a se spravnou zasadou... 😉
Sama stejne nikdy nebudes, protoze prave ten, koho vidis, ze dava...(pred tebou)..je pouhou navaznosti na toho, pred nim...a tento retezec je treba zpretrhat... 😉