icon

Dáte dieťa od 1. júna do škôlky?

19. máj 2020

Ahojte, chcem sa spýtať tých mám, ktoré sú na RD s jedným dieťaťom a majú ešte aj škôlkara, či ho idú dať od toho 1. júna do škôlky? My sme sa ho rozhodli nedať, hlavne kvôli tomu, že býva s nami ešte 68 ročná svokra, tak keby náhodou. Len ma to mrzí hlavne kvôli malému, ktorý je predškolák, že si neužije posledné mesiace v škôlke.

Strana
z2
janinah
19. máj 2020

môj 66 r. manžel orl lekár ambuloval celú koronu...ak nie je svokra onko či iný vážny pacient,tak nerozumiem čo riešite....korona tu bude vždy,po dovolenkách v chorvatsku ešte viac a teda tak by sa to dieťa do školky už ani nedostalo....je to na vás,ale stačí dodržiavať opatrenia,umývať ruky.....

monvitka
19. máj 2020

Jasné, malá sa nevie dočkať škôlky...a doteraz nosil malý zo škôlky choroby, že babka ochorela od neho??? neboj, koronu jej isto neprinesie

romanka_369
19. máj 2020

Tiez som na MD a mam maleho predskolaka.. Ked bude moct urcite pojde.. Kolektiv mu moc chyba.. Len na stranke skolky este nic nemaju vypisane🙄

brna1989
19. máj 2020

Ja som dnes písala pani učiteľke,že ako to bude od 1juna , keďže som na RD, odpísala mi, vraj hlavný hygienik vyhlásil, že deti rodiča , ktorý je na MD/RD zatiaľ do škôlky nenastupuju.
Takže je to asi celoplošne na celom SR, keď to vyhlásil hlavný hygienik a nie zriaďovateľ škôlky..my sme z Nitry

romanka_369
19. máj 2020

@brna1989 ja som tiez z NR.. Ale preco teda zavadzaju ze deti predskolaci budu uprednostneny..zato ze ja som na MD on je nieco menej ako ine deti.?..

brna1989
19. máj 2020

@romanka_369 a podľa mňa je práve povinná dochádzka predškoláka.ja si myslím , že práve tí mali byť uprednostnení.ja som myslela,že to rozhodol zriaďovateľ škôlky, čiže mesto ..ale vraj nie,hlavný hygienik.

lenka2710
19. máj 2020

@brna1989 ja som zas čítala, že pôjdu do školky deti pracujúcich rodičov a deti, čo od septembra budú plniť povinnú školskú dochádzku, čiže to sú predskolaci, nie???

brna1989
19. máj 2020

@lenka2710 môj je predškolak teraz , v tomto roku.

lenka2710
19. máj 2020

@brna1989 a ide od septembra už do školy??

brna1989
19. máj 2020

@lenka2710 áno, do školy ide.dnes sme mali zapis

romanka_369
19. máj 2020

@brna1989 ja si tiez myslim ze je to povinna dochádzka..ano mozno to beru tak ze sak sme doma mozu byt aj deti.. Ale je to voci nim nefer..ved oni tiez potrebuju byt so seberovnymi a v kolektive..ja nemam problem a myslim ze ziadna mamicka mat doma svoje deti ked treba ale moj bol uz pred zavretim škôl a škôlok doma/v nemocnici uz 3 tyzdne pred tym takze on sa do skolky velmi tesi..

katren
19. máj 2020

@brna1989 skolka povinna nie je 😉
@romanka_369 moja isla rovno z domu do prvej triedy 😉

brna1989
19. máj 2020

@romanka_369 ja si myslím, že sa to ešte bude rozoberať, keďže by to malo byť povinne..ešte sa to možno zmeni

brna1989
19. máj 2020

@katren viem, že škola povinná nie je.ja som na RD a mám predškolaka, to by malo byť povinne, posledna trieda škôlky.to tu rozoberáme

lenka2710
19. máj 2020

@brna1989 ja som to tak pochopila, že do školky majú prednosť deti pracujúcich rodičov a predskolaci, tak teraz neviem! Už mám z toho všetkého guláš, jeden deň tak a druhy deň onak

brna1989
19. máj 2020

@lenka2710 veď toto, že každý inak
Ale učiteľka napísala,že to vyhlásil hlavný hygienik..zvedavá som, ako sa to vyriesi

november1111
Odpoveď bola odstránená
lenka2710
19. máj 2020

@brna1989 toto som našla

brna1989
19. máj 2020

@lenka2710 ono keď sa nad tým zamyslím, že predškolská dochádzka je povinná, tak isto je povinná školská dochádzka.ale je momentálne na dobrovoľnosti , či sa dá dieťa do škôlky/školy alebo nie..takže podľa mňa v konečnom dôsledku sa počas tejto mimoriadnej situácie nedbá na povinnosť, kedze je to dobrovolne.ci ako si myslíte ?
Nedalo mi to a napísala som učiteľke , či náhodou syn nemá nastúpiť ako predškolak a napísala mi , že zajtra je mimoriadna schôdza a tam poriešia presne túto situáciu, že predškolak a rodič na MD/RD.

lenka2710
19. máj 2020

@brna1989 mne už sa ani myslieť nechce 🙈 lebo niekedy sa mi až rozum pozastavuje! Ja neviem teda,ale pokiaľ je predškolská povinná,tak by mali nastúpiť aj keď je rodič na RD! Od septembra má ísť moja do predskolky a ja budem teraz od júna na RD,keď bude trvať naďalej táto situácia,tak mi ju tiež nezoberú?? Má rovnaký nárok sa pripravovať na povinnú školskú dochádzku ako ostatné deti,bez ohľadu či som ja doma alebo nie! Dosť by ma to naštvalo,kvôli nej,lebo už teraz mi pili uši,kedy už pôjde za kamarátmi 😢

mily7
19. máj 2020

@lenka2710 nie v zlom, ale vy si myslíte, že posledný mesiac sa budú pripravovať deti do skol? V týchto podmienkach, že 15 deti v triede, stály kolektív, jedna učiteľka... Tu ide predovšetkým o to, aby sa pomohli rodičom, ktorí boli doma na ocr, aby nastúpili do prace. Deti sa budú kvázi varovať. Je tam mnoho vyhlášok a opatrení takže sa musí ešte všetko zabezpečiť, sami nevedia ako to bude. Toto nie je normálna situácia v ktorej všetci idú do skol a skolok. To je len prvý krok k návratu do normálu. Takže trpezlivosť.

moni333
19. máj 2020

Prepáčte, ale nesúhlasím s názormi, ktoré tu mnohé prezentujete. Viem, je to ťažké pripravovať svoje dieťa, ale v prvom rade si treba uvedomiť jedno: od 01.06. budú otvorené materské školy hlavne kvôli rodičom, ktorí pracujú! Taktiež materska skola musí postupovať podľa plánu odborníkov, epidemiológov, napriklad o maximálnom počte deti v triede, ktorých má byt maximálne 15. Takze to že ste na RD zohráva kľúčovú úlohu vo výbere a prijatí dieťaťa od 01.06. Myslím si, že mnoho riaditeliek vyberie dieťa, ktorého rodič pracuje. Presne tak, treba trpezlivosť.Materske školy sa nevracajú do prevádzky po prázdninách/ sú nariadené veľmi zasadne hygienické povinnosti, ktoré treba dodržiavať.

brna1989
19. máj 2020

@lenka2710 u nás doma je to v kľude, skolku mal veľmi rád, ale ku podivu sa na ňu veľmi nepýta.aj ja si osobne myslím, že či sme alebo nie na RD/MD, dieťa má ísť do škôlky

brna1989
19. máj 2020

@moni333 ja s ním zostanem doma, mne nepili uši.chcela som podať info, čo mi napisala naša učiteľka zo škôlky.trpezlivost jasné 🤗

lenuliatko84
19. máj 2020

Nedam

daganov
19. máj 2020

@brna1989 materská škola nie je povinná, ani predškoláci ešte nemusia povinne chodiť do MŠ. No v triede môže byť maximálne 15 detí, takže niektoré doma zostať musia

brna1989
20. máj 2020

@daganov posledný ročník škôlky, čiže predškolak je povinná dochádzka
Ako vravím, v mimoriadnej situácii je to ale asi nepodstatné, keďže aj škola je na dobrovoľnej báze..dám prednosť pracujúcim mamičkám samozrejme 👍

daganov
20. máj 2020

@brna1989 nie, nie je povinná a nikdy nebola, dieťa nemusí vôbec chodiť do MŠ, môže ísť rovno do školy. Zmena bude až od budúceho roka. Ja to tiež považujem za diskriminačné, že sa do MŠ nedostanú aj keď nie je mimoriadna situácia všetky deti, lebo je nedostatok miesta. A ťahá sa to už roky. Teraz, keď môže byť v triede len 15 detí, bude musieť riaditeľka niektorým oznámiť, že skrátka do MŠ nastúpiť nebudú môcť. Aj v triede predškolákov môže byť len tento počet, takže aj tam musia niektorí ostať doma. Ja fajn že to chápeš.

veronikaszabova
20. máj 2020

@brna1989 predskolska dochadzka nie je povinna.
Povinna bude od januara 2021.

https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/povinna-pr...

maciatkolulu
20. máj 2020

Skúsenosť spoza hraníc, v AT prednostne nastupujú deti zamestnaných rodičov v akejkoľvek sfére, keďže tu nie pandemicka ocr a škôlky fungovali v krízovom režime tak, či tak, v druhom rade predskolaci, aj keď majú rodičov doma, ci na MD, či hausfrau, či kurzarbeit, ďalej jedinacikovia a ďalší sú deti s potrebou vzdelávania jazyka. To je u nás v škôlke, malý chodí utorok, štvrtok, piatok.

Strana
z2