icon

Debata o všetkom, len nie o deťoch, rodine a manželoch

carodejnica
26. júl 2012

Táto diskusia vznikla tak že v inej diskusii sme s niektorými mamičkami spoločne skonštatovali, že máme potrebu pokecať aj o iných témach, ako sú koliky, príkrmy, plienky, pranie, varenie, či manželské problémy. Chýbajú nám rozhovory o politike, histórii, ekológii, kultúre, knihách, filmoch, či o nemohúcnosti chrústa, alebo napríklad aj o vplyve prvej svetovej vojny na rozvoj pôšt (bacha nie je to blábol). 😉
Nenašla som tu žiadny všeobecný pokec "o všetkom a zároveň o ničom" (len nie o deťoch a rodine), tak dúfam, že nám to admini hneď nezatrhnú... 😉
@jfd @simonceli @magdusv @silvia31 - dievčatá, pridáte sa? 😉

carodejnica
autor
31. júl 2012

@jfd Ja si zisťujem ich koncerty na oficiálnom webe - kuk sem http://www.j-tull.com/tourdates/index.html

Najbližšie sú 25. augusta v Bratislave v Istropolise... 😎
A tu sa dajú kúpiť vstupenky - http://www.ticketportal.sk/performance.aspx?idp...

Tak zhruba raz za 3-4 roky sú tu. Len zrovna taký dátum, že 15.augusta mám termín, takže toho 25. budem mať úúúplne iné starosti, ale ešte sa dakedy vyberiem, hádam to starí páni ešte nezabalia. 😵

carodejnica
autor
31. júl 2012
vejula
31. júl 2012

@carodejnica čavko, kukam temu od začiatku....
Tak ku hudbičke tak ja som začinala na punku 😝 😀 počuvala som zonu A Davovu psychozu a podobne srandy 🙂
Potom som tak nejak prešla ku Nirvane, čo si rada vypočujem doteraz teda, a teda celkovo milujem gitaru a všetko kde sa nachadzxa, teda najviac fandim rocku 🙂

No ale čo som chcela, minule ma celkom udivil jeden dokument na už ani neviem akom programe. A ukazovali ako v Thajsku pripravuju kešu oriešky do stavu aby sme ich mohli jesť.
To ste vedeli, že plody kešu najprv obsahuju nejaku kyselinu. A tí domorodci v thajska to najprv musia uvariť, pripadne nejako upražiť a potom vylupuju tie kešu z obalu. A teda často sa stava, že ta kyselina nieje celkom znutralizovana, A tí thajci maju cele ruky poleptane od kyseliny. Pri pražení dychaju zas tie kyselinove vypary. A dostanu za to par šupiek.... Tak od vtedy ked vidim kešu tak bočim, a to som ich jedavala velmi rada. Uplne ma to znechutilo.
A boh vie kolko potravin takto jeme a ani neviemme čo všetko je za tym...
To len tak trošku mimo temy, lebo ma to celkom zaujalo, a toto je taka fajna temička že tu pišete všetko

reanda
31. júl 2012

@magdusv nevladzete spotrebovavat? treba zavarat! 😀 (nenavidim zavaranie 😅 ) a treba pestovat na zimne uskladnenie 🙂

reanda
31. júl 2012

@leiladelly tak to si pre mna nieco ako rozpravkova bytost, ze mas vsetko, co si chcela 😀

reanda
31. júl 2012

@vejula jaaaj, keby sme vedeli, ako sa vsetky potraviny vyrabaju, tak to by sme v dnesnej dobe nemohli jest uz takmer nic, sa obavam 😒

carodejnica
autor
31. júl 2012

@vejula vitaj 😵

Je to hrozné o tých kešu orechoch, ono sa to týka nielen potravín, ale aj iných výrobkov. Veď prečo všetci všetko vyrábajú v Čine? Je tam lacná pracovná sila, keby len lacná, ľudí tam doslova vykorisťujú, pracujú v hrozných podmienkach... ☹

Ja som takto videla jeden film - Darwinova nočná mora - http://www.csfd.cz/film/210725-darwinova-nocni-... , je to o Viktóriinom jazere , ako tam vysadený nílsky okúň - ryba pre európsky a japonský trh, ako to zlikividovalo celý ekosystém, a nielen to, aký hrozný vplyv to malo na miestnych ľudí.. odvtedy tiež pozerám, či filé nie je náhodou z nílskeho okúňa... aj keď pravda, že to sa týka zrejme obrovského množstva potravín... ☹

simonceli
31. júl 2012

@leiladelly někdy se domluvíme na degustaci 😉

@carodejnica no občas sem můžu hodit recept, ale máslová krkovice je rodinný recept a ten nikdy nikomu neříkáme 😀

carodejnica
autor
31. júl 2012

@simonceli ahaáá, rodinné tajomstvo 😉 😵

simonceli
31. júl 2012

@carodejnica přesně tak.

u2jana
31. júl 2012

@carodejnica
@jfd najsilnejsi kulturny zazitok U2 koncert v polsku 2005 - stali sme pod podiom a len kusok chybal, aby ma Bono vytiahol na tanecky na podium :D
mali sme listky aj na 360tour - ale dcera mala zdravotne problemy, tak som nesla. Ale este raz na zivo, by som ich rada videla.

inak my sme tiez prestahovani na dedinu, tak si tu snazim najst nejakych znamych, lebo nebyt netu, fakt sa citim hodne izolovana na tej materskej.

@simonceli a daj recept aj na tu maslovu krkovicu :D
cez vikend mozno budeme na zahrade grilovat

simonceli
31. júl 2012

@u2jana no to se omlouvám, ale to je rodinné tajemství to nemůžu.... ale super je třeba kapr na rajčatech nebo podkovy z tuňáka nebo lososa, záleží na co bys měla chuť, ale máslovou krkovici fakt vyzradit nemůžu.

simonceli
31. júl 2012

@jfd u nás se na kulturu moc nehraje, ale nejsilnější zážitky pro mě jsou když vidím přítele závodit a pak sklízet zlato. To se dmu pýchou 😀

leiladelly
31. júl 2012

@reanda no, asi všechno, co jsem mohla mít. Nemám moje mrtvé, to jsem ovlivnit nemohla ☹ dala bych za ně i ty tituly, i peníze, kromě dětí všecko. Jenže ten nahoře měl jiné plány.

bonaquaba
31. júl 2012

dva dni som tu nebola,nestiham vas citat, tak vecer si tu sadnem a v klude si pozriem co noveho 😉

carodejnica
autor
31. júl 2012

@simonceli
Ryby moc teda nemusím... 😖
Tvoji priatelia "závodia" v čom?
No to s tým sunarom sa mne osobne celkom pozdáva (aj keď je článok veľmi, ale naozaj veľmi nešťastne napísaný), ale radšej to nebudem do detailov rozoberať, aby sa nám to tu nezvrhlo dojčenie vs. nedojčenie ... 😉 😅 A to nechceme, však? 😵

leiladelly
31. júl 2012

@simonceli Simi, hm, tak moc nechápu... Kdo může ten kojí... Kdo z nějakého důvodu nemůže, tak většinou není moc šťastnej, že nemůže a musí dávat UM. A proč by to měl někod ještě regulovat zvenčí?
Za ocenánem to "trochu" přehánějí... 😉

simonceli
31. júl 2012

@leiladelly no jako já to taky nechápu, proč by to měl někdo regulovat, já jsem ráda, že jsem zvládla kojit skoro 5. měsíců a pak jsme museli na UM a ne tak aby mě někdo korigoval, jak a kdy můžu dát UM.
@carodejnica no jako já to teda nechápu, každá z nás má přece právo volby. Kojit ano, ale když to nejde, tak ať nikdo neříká, jestli jo nebo ne. Ale zabředávat do této debaty taky nechci. Škoda s rybama, jsou fakt dobrý, když najdeš tu správnou, která ti chutná.

vejula
31. júl 2012

@reanda
@carodejnica no kočky asi mate pravdu, že vela potravin, ktore jeme su prostriedkom vykorisťovania domorodcov 😔 Je to hrozne...
JA si len pamatam, ked nam ešte na škole pušťali film ako domorodci chodia loviť akvarijne rybičky a dostavaju za to fakt par šupiek, tak ma to zamrzelo, ale toto, čo som videla s tymi kešu ma uplne dorazilo, že im to ruky lepta. To som vôbec netušila, že v skutočnosti su kešu obalene v takej silnej kyseline, nikdy som o tom nič nepočula 😕

leiladelly
31. júl 2012

@simonceli jiná věc je korigovat kouření na veřejném prostranství, to se týká všech a kuřáci byli v nevýhodě (uvádí to v tom článku také), já tam dva roky po sobě zažila, jak tvrdě korigovali kuřáky na veřejnosti, první rok byly striktně oddělené prostory pro kuřáky, na úřadech, v restauracích atd., za rok už ani to ne, kuřáci mohli kouřit doma.... jinak nic. To jsem jim těžce v tom roce 1994 záviděla ( v Kanadě), protože Evropa toto neudělá, tabákový průmysl je mocný.
Ale kojení nezávisí jen na vůli člověka, zda kojit chce ( a nakonec kdyby nechtěl, tak je to opravdu každého svobodná volba....)

vejula
31. júl 2012

@leiladelly jaaj tak s tym fajčením by som to tiež brala. Hlavne na začiatku tehu, ked som nemohla variť som chodila s malym na terasy - lebo maly mi spal v kočiku aby som sa najdela a to bola hruza vkuse tam dymili okolo mna. Na nervy, ešte v tych stavoch.... vrrrr

carodejnica
autor
31. júl 2012

@simonceli
Ten článok je veľmi zle napísaný, hlavne keď porovnáva nedojčiacu mamu s fajčiarom 😠 , to je samozrejme choré, a okamžite sa aj mne zježili chlpy ..... ale v niektorých krajinách je bežné, že je UM na predpis na základe odporúčania lekára a inak aj u nás pred takými 30 rokmi bol Sunar na predpis.
Toto všetko vyplýva z Medzinárodného kódexu marketingu náhrad materského mlieka, ktorý stanovila Svetová zdravotnícka organizácia a UNICEF - a prečo to bolo nevyhnutné ? Tam je totiž taký problém, že keď sa mamička vo "vyspelej" krajine rozhodne dávať bábätku umelé mlieko, je to jej vec. Ale keď sa tak na základe reklamnej kampane rozhodne mama v "rozvojovej" krajine, rozdiel medzi materským a umelým mliekom je rozdiel medzi životom a smrťou (často používajú nevhodnú, kontaminovanú vodu a podobne). ☹
Takže je to presne o tom, že tento trh ovládajú veľké potravinárske firmy, ktoré sa často uchyľujú k rôznym - podľa mňa nie moc korektným - praktikám, aby "presvedčili" mamičky, aby nedojčili. A tak sa dostávame k téme o nekalých praktikách potravinárskych firiem, ktoré sa tu už spomínali. Je to však veľmi citlivá téma, to vieme aj na základe diskusií na MK a nechcem to ani ja nejak osobitne rozpitvávať - ospravedlňujem sa 😕 , len som chcela vysvetliť, v čom sa mi ten článok pozdáva.

carodejnica
autor
31. júl 2012

@simonceli Neviem, ja ti akosi tieto nižšie živočíchy - ryby, mäkkýše - nemusím. Ja mám najradšej chudé, netučné a suchšie mäso z priečne pruhovaného svalstva 😀 , takže ani vnútornosti nemám rada - a to ešte nie je všetko - mám rada len bravčovinu, hovädzinu, kuracie a morčacie, iné mäso mi nechutí (zajac, ovca, hus, kačka a nedajbože divina...). No nenáročná som. 😀
Ja inak nie som celkovo mäsová, dlho som bola vegetariánka - z etických dôvodov, potom som raz dostala chuť na rezeň 😒 - a aj teraz varím mäso hlavne kvôli tomu, že je to jednoduché varenie a môj muž je mäsožravec, ale ja si hocikedy dám len prílohu (zemiaky, ryžu, cestovinu) a polejem šťavou z mäsa so šalátom, alebo kyslou uhorkou... 🙂

carodejnica
autor
31. júl 2012

@vejula fajčenie aj mne vadí 😠

leiladelly
31. júl 2012

@vejula mně to tehdy uchvátilo, že stát vyjádřil jednoznačný postoj ke kouření bez ohledu na zisky (či tedy ztrátu zisku ) z toho plynoucí. Ať kuřák kouří, jeho věci, ale ne na úkor nekuřáků, jak to do značné míry je pořád tady.....

carodejnica
autor
31. júl 2012

Dievčatá, sledujete niekto Dextera?
Tak toto vyzerá dosť dobre... 😲 😎
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.41577...

mandragora22
31. júl 2012

@carodejnica cau, ja mam pozretych tusim 5 serii, milujem tento serial, aj ked je hodne morbidny. neviem, ci vyslo 6 alebo az 7 serii, ale urcite uz viac, nez 5 🙂 akosi sa vsak nevieme dalej kvoli malej dostat, hoci ho mame stiahnuteho 🙂

reanda
1. aug 2012

caute,
co vsetky zehlite? 😀 neviete, kedy budu padat hviezdy? ja vzdy zabudnem, kedy to presne byva, ten roj perseidov, ci kieho... predminuly rok som si nieco zelala, ked padala hviezda a splnilo sa mi to 🙂 , minuly som to nejak odflakla ,tak pre tentokrat uz mam pre istotu nachystany cely zoznam 😀

carodejnica
autor
1. aug 2012

@mandragora22
Je ich 6, teraz v septembri bude 7... 😵 Ja Dextera tiež milujem, je ohromný, aj výber herca.
Troška ma inak ku koncu - v posledných sériách - rozčuľovalo, ako ho už-už-už išli chytiť a vždy sa zo všetkého vyvliekol.. a potom aj tým, že sa mi zdá, že začal dosť porušovať kódex, lebo zo začiatku mal zabíjať a zabíjal len tých, čo unikli justičnému systému, ale teraz to lomí hlava nehlava, stačí podozrenie, že je niekto vrahom a ide po ňom. No máš pravdu, je to dosť morbídne, tiež čakám, že zachvíľu chytia nejakého magora, čo sa inšpiroval Dexterom, 😖 ☹ Ja som ho pozerala s mužom po nociach, keď Naďa zaspala.. 🙂
Teraz pozerám, ty si okres Žilina, kde bývaš? Ja vo Varíne, pri Žiline, nebývaš niekde blízko?

@reanda no ani ja neviem, kde sú všetky ženy .. 😕
No, vrchol budú mať 13-14.8. podľa wikipédie - http://sk.wikipedia.org/wiki/Perzeidy - zrovna, keď by sa mal narodiť náš Matej... 😵 😎 Budem pozerať z okna pôrodnice. 🙂