Deti a prvý mobilný telefón.
Ahojte.mali sme vcera jednu debatu. Tykalo sa to tohto....nejako sme sa dostali k tomu, ze kedy kupime detom telefon, tablet, pocitac....my to doma nemame okrem telefonov. Nemame ani internet... Proste stavi nam to co mame v telefone. Starsi syn skoncil prvu triedu. Telefon nema a ani mu ho tak skoro nekupime. Pocitac este v skole nepotrebuje..jasne ze ked bude treba zaobstara sa aby mohol robit ulohy. Ale pokial to nie je potrebne nechcem.to mat doma.a tu to prislo.
"Hovoris ze nekupis ale kupis mu. Lebo ho budu odstrkovat, smiat sa mu.bude ti doma plakat. A kupis mu aby tvoje decko nemalo traumu alebo co ze ho odvrhuju."
Ja som nad tym rozmyslala...jasne ze nechcem aby noje deti trpeli...ale ako by ste to riesili vy? Keby vam doslo dieta domov a plakalo ze sa s nim.janko nechcr hrat lebo nema mobil. A aby ste mu ho kupili aby sa s nim hral. Kupili by ste mu ho? Je to dobry dovod?
Ja osobne by som ti neurobila. A tu sme sa zacali hadat. Ja by som synovi vysvetlila, ze takyto kamarat nie je kamarat. Ked sa s nim.hra len kvoly mobilu. Je to falosne kamaratstvo. Pokial s nim nechce byt preto aky je, tak nestoji za to. S mobilom mu bude dobry?
A takto vy som to riesila kazdy raz keby sa to stalo.
Naoadlo ma, ci to potom deti.nezneuzivaju. pridu s placom ,ze sa nim niekto nehra lebo nema.to a to a jupte mi...rodicia kupia ale to dieta si uvedomi ze aha...dojde, poplacem kupia mi.
Ake by mali potom tie deti vztahy ked vytastu?budu vzdy robit nieco.co.chcu iny aby boli v partii?ved si nikdy nepojdu za svojim a nebudu robit co chcu lebo sa vzdy budu snazit prisposobit inym. Nebudu mat povrchne vztahy?ked uz v skole take vztahy budu zazivat?
Co ak sa dostanu do partie kde piju fajcia droguju (mozno zachadzam.do extremu) a zacnu s tym tiez aby ich neodstrcili z partie? Ja by som taketo nieco nepodporila.ale vysvetlila dietatu ako to vidim ja a ze to nie je dobre.
A potom som dostala ze bude zaostavat za ostatnymi. Ked nebude mat mobil pocitac....nemyslim si. Budu mat v.skole informatiku.nauci sa. A mobil nie je na hranie.
Je to spolocnostou taketo zmyslanie alebo rodicmi? Ze si povedia je taka.doba tak nech ma.aj.mobil aj tablet aj pocitac...vsak vsetci to tak.robia tak co. Aka je doba? Taka aku si urobime. Niecomu sa vyhnut neda ale nie je to.na rodicoch ake priority daju svojim.detom? Ja s mojimi detmi radsej citam, kreslim, skladame lego ideme von, hrame sa ako zapnut im telku alebo dat telefon a mat pokoj. Tak je to aj s tymto. Ak im vysvetlim ze nie je dolezite mat to.co.ostatni len aby ma mali radi tak traumu ani nic podobne z toho mat.nebudu. snazim sa ich naucit co je dolezite a aby oozerali na seba a na co chcu nie co chcu ostatni.
Urcite ste mali super dectvo bez pocitacov a mobilov a vsetkeho.....nechceli by ste aby aj vase.deti mali.aspon z.polovice take dectvo?Take skolske casy kde nikto neriesil co mas co nemas ako si obleceny....
@kikundela podľa mňa máš absolútnu pravdu. Síce je to nepríjemné, ale dieťa sa v živote veľakrát stretne so situáciou ako popisuješ..budú sa mu smiať,lebo niečo nemá-kúpiš,lebo nieco nevie-naučíš,ale čo potom,keď sa mu budú smiať lebo je vysoké/nízke,lebo ma okuliare,je plné/štíhle..? Čím skôr sa naučí, že ľudia nie sú len dobrí a čím skôr pochopí, že nie je nutné niečo vlastniť, aby bol obľúbený a že vlastne ani nie je nutné byť obľúbený, tým lepšie.
Kúpiť a limitovať, netreba z deti robiť za každú cenu outsiderov, len preto.ze ja rodič si myslím že to nieje ok, doba sa mení a s spravne regulovanie môže uspokojiť aj rodiča aj dieťa...
Tiež si myslím ze dobre je vysvetliť, vedieť poznať, ovládať a učiť s rozumom. Zakázané ovocie chuti najlepšie. Všetko s mierou. Btw. To je uropisticka predstava že v škole ho naučia, keďže to väčšinou učia učitelia ktorí majú sami problém s ovládaním PC.
@ivankatal presne, hovoris mi z duse! Posudzovanie a vylucovanie deti z kolektivu na zaklade toho, ci vlastnia telefon a aky je chyba vo vychove...
@ladybug138 niekedy to není o tom ci ti vlastnia ale o záujmoch a znalostiach. Keď sa chalani bavia o hre alebo čomkoľvek a iný chlapec o legu duple tak proste do tej partie nezapadá. Vylučuje ho proste to ze si nemajú s nim co povedať.
@lucia147852 ale preto sa azda nezriekme veci ktore ma rad...mam prestat citat krimi len preto ze moje kamaratky.citaju.romantiku? Nie neprestanrm.lebo to.mam.rada....
Neviem.nie je to aj o tom ake priority dieta naucis aby malo?najde si kamaratov ktorych bude bavit to co jeho....nie je to lepsie ako sa prisposobovat ostatnym?mam mu dat hrat hry len preto lebo to hraju vsetci?alebo ak.tvoje dieta bude rado citat a vela...a budu sa mu.smiat povies mu prestat citat? A ono to urobi aj ked citat chce lebo sak kamarati? To je chyba.podla mna
@lucia147852 napr.u nas to tak nefunguje - kopa chalanov zo synovej triedy rozprava uz nejakym hernym slangom, spominaju hry a rozpravaju "zazitky" z toho, ale nevyclenuju mojho syna z kolektivu, lebo mu o tom rozpravaju a on pocuva, niekedy mi o nejakej blbosti hovori, ale ani raz sa nestazoval ze nevie o com je rec..
ma napr.tricko s pokemonom, on vobec nevie ze to je nejaka hra, ale tricko sa mu paci tak ho nosi a kamoskyn syn mu hned ze vaau ty mas tricko s pokemonom a uz mu rozpraval svoje uspechy v hre.. syn mozno nevedel ako to vyzera, ale pocuval a druhy sa mohol "chvalit".. lebo chalanom v tomto veku nejde o vymienanie si skusenosti, ale o to kto je lepsi.. synovi sa nikto nevysmieval este.. je mozne ze to je jeho povahou (flegmatik, podla uc ma najlepsie spravanie z chlapcov a s kazdym vychadza) ale nie je to take jednoznacne, ze ked nieco nepozna, bude vyclenovany..
@lucia147852 druhá vec je tá, či je ok,aby sa malé deti bavili o hre na mobile/pc miesto toho,aby sa normálne hrali a spájala ich samotná hra..tu sa podľa mňa opäť dostávame k tomu,že nastala chyba vo výchove.
Lebo aj napriek dobe mobilov a tabletov by mal mať aspoň rodič zdravy rozum a keď už,tak tieto veci dávať dieťaťu s mierou a nie že päťročné decko presedí polovicu času strávenú doma pri pc/mobile alebo telke.

a tak trocha citam diskusiu - akoze u nas PC mame - moj muz je IT, pracuje aj z domu.. ale deti sa o PC nejako nezaujimaju, maximalne sleduju tatu pri praci chvilu.. to je divne ze som syna este nezacala "ucit" na pocitac? neviem mne to nepride zvlastne, proste ked nieco chceme vediet pozriem sa ja, negoogli si sam.. vie ze obrazovky su dotykove a ked sa jeho bratranec (kt.je mimochodom stale na mobile) hra tak vie co stlacit a ako ak mu mobil pozicia.. myslim, ze zaklady sa deti naucia behom hodiny, urcite nebudu nejaky IT analfabeti, ale zase si nemyslim, ze buducemu druhakovi to je nejak zasadne potreba vediet.. co vidim deti ktore maju dovolene hry, prestavaju mat zaujem o tie bezne neelektronicke a na to je proste este skoro podla mojho usudku..
moj muz mal pc ako starsi pubertak, bol potom chvilu zavisly, hodiny a hodiny presedel pred obrazovkou.. je vo svojej praci dobry, ale nemyslim ze je v nej dobry pre ten nekonecny cas straveny pred monitorom.. a nemyslim ze by bol este lepsi keby ho mal k dispozicii od prveho rocnika..