Diskusia o predpojatosti v označovaní rómov a cigánov
Dievčatá,
Včera tu bola diskusia , o jednej Pani ktorá sa nechala nachytať cigánom.
Veľmi som včera dumala či sa zapojiť do diskusií nakoniec som si povedala že to asi nemá zmysel, ale napadlo ma že sa opýtam Vás..ako to vnímate . Mňa veľmi irituje keď napíšu že oklamal má cigán ...nie slovo cigáň má irituje ...aby som to objasnila ale to škatuľkovanie ....mohla Pani kľudne napísať že ju niekto oklamal ale ona to zaskatulkovala ...na cigána.
Mňa oklamalo už veľa Neromov na stanici v KE ...ale nikdy som sa nesťažovala doma že gadžo má odrbal....chapate ...viete čo tým chcem povedať?
@wanduska327 ale to sa týka aj pozitívnej diskriminácie napr. rómka Alžbeta Ferencová zahrala skvele v seriáli .... , nikde sa nepíše že beloška Diana Mórová je skvelá herečka Alebo projekt Omama ktorý ja vysoko uznávam je prezentovaný ako projekt medzi rómskymi deťmi a nie medzi deťmi s marginalizovaných skupín atď.
@janai1 Čudovala by si sa že hádže....
Niekto nerozlišuje ....jednoducho cigán si a si zlodej ...Ale myslím si že Slovač už troška vyzrela hlavne mladšie ročníky a vidia a nehadžu do jedného vreca
Baby ale viete, ze na vacsine penazi pre Romov z projektov sa obohatia biely?
@moonlight1210 Vieš čo ja som dlho pracovala na kuratele ....
Spolupráca bola so školou hlavne ...a tam vidím aj prvý problém....deti nechodia do školy...príde mamka Romka za učiteľkou , učiteľka povie no dobre nejak to spravíme ....pýtam sa Pani učiteľky prečo ? Odpoveď : no lebo sa bojím.... Chápem .
Moje riešenie ktoré som navrhla na školách bolo ...nestretávat sa s mamkami mimo rodičovského združenia . Na rodičovskom združení povedať ...kontrolujú nás riaditeľ atď...nemôžem si dovoliť robiť také veci.
To je len jedna vec....ja by som bola asi veľmi nepopulárna politička inak lebo ja by som ich donútila pracovať
@wanduska327 inak davno v starej robote som isla po hale a taky starsi cigan sa tam opieral a pozera na mna a vravi-jaaaaaj, dig more, ale ty si nasa coooo 😂😂😂 nie som, som len tmavsia 😂
@pandorra To je pravda
@enya00 Haha mne zas vravia že určite niesom Romka
@wanduska327 sama si založila tému s tým, ze si Rómka. Mne by ani nenapadlo zakladať tému a písať, ze nie som Rómka. Vy sa škatuľkujete, skôr cigán upozorni na seba, ze je cigán, ako iný by na to upozornil. A ano, väčšina je problémových. Takto to proste je. Ale tiež poznám aj poriadnych, pracovitých.
Krátky slovník slovenského jazyka
cigán -a m. (v etnickom zmysle Cigán)
1. príslušník spoloč. skupiny ind. pôvodu žijúci miestami ešte potulným životom, novšie Róm: valaskí c-i;
2. mn. c-i hovor. cigánska kapela
žart. c-i mu v bruchu vyhrávajú, klince kujú od hladu mu škvrčí v bruchu;
3. m. hovor. klamár, luhár:
cigánčina
1. -y ž. cigánsky jazyk; rómčina
2. -y -čin ž. hovor. klamstvo, lož
cigániť -i nedok. hovor. klamať, luhať: prečo c-š?
Mne to príde ako veľmi výstižné označenie klamára. Asociácia klamať = cigániť vznikla pozorovaním a skúsenosťami s týmto etnikom. A pocas tisíc rokov sa očividne na ich spravaní nič nezmenilo.
@wanduska327 My sme už v jednej diskusii dávnejšie písali si, nečakaj viac, na sk je ťažký rasizmus, je veľa osád, ktoré to zaskatulkovali. Ved vidíš ako agresívne zareagovali ženy. Ja nesudim. Naposledy som šla vlakom, bol tam pán ktorému zmizli veci a začal nahanať male deti romskeho pôvodu. Vynadal im, vyhrazal sa. Prišla polícia a vieš čo sa stalo? Zobral mu veci biely(!) Myslíš si, že sa im ospravedlnil? Nie. Je to predsudok. Ja mam susedov Rómov no a sú rôzni.😀 Jeden asi priekupnik, ďalší nepracujuci vôbec a štvrtá rodinka a piata slušná, keď treba pomôžu nezištne, keď mali svadbu tak jediní prišli pohostit ku každému do bytu. "Bieli" nevedia pozdraviť, ignorujú... Takže ano mam rovno pod nosom asi všetky typy.😀
Väčší problém mam s fetkami ktoré často nie sú romskeho pôvodu.😀
Romska problematika je ťažká a hlavne na Slovensku. Štát im to dovolil, fico sa vyhrážal ale naopak im stále prispieva ale nie zdravým štýlom. Vždy v tej osade nájdeš ľudí, deti ktoré keby sa narodili inde, majú iný mindset a prostredie sa vyvíjať.
Ale to aby to tak niekto videl ako ja, musí byť tolerantný a aj inteligentny. Co ako vidíš ich tu veľmi nie je.😀
@alenamihal Musíš mať smutný život, keď dokazes jednu skupinu nazyvat pomaly štýlom ako to robil fuzaty pan v Nemecku. Príde ti to normálne? Od čoho si lepšia ako bolo nacisti? Nemusíš ich mať rada ale toto vyjadrenie je prehnane.
To je uplne jedno, ako sa to pomenuje, podstata ostava..
@wanduska327 keď to máš ťažké, v minulosti sa slovo "cigániť" používalo často s významom klamať, lebo to vychádza zo skúseností ľudí. Už roky sa snaží spoločnosť o nenálepkovanie tohto etnika, takže sú Rómovia a nie Cigáni aby sa to nespájalo s klamstvom.
Čo sa týka konkrétneho prípadu...ak ideš bližšie priblížiť o koho sa jedná tak tým že ho označíš ako príslušníka etnika dosť zúžiš výber keďže ich je menšina, ak povieš starý cigán, tak ešte viac upresníš, ak povieš starý tučný cigán tak to ešte viac spresníš lebo tú osobu vieš ľahšie identifikovať. A ak nakoniec povieš stará tučná cigánka tak si policajti poklepú na čelo prečo si rovno nepovedala že ide o ženu.
Ak okradne dajme tomu niekoho v Snine japonec, tak poškodený nebude páchateľa identifikovať ako malého chlapa s čiernymi vlasmi ale rovno povie "šikmooký" lebo to najviac zúži množinu podozrivých.
Ale chápem že ako rómke (alebo cigánke) ti to vadí a vnímaš to citlivo.
Toto automaticke oznacovanie etnika ma v sebe vela ludi a nepovazuje ho za rasizmus. Mna na toto upozornoval vzdy manzel, hoci nemam rasisticke sklony podla mna. Ciganov som sa vzdy bala inak, od detstva to mam zakorenene. Az kym som nezacala pracovat aj s nimi. Asi polroka mi trvalo, kym som sa otukala a teraz uz z nich nemam strach. Aj dvom ciganom v elektricke som povedala, ze nemaju vytahovat alkohol, lebo mi to bude smrdiet. Ani nevytiahli. Ale aj v tejto komunite, rovnako ako v kazdej, su taki aj onaki ludia. Z generacnej chudoby je tazke sa vymanit. Ci u ciganov,alebo neciganov. Rovnako poznam rodiny, kde cigani mali kopec deti, o vsetky sa zvladli postarat, deti museli chodit do skoly. Dozerali na to rodicia prisne. A aj tak sa im vyse polovica deti zvrtla na zle chodnicky. A rovnako u neciganov poznam take rodiny, kde jedno dieta vsetko ok a dalsie drogovo zavisle neschopne vychovavat svoje dieta. A poznam takych xy rodin, ci ciganov,ci neciganov.
@wanduska327 tak je na vás Rómoch aby ste sa splnomocnencovi ozvali
@wanduska327 poznám pár Rómov - Cigánov. Všetci povedia, že Róm je po cigánsky a Ccigán je po slovensky. A tiež, keď rozprávajú o bielych, tak povedia gadžo. Sami povedala, že prečo sa zrazu vraví Róm, keď to tak nieje. Úplne bez problémov. Takže, takže ja v tom nevidím žiadny problém, že sa hovorí Cigán.
Riešenie rómskej otázky je jedna vec. Tu sa dá použiť empatia, pochopiť problém.
To, že sa nenechám oklamať nejakým rómom/cigánom/osadníkom alebo akýmkoľvek iným asociálne žijúcim jedincom (bezdomovci, fetky, alkáči), je vec druhá. Fakt ma nezaujíma ich osud a ani dôvody, pre ktoré to robia. Ak mám šancu byť poškodená, jediný spôsob obrany je byť obozretný.
Bohužiaľ, pre prispôsobivú časť rómskej komunity je to veľká smola, pretože následne nie sú prijatí ani svojimi, ani bielymi. A nikam nepatriť je naozaj vec, čo si bežný človek nevie predstaviť. A opäť sme pri empatii - ale táto empatia má môže stať peniaze, majetok a takto sa to točí dookola.
Smutné.
... autorka tým myslí,že stačí napísať,, okradol ma pán /pani... netreba zdôrazňovať či je cigáň, či černoch, žltý šikmooký...a atď....a ja s tým súhlasím,lebo v poslednom čase sa často stretávam so,, separáciou,, cigaňov a hlavne v školstve...hnus čo sa deje...a vláda miesto toho,aby riešila koreň problému neprispôsobenia sa,lebo im to vyhovuje, keď treba hlasy k voľbám,tak podporuje absolútne nezmyselné projekty...ach jaj
Ak ti môžem poradiť nerieš to tu... ja presne viem o čom hovoríš.. tiež sa mi to nepáči a ta som biela .. bohužiaľ na slovensku sme ešte nedospeli.. vedomí ľudia nehádžu všetkých do jedného vreca ... ty bud hrdá na to kto si aj keď viem že ťa to možno trošku vnútorné zabolí ale musíš sa prijať taka aká si a ľúbiť sa taká aká si .. čo si druhý myslia o Rómoch ti môže byt ukradnuté lebo ty vieš aká je pravda ❤️❤️
Rasizmus tu bude dovtedy, dokedy ho budú mimovládky živiť. A to budú robiť vždy, lebo sa im zato sýpu zo štátneho rozpočtu prachy zadarmo. Nuž, boli by hlupáci, keby to nevyužili.
Cigáni bývajú dva domy odomňa a sú úplne v pohode. Moj syn chodí s tamojšou ciganečkou do škôlky, do jednej triedy, keď ideme okolo, vystískajú sa, dajú si high five, majú sa radi, hrajú sa (syn má 5, ciganečka má 4). Je to zlaté dievča, nemám s tým absolútny problém. Oveľa väčší problém mám, keď na valal príde "partia" z popradu na chatu, ktorú tu kúpili a ich 7-8 ročné deti hrešia jak starí ožrani niekde v krčme pri dedinskom futbale. Vtedy deťom bránim, aby sa s nimi stýkali, lebo sa naučia akurát tak hrešiť a nadávať. A to nepotrebujem.
Takže nie, nie je to o tom, že či cigan, či necigan. Je to o tom, či kkt, alebo nekkt :D
Mám známeho vo whirlpoole. Nejaký pohlavár. Jedného pekného dňa mu nejakí vedúci doniesli 4 osadníkov, že jeho úlohou ich bude zapojiť do výrobného procesu.
Po pol roku si ho predvolali, že aký je progres. Čo považuje za najväčší úspech v práci so 4 osadníkmi. Jeho odpoveď? "Za najväčší úspech považujem to, že som ich za pol roka naučil vysrať sa do hajzla, utrieť si riť, spláchnuť a umyť si ruky".
Problémom nie je to, že niekto je tmavší ako iný. Problém je ten, že osady už dávno nemali existovať a osadníci by sa voľky nevoľky museli prispôsobiť normálnemu životu, tak ako sú prispôsobení dva domy podomnou. Lenže ked toto niekde povieš, si hneĎ veľký rasista, lebo nejaký blavacky kravaťák, čo cigána v živote nevidel, ťa z toho bude obviňovať a dávať ti rozumy. Je to ťažká problematika, ale samé sa to proste nevyrieši nikdy.
@wanduska327 Ja som cigánka.. Rómka je pre mňa urážka 😂 netreba sa toho chytať. A keby napísala gadžo ma oklamal, to sa majú všetci zdúvať ?
Netreba to brať osobne, tak isto napíše že ju okradol napríklad Ukrajinec. Proste je to opis tej osoby. A čo sa týka venovania sa etniku, každá jedna vláda sa snaží a tak isto sa snažia aj primátori miest. Ale osadníci sú neprispôsobivý. Nedá sa ich nútiť. Nemozes im zobrať dávky s podmienkou - pracuj. Lebo by stúpla kriminalita. Je to začarovaný kruh. Ten kto chce pracuje, ten kto nechce, tak ho neprinútiš ničím. Sú agresívny. Mám známu ktorá k nim chodí aby s deťmi chodili na preventívne prehliadky a očkovania a už sa tak aj bojí chodiť lebo ich napádajú
Treba si sakra uzrejmit,koho a kde clovek skatulkuje. Su ludia a ludia a taktiez je potrebne rozlisit roma od roma. Vychodne dedinky a mesta by dokazali rozpravat, co sa tam vsetko deje. Priklad slavna Dobra vola/Zehra/Bystrany. Zabavka malych romov je hadzat do aut kamene. Bystrany dookola sa opakujuca vystavba novych bytoviek/ihrisk,ktore po roku vyzeraju tak ako tie zvysne. Proste, su to klasicky romovia, bez snahy pracovat a nieco dokazat a preto takto ludia reaguju,lebo maju skusenost. A zase tu je cast romov, napriklad Kolinovce, kde su sice romovia, ale slusni, vzdelani, empaticki, pracoviti. Cize netreba to brat osobne, odosobnit sa od tejto tematiky, kde sa nieco take spomina, lebo beries to velmi citlivo a nieco proste Ty nezmenis.
Pracovat uz nie je povinnost, takze nikoho sa neda prinutit. Najma ak su rozne davky, ktore sa im proste priklepnu, nech je klud. Viem o tom svoje.. Ak to niekto nezazil a nezije s nimi, tak to jednoducho nepochopi. Vychod je odpisany region..
@wanduska327 cigani/romovia su este vacsi rasisti ako gadzovia ako nas volate. Evidujem ta, ze v kazdej takejto teme si zapojena a vsade vidis rasizmus. Nehovorim, ze slovaci nie su rasisti, ale mna raz ciganka isla okradnut, uz mala strcenu ruku v mojej kabelke, ked som na nu vybehla, tak ona si dovolila ma este oznacit za rasistku :D ked som ju nazvala zlodejkou :D takze odtial potial.
Ja v BA nema velmi skusenosti s romani a ak ano, tak su to normalni slusni ludia, kt pracuju. Chapem ale ludi, kt denno denne v regionoch riesia s nimi problemy a nemaju na nich dobreho slova 🤷🏼♀️ mozno by si svoje usilie mohla zamerat na romov a im prehovarat do duse, ze ked sa budu takto spravat, tak ich zial ludia budu plosne tak brat vsetkych a doplatia na to ti slusni.

@wanduska327 "Urobiť také opatrenia ktoré ich donútia pracovať, vzdelávať sa a žiť slušne"
Kedze si z toho etnika, a teda najlepsie poznas vase myslenie, co navrhujes?
Lebo je fakt, ze mozu "bieli" chciet aj najlepsie, ale ak nechapu sposob myslenia tych ludi, nestretne sa to s pochopenim u nich. Ze sa maju zaradit do beznej spolocnosti. Pracovnymi navykmi, vzdelavanim (vnimat jeho prinos, hodnotu), atd.
Co ich prinuti rozmyslat nad tym?