Dohoda o vykonaní práce popri pracovnom pomere. Máte skúsenosť?

danielik79
20. jan 2011

Môj manžel je zamestnaný na dobu neurčitú a dostal ponuku pracovať respektíve brigádovať/dohoda o vykonaní práce/.Ide o to že robí v jednej firme ale podobná firma mu ponúkla možnosť privyrobiť si .Máte niekto skúsenosť s touto dohodou.

danielik79
autor
20. jan 2011

ja som totiž k tomu velice nedôverčivá nechcem aby ho niekto obabral.

danielik79
autor
20. jan 2011

@gapa prosím ťa môžeš mi poradiť ohladom dohody o vykonaní práce som k tomu nedôverčivá a nechcem aby manžela voliako v tom oklamali.Čitala som už rôzne diskusie ale nikde som sa k tomu nedopracovala tak kontaktujem teba ak môžem.

ela2710
20. jan 2011

@danielik79 ahoj, ak je zmluva na dohodu o vykonanai prace, nikto ho oklamat nemoze, ale ak je to len fuska na cierno, tak ho urcite oklamu...ale ak je to podobna firma, neviem, ci nepride o pracu, lebo zamestanec jednej firmy nemoze robit u konkurencie

danielik79
autor
20. jan 2011

@ela2710 bolo mu to ponúknuté od sesterskéj firmy s ktorou spolupracujú so súhlasom jeho šéfa .Chcem sa spýtať či je to legálne a či aj z toho bude odvádzať aj nejaké dane a zdravotné poistenie a proste čo k tomu patrí.Proste nedôverujem.

ela2710
20. jan 2011

@danielik79 dane sa z toho odvadzaju bud hned, alebo na danovom priznani... a samozrejme je to legalne, ja roznasam popri rodicovsom prispevku letaky na dohodu o vykonani prace, socialne a zdravotne poistenie mu platit nemusia, kedze mu to plati uz sucastni zamestnavatel

danielik79
autor
20. jan 2011

@ela2710 takže by sa to dalo tak ale ešte jedna otázka .Jeho zamestnávatel mu nemôže v tom brániť alebo mu zrušiť jeho pracovný pomer ked sa takto dohodli je lepšie to mať na papiery aj od zamestnávatela alebo ako.

ela2710
20. jan 2011

@danielik79 Lepsie je ti mat na papieri pre pripad, zeby ho neskor obvinil za pracu v konkurencii

danielik79
autor
20. jan 2011

@ela2710 dík za odpovede.

gapa
20. jan 2011

@danielik79
tiež si myslím lepšie na papiery, lebo pozri § 83 Zákonníka práce. Ale tam nie je velké riziko, ak by zrazu nesúhlasili, tak len skončí s dohodou.
Ale na dohodu o vykonaní práce (resp. dohody o vykonaní práce, lebo sa zrátavajú hodiny za všetky DoVP u jedného zamestnávatela) je možné pracovať max. na 350hodín na kalendárny rok u jedného zamestnávatela. Mala by to byť práce vymedzená výsledkom. Samozrejme tam neexistuje žiadny nárok na dovolenku, žiadna platená pn ani iné platené volno. Proste bud odvedie dohodnutú prácu a dostane zaplatené, alebo nedostane. Zamestnávatel z toho platí len garančné a úrazové poistenie a zamestnanec len bud preddavkovú alebo zrážkovú dan (podla výšky príjmu za mesiac). Zrážkovú nemusí uvádzať v dan. priznaní, ale preddavkovú musí, ak prekročí určitú sumu príjmu, čo predpokladám prekročí. Zdravotné poistenie ani iné poistenie do soc.poistnovne (okrem spomenutého garanč. a úraz) sa neodvádza.

Tiež mám skúsenosť, že som robila na prac.pomer v jednej firme a v druhej, ktorá ukončovala činnosť na dohodu o pracovnej činnosti. A tiež môj manžel mal dohody o vykonaní práce...

danielik79
autor
20. jan 2011

@gapa chcem sa ešte opýtať tá zmluva od jeho zamestnávatela je aj zákonom daná alebo je to len dohoda medzi zamestnávatelom a zamestnancom.Nemôže mu zamestnávatel touto zmluvou nejak poškodiť .

gapa
20. jan 2011

Dohody o prácach vykonávaných mimo pr. pomeru vid zákonník práce § 223 a DoVP vid § 226

gapa
20. jan 2011

teda dohody sú § 223-225

danielik79
autor
20. jan 2011

@gapa díky moc za zodpovedané otázky

vivere
6. júl 2011

ahojte,
kedze vsetky temy ohladom prace na doma su zamknute, tak sa opytam tu. pozerala som si nejake inzeraty, ale vela ich vyzera nejako podozrivo. chcela by som vediet, ci sa niekomu osvedcilo najst si nieco cez inzeraty na nete a ak ano, priblizne ake ponuky boli seriozne. ci slo o nejake skladanie pier a podobne, alebo prepisovanie textov, vyplnanie dotaznikov alebo nieco ine. a ktore si v ziadnom pripade netreba vsimat.