Dom verzus byt
So svagrinou sme mali zaujimavu diskusiu. Moja svagrina nechce byvat v dome, lebo podla jej nazoru byvanie v dome zerie vela cadu a hlavne penazi (treba stale nieco kupit ako kosacku, hadice, farby, frezu atd) a taketo peniaze a cas chce radsej venovat detom vo forme vyletov, dovoleniek a zazitkov. My s manzelom ideme stavat dom, chceme detom ukazat zivot na vidieku, ako sa pestuju potraviny, a chceme tak prirodnejsie zit. Ale uvedomujem si, ze v istom smere ma svagrina pravdu. Vacsina deti zijucich na dedine ci v dome nechodieva s rodicmi na vylety, nepoznaju Slovensko, aj ked sa mi zdaju pre prskticky zivot schopnejsie. Aky je vas nazor, alebo ake su vase skusenosti?? Tie, co byvate v dome, mate pocit, ze su vase deti o nieco okratene??? Dakujem za kazdej nazor.
@angelyana hehe...no ved to napriklad moji rodicia z mesta pridu k nam a nevedia tu zaspat, lebo ze je tu prilis ticho a tma...🙂 my mame uplnu tmu tmucu najtmavsiu, neony na ulici zhasnu asi o 23:00 a mame aj zatemnovacie zavesy, ticho ako v rohu..rano ta zacnu pri otvorenom okne budit iba ak vtaciky..moji rodicia, si zasvietia lampicku aspon na chodbe ako male deti a sestra mi tiez povie, ze hrozne, ze nie je lampa z ulice celu noc zasvietena, ze nemozu spat
Moj muz zas ked pride do mesta, tak nemoze spat u nasich, ze teplo ( co je casto problem v bytovkach vacsi ako v domoch), sucho, hluk, svetlo z ulic, pocut trolejbusy, auta...susedu co rano klopka s opatkami a ked si otvoris okno tak ti ide do bytu dym od suseda co fajci na balkone...🙂 My este aj ked ideme do hotelov niekde, tak moj muz ze najhorsie je tam spat, doma v klude,tme a tichu je to najlepsie 🙂
A so synom tez ked som v meste bola ked bol maly tak katastrofa...vytah,sused vrta, neotvoris okno lebo autobusy, zatvoris tak horuco...tu na dedine spal ako zarezany...🙂
Vsetko je veru o zvyku a o prioritach...a tak je to aj dobre...aspon sa vsetci netlacime na jednom mieste..
@kachita Ahoj byvame v dome 2 roky, syn ma 4, takze vieme porovnat zivot aj tam aj tam. Ked sme byvali v byte mali sme pocit, ze musime cez vikend stale niekam chodit, zazitky, bolo to financne narocne na to, dopriat si dovolenky, vylety, lebo zivot medzi 4 stenami? Boli sme stale von- v meste na preliezkach, ihriskach. Teraz v dome si uzivame vysnivany pokoj, zahradu, bazen, maly volne beha, mame vlastne paradajky, ale nikam nechodime, lebo ako pises, v kuse nejake investicie, je to strasne to 1000 eur ani nevies mesacne ako (nam sa tento mesiac pokazila kosacka a filtracia a zacal presakovat bazen- takze presne 1000 eur na "poplatanie" nevyhnutneho). Tym padom uz nechodime ako kedysi za zazitkami, niekedy si tak povzdychnem, ze aaach dovolenka. Tazko sa nazorovo "vyhranit" vsetko ma svoje specifika, vyhody, obmedzenia...
Skutocne nechapem tomuto deleniu: byt v meste, dom na dedine. Ved su byty tak ako aj v meste tak su bytovky aj na dedinach a tak ako su domy v meste su aj na dedinach. My byvame v dome v meste v kludnej stvrti v slepej ulicke, za nami uz len polia. Nemenila by som za byt, ked vidim ako sa mala na dvore vybeha je to na nezaplatenie takisto ako travenie casu na terase podvecer ked mala zaspi. Ked treba porobit okolo domu, porobime doobeda a poobede ideme na vylet. Ale to je tak 1x do tyzdna ked treba kosit, trhat burinu. Takze za mna dom, ale v meste kvoli logistike
Mna tiez nelaka vobec predstava byvat v dome. Do mojich 7mich rokov sme byvali na sidlisku v byte, potom v dome na dedine nedaleko Bratislavy, ale s hroznou dostupnostou SADky a nebola som tam stastna. Mala som sice vlastnu izbu, ale nemohla som chodit von s kamosmi po skole kedy som chcela, dostat sa domov bol problem, atd. Potom sme v tom dome byvali chvilu s manzelom a s malou dcerkou a to cestovanie do mesta bolo onicom. Kym spala v aute sa to dalo, akonahle podrastla a neprespala mi tu 3/4hodinu tak to bolo hrozne. V dedine ludia rozpravali len po madarsky, ja madarsky neviem, obchod bol otvoreny len par hodin denne, manzel mal problem dostat sa do prace/domov v rozumnom case kvoli zapcham a plus ta starostlivost o domacnost a zahradu bola casovo narocna. Nebolo to nase, ale aj financne narocne kebyze to mame sami platit. Vratili sme sa na sidlisku do mesta a som tu omnoho stastnejsia. Vsetko mame na blizku, vsetky mozne ihriska pre deti, obchody, postu, lekaren. A tiez, ako deti budu rast, radsej pojdeme s nimi na vylet ako rodina akoby sme otrokarcili na zahrade a nevenovali sa detom. Chceme si ked tak casom nejaky vikendovy dom na zahori zadovazit, ale to je skor hudba buducnosti momentalne 🙂 takze ja tvoju svagrinu chapem 🙂
@mommytobe tak to nechápem ani ja. Tiež mame dom v meste a do bytu v meste či dedine, by som s detmi išla len keby sme boli vo finančnej kríze. Ja potrebujem priestor a nie byt vtesnaná do bytu, obklopená susedmi so všetkých strán - však to tu človek vkuse číta - sused fajčí na balkóne, sused ma hlasno hudbu, robí bordel každú noc, deti plaču, deti behajú, sused prerába cely byt, pes šteká cely deň .... ďakujem neprosím. Ja som v tichej štvrti, auta sem chodia len tých, čo tu bývajú, decká sa hrajú na ulici, alebo skočia do parku, či na ihrisko. Škola 1-4 za rohom, 5-8 6-8 min peši cez park.
Za domom aj pred domom mame záhradku, v pohode zvládame popri tom aj chodiť na výlety aj dovolenky.
U nás sa bez auta fungovať moc nedá, ale to je daň za to, že bývame vo velkomeste a ešte k tomu je tu všetko nastavené viac na individuálnu prepravu ako hromadnú (zle plánovanie) dcéru už mame dospelú a ked vyrastie syn, tak to tu asi zabalíme a presťahujeme sa do nejakeho zapadákova, kúpime niečo menšie, ale určite domček a nie byt.
@mommytobe jj do domu v meste by som sla hned, ale v KE sa take predavaju za pol miliona (a vyssie), plus pozemky su uplne drobne a zasa, ja chcem ist do domu presne kvoli tomu, ze mam kde pustit psy (a mozno neskor deti) sa vybehat (vacsi dom priestorov ako mam teraz byt mi netreba, necitim sa vobec ako v kralikarni, naopak skor nechapem tie megalomanske domiska a potom fnukanie, ze kolko to cele stoji a aki su tam (neskor) ludia sami). Inak v tom nevidim zmysel 🙂
my mame bytovy dom, je to niečo medzi, viac dom, ale byvame v meste. Ma to svoje vyhody,kusok školka a nakolko mame aj menši dvor, tak deti nie su nutene hrat sa iba doma. Niekedy je to vyhoda byvat v meste, pretože využijeme cyklocestu a ideme sa po praci a kšolke trošku odreagovat na kolobežku. Deti to uvitaju
Len by som podotkol že autorkina švagriná je asi lenivá a nechce sa jej nič. Najlepšie na byte vyložené nohy o nič sa nestarat (veď vlastne niekomu to vyhovuje) 😃 bývame na dome áno treba tam robiť viac ako v byte (záhrada údržba atď) ale nikto ma neotravuje a mám kľud. A každý víkend sme s deckami niekde :D áno náklady sú vyššie - zároveň aj zhodnotenie tých nákladov narastá (hodnota nášho domu je momentálne X2 čo sme do neho dali)

je to velmi individualne....ja som byvala od narodenia do 11 rokov v dome v meste ako dieta som tam bola spokojna....tak sme sa prestahovali na sidlisko do bytu kde som byvala 12 rokov za tu dobu uz mam 2 deti...mala som vsetko blizko skolka aj skola pod nosom obchod 20 metrov proste pohodlny zivot....pred rokom sme sa prestahovali do domu na dedinu a za ten rok som si stale nezvykla...dokonca strasne lutujem ze sme odisli z bytu no niet cesty spät kedze je to komplikovane s nasim uverom ...skolku mam 1 km od domu skolu nemam v dedine a obchod mam 1,3km od domu....chybaju mi tu ludia a klasicky mestsky zivot..niekto prave toto hlada...ja som ale netusila ze som az tak spolocensky tvor na to som prisla az ked sme sa prestahovali....ano pestujeme a mame sliepky cize vlastne vajicka...deti su happy lebo maju dvor bazen zbieraju vajicka veeela ovocia ale maju a roky...pochybujem ze budu taky happy ked budu musiet dochadzat do skol a za kamaratmi...ale mozno sa mylim a bude im tento zivot vyhovavt kedze nebudu poznat mestsky zivot....co sa financii tyka tak ano do domu treba stae nieco vrazat...ked sa nieco pokazi nepride nikto z druzstva ako to bolo na sidlisku ale musis si to riesit sama....na vylety chodime s detmi aj teraz ked sme v dome....keby som sa mala znovu rozhodnut tak ostavam v byte a kupin si chalupu niekde blizko kde by som si aj co to vypestovala, kde by sme mohli vybehnut pogrilovat poopekt a podobne...ale ako som pisala kazdemu vyhovuje nieco ine...