Doplnková dôchodková poisťovna. Ako dostať peniaze?
Ahojte,chcem poprosit o radu,ma niekto skusenosti s vypovedanim zmluvy Z DDP?
Maznel ma uzatvorenu zmluvu s DDP Stabilita,prispieval tam on aj zamestnavatel.Od roku 2009 je zamestnany v novej firme a zamestnavatel platit nechce ☹
Prisiel nam vypis a zistili sme,ze za vedenie uctu mu rocne strhnu 40euro.Tj ze prerobil a ak situacia bude pretrvavat tak mu siahnu na uspory, nie len na vynosy.Tak manzel chce zrusit ucet a poziadat o vyplatenie penazi,informoval sa telefonicky a bolo mu povedane,ze az vo veku 50 rokov ma narok na peniazky 😕 😖
Preto by som sa chcela spytat, ako sa dostat k usporenym peniazom, ci ma niekto skusenosti s touto DDS, alebo aj s inou? PORADTE mi prosim.
VDAKA
Ja som to podpisala a prave preto si zobrali 20percent s vyplatenim neboli ziadne problemy
No to naozaj neviem,ale zavolaj si tam možno to budú chcieť podpísať teraz a dajú ti -20%....
@maculkac Ahoj, prepáč, že až teraz, ale často sem nechodím.
No ako som už písala skôr, mne sa nepodarilo dostať tie peniaze, podľa môjho dávkového plánu, ktorý som podpísala mám nárok na dôchodok po 50 rokoch a ak som zaplatila príspevky minimálne za 1 rok. A tú druhú podmienku mám splnenú.
Zatiaľ ale nič nie je stratené. Teraz v septembri 2013 schválili nový zákon s účinnosťou od 1.1.2014, takže 100% budú posielať DDS nejaké dodatky. Je na tebe ako sa rozhodneš, ak to podpíšeš, zaviažu si ťa do 62 rokov tvojho života. Lebo až vtedy ti po novom vzniká nárok na vyplatenie dôchodku. Ale výhodou je, že si môžeš uplatniť nárok na zníženie dane, ak prispievaš pravidelne na svoj účet. Tiež by sa malo dať previesť svoj účet do hoci akej inej DDS raz za rok, pre ktorú sa sama rozhodneš. Horšie to však bude, ak sa rozhodneš peniaze predčasne vybrať, alebo teda zrušiť svoj účet. Vyplatia ti iba časť peňazí, ktoré si sama odviedla plus výnosy z tejto časti. Peniaze, ktoré odvádzal zamestnávateľ a výnosy z toho zostanú na účte až kým nedovŕšiš 62 rokov. Nestratíš ich a DDS nemá právo ťa o tie peniaze pripraviť.
@chiquita83 ďakujem, už som bola na pobočke, zrušila som, vyplatia mi 80% všetkého. M.
@maculkac dakujem,ja som mala 4 roky ale teraz som na materskej a nic mi tam nechodi tak to chcem zrusit.ked som rusila pistenientak som musela cakat do toho datumu kedy som uzatvarala zmluvu a az po tom datume mi vyplatili,tak za to ma to zaujima ci aj teraz ked toto zrusim nebudem musiet pockat do toho datumu,dakujem za odpoved.
Aha,super,dakujem 🙂
ahojte môžete mi poradit ak zrusim III.pilier ing. Tatry Sympatia , podla davkoveho planu 4 Z ked mi vyplatia 80 percent sumy a mozem potom zalozit opat novy?Ak tomu rozumiem ten novy podla zakona s platnostou od 1.1.2014 nemozno zrusiť iba vyberat po 10 rokoch svoje peniazky a zamestnavatelove iba po naroku na dochodok, zrusit ho nemozno vobec? oplati sa mi skor zrusit a vybrat podla stareho davkoveho planu 80% a zalozit novy alebo prestupit na novy dodatok? dakujem
@baambulka Ja som vypovedal zmluvu teraz v januári v päťdesiatke. Čakám, koľko mi príde peňazí. Majú dosť času, takže mám čakať 3 mesiace. Ale píšem ti preto, že kolegovi už papiere prišli a skoro ho trafil šľak. Aj keď mal tiež 50 rokov a vyše 6000 eur na účte, vyplatia mu / jednorazové vyrovnanie + splátky / iba 3/4 z celej nasporenej sumy. Takže prišiel o nejakých 1600 eur. A to spĺňa základnú podmienku 50 rokov. Ja sa ozvem, keď mi príde vyúčtovanie, ale v tvojom prípade by som to všetko zrušil, ak sa to dá, aj keby ti mali dať len peniaze manželom nasporené. Je tam určite pokuta, ale keď budeš čakať do jeho 50-tky, pri výplate dostanete veľké h.......
bol som v stabilite v BB a povedali mi ze zmluva sa moze zrusit vsetkym co ju maju uzavretu od roku2004.ja mam v roku2002 takze sa zrusit nedala ale mohol som si uplatnit predcasny vyber.to su peniaze ktore som vkladal ja.peniaze od zamestnavatela tam ostavaju a pokracujem dalej so sporenim.ziadna pokuta a dostanem mnou vkladane peniaze do 60 dni od ziadosti na ptedcasny vyber.potrebujete na to zmluvu a obciansky preukaz.snad som niekomu pomohol.
@stylus Tak Vazeni, asi takto to mam vyplacane: mal som naspotene za 10 rokov 3 700€, moj vlkad bol cca 620€, zamestnavatel prispel "len" cca 3100€, Po dovrseni 50 rokov mi vyplatili 1370€ a k tomu si pripocitajte + 19 splatok po 133€, ktore mi teraz este vyplacaju, spolu vyplatene cca 3897€. Takze moj vlkad 620€ a vyplatene 3897€ je celkom zaujimave zhodnotenie mojich peniazkov.
Netreba byt len netrpezlivy. Moj nazor na III pilier je taky, ze kto ma moznost a nespori si, tak si nevidi dalej od nosa, alebo je lakomy investovat 4€ ko ktorym mu zamestnavatel doplati dalsich 10-30€, alebo je "ujo". Pekny den zelam.
@lukubo
no neviem ci sa to da povazovat z azhodnotenie kedze ti ich zamestnavatel v podstate dal a banka to zhodnotila fakt len minimalne 😀
Ja som tiez teraz ziadal o vyplatenie pretoze som sporil voiac ako 10 rokov a podla noveho zakona by mi mali vypaltit 100% aj s vynosmi. No to som si iba myslel. V Tatra banke mi povedali ze mi nedaju nic lebo som so zamestnavatelom rozviazal pracovny pomer dobrovolne a nie z organizacnych dovodov podla Zp §63. Cize mi ich nedaju lebo ma z prace nevyhodili. Asi si robia z ludi dobry den.
Ja som nenapisal, ze banka zhodnotila, treba pozorne citat. Ja len tolko, ze za 620€ mam vyplatene skoro 4 litre, kto tam dal peniazky to je uplne jedno, co je vkeseni, to je podstatne. Skratka, kto nema III pilier ma prd...A co sa tyka podmienok vyplaty, to si si mal dat vysvretlit poradcom, kto ti zmluvu uzatvaral. DDS-ky su 4, treba si kuknut inu, a prestupit do inej, kde su podmienky ine.
p.s. DDS tatrabanky je na poslednom mieste myslim, okukni na nete...
@lukubo
Tak to môžeš iba ďakovať svojmu zamestnávateľovi za zhodnotenie tvojich úspor... a nie DDS. To je iba spoločnosť, ktorá ti tvoje financie 10 rokov spravovala a poriadne sa na tom ešte nabalila. Je iné ak si na III.pilier prispievaš sám, ako keď ti naň prispieva aj zamestnávateľ.
Dobrý deň, chcem sa spýtať na DDS Stabilita.. nemám o tom moc info. V práci to bolo všetko rýchlo rýchlo... preto som potrebovala čas na preštudovanie a poradenie...Idem si aj ja teraz dať 2 a 3 pilier. Môj vklad mesačne by mal byť min. 4€ a môj zamestnávateľ mi bude prispievať tiež, tuším 2% z môjho príjmu. (inak tieto percentá mi budú odrátané z príjmu, alebo to mi bude zo svojho vrecka dávať?) 🙂 Môžem si dokonca rozdeliť 100% vkladu na príspevkový fond a akciový príspevkový fond.. máte s tým dakto skúsenosti? Ako je to dobre rozdeliť a podla čoho to môžem sledovať? Lebo vraj si to môžem hoci kedy meniť výšku týchto dvoch príspevkov. A posledná veta... ako je to s tým dodatkom, že po 10r si to môžem vybrať, príp. ak rozviažem pracovný pomer so zamestnávateľom, na čo mám nárok?
Ďakujem 🙂
@morenamorena Nie su to peniaze, ktore by si nikdy nedostala, zamestnavatel z nich neplati odvody ani dane, takze zase, kto to nema, ten nedostane naviac. Vsetko sa da menit. A zalezi aku mas zmluvu, ci sa da dat vypoved, doteraz boli 3 druhy zmluv, skoc na obchodne miesto, tam Ti povedia.
Dobry den.
Prosim poradte mi ako zrusit DDP ING Tatry - sympatia, 3Z alebo nieco rozumne co s tym urobit. Som dlhodobo v zahr. a jedine co sa deje mi stahuju peniaze kazdy rok, cca 40 Eur.
Vdaka
@milagros Sorry za oneskorenie, dlhšie som tu nebola... Ja som mala zmluvu uzatváranú ešte so starým dávkovým plánom (mala skoro 10 rokov), ale takto vyplácali všetky zmluvy, ktoré boli uzavreté tuším pred 1.12.2013. Normálne sme išli viaceré kolegyne z práce na pobočku, vypísali žiadosť o zrušenie a výplatu a ešte pred tým 1.12.2013 sme uzavreli novú - ktorá bola ešte podľa toho starého zákona. Myslím, že potom po začiatku roka 2014 začal platiť nový zákon a aj iné podmienky uzatvárania a vyplácania zmlúv. Takže podstatné je, v ktorom roku a za akých podmienok si uzatvárala zmluvu... My, keďže sme to "otočili" ešte za platnosti starého zákona budeme môcť ešte niečo čerpať pred odchodom na dôchodok... /dúfam 🙂/. Ale napr. teraz nemáme tú výhodu odpísať si z daní tie príspevky... - to majú iba tí, čo ju majú uzavretú podľa tých nových podmienok...
@milagros Vlastne asi áno, lebo my sme preto ponáhlali, aby sme hneď po zrušení ešte stihli uzavrieť novú zmluvu podla starého zákona, ktorý ešte dobiehal. Ty keď by si to zrušila, tak už nemáš možnosť uzavrieť zmluvu podľa starého zákona, automaticky už musíš uzavrieť s tými novými podmienkami... Fúha, tak to je smola 😠
@maculkac praveze som ju este nezrusila....chcela som ju zrusit kvoli tomu aby mi vyplatili co sa tam doteraz nasporilo ale vraj na to nemam narok lebo to bolo uzatvorene v 2004 vraj to boli ine podmienky ...takze ma to dost vytocilo.....vraj sa da jedine uzavriet novu podla noveho zakona a aj vtedy mi vraj vyplatia iba to co som tam sporila ja a to co daval zamestnavatel az v 50tke...

@chiquita83 Ahoj, podarilo sa Ti dostať nejako k Tvojim úsporám?