Dopravná nehoda a vodič pod vplyvom omamných látok

petrag255
11. jún 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat ci ma niekto skúsenosti s takouto udalostou, pripadne ako ste to riešili, keďže nikto vám dobrovoľne neporadi. Dnes som sa docitala ze pokiaľ ma vinnik Pzp poistovna nemusi hradit škody ktoré spôsobil, kedze bol pod vplyvom omamných látok je to pravda prosim? Ako takúto situaciu pripadne riešiť

natalienka12
11. jún 2022

ano, je to pravda, poistovna neuhradi nic, su to zmluvne vyluky z poistenia

natalienka12
11. jún 2022

A ako to riesit? No uhradit skodu z vlastneho vrecka a poucit sa z toho.

petrag255
autor
11. jún 2022

@natalienka12
Prepac nevyjadrila som sa spravne ale nebola to nasa chyba kedze nam bola sposobena skoda, vinnik v zakrute vyletel z poza auta ktore normalne nám islo oproti a nakoniec vysvitlo ze bol pod vplyvom omamnych látok.. Ja sa teraz zaujimam o to ako to riesit keďže nam bola sposobena nemala skoda na vozidle

natalienka12
11. jún 2022

@petrag255 no tak vinnik vam skodu uhradi z vlastneho, ked kladies otazku, treba sa vyjadrit presne

hugigugin
11. jún 2022

@petrag255 ak si bola poškodená tak ak máš poistku tak to bude riešiť tvoja poistovna s jeho. Teba nemusí zaujímať ci bol alebo nebol pod vplyvom. Jemu to poisťovňa zráta.

natalienka12
11. jún 2022

@petrag255 resp. uhradi vam ju poistovna a spatne bude vymahat od vinnika

hugigugin
11. jún 2022

@petrag255 Dúfam, že si škodu nahlásila poisťovni
.

petrag255
autor
11. jún 2022

Presne toto som chcela vediet ako to funguje, ci sa s nim mam ja teraz sudit alebo to poistovna poriesi.. Nehoda je zdokumentovana, boli tam policajti aj hasici akurat nahladit ju poistovni mozem az v stredu ked vozidlo prihlasime a bude mat Slovensku spz keďže, auto bolo dovezene a sli sme po velky technicky do servisu ktory sa po 2 týždňoch vratil z okresneho úradu.. Najbližší termin na prihlasenie bol az na 15.. Mysleli sme si ze konecne sa auto prihlasi a bude vsetlo ok a namiesto toho riesime toto..

petrag255
autor
11. jún 2022

Docitala som sa v podmienkach zmluvy ze poistnu udalosť treba do poistovne nahlasit do 15 dni takze by to malo byt v poriadku, potom aj policajtovi, ktory to evidoval mame nahlasit cislo vozidla.. Neviete prosim kolko takyto proces trvá?

natalienka12
12. jún 2022

@petrag255 Auto je pojazdne? Da sa opravit? Ak ano, zalezi aku poistovnu mal vinnik nehody. Auto date opravit a dalej zalezi od poistovne, kedy a hlavne ako vam to bude uhradene.

petrag255
autor
12. jún 2022

@natalienka12 auto je pojazdné, akurat cela soferova strana od zaciatku po koniec je preliacena ako do nas narazil a druha strana zase osuchana od trávy ako sme pristali v jarku, teraz je momentalne odstavene v servise kde sa na neho maju blizsie pozrieť.. Vinnik ma poistovnu csob.my akurat v stredu mame nahlaseny termin na prihlasenie auta, fakt ze sme si pozor na nom davali aj na zver, tesili sme sa z neho, chvala bohu ze si to odnieslo len auto. Takze v stredu ked bude nat auto oficialne cisla mozeme poriesit aj nahlasenie nehody do poistovne kedze auto bolo este na Cckovych značkách..

draik
12. jún 2022

@petrag255
Poistnú udalosť riešite s poisťovňou vinníka. Jej nárok na regres plnenia, ktoré je vyplatené Vám, je záležitosťou poisťovne a vinníka.

amonet
12. jún 2022

@petrag255 bud bude hradit skodu poistovna z pzp vinnika a nasledne si to od neho bude ziadat v sudnom konani alebo vam to uhradi kancelaria poistovatelov na vasu ziadost a vude si to sudne ziadat od vinnika. no stress treba proste nahlasit skodu na jeho pzp a pockat

natalienka12
12. jún 2022

Problem je, ze od poistovne vinnika zavisi, ako bude skoda uhradena, ci skodu treba uhradit priamo v autoservise a cakat na preplatenie alebo sa to bude dat urobit na kryci list. S CSOB poistovnou skusenost nemam, ale staci jeden telefonat a viete. Taka oprava podla toho co opisujes, moze byt kludne 3000 eur aj viac (podla auta). A nie kazdy tieto peniaze ma iba tak na opravu. Niektore poistovne skodu neuhradia na kryci list a kludne mozte cakat aj 30 dni na preplatenie. Treba sa informovat.

noami12
12. jún 2022

@petrag255 riešili sme podobne niečo, až na to ze vodič krory nám spôsobil škodu nebol pod vplyvom látok, ale mal 2 týždne vodičský a na aute nemal PZP, čiže tak, riešili sme to cez kanceláriu poisťovní, oni to vyplatili nám a následne škodu ktorú uhradili si oni vymáhaju od neho 🙂
Nezáležalo ani na tom, do akej výšky by bola škoda.
Mohli sme si vybrať ci pošlú peniaze na účet alebo vyplatia servisu opravu.
Mame nove auto, nemali sme ho ani moc zničené a tam len jedno svetlo malo hodnotu 3600 euro. Plus ešte nárazník, lak ... takže skus sa informovať ako postupovať cez kanceláriu poistovni

draik
12. jún 2022

@noami12
SKP to rieši vtedy, ak nemá vinník PZP resp. ak ide o škodu na zdraví spôsobenú nezisteným vinníkom.

natalienka12
12. jún 2022

@noami12 SKP s poistnou udalostou nema nic, oni riesia presne tie pripady ako pise @draik alebo cezhranicne vymahanie skod a pod. Takze ani informovat sa tam nemusi, lebo SKP neposkytuje pravne rady.

petrag255
autor
12. jún 2022

My mame na aute skodu cca do 7-8tisic co je len teraz viditeľná, tiez sme dlhsie zvazovali kupu auta ci nové a lacnejšiu znacku alebo lepsiu znacku a ojazdené, tak sme si vybrali druhu možnosť, auto sme mali doma 2tyzdne a tsn co sme ho od neho kupili zatial vybavoval papiere na okresnom urade a trochu dlhsie to trvalo kedze tam pracovala len jedna pani a druha bola na PN.. A nakoniec ked sme sli pre velky technicky aby konecne sa mohlo auto prihlasit do nas napali nejaky nafetovany chalan, hrozne ako sa behom par sekund vsetko otoci a clovek ma hned ine starosti a iny pohlad na svet. Ale hlavna vec ze my sme vsetci v poriadku, akurát som sklamana z tohoto nasho statneho systemu ked prosts kazdy hlada len system ako si co uľahčiť.. Aj tuto keby nebolo dieťa nikto by nemal zaujem to riesit ako nehodu a mozno by ho ani nepretestovali ci je čistý.. Dostal by 150 eur pokutu a jazdil by kludne ďalej..