icon

Dopravná nehoda so starším autom v zahraničí

7. jún 2025

Mám takýto problém. Mali sme auto v servise. Nie je to autorizovaný servis, ale živnostník. Protokol o prebraní auta nám nikdy nedal, ani teraz, lenže zatiaľ nikdy nebol problém.
Dnes odišiel mechanik, bez nášho vedomia s autom do Maďarska, kde havaroval. Vinníkom bol on, nedal prednosť autu na hlavnej ceste. Na aute je vysoká škoda, on plnú moc nemal. Ako postupovať teraz? On síce povedal, že čo to dá na aute porobiť, ale celú škodu nie, keďže podľa neho nebolo v 100% stave. Jedná sa o 15 ročnú Škodu Superb.

sasa1310
7. jún 2025

no ušetrila si niekoľko eur, že si nedávala auto do autorizovaného servisu, tak teraz ich môžeš zainvestovať do právnika. To si nikdy nezapisovala stav km, keď si išla dať auto k nemu do servisu?

senta_sofia
7. jún 2025

Ak tam boli policajti, treba sa dostat k papierom, aby bolo jasne, ze soferoval on. Bolo tam aj nejake poskodenie zdravia u druheho ucastnika dopravnej nehody? Opletacky s poistovnou budete mat vy. Skodu by si si od neho vedela vymahat na zaklade toho zaznamu o dopravnej nehode, ze preukazatelne soferoval on.

mk1111111111
7. jún 2025

Ved ho postras, ze ho udas policii, ze vam odcudzil auto. Ty nemas doklad o odovzdani a on, ze ste mu ho pozicali

danniiee8
7. jún 2025

Prečo bol v Maďarsku bez tvojho vedomia na tvojom aute? Keď auto nebolo v 100% stave, nemal si na ňom robiť ,,skúšobné jazdy" do inej krajiny. Nedal ti doklad o prevzatí auta a bez tvojho vedomia na ňom opustil krajinu. Veď to auto ti bolo vlastne odcudzené. Šla by som touto cestou - veď auto zmizlo do cudzej krajiny bez tvojho vedomia. Pekne cez políciu.

sense
7. jún 2025

By som mu pohrozila že to nahlásis ako kradez

nominativ
7. jún 2025

Auto bolo ukradnuté. A tak s ním treba aj jednať.

petracandle
7. jún 2025
@sasa1310

no ušetrila si niekoľko eur, že si nedávala auto do autorizovaného servisu, tak teraz ich môžeš zainvestovať do právnika. To si nikdy nezapisovala stav km, keď si išla dať auto k nemu do servisu?

@sasa1310 akože ma jednej strane máš pravdu, ale príde mi vtipná predstava dávať 15 ročné auto do autorizovaného servisu 😃😃 pri takej starej harke chce človek čo najviac ušetriť, keďže vie, že ho možno bude mať už len pár mesiacov

petracandle
7. jún 2025

Jednoznačne ísť na políciu, veď on ti z právneho hľadiska to auto odcudzil.

sasa1310
7. jún 2025
@petracandle

@sasa1310 akože ma jednej strane máš pravdu, ale príde mi vtipná predstava dávať 15 ročné auto do autorizovaného servisu 😃😃 pri takej starej harke chce človek čo najviac ušetriť, keďže vie, že ho možno bude mať už len pár mesiacov

@petracandle keďže zdravie mi je prednejšie ako peniaze, tak hoc aj iba na mesiac by som to auto mala, je pre mňa podstatné to, aby auto malo naozaj kvalitné servisné opravy za sebou a nie od nejako fidlikanta.

patka06
7. jún 2025

Podala by som TO neoprávnené užívane motorového vozidla + žiadala náhradu celej škody. Ak by to nešlo riešiť dohodou, tak vymáhať súdom

petracandle
7. jún 2025
@sasa1310

@petracandle keďže zdravie mi je prednejšie ako peniaze, tak hoc aj iba na mesiac by som to auto mala, je pre mňa podstatné to, aby auto malo naozaj kvalitné servisné opravy za sebou a nie od nejako fidlikanta.

@sasa1310 asi si ešte nepočula čo dokážu urobiť v autorizovaných servisoch 😉 koľkokrát tam robia neskutoční diletanti, len si to pozisťuj. Auto treba dávať do kvalitného, overeného servisu, čo nutne nie je autorizovaný 😉 autorka si evidentne zvolila totálneho nezodpovedného magora. Žiaľ, chcela ušetriť a nečudujem sa pri takom aute

sasa1310
7. jún 2025
@petracandle

@sasa1310 asi si ešte nepočula čo dokážu urobiť v autorizovaných servisoch 😉 koľkokrát tam robia neskutoční diletanti, len si to pozisťuj. Auto treba dávať do kvalitného, overeného servisu, čo nutne nie je autorizovaný 😉 autorka si evidentne zvolila totálneho nezodpovedného magora. Žiaľ, chcela ušetriť a nečudujem sa pri takom aute

@petracandle nepotrebujem si nič zisťovať

andrea_82
7. jún 2025
@petracandle

@sasa1310 suhlasim s @petracandle - dlhe roky som auto davala do autorizovaneho servisu, uz som mala pocit, ze si zo mna spravili zlate prasiatko. Chybu na aute neopravili, len skusali, co by mohlo pomoct a co nie. Odvtedy chodim do beznych servisov, kde su sikovni chalani, robotu spravia za polovicu penazi a doteraz vzdy pomohli.

fkata
7. jún 2025
@sasa1310

@sasa1310 stav kilometrov jej tu nepomôže. On to auto zobral bez jej vedomia a zase, 15 ročné auto by som ani ja nedávala do autorizovaného servisu.
A ten "fidlikant" niekedy má kvalitnejšiu prácu, ako v autorizovanom servise. My máme nové auto a nenosím ho do Škoda servisu, ani keby mi platili oni. Máme 1 automechanika, čo mal doteraz registrovaný servis, ale už je na dôchodku, opravuje na vlastnú päsť a viem, že má výbornú prácu.

Čo sa týka nehody v zahraničí, policajti museli zdokumentovať nehodu, hlavne, keď je vyššia škoda. Polícia v Maďarsku si dáva na čas, kým vydajú rozhodnutie (vlastná skúsenosť), potom vieš od neho vymáhať škodu.
Nech dá opraviť škodu, čo spôsobil, alebo ju vyplatí. Lepšie dopadneš, ak dá opraviť.

autor
7. jún 2025
@petracandle

@sasa1310 auto by som do autorizovaného servisu nikdy nedala, mám s nimi bohato skúsenosti a 90% z nich iba ryžuje na zákazníkovi.

@senta_sofia boli.

@petracandle nie je magor. Roky nám robí auto a nikdy nebol problém. Auto bolo vždy riadne urobené a za normálne peniaze. Áno, teraz urobil chybu.

petracandle
7. jún 2025
@anonym_autor

@sasa1310 auto by som do autorizovaného servisu nikdy nedala, mám s nimi bohato skúsenosti a 90% z nich iba ryžuje na zákazníkovi.

@senta_sofia boli.

@petracandle nie je magor. Roky nám robí auto a nikdy nebol problém. Auto bolo vždy riadne urobené a za normálne peniaze. Áno, teraz urobil chybu.

@autorka no evidentne nie je normálny, lebo normálneho človeka nenapadne ísť na cudzom aute kamkoľvek bez vedomia majiteľa. Len ste to o ňom nevedeli a pokladali ho za seriózneho. Určite to nebol prvý prípad keď si takto urobil "výlet" na cudzom aute, len prvýkrát keď urobil škodu a prišlo sa na to

alickapusinka
7. jún 2025

jednoducho auto bolo ukradnute vzate bez tvojho dovolenia.Pekne všetko zaplatiť a nahlasiť že si ho vzal bez dovolenia takže jednoducho ukradol auto.

autor
7. jún 2025
@petracandle

@autorka no evidentne nie je normálny, lebo normálneho človeka nenapadne ísť na cudzom aute kamkoľvek bez vedomia majiteľa. Len ste to o ňom nevedeli a pokladali ho za seriózneho. Určite to nebol prvý prípad keď si takto urobil "výlet" na cudzom aute, len prvýkrát keď urobil škodu a prišlo sa na to

@petracandle mne nevadí, že ho vzal, ani ho nebudem udávať za krádež, keďže auto sme mu my dali, akurát sme nevedeli, že ho vezme do zahraničia.
Riešila som, ako postupovať za škodu. Nakoniec sme sa dohodli, že ho opraví s kamarátom, akurát z poistky sa uhradí druhé auto, poškodeného.

nominativ
7. jún 2025

Čo si riešila? Ako postupovať v čom? V tom, že odmietal prevziať zodpovednosť za škodu. Napísala si, že mechanik sa šiel povoziť na vašom aute bez súhlasu (u mňa by aj pytanie súhlasu na takéto nieco bolo divné) a ešte to auto aj nabúral a ešte aj odmieta uhradiť vsetko, takže si vyvolala adekvátne reakcie.

Ale asi si sa s tým už zmierila,že keď dáš niečo do opravy, môže to opravár používať. 🤔😄

Tak držím palce, nech tá oprava je taká, ako má byť.

fkata
7. jún 2025

Záleží od toho, akú majú dohodu. Mne chodí automechanik pre auto domov, aj mi ho donesie domov. Je to 50 km, od nás, takže viem, že na aute jazdí.
Ak by som o tom nevedela, že tým autom chodí kdekade, tak by som veru nepreglgla. Zase, je sobota, ak opravil vadu na aute, mal vám zavolať, aby ste si príšli pre auto a nie držať u seba auto.

andrea_82
8. jún 2025

Inak, teraz rataj aj s tym, ze ti zdvihnu poistku za auto, kedze z nej boli cerpane peniaze za skodovu udalost.

cairka
8. jún 2025

Ty dávaš do servisu auto aj s technicákom a zelenou kartou??? Darovaciu zmluvu si mu nevypísala? Či chlapec išiel na aute bez dokladov do zahraničia, tam spôsobil škodu ( tebe a tretej osobe) a ty si s ním ako automechanikom tak spokojná, že milerada budeš roky platiť vyššiu poistku kvôli niečomu, čo bolo vlastne nezákonné a bez tvojho vedomia.... A on nech si veselo "opravuje" a kradne autá bez trestu ďalej..... Ešte tú o Červenej Čiapočke daj....

fkata
8. jún 2025
@cairka

Ty dávaš do servisu auto aj s technicákom a zelenou kartou??? Darovaciu zmluvu si mu nevypísala? Či chlapec išiel na aute bez dokladov do zahraničia, tam spôsobil škodu ( tebe a tretej osobe) a ty si s ním ako automechanikom tak spokojná, že milerada budeš roky platiť vyššiu poistku kvôli niečomu, čo bolo vlastne nezákonné a bez tvojho vedomia.... A on nech si veselo "opravuje" a kradne autá bez trestu ďalej..... Ešte tú o Červenej Čiapočke daj....

@cairka ja napr. dávam, keďže mi ho berie z domu a vráti domov, preto som písala vyššie, že je otázne, akú mali medzi sebou dohodu.

sandral
8. jún 2025

Za mňa 15 ročný Superb až tak staré auto nie je, samozrejme podľa stavu.
Poistku už budeš platiť, tak či onak vyššiu, je úplne jedno, ako sa to dorieši.
Ono, podľa mňa krádež to nie je. Nemá síce žiaden papier o prevzatí auta, ale nechala tam auto dobrovoľne, skôr je to prípad na súd. Bolo by to slovo, proti slovu, keďže nemajú žiaden dokument.
Akože, mňa už nič neprekvapí, včera som čítala, že z 1 servisu predali auto.
Mňa skôr zaráža, že ak by nebolo 100% auto, ako tvrdí mechanik, prečo s ním išiel do zahraničia?! Je pojazdné auto, mal vrátiť majiteľovi.

autor
9. jún 2025
@cairka

@cairka áno, dávam, keďže technický potrebuje kvôli súčiastkám a všetky doklady mám na 1 mieste.
Nie, nie som rada, predstav si, ale ani hysáky nepomôžu nikomu. Nebudem sviňa ho nahlasovať za krádež, keďže auto som mu dala ja, aj keď nie do zahraničia.
Auto urobí a auto predáme.

fkata
9. jún 2025

To, čo urobil Tebe, urobí aj inému.