icon

Dotácia v nezamestnanosti zo stránky ludialudom

ela1988
4. okt 2020

Ahoj dámy
Chcem sa spýtať na niečo čo má trápi a možno tu niekto je v rovnakej situácii. Od apríla som kvôli momentálnej situácii bola doma zo zamestnania. Poberala som dotáciu na stránke pomah@meludom. (Neviem či sem možem napísať normálne stránku)
Odtiaľ som dostala mesačne 210€. Aspoň niečo teda... V septembri som nastúpila do prace opäť ale aj to tam chodím podľa materiálu (keď je čo robiť.) no vyzerá to žiaľ znovu biedne s celou robotou. Tak má zaujíma či sa da znovu obrátiť na spomínanú stránku ohľadom dotácie. Pretože posledný odkaz na stránke bol že sa dotácie pozastavili. Ale v TV,na internete som videla že sa to znovu spúšťa,že sa vybavili peniaze no na konkretnej stránke som videla len pomoc pre SZČO.
Ak by mal niekto info budem rada. Hľadám si stále novu robotu ale teraz je to dosť ťažké. Tak má zaujíma ak niekto nepracuje odkiaľ berie na živobytie...
Ďakujem

noami12
4. okt 2020

@ela1988 ahoj, ja som to poberala tiež, ale zatiaľ to je pozastavené. Uvidíme ci to obnovia alebo nie. Zatiaľ je pomoc iba pre živnostníkov a zamestnávateľov. Ale myslím si ze toto by mali obnoviť ved teraz v takomto období je veľmi ťažké nájsť si prácu. A co majú robiť ľudia bez príjmu a ešte k tomu keď teraz nikdo nechce zamestnať.

oli18
4. okt 2020

Co znamena "bola doma zo zamestnania" ? Podla nazvu temy dedukujem, ze si nezamestnana?

ela1988
autor
4. okt 2020

@noami12 ahoj 🙂 no ja tiež dúfam že to obnovia a počula som že sa má suma zvýšiť z 210€ na 500€ ale kedy tak to netuším... Asi si tam zajtra zavolám lebo byt takto, že neviem na čom som v tom že z čoho žiť platiť nájom stravu. Síce na iných stránkach som našla že na úrade požiadať o dávku hmotnej núdze ale to je 62€. A čo z toho zaplatí človek :O

ela1988
autor
4. okt 2020

@oli18 ja robím kontrolu vo fabrike a chodím tam len keď je materiál a teraz sú take domnienky že materiál nebude, čiže ostanem zase doma od polovice mesiaca... ktovie dokedy.

mogaa
4. okt 2020

@ela1988 no ak to zvýšia na 500, tak hneď dávam výpoveď a žiadam príspevok 500eur😀

ela1988
autor
4. okt 2020

@mogaa Haha to som hovorila včera priateľovi že on chudák sa narobí,5 dni v týždni cely mesiac a má 580€ a takto človek nepohne prstom a dostal by 500€... bolo to v správach že 210€ sa má zvýšiť na čiastku 500. A len ľudia bez príjmu dostavali 210€ čiže my 🙂 len kedy to spustia...

marryen
4. okt 2020

@ela1988 zrušili OčR, predlžené podpory, pandemické rodičáky a túto dávku zdvihnú na 500? Podľa mňa riadna blbosť....

mogaa
4. okt 2020

@marryen každý kto robí za minimálku by dal výpoveď a bral by račej 500eur s tým že je doma😉toľko k podpore zamestnanosti😉

marryen
4. okt 2020

@mogaa veď práve a ako to niektorí využívali ani nevravím..... o žiaden príjem neprišiel, kríza sa ho vôbec nedotkla, ale príspevok dostal !!! Ideálne by bolo zvýšiť ho aspoň na 1500 nie? 🙈🙈

ivetka_kamo
4. okt 2020

Na túto dávku mal/ma kto nárok? O tom som ani nepočula, bola som nezamestnaná, to sa od septembra zmenilo, ale o tomto som nevedela, ani moji známy, ani na upsvar mi o tom nikto nepovedal, keď som sa pýtala na dáku podporu

noami12
4. okt 2020

@ivetka_kamo na tu mal nárok hocikdo ci dohodar, alebo nezamestnaný alebo živnostník ktorý nespadal ani do jednej skupiny. Ja som to mala tiež ako živnostníčka ktorá nespadala do žiadnej skupiny.
Lenže spätne už si nemôžeš o to požiadat, dalo sa iba do augusta požiadať spätne za všetky mesiace.

noami12
4. okt 2020

@ela1988 sak práve ani nehovor a ja som práveže ešte k tomu aj v 16 týždni tehotenstva, no a nikde ma teraz nechcú zobrať dokonca ani co som robila doteraz na živnosť..

deti95060810
4. okt 2020

no tak budeme všetci ostatní - tí čo sme o tom nevedeli doteraz, budeme dávať pozor kedy to akože zdvihnú na tých cca 500 e a požiadame o vyplatenie.... 😉
aj keď popravde moc sa mi to nezdá, však kde by nato zobrali e....🙄

deti95060810
4. okt 2020

@ivetka_kamo tak vieš, na úrade práce ti nepovedia ani to čo by mali... o nejakej rade, ktorá by tebe reálne aj pomohla ani náhodou.... 😉

noami12
4. okt 2020

@deti95060810 mne sa tiež práveže nezdá ze by dali z 210 zrazu 500.. Ale sak uvidíme co a ako bude

fiafia
4. okt 2020

Hmm, ja som v situácii tiež nie bohvieakej. Nezamestnaná od Januára, dcérka 3,5roka je viac pre choroby doma ako v škôlke našťastie žiadne vážne ochorenie a preto mi predĺžený neschvália. podpora skončila v auguste. Na Up mi povedali,že mám nárok na dávku v hmotnej núdzy ak splním xy podmienok a aj to cca 100€. Tak moja otázka znie ako mám prežiť z 25€ čo je prídavok na dieťa? 😭

noami12
4. okt 2020

@fiafia toto je choré naozaj 😥 štát sa stará o všetko iné len o ženy s deťmi, tehotné ženy a chorých ľudí nie...

judar
4. okt 2020

Mne je to smiesne ze niekto chodi do roboty len ked je nieco kontrolovat a vrhne sa na poberanie "dotacii" ...le asi najlepsie je stazovat si ze je to biedne s robotou nez hladat dalsiu popri prvej ked je halda volne casu

draik
4. okt 2020

@fiafia
Bežná situácia bežného rodiča, ktorí to na počudovanie často zvládajú popri práci a nespoliehajú sa na štát. O to viac, ak šlo o obdobie pred koronou.

fiafia
4. okt 2020

@draik neviem o Tom,že by som sa spoliehala na štát. Od školy som pracovala a nič od štátu nečakala. Lenže táto situácia je iná. Keď mám dieta choré minimálne dva týždne z mesiaca a nemám ho kde dať tak čo mám robiť? Kde nájdem robotu z ktorej ma po mesiaci nevyhodia? Navyše ak človek nebýva v meste je to problém navyše.

marsmykkok
4. okt 2020

@ela1988 Trocha si to domotala, brala si peniaze zo stránky pomahajmeludom, co je stránka statu, kde je aj pomoc pre szco, zamestnavatelov atd. Tam teraz momentálne funguje pomoc len pre szco a zamestnávatelov.
Tých 210 eur je z nejakého fondu jednorázovo a je to pre tých, co sú v núdzi a je to cez stránku ludialudom.sk, tam treba zverejniť svoj príbeh VEREJNE pod svojim menom a ked ťa overia, je pomoc minimálne 210 eur, ale kedže sa tam zaregistrovalo málo ľudí, kedže napríklad aj mne by bolo trápne písať tam aké mám problémy, ked viem, že si to môžu prečítať aj susedia atd, tak pomoc jednorázovú zvýšili na 500 eur.
@noami12
@deti95060810
@ivetka_kamo
@mogaa Vyššie máte vysvetlenie tých 500eur

marsmykkok
4. okt 2020

https://fondvzajomnejpomoci.sk/ to je toto a tam je podmienka dať príbeh na stránku ludialudom.

marzuz89
4. okt 2020

@ela1988 toto je skutočná téma ano? Tak dávky ano, ale hľadať si inú prácu, resp brigádu, to nie?

Neverím, že si hľadala prácu, minimálne co viem všetky hypermarkety a obchody hľadali počas korony výpomoc. Viem ze Tesco dokonca prijímalo ľudí na trvalý pracovný pomer na dobu určitú vyslovene pre ľudí, ktorý boli doma kvôli korone.

Predpokladám ze keďže si prišla o prácu, poberala si aj podporu. Teraz znova pracuješ - na akú zmluvu? Co to je za typ zmluvy že prídeš do prace len raz za čas? To pracuješ len na dohodu?

Treba chcieť aj naozaj pracovať a nie špekulovať, ako poberať dávky 🤔