DPD kuriér - ako toto funguje?
Baby, prosím ako toto funguje? Ďakujem

@palcovicova toto bude podvod. Co ma prepravna sluzba s tvojim predajom? Podla mna vobec nic...
Z akej adresy sprava prisla?
@beronsche cez Bazoš kúpila odo mňa jedna baba niečo a toto mi poslala že to vyzdvihne kuriér
@slavkadi ďakujem
je to podvod 🙂 hlavne tam prosim ziadne udaje nezadavaj
@petamich ďakujem
Teraz mi píše ďalšia
@janai1 bože ako takto niekto môže ☹️
@palcovicova chodia mi podobné ponuky potenciálnych záujemcov z bazosu aj z marketplace na Fb, rovno to mažem, všetko je to podvod.
to tak byva pri novych inzeratoch sa snazia nachytat casto
@slavkadi ďakujem
@petamich vôbec som to nevedela že niečo takéto dokážu. Čítala som o tom veľa
Veľmi frekventovaný podvod momentálne. Nahodila som na Marketplace inzerát (tričko na dojčenie, takze poštovné minimálne) a z 5 reakcií 4 boli presne toto “pošlem kuriéra, ten to vyplatí, len potrebujem vedieť aj PIN ku karte” pomaly…
Baby a to isté je aj cez paketu?
@palcovicova To nema nic spolocne s DPD ci Packetou (no, okrem obrazkov).
Vsak si pozeraj odosielatela emailu ci je to od nich. A na tom webe to mas rovno - domena "info36.pw" urcite nie je stranka DPD...
Asi zjednodušene…podvod je, ked ti napíšu, že chcú riešiť platbu cez kuriéra, ktorý príde po tovar.
A ak niečo predávaš, nikdy nedávaj nikomu viac údajov ako IBAN. Žiadne prihlasovacie údaje do internetbankingu, žiadne heslá, žiadne číselká z bankomatovej karty…
@palcovicova vzdy si pozri odkial to prislo. Presne ako pise
@hiro ta domena je uz na pohlad divna....
A zakladne pravidlo - nikdy nikomu nedavat data z platobnej karty! Nikdy! Toto je to, co by od teba v dalsom kroku urcite ziadali..
@beronsche presne tak. A keďže som nevedela že ide o podvod tak som zadala blbá údaje a už som prišla o eurá ☹️
@palcovicova tak už jedine rýchlo zablokovať kartu, ak si to ešte neurobila 😕
@palcovicova ak si tak este neurobila, okamzite nechaj zablokovat kartu!
A potom povinne vygooglit, co je phishing a ako rozoznavat podvodne emaily.
A pamatat si, ze nikdy nikomu nedat hesla, pristupove kody, cisla platobnej karty. Aj keby to vyzeralo, ze ta ziada samotna banka!
@jazula ďakujem, mám ponaučenie
@beronsche mám ponaučenie
@palcovicova podvod
@palcovicova koľko ti stiahli z účtu?
Pre svoju ochranu si treba nastaviť nízky limit na karte pre internetové platby.
Ak naletíš podvodníkovi tak môže vybrať len do výšky limitu.
https://www.fio.sk/docs/bannery/zabezpecenie_ka...
@maranco stiahli mi cca 58€. Našťastie som nemala veľa na účte
@palcovicova tak ešte to nie je tak hrozné, poznal som dôchodcu ktorému urobili 7 platieb spolu za vyše 300€. Ale on to hneď neriešil postupne nakupovali pár dní.
@maranco je to hrozne keď to človek nevie. Ale tak verím že už sa mi to nestane. Určite si budem dávať pozor
@palcovicova určite si nastav ten limit na karte, podvodníci stále vymýšľajú nové pasce
tu je príklad telefonického podvodu, keď ti v noci zavolá "tvoja banka" a takýto hovor bol tento rok aj v našej rodine, ale senior sa nechytil
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/autenticka-n...
@maranco ďakujem za radu. Pôjdem do banky a dám si to spraviť

@palcovicova takto určite nie, je to podvod.