icon

Dvíhajte neznáme čísla, môžu byť dôležité

pribinak
20. sep 2024

Dnešný zážitokz doobedia:
pri Lidli staršia pani zakopla, spadla a podľa pvšetko má asi zlomený členok. Okrem toho dooskierane celé dlane, polámané nechty.
Telefón v kabelke vybitý. Volám teda 155. Pani diktuje cislo, prosím má, aby som zavolala dcére. Príde sanitka, pani ide na Karamare.

Dcére prisaham som volala najmenej 10x. Zakaždým má zrušila. Potom blokla. SMS nedoručena

Teraz mi vola nasraty chlap, čo si to dovoľujem, kto som, čo otravujem jeho ženu a podobne
Hovorím sa ukludni mojko. Tvojej zene odviezli mamu na do nemocnice na Kramare, zrejme zlomený členok.

Prosím Vás, dvíhajte aj cudzie čísla, neubudne z Vás a ani Vám nikto z nosa neodhryzne

maranco
20. sep 2024

@januska12323 * V tvojom prípade by kontaktovali rodinu z nemocnice, či to sa už nerobí? *

Známa mala takú skúsenosť, otec jej nedvíhal telefón, na druhý deň ho išla pozrieť domov doma nebol, auto preč, tak šla na políciu oznámiť nezvestnosť. Tam zistili že je v nemocnici a tiež kde je odparkované jeho auto.

A prečo jej nedali vedieť? Polícia sa vyhovárala na záchranku, že ho odovzdali ešte pri vedomí im a záchranka sa vyhovárala na políciu že mala oznámiť polícia. Žiaľ otca už zastihla len v kóme.

janage
20. sep 2024

@pribinak a ešte jedna vec mame známu čo robí so psychicky chorými a tam platí pravidlo nepredstavovat sa do telefónu menom, keď už zdvihneš to nezname číslo.
Ak by si zažila na vlastnej kozi také hnusne obťažovanie, že ti niekto vyvoláva v kuse z rôznych čísel, obťažuje, hovorí od veci, či rovno hnusne uráža či dychčí atď...
1000x by si si rozmyslela či budeš dvíhať.
To, že ty si nič také nezažila neznamená, že to neexistuje. Nevieš či už niekto toho nedvihaca v minulosti takto neobtazoval a preto reaguje ako reaguje.

beronsche
20. sep 2024

Inak, ja sms nepíšem....je to zdĺhavé a neviem, či to dotyčný videl. Keď potrebujem niečo riešiť, riešim to hneď..

Ak niekto nedvíha neznáme číslo, lebo má nejakú formu sociálnej fóbie, tak tomu uplne rozumiem.
Ale nedvíhat, lebo "ja nedvíham a basta", mi príde naozaj hlúpe...

beronsche
20. sep 2024

@janage áno, takáto skúsenosť mi tiež príde ako relevantny dôvod nedvihania.

janage
20. sep 2024

@beronsche napísanie sms ako som dala príklad trvá 30sec. Cca. Vyvolávať 10 a viackrát a čakať zakaždým minútu či druhá strana dvihne, mi príde omnoho časovo náročnejšie.
A naozaj nie každý má prácu, že môže hocikedy dvíhať či volať späť.

beronsche
20. sep 2024

@janage ok, ja volím telefonovanie, sms píšem veľmi veľmi zriedka.
Ako som spomínala, po telefonáte hneď viem čo a ako.
Pri sms čakas na odozvu...

Že má niekto prácu, kedy dvihnúť nemôže, je pochopiteľné. Že ťa zablokuje, to už menej..

janage
20. sep 2024

@beronsche možno bolo bloknutné kvôli zlej skúsenosti z minulosti. Ty to nevieš čo má za sebou. Preto volám 2x max. A píšem stručne vecne čo sa stalo. Jednou vetou.

Môj manžel tiež nemôže dvihnut hocikedy. Ak nezdvíha na 1x a je to súrne či dôležité píšem sms. Deti sme to naučili tak isto. Vrátane toho, že nezname čísla nemajú dvíhať a už vôbec volať späť.

Jedna sms čo objasní o čo ide a ze je dôležité volať. Naozaj ak ide o život či hranicnu situáciu 30sec. nikoho nezaťaží.
To, že niekto v bežnom živote uprednostňuje telefonovanie a iný sms je úplne v poriadku.
Ale byť zúrivý lebo mi druhý nedvíhal a neposlal sms hneď po prvych volania ch je zas len pohľad jednej strany.

janage
20. sep 2024

@beronsche keby mala autorka alebo jej dieťa skúsenosť s obťažovaním či sikanou cez telefón, možno by tu bol status: poucte blízkych a ani vy nedvihajte nezname číslo, nevolajte spať a nikdy sa nepredstavujte menom ako prvý pri súkromnom telefóne.

beronsche
20. sep 2024

@janage neviem, tu ide skor o to, že ju zablokovali a potom ešte dostala vynadane..
Keby mi niekto vyvolával ako blázon, skôr mu ja napíšem, čo chce, keď uz nedvíham po neg.skusenosti...

janage
20. sep 2024

@beronsche ved práve o to ide. Nevyvolavat jak blázon a sms písať hneď. Neverím, že ak by po 1.2. telefonáte poslala sms autorka, že by ju baba blokla.
Naopak ak mala negatívnu skúsenosť v minulosti musela sa strašne zlaknut, že si jej číslo zistil obťažovať el opäť. A preto blokla. Neblokla po 1. ani druhom telefonáte.
A po bloknuti už aj sms zbytočne písať budeš.
A inak zobrazenie správy o doručení sms sa dá nastaviť v telefóne. A vieš ci prišla. Ja vidím aj či bola prečítaná.😉

zzzuska
20. sep 2024

@sisaka tak mne volajú učiteľky zo svojich súkromných čísel a náhodou prvý týždeň to bolo neznáme číslo - nová pani vychovávateľka. Asi nežiješ na Slovensku...

guiseppinka
20. sep 2024

V skole maju triedny telefon, z ktoreho volaju rodicom, ked sa nieco stane, tieto cisla mam ulozene a teda vidim, ze volaju. V lete vsak napr starsia boli zo skoly v parku v meste, zastavili sa tam neplanovane. jej prislo, ucitelka nemala triedny telefon, volala zo svojho (nezname cislo). Ja som z nejakeho dovodu mala vypnute zvonenia, volala muzovi, ten ju nahodou pocul (neboli sme doma, ale 40km mimo). Takze blba zhoda okolnosti, ale trebalo dceru vyzdvihnut hned. Mne potom este raz volala aj s viditelnym cislom, takze sme sa dohodli, ze pride kamoska po nu...
V robote ak vidim, ze vola nezname cislo ma sluzobny telefon, tak rusim so sms zavolam naspat. Ak zvoni sukromny, tak sa ospravedlnim klientovi a dvihnem, ak vidim, ze niekto znamy, tak zrusim a zavolam naspat neskor.

Absolutne chore je nedvihat telefonaty, ked sa caka na pohovor... kedze tam sa vola aj tyzden az 2 po poslati podkladov... my kazdemu klientovi zdoraznujeme, aby si ulozili nase cisla do mobilov a ked vidia, ze sme volali, tak aby zavolali naspat. Niektori s tazsimi diagnozami to zvladaju ukazkovo...

daja07
20. sep 2024

@sisaka ano autorka nemusela volat 10x, stacilo mozno 2-3x a potom napisat sms. V tej chvili si to mozno ani neuvedomovala. V klude teraz doma je to ine, porozmyslat nad tym, ako ked to v tej chvili riesis.
Popravde, v zivote mi nik nenechal odkaz. Nepoznam nikoho, kto ma odkazovku. Tak neviem kde by som ten odkaz nechala.
A teda na akej pozicii si, ked rano o piatej nahanas ludi do prace, ked ti niekto vypadne? Na druhej strane ako casto sa ti to stane? Pride mi ze max raz za rok ale mozem sa mylit.

sisaka
20. sep 2024

@daja07 u nás (žijem v zahraničí) majú všetci odkazovku, je to štandard, dokonca za príplatok mi odkazy prepisuje, takže ich môžem čítať a nemusím ich počúvať, to, že na Slovensku ľudia nemajú odkazovky na telefónoch počujem prvý krát. Nezvyknem vyvolávať ľuďom na Slovensko.

Robím v nemocničnej lekárni, nepretržitá prevádzka. Začiatok dennej smeny je o 6.15. Pravidelne niekto volá, že je chorý, minimálne raz do týždňa. 1-2 dni nepotrebuješ u nás potvrdenie od lekara. Je slušné zavolať skôr, aby sme mali čas obvolať ľudí a tí stihli prísť do práce s minimálnym meškaním.

sashabb
20. sep 2024

No ja neviem 🙄 ale ak sa čosi deje (je to súrne), tak očakávam telefonát. Pokial by mi niekto písal sms tak si pomyslím, že je snáď dementný. Ved tú sms nemusím vôbec počuť, a hlavne ak je niečo súrne tak hádam je rýchlejšie vytočiť číslo a hneď to povedať, ako vyťukávať písmenká a potom čakať, či si to dotyčný prečíta a kedy vôbec.
Ak by bol napr. úraz v škole, budú mi posielať sms a čakať? Kedy sa ja ozvem? Čo ak si to prečítam za dve hodiny? Ak by volali tak to viem hneď a idem pre dieťa, nie?

jankafresova
20. sep 2024

@pribinak super, že si pomohla. stáva sa, ale toto vyzerá individuálny problém toho chlapa. možno je žiarlivý. akože neteším sa, ked mi volá neznáme číslo,

lebo vačšinou to otravuje nejaká firma čo chce niečo predať, alebo scammer chce odomna vymámiť osobné údaje, ale vždy dvihnem.

janage
21. sep 2024

@sashabb preto som písala zavolať raz, dvakrát ak nedvihne následne sms hneď. Však by si videla zmeškaný hovor, pripadne zdvihla na prvýkrát.
Co ak by mama nemala vybitý mobil a zavolala a dcéra by práve nemohla dvihnut a potom ak by volala už by zas nedvihala mama kvôli vyšetrenia alebo zhoršeniu stavu.
Tak nebolo by lepšie si nájsť sms, ze spadla som, som v nemocnici, na ošetrení atď.
Ja naopak očakávam, že ak je niečo súrne a človek sa nedovolal, pošle mi sms čo potrebuje. Tiež nemôžem zdvihnúť hocikedy.

pribinak
autor
21. sep 2024

@sisaka 🤦🏻‍♀️

pribinak
autor
21. sep 2024

@janage 🤦🏻‍♀️

ddaassuullaa
21. sep 2024

@pribinak taketo osoby by mali na cele nosit vytetovane "cudzie cisla nedviham, ked budem potrebovat pomoc, len ma.prekrocte"

pribinak
autor
21. sep 2024

@ddaassuullaa tak !!!

janage
21. sep 2024

@ddaassuullaa takže všetci čo nedvihnu, nie sú hodní pomoci? Ak bude tvoj príbuzný na operacke, tiež ti nebude vadiť, ze kúsok tu a tam dajú pauzu, kým personál zisti, čo za nezname číslo vola a o čo ide? A myslíš, že by hneď aj z operacky odišiel?
Hasič pri zásahu?
Alebo obyčajný zamestnanec čo mobil musí súkromný odložiť mimo?
Alebo človek čo nedvíha cudzie číslo z akéhokoľvek pre neho podstatného dôvodu?
Dieťa, senior, obeť obťažovania....

Lebo je šialené ťažké a vyčerpávajúce po 2 neúspešných volaniach napísať 30sec. Sms alebo teda zavolať policajtom či záchranárom?
Ak odpadne na ulici neznámy človek, bez mobilu či so zamknutym telefónom a nevieš kontakt na príbuzného, tiež necháš tak, či voláš 112 a nemocnica dá vedieť rodine.
Či ako prvé budeš skúmať či má mobil pri sebe?
To fakt. Ja som zopár krát pomoc ležiacemu na zemi volala a nie neskúmala som či má mobil a kto je rodina.

Naozaj nechápem také jednostranné pohľady na vec.
Bud bude po mojom alebo nijako.

Ponúkla som iný pohľad a riešenie situácie ako dať pribuznym vedieť.
Každý nech už robí ako myslí.

letfenixa
21. sep 2024

@sisaka toto ma zaujíma. Kde má každý človek nahlásený emergency kontakt?

cacianka
21. sep 2024

@pribinak aj ľudskejsie, spôsob podania informácie, ton hlasu , je určite lepšie ako sms, za ktorou sa môže skrývať väčší debil ako sme čakali

cacianka
21. sep 2024

@sisaka
@daja07 ona porovnáva emergency a zdravotnícke zariadenia v Kanade so slovenskými 🤦

cacianka
21. sep 2024

@wolf_ autorka bola asi tiež v strese, keď sa pred ňou zrúbala stará pani, riešiť v ako je stave, krv tečie, má odreniny, ukludnovat ju, prezerať, volať záchranku a ešte riešiť rodinu, . Fakt niekedy nedocvakne , že striedať volanie a sms

cacianka
21. sep 2024

@lilka5566 ona porovnáva zdravotné služby v Kanade 🤷

cacianka
21. sep 2024

@sisaka čo je pre teba zaužívané a zvyčajné, je pre nás inak. Lebo tu píšeme o zážitku na Slovensku, lenže ty to obraciaš na to čo zvyčajné v Kanade. A to veru miešaš hrušky s jablkami. Áno u nás nie sú záznamníky bežné, ale ani telefonovaní o 5 ráno - to je maximálna drzosť, arogancia a obťažovanie. To môžeš iba vtedy ak má daný človek službu na telefóne a za to príplatok, aby dvíhal a bol pripravený byť k dispozícii.

cacianka
21. sep 2024

Ženy , neporovnávajte zvyky, systém a zaužívané procesy aké máte v zahraničí. tu sme na slovenskej stranke, príbeh sa stal slovenskej babke a pomohla slovenská žena,

pribinak
autor
21. sep 2024

@cacianka v strese som nebola, ale pre mna je sms pomalšie riešenie.