Možno zaujímavá otázka na večer..Veríte že existuje život na iných planétach aj v takej forme ako tu na Zemi?Predsa je ich veľmi veľa...
@gleep1 Tak čo si mi tým chcela povedať? Že existuje nejaké malé percento prípadov v ktorých (zatiaľ) neprišli na vysvetlenie? Ani tá americká armáda ani len nenaznačila, že považuje mimozemšťanov za pravdepodobného kandidáta na vysvetlenie. (A čo taká turecká, ruská alebo čínska armáda, aj tam pravidelne pozorujú vojaci mimozemšťanov?) Takže nemáme žiadne dôkazy, nemáme odborné vyjadrenia od serióznych profesionálov z oblasti atmosferických javov, astronómie, letectva a podobne, ktoré by tvrdili, že tu všade okolo poletujú mimozemšťania.
Máme len nejaké (zatiaľ nevysvetlené) nejasnosti. Máme "odborné zoskupenia" rôznych ufológov, duchológov a podobných profesií. Máme pozorovania laikov, ktorí vidia bolid, tak hneď hlásia mimozemšťanov. Máme fakty, ktoré smerujú k tomu, že pravidelné návštevy mimozemšťanov sú extrémne nepravdepodobná možnosť. Zatiaľ jednoducho neexistuje žiadny racionálny dôvod, prečo veriť v prítomnosť mimozemskej civilizácie u nás.
Inak ak niekoho zaujíma reálny pohľad na možnosti mimozemského života, absolútne odporúčam dvojicu kníh o astrobiológii nižšie.
@petronellla87 Super, určite si to vypočujem až bude viac času. Vďaka za tip.
@hiro pekne napísané... I keď my fanúšikovia Star Wars sme z toho smutni☺️😆
@petronellla87 pekne napisane? Pekne napisane blbiny iba ak.
@hiro ty si a asi ani nikto z dotyčných asi nikdy nepočul o teórii relativity ktorá je mimochodom dobre stará, dávno potvrdená známa vec. Tak isto nikto z vás ocividne nepočul o čiernych dierach, červých dierach a ohýbaní časopriestoru- co celkom jednoducho vysvetľuje ako sa dá cestovať na obrovské vzdialenosti v krátkom case a tak isto to celkom jednoducho vysvetľuje ako je možné ísť nadzvukovou rýchlosťou bez sonickeho tresku. Keď stojíš na mieste a ohýbas okolo seba casopriestor tak nemá byt ako tresk, že? 🙂 Pre mna je to celkom určite uveritelnejsie vysvetlenie, než ze v desiatkach možno stovkách prípadov prestali fungovať prístroje úplne rovnakým sposobom a že “piloti” na lodiach US navy mali odkrvene mozgy. Z čoho asi tak 😀 z tej hyperrychlej jazdy obrovskej lodi na mori? A mali ich odkrvene všetci na lodi každý deň počas roka čo okolo nich tie kto vie čo lietali, áno, celkom určite.
A ak toto vaše mozočky nepoberajú tak si dovolím odkázať aj ja Vás na nejakú urcite relevantnejšiu knihu o tejto problematike nez boli spomenuté tie vyššie od kto vie koho. Sú to knihy od Stephena Hawkinga, tu su odfotené strany z knihy Vesmír v orechovej škrupinke. Hadam viete, kto to ten Hawking je 🙂
@gleep1 Ah áno, čierna diera je super na cestovanie. Síce ťa možno vypľuje (nijako nepotvrdená hypotéza) na opačnej strane vesmíru, len sa budeš musieť nejako poskladať z tej kôpky atómov, na ktoré ťa najprv roztrhá.
Zaujímavé, že sme ešte nepozorovali kde napr. len tak vytryskuje hmota z tých hviezd a planét a ďalšieho materiálu, ktorý vchádza do čiernych dier.
@gleep1 Spomínala si čierne a červie diery, že? Kým pre prvé máme dôkazy (dokonca už aj fotografiu), druhé je HYPOTETICKÝ objekt, pre ktorý neexistuje zatiaľ žiadny reálny dôkaz - a matematike, ktorá za tým stojí rozumie len pár jednotlivcov (a tí sú si vedomí, že ide len a len o hypotézu).
Obe majú podobné fyzikálne vlastnosti, napr. gravitáciu, ktorá cestovateľovi nedovolí prejsť na hypotetickú druhú stranu (aj biele diery sú len hypotézou) v jednom kuse...
@annm81 vieš čo, chcela by som mat tvoje sebavedomie ohľadom veci o ktorých nič nevies. (Nie, netušíš čo je čierna diera inak by ta ani nenapadlo hovoriť o tom že čierna diera niečo vypľuje na druhej strane vesmíru.) Ty by si rýchlo vysvetlila najlepším fyzikom ako to vlastne je a čo je a čo nie je možné a tak isto by si vysvetlila kompetentnym ľuďom ako je to s tým UFO. Ako sa to vola? Viem, dunning krugerov efekt .
Čierna diera a cervia diera nemajú podobne fyzikálne vlastnosti, maximálne tak majú spoločný jeden úkazu- ohnuty casopriestor. Cervia dieťa je čo sa gravitácie týka opak čiernej diery- žiadna tam (pravdepodobne, žiadnu na preskúmanie nemame) nie je.
@gleep1 Ok, tu by som mala ustúpiť. Asi som v skole nedávala dosť veľký pozor. Takže nemá gravitáciu? Žiadna hmota? Energia? Sme na poli tmavej energie, čo je zas len nejaká hypotetická veličina? Ak teda tej matematike rozumieš, klobúk dole, lebo nepoznám veľa ľudí, ktorí by to skutočne zvládli. Tak by som sa len vrátila k otázke, či sme teda vyčerpali všetky reálnejšie možnosti, ak sa uchyľujeme k absolútne nepodloženým hypotézam.
Hľadáš miesto, kam ujsť pred Covidom?
@gleep1 Veľmi zbežne som si pozrela nejaké základné veci o červích dierach a natrafila som na to, čo som si pamätala - červie diery vo vnútri čiernych dier, takže tam platí, čo som spomínala vyššie, gravitačné sily ďaleko väčšie ako by sme mohli my (alebo mimozemštania) prežiť. Plus sa hovorí o extrémnej nestabilite, submikroskopických rozmeroch a potrebe dosiaľ neznámej energie.
@annm81 tmavá energia nie je hypoteticka veličina a za jej objav bola udelená nobelova cana. Celkovo som ale nepochopila tu vetu v ktorej ju spomínaš a prečo ju spomínaš.
Nie, nerozumiem tej matematike ale ani nie som tak sebavedomá ako ty aby som prišla a začala hovoriť o veciach ktoré sú podložene matematickými výpočtami (vravis ze nie su podložene ale sú podložene matematikou) že nie sú možné. Pred 100 rokmi keby si povedala že je možné ohybat casopriestor tak by ta vysmiali. Samotna teória relativity aj čierne diery boli donedávna len hypotézou.
Možno vie čierna diera ohnúť casopriestor tak že sa zároveň vytvorí cervia diera ale to neznamená že je to to iste. Cervia diera teoreticky môže existovať aj mimo čiernej diery.
Celkom ma prekvapuje tvoje rozhorčenie nad tým že sme sa presunuli k absolutne nepodloženým hypotézam. (Ako som už povedala, nie sú nepodložené, sú podložene výpočtami). Prosím ta o čom inom než o hypotezach a o vlastných nepodložených názoroch bez jasných dôkazov si sa chcela v diskusii o živote na iných planétach baviť?
Reagujem na pôvodnú otázku:
V našej slnečnej sústave určite neexistuje iný aspoň v základe inteligentný život v takej forme ako na Zemi, nie sú tam preň vhodné podmienky (aj niečo veľmi primitívne, ako sú baktérie, by bol veľký "zázrak").
Niekde vo vesmíre - nevieme, vylúčené to nie je, každopádne však podľa doterajšieho poznania je prakticky nemožné tam reálne docestovať. Tým sa však nevylučuje, že nejaké prírodné zákony, ktoré by to umožňovali, nebudú objavené v budúcnosti. Ale na základe toho, čo mi je o súčasnej kozmológii známe, veľké nádeje by som si nerobil.
jasneee že existuje 🙂 ale pevne verím, že počas môjho života sem žiadny ufonec nepriletí, mne sa tu dobre žije v tejto bublinke na Zemi.... a keď vidím, čo s ľuďmi porobil kovid, tak si ani len nechcem predstaviť čo by porobilo ohlásenie mimozemského života schopného sem priletieť 🙈
@gleep1 Čože? Takže už vieme, čo je to tmavá energia?? Už to nie je "niečo", čoho podstatu absolútne nepoznáme, len nám vo výpočtoch chýbajú prejavy toho niečoho?
Nevkladaj mi do úst niečo, čo som nepovedala, zvlášť ak som povedala presný opak - červie diery sú hypotetický objekt, ku ktorému sa dopracovali matematici (teoretickí fyzici) na základe matematických modelov. Hypotéza je vo vede tvrdenie, ktorého pravdivostnú hodnotu v danom okamihu nie je možné overiť.
Plus, v tej matematike teda sú červie diery vhodné na cestovanie? Stabilné, dostatočne veľké, bez pôsobenia síl, ktoré bránia komplexnému životu priblížiť sa a prejsť?
Ibaže my sa už dávno nebavíme o hypotézach existencie života vo vesmíre. Prešli sme ku konkrétnym pozorovaniam na Zemi a ku každodennej prítomnosti mimozemšťanov na Zemi.
@gleep1 "čiernych dierach, červých dierach a ohýbaní časopriestoru"
- cierna diera ohyba casopriestor - takze sice pri vysokej gravitacii stravis chvilu a inde ubehnu veky. Takze zostarnes o malicko a na zemi uz budu zit dalsie generacie. Cas bezal tam aj tam inou rychlostou ale nikto necestoval v case. Tak ci tak keby vedeli cestovat aj rychlostou svetla tak sa z dalekejsich galaxii k nam nikdy nedostanu kedze rozpinanie vesmiru prekroci rychlost svetla. Tak ako my vidime coraz menej z vesmiru kedze najvzdialenejsie galaxie uz su dalej ako je cely vek vesmiru a ich svetlo k nam uz nikdy nedorazi.
Cervie diery je uletena teoria. Takze o tom sa mozeme bavit teoreticky - keby to existovalo tak by tu uz boli cez cervie diery.
Minulý rok pristala na marse sonda Perseverance vybavená aj vrtakom, ktorym bude vŕtať v územiach, kde kedysi bola voda. Práve kvoli tomu, aby zistila, ci tam nie su nejake mikroorganizmy. Takze určite dodá vela zaujimavych materiálov 🙂
@annm81 ano zatiaľ nič o tom nevieme lebo je to nieco uplne nové. To neznamená ale ze je to hypotéza, za hypotézu sa nedávajú Nobelove ceny pokial si si nevšimla. Je jedna vec ze vedci nestihli spravit take experimenty aby zistili niečo o vlastnostiach a druha vec je vysloviť myšlienku či niečo take existuje. O vetu ďalej si povedala čo je hypozeja- tvrdenia ktorého pravdivostnu hodnotu nemožno overiť. Tým pádom čierna energia nemôže byt hypotéza lebo jej existencia bola dokázaná a teda je potvrdená.
Nevkladaj do ust niečo čo som nepovedala ani ty mne. Počas tejto konverzácie si to spravila niekoľko krát. Napríklad som nepovedala že by sa stroje pohybovali v našej atmosfére vďaka červej diere ale vďaka ohýbaniu časopriestoru. Lebo ohýbanie časopriestoru nerovná sa cervia diera!!! Ale ty ty pani najmudrejsia čo všetko vie a všetko chápe veľmi dobre vieš, tak naco by som ti ja mala hovoriť že casopriestor ohýba aj naša zem. Bez cervej diery ale to ty všetko vieš.
Znies múdro, ale zároveň si tak namyslena a tak obmedzená, až si v konečnom dôsledku úplne hlúpa. Lebo len hlúpy človek môže byt tak sebavedomý a namyslený vo veciach o ktorých vie holý trt.
A áno, v hypotetických matematických modeloch SÚ cervie diery vhodne na cestovanie!!! Si predstav!!!
Končím už debatu s tebou lebo nemá ani najmenší zmysel, je to ako hádať sa o náboženstve. Teda až na to že za mnou stojí (hypoteticka) veda a ohľadom UFo svedectva stoviek ( kvalifikovaných) ľudí.
Za tebou stojí len tvoje predvedcenie a brutálny slepý skepticizmus. Znies presne ako niekto kto neveril že zem je guľatá, že zem obieha oholo slnka, niekto kto vravel že teória telativity je bluushit. “Je to hypotéza bla bla” 😂😂 dobre, čau ty obmedzená hypotezo s odkrvenym mozgom
@gleep1 Síce od veci, ale v prvom rade, ja som zostala v diskusii slušná bez osobných urážok, na rozdiel od teba. Po druhé, neviem o akej namyslenosti píšeš, keďže ja som otvorene priznala, že toto nie je moja oblasť a maximálne som tak sedela na pár prehľadových prednáškach. Keďže to nie je moja oblasť a pasuješ sa do pozície tej povolanejšej, pýtala som sa. Slušne som sa opýtala, ako by sa teda prejavila taká červia diera v zemskej atmosfére. A ak tvrdíš, že si nespomínala červiu dieru, ale len "obyčajné" zakrivenie priestoru, rovnako sa môžem pýtať, aké prejavy a aké príčiny by malo také zakrivenie, ktoré umožní cestovanie nejakého, nazvyme to dopravného prostriedku, s danou veľkosťou daným spôsobom.
Ak myslíme tú istú Nobelovu cenu bolo to za objav, že vesmír sa rozpína stále rýchlejšie napriek tomu, že jeho hmota by rozpínanie mala brzdiť a po čase pravdepodobne dokonca obrátiť a že známa pozorovateľná hmota tvorí len extrémne malý zlomok nášho vesmíru. Teda ide o návrat k Einsteinovej kozmologickej konštante a stále nepoznáme povahu toho "niečoho" , čo rozpínanie zrýchľuje. Alebo sa mýlim a hovoríš o cene za niečo iné?
Snažíš sa vzbudiť dojem, že stovky odborníkov sú presvedčené, že na Zemi a v jej okolí sa pohybujú nejaké entity (ľudia z budúcnosti, mimozemštania...), ktoré dokážu ovládať technológiu na cestovanie priestorom (časom) tým, že využívajú "skratky" v priestoročase? Kde vidíš tie stovky konkrétnych ľudí s odborným pozadím, ktorí produkujú články o aktuálnych návštevách mimozemšťanov na Zemi?
Verim ze zivot existuje aj inde.a verim ,ze to nebude len jedna planeta kde bude dalsi zivot.ale neverim na sedych muzickov s velkymi ocami co unasaju kravy a oplodnuju ludske zeny 😂
@annm81 ja som ti nepovedala že tam najdes dokaz o mimozemšťanoch ale dobre moja. Končím s hadzanim hrachu o stenu🙂