Feminizmus - video na zamyslenie sa
Častokrát ženy hovoria ze chcú byť rovné mužom. Je to tak ale v každej situácii? - vtedy by šlo o skutočnú rovnosť. Alebo len vtedy keď to vyhovuje?
Pozrite si toto video a napíšte svoj názor na to, či by ste súhlasili s rovnosti mužov a žien v prípade povolania do armády, v čase vojny.
https://www.instagram.com/reel/Cqa6TLNAail/?igs...
Autorka, lenže byť dobrou manželkou môže byť aj žena budujúca kariéru, to nie je o zabezpečení služieb.
@ckocka veľmi človeka formuje prostredie... A zapadnúť, byť súčasťou svorky máme dane geneticky.
Proste si chces odovodnit to, ze chces byt doma a iba sa starat o deti. Nema to nic spolocne s rovnopravnostou a feminizmom. Peniaze sa same nerozdavaju. Ked zijes sama, tak sa proste musis starat o seba, a aj o deti, ak ich mas, sama. Byt doma bez prace mozes, ak mas niekoho, kto ti plati ucty(rodicia, manzel). Ak sa rozidete, nikto ti ich uz platit nebude.
Ano, dohodli ste sa s manzelom. Obaja ste vyteseni, ze ste objavili Ameriku. On sa nemusi starat o domacnost, deti,... Ty si vytesena, ze nemusis chodit do prace. Problem budete mat po rokoch 1.pri rozvode, ked zistite, ako sli nehnutelnosti hore a ze mate iba jednu. Kto v nej zostane, kto si ju necha a kam pojde zit ten druhy? 2.Z coho budes zit po rozvode? Zabudni na tie sny, co tu maju niektore, ze rozvodom sa ho zbavia a dostanu tretinu, ci polovicu jeho platu po rozvode ako vyzivne. Nemas pracu, skusenost, budes v rokoch, s detmi, zle sa ti bude hladat dalsi sponzor. Co ked muz zomrie, muzi zomieraju skor. Vdovske tiez nie je ziadna vyhra. A ak zomrie v case, ked uz pobera dochodok, nedostanes ani vdovske a zostanes odkazana iba na svoj biedny dochodok, lebo si nepracovala.
Vsetci ludia maju deti. Nebudes nicim vynimocna, ze mas deti, aby ti s detmi, co pracuju, z toho mala co dostanu za 8hod namahavu pracu, este prispievali tym doma.
Vzdy ma udivi sortiment argumentov, ako si niekto zdovodni, ze ona pracovat nemusi a ze je spolocnost povinna sa jej poskladat na nicnerobenie.
@zmrzlinka2021 Ja viem. To úplne chápem. Píšem ale o niečom inom.
@liljana Neuvažujeme nad rozvodom. Nemusíš ma strašiť. Viem, že strachom sa manipuluje ľahko, ale toto na mňa neplatí. Poistku manžel má ak by sa niečo stalo. A ak by sme sa rozišli, hľadala by som muža, ktorí to vidí rovnako a hľadá ženu, ktorá zabezpečuje to, na čom sa dohodli. Tým, že by som šla teraz do prace, nič by sme nestíhali, by som k tomu rozvodu dopomohla oveľa skôr. Nemali by sme ani jeden z nás pokoj v živote a len sa naháňali. 🙂
Nikto, kto sa berie, nerozmysla vtedy nad rozvodom. Zahadou je ale, preco je tu ale 10 prispevkov denne, ze chce ona od neho odist, alebo on ju opustil, ci chce opustit.
Ja teda na tom že žena zostane doma ak to všetkým zúčastneným vyhovuje nevidím nič zlé ani nejako hodné zamýšlania sa, ak má vyriešené financie. Ich vec. Že na to potom ženy často doplácajú chudobou je ale čisto ich hlúposť, nie vina spoločnosti. Ja sama predsa musím myslieť na svoju budúcnosť a vybrať si možnosť čo najmenej rizikovú, kto iný by to mal robiť?
@ckocka staci si tu precitat par odpovedi,nie v tejto teme ale podobnej. Bola tu tema o svokre kt nepracuje,zeny ju tu zato drbali,ze ako moze sediet doma a ine skvosty. Takze ano,su ludia ktorym to vadi. Ja som tiez doma,asi 2t bez prace. A tiez to bela ludi nechape. No mne je to dost jedno
" A ak by sme sa rozišli, hľadala by som muža, ktorí to vidí rovnako a hľadá ženu, ktorá zabezpečuje to, na čom sa dohodli."
Ak sa rozidete o 10-15 rokov. Muzi v tom veku uz boli osklbani, maju svoje zle skusenosti z minulych vztahov a ty uz zdaleka nebudes mlada a pekna, aby boli ochotni ta zivit este aj s cudzimi detmi, ako si predstavujes. Zial.
Nejde o to, co uvazujete nad rozvodom. Ale momentalne nie je spolocenska objednavka po zenach v domacnosti. Cize zakon nepocita s variantou "manzelka doma". Nemas automaticke pripoistenie na manzela, nemas priplatky v pripade choroby ci ineho dlhodobeho vypadku, vdovske len velmi okliestene, proste zakony a pravidla su postavene tak, že si dospela, tak pracujes. Zeny zo skusenosti vedia, ze vacsina parov nepocita s tym, ze zivot sa neda naplanovat a ze to byvaju vacsinou zeny, ktore kdesi uprostred zivota zrazu stoja pred kopkou popola a nevedia, co dalej. Ak mate vsetko zabezpecene, mozes tieto reci ignorovat. Ak nie, ber to ako priatelske upozornenie, ze je dobre na to mysliet (a zabezpecit)
@petulda333 Luďom vadí veľa vecí. Mne nevadí, že im to vadí. Ako chceš žiť aby si vyhovela každému?
@ckocka preco sa mna pytas,ja som reagovala na tvoj komentar,ze kde autorka zije,ze by si tk chcela vidiet kto ju sudi. Tak pisem,ze taki ludia su aj tu,a tiez par takych mam v okoli. No mne je jedno co si myslia
@petulda333 No to som písala aj ja, že na dedine to bolo iné. Ale aby po mne niekto štartoval a snažil sa ma umravňovať som nikdy nezažila, šuškajú si za plotom. A potom je moja voľba akú váhu tomu prikladám.
Pozri. Spravne a v poriadku je to vtedy, ak ste sa na tom zhodli vy dvaja. Mozu ti byt u prdele nazory okolia ci mk. My to mame s mm 50/50. O dieta a domacnost sa starame spolocne. ALE! ak by moj muz zarobil o 2 tis viac, milerada by som zostala aj ja pani domacou 😝
@liljana to záhadou nie je. Ľudia sa rozchádzajú, lebo nepozerajú jeden na druhého. Častokrát ľudia vzťahy berú ako boje kto z koho (vytiahne viac, pozerajúc len na seba), potom je úplne normálne, že jeden z nich to neunesie a je tam rozvod. Ak obaja pristupujú k vzťahu zodpovedne so zodpovednosťou za toho druhého, tak tam málokedy takýto problém nastane.
A zase nepredstavuj si ma ako hlupaňu. Keď je žena doma, má dosť času na to, aby získala dobre vzdelanie a rozhľad v mnohých oblastiach. To nie je o tom, že musí denne chodiť do práce. Ak by sme sa aj rozviedli, viem sa o seba postarať.
@tiezjedna popravde to posledné 😀 aby sa ľudia nesudili podľa hlúpostí ale radšej pozerali na to, že ak sú dvaja v nejakom nastavení spokojní, tak sa do toho nemiešali.
@mamula20 Uvažujeme nad tým, že dokiaľ deti nebudú samostatné, preč z domu, budem doma. Takže na mne nebude práca + domácnosť. Ani na mužovi.
@vroni Nad tým som uvažovala. Zatiaľ mi muž platí dobrovoľne sociálne poistenie. A sebe poistenie životné, ak by sa niečo stalo.
@minutka presne tak to máme. Môj plat je v mojom odvetví o 2000 eur nižší než jeho. 🙂
Takže ty máš pocit že feminizmus nejako zasahuje do tvojho rozhodovania či máš alebo nemáš zostať doma?
Rovnosť a rovnakosť je obrovský rozdiel... Je úplne v poriadku, keď chce byť žena ženou v domácnosti, súhlasia s tým obaja partneri, môžu si to dovoliť a tak proste tak žijú... Čo nie je v poriadku je to, že ak takto žiť nechce, tak nie vždy má rovnaké kariérne príležitosti ako muž, lebo bohužiaľ rozdiely v platoch aj diskriminácia na pohovoroch sú reálna vec... Ľudia s blbými komentármi sa nájdu asi vždy, niekto bude ohovárať ženu v domácnosti, druhí zase budú ohovárať karieristku..
Ale veď ide práve o to, že si sa rozhodla zostať doma a nikto ťa nenúti pracovať. Resp. naopak. Ide o rovnosť a rovnoprávnosť, nie rovnakosť.
Autorka, do tejto debaty sa nezapojim, mne pride prirodzene, ze spolocnost zalozena na rovnopravnosti prinasa jej clenom len a len vyhody. Ale pisem len kvoli tomu, ze ti chcem dat jednu radu:
Nespoliehaj sa iba na muza. Mysli na svoje financne zabezpecenie v buducnosti, pre pripad rozchodu, smrti, v dochodku.
Áno, na rozdiel od minulosti máš možnosť sa rozhodnúť, to sa mi zdá jednoznačne ako pokrok.
@liljana ty si strašne zaujatá voči ženám, ktoré sa rozhodnú byť doma.Ty si už zosumarizovala ďalších 30 r jej života
Autorka nič nie je zle na tom, že zostaneš doma, ak si s tým stotožnená ty a tvoj muž.Co si myslia tvoje kamarátky je ich vec vo veľkej väčšine je za tým závisť.Video som nevidela.Aby som sa cítila vinna, že degradujem feminizmus kvôli tomu, že nechcem, aby mi deti boli v škôlke do 16-17, alebo som tam ráno stepovala a odovzdávala soplave dieťa, lebo musím ísť do práce pritom mám inú moznost
Nedaj sa zatiahnuť do toho čo by sa malo a muselo, bolo by vhodné...každý má svoju cestu.Ved nebudeš doma do dôchodku.Len tu sa hneď dávajú za príklad rozvod, smrť, aj ty, keď budeš doobeda doma si môžeš nájsť nového partnera vo fitku či pri venčení psa🙂
Človek, aby sa bál povedať, že dáva výpoveď a chce byť s deťmi hneď je to spindira, lenivá žena v teplákoch čo pozerá telenovely.Tu je väčšinou všetko len čierne, alebo biele.Viac sa narobis ohľadne deti a to Ti garantujem, lebo som tak tiež bola doma dlhšie ako je zvykom ako tie, čo deti vyberu na konci družiny dajú chlebík, rozprávka a spat.
Hlavne nech si ty a tvoja rodina spokojná.
@heidy222 Mám takú radikálnu myšlienku, že keby sa všetci rusi a ukrajinci mohli slobodne rozhodnúť či idú alebo nejdú bojovať tak by okrem žoldnierov na oboch stranách, fanatickych cecencov a nacizmus obdivujucich azovcov nikto nebojoval a vojna mohla byť dávno ukončená. Len ako vidíme mier je síce to čo chce väčšina bežných ľudí ale pre všetkých zainteresovaných politikov je to no go lebo na mieri sa nezaraba.
Autorka/autor prepáč za príspevok mimo témy.
@liljana
To co vidis na socialnych sietiach, neodzrkadluje neraz skutočnosť. Sú pary, kde sa proste ludia nechystaju rozvadzat a rodina pre nich vela znamena a hlavne maju v zivote urcite hodnoty, zasady...
Poznam rodiny, kde takto funguju, a to preto, ze "obaja chcu" a su obaja spokojni a je to uplne v poriadku. A to ti hovorim ako zena, pre ktoru je kariera dolezita.
V zivote moze nastat x situacii, ale ani nemusi a podstatne je, ako sa clovek zachova, ked nejaka nastane.
Cim som starsia, tym menej sudim. Mam kolegyne, co prisli po 6 rokoch RD do prace a su EXCELENTNE.
Ist do vztahu, manzelstva, deti s "manualom" pre vsetky situacie, to podla mna nema zmysel
@ckocka Vôbec nie. Len mám pocit, že to môže ovplyvniť mladšie generácie k tomu, aby malo len jednu možnosť. Teda nemožnosť voľby, ak nechcú byť rovesníkmi odsudzované. Že sa to, čo by malo byt feminizmom zvrhlo k tomu aby sa ženy odsudzovali pre niečo iné než v minulosti, no stále za niečo odsudzovali a vzájomne posudzovali.
Nemám nič proti pracujúcim ženám.
@katka700 tvoj príspevok je náhodou hodnotný. Bolo by to správne nechať rozhodnúť sa slobodne každého samého za seba.

A ja okolo seba vidím sebavedomé mladé ženy, ktoré majú oveľa viac príležitostí rozhodnúť sa ako si usporiadajú život a naplno to využívajú.