Fotoaparát - zrkadlovka

vela02
31. mar 2023

Ahojte, prosim vás tie čo ste fotografky alebo máte skúsenosti s foťákmi, potrebovala by som foťák iba pre vlastne používanie, žiadne profi. Áno máme dobre telefóny , s kvalitnými foťakmi, ale viem že by sme využili aj fotoaparát, najlepšie teda nejakú zrkadlovku. Chcela by som asi z bazáru, predsalen to nepotrebujem na profi účely. Viete mi poradiť značku, pripadne na čo sa zamerať? 🙂 ďakujem

hiro
31. mar 2023

Canon. Zavit EF (EF-S). Su lacne a mas po bazaroch hromady lacnych a dobrych objektivov.

kiwi3
31. mar 2023

kompakt alebo telo+objektiv? na co ho potrebujes? dost zalezi aj od toho.

mk1111111111
31. mar 2023

Ak starsi, myslim, treba si zistit, kolko snimok spravil

aalt
31. mar 2023

@vela02 co chces fotit? A ci Canon, Nikon ... najdi si niekoho s fotakom a potazkaj si ... za mna full manual, cize dva volice a pravu zrkadlovku aj ked falt zalezi co chces fotit ...

annm81
31. mar 2023

Ak sa foteniu nevenuješ, zrkadlovka ti bude úplne zbytočná. Aj telo samotné má svoju váhu, k tomu ešte zo dva, tri, štyri objektívy, nebude sa ti to chcieť nosiť zo sebou... fotením na automatických režimoch bez znalostí o tom, ako následne spracovať fotku v počítači nedosiahneš o nič lepšie výsledky ako lepším kompaktom.

anega79
31. mar 2023

Ja mam zrkadlovku Nikon, pouzivam ju malo. Potom Nikon B500, L840, L830 - su velmi dobre, nie tazke, vynikajuce priblizenie, za dobru cenu. Z tych mensich pouzivam Sony Cybershot

vela02
autor
31. mar 2023

Náš blízky priateľ chodí koncertovať, chodíme s ním, vždy je našou úlohou ho fotiť a kamerovat. Nerobí nič veľké, komorné koncertíky. Čiže poväčšinou tma, pripadne rôzne nočné osvetlenie v baroch, kaviarňach, KD, sálach. Chce mať čo najviac materiálu, kvalitných fotiek videi a telefónom sa mi to v tých podmienkach tak nedarí. Rovnako aj kvalitnejšie videá. Ak mi viete niekto poradiť, budem rada. Aktuálne využívame iPhone 11 pro a 13, len chcelo by to väčšiu kvalitu. Poprípade si zadovážiť iný telefón?

hiro
1. apr 2023

@vela02 Na tmu potrebujes svetly objektiv - pozri parameter F/1.4, F/1.2. Ak tam bude F/3.5 a vyssie tak to nie je do tmy (este aj tie F/2.8 - co sa niekedy oznacuje za zaciatok svetelnych objektivov pustaju 4x menej svetla ako tie 1.2/1.4). Napriklad na Canon EF-S mas jeden z najlacnejsich a kvalitnych tento:
https://www.exafoto.sk/pre-canon/sigma-30mm-f-1...
Najdes ho mozno aj za 300€ po bazaroch. Mozes fotit pomaly pri svieckach.
Pre porovnanie podobny original Canon ides na 1600€:
https://www.prolaika.sk/e-shop/canon-ef-50mm-f-...

hiro
1. apr 2023

Telefony sa tymto parametrom nemaju ako priblizit - potrebujes zobrat vela svetla cez velke sklo na velky cip. Iba tak mozes mat kratke casy bez hromady sumu. A ty potrebujes kratke casy kedze nejdes v noci fotit mesiac ci nieco ine co sa nehybe. Ty potrebujes pohybovo nerozmazane osoby.

hiro
1. apr 2023

@mk1111111111 " kolko snimok spravil"
- to sa myslim ze trosku prehana. Ja som fotieval aj okolo 100 tisic fotiek rocne a fotoaparaty s tym nemali ziadny problem.

aalt
1. apr 2023

@hiro tak ja som fotil iba amatersky, ale dovolim si trochu upresnit to o svetelnosti objektivov. Svetelny objektiv sice potesi, ale nie je vsetko. Na "plnu dieru", teda na uplne odcloneny objektiv sa zvycajne nefoti. Cize aj s F1.4 prakticky fotis vacsinou tak na F2.8-F4, kedy ma objektiv najlepsiu kresbu. Na F1.4 je obraz prilis "makky" a je velmi mala hlbka ostrosti. Plati to samozrejme pre vsetky objektivy, takze s F1.4 mas vzdy viac svetla, aj po pricloneni. Ale bary a podobne maju svetla extremne malo. Este tak koncerty mozu byt nasvietene dostatocne ... Takze potrebujes alebo blesk (aspon na dosvecovanie, a/alebo "zmrazenie" pohybu) alebo vysoku citlivost, cize kvalitny snimac, s ktorym mozes "veselo" fotit aj na vysoke hodnoty citlivosti ISO. Jedno z "pravidiel" fotenia je, ze radsej fotku zasumenu, ako rozmazanu (ci uz pridlhym neudrzatelnym casom. alebo zlym zaostrenim/malou hlbkou ostrosti - ak to samozrejme nie je zamer.

hiro
1. apr 2023

@aalt To je sice pravda ale nie je to nijako hrozne fotit na 1.4. Tym trpeli skorej starsie objektivy kde sa fakt na tom nedalo odfotit nic ostre. Nechce sa mi teraz zapajat stare disky kde mam archiv ale ja som 1.4 vyuzival naplno. Fotis na XY megapixeloch a pokial netlacis z toho A2 plagaty tak vysledok je super. Na dpreview.com je plno porovnani ostrosti po malych krokoch. Skorej si treba davat pozor na ostrenie, hlbka ostrosti je v noci mozno 2 centimetre ale hypersonicke motorceky to zvladaju bravurne, aj pri malom svetle dokazu plynulo ostrit a drzat ciel. Blesk som po tme nepouzival skoro vobec to uplne znici atmosferu. Jedine ak tak s difuzerom, ale to musis byt velmi blizko, od 3-4m to uz nema moc vyznam. A blesk tak ci tak sposobi viac skody ako uzitku, bezne som mal casy okolo 1/30-1/10s a to ze blesk zmrazi okamih, ludia sa hybu dalej pocas toho takze spravia este niekolkocentimetrovych duchov.

aalt
1. apr 2023

Vsetko ma svoje pre a proti ... Mam 50/1.4 aj externy blesk.

annm81
1. apr 2023

No, na fotenie koncertov by naozaj bodla zrkadlovka, ale má to svoje "ale". Prvé, že ak chceš dosiahnuť viac ako s kompaktom, potrebuješ nielen dobré telo fotoaparátu (Canon býval vo zvládaní šumu lepší než Nikon), ale aj dobrý objektív - so setovým objektívom nečakaj žiadne zázraky, lebo nemajú vhodnú clonu. Dobrý objektív, dostatočne svetelný a s dostatočne dobrou kresbou znamená minimálne zopár stoviek a ich cena príliš neklesá ani pri bazárových kusoch. Tých pár stoviek je cena za bežne používané dobré objektívy, ale s pevným ohniskom. Pevné ohnisko znamená samozrejme značné obmedzenia v kompozícii. Dá sa s tým fungovať, ale sotva si vystačíš s jedným pevným objektívom, skôr ich budeš potrebovať tak tri. Lebo ak nechceš fotiť profesionálne, kvalitný svetelný zoom objektív bude cenovo úplne mimo toho, čo si asi ochotná obetovať a bude "ťažký ako hovädo".

Druhé ale, je o tom, že sa budeš musieť naučiť fotoaparát používať - v tak náročných svetelných podmienkach nestačí namieriť a cvaknúť. Budeš potrebovať vedieť minimálne úplné základy - ako funguje expozičný trojuholník (až to pochopíš, čaká ťa veľa času zbierania praktických skúsenosti, aby si dosiahla, to, čo naozaj na fotke dosiahnuť chceš), kedy a ako pracovať s pod(/pre)exponovaním scény, ako riešiť možné problémy s ostrením v slabom svetle, ako a kedy využívať dlhšiu expozíciu. A tiež budeš potrebovať zvládnuť základy post-processing-u.

@aalt Fotiť koncert s bleskom narobí viac škody než osohu, pokiaľ človek naozaj neovláda pokročilejšie techniky. Na plnú clonu sa naopak fotí úplne bežne, najmä pokiaľ ide o portréty. Na koncerte je reálne použiteľná clona do 2.8, max. 3.5.

hankm
13. apr 2023

@vela02 podstatne ti uz predrecnici povedali. Na zaciatocnicku si si ozaj vybrala narocny druh fotky. Fotka je o svetle, na koncerte mas svetla malo a casto extra specificke a scena je dynamicja a to si vyzaduje adekvatny pristup, postupy, techniky. Este asi nebolo spomenute, ze Full Frame trochu lepsie zvlada sum pri vyssych citlivostiach (je za tym fyzika) ale s tym suvisi aj drahsie objektivy. Ale ten sum ozaj, ked netlacis velke vytlacky tak sa vcelku da zvladnut. Pri vclonach, 1,2; 1,4 kde mas malu hlbku ostrosti treba dat pozor aj na front focus a back focus aby bol objektiv poriadne nakalibrovany. Ja som koncerty fotil aj bleskom, roznymi technikami, je to o hladani svojho stylu a zvladani spominaneho exp trojuholnika a vsetko s tym suvisiace. Ozaj to nie je cvakanie. Treba pochopit mnoho teorie za tym. Vyber tela a obj je uz iba to jednoduche. Ked som zacinal fotit pred 20 rokmi, kym som si kupil prvu zrkadlovku tak som cca 3 roky cital o foteni co sa mi dostalo pod ruku, dokonca knihy z kniznice 🤣 internet bol v kaviarni...suma sumarum, zle svetelne podmienky, potrebujes svetelne objektivy, s kvalitnym.ostrenim aby sa vedeli v nekonstrastnych scenach chytit. Ak chces iba radu o technike. Ak mas zaujem, mozem nieco v archve pohladat koncertove.