Háranie fenky
Zdravím Vás
Máme fenku pražského krysiarika v decembri mala 5 rokov.
Nikdy nemala maličké pretože sme sa stále sťahovali a na šteniatka by nebol čas..
Poslednú dobu ale vážne uvažujem nad tým že by chudatko raz v živote mala zažiť materstvo.
Je to aj tým že je viac smutná a unudena už ju nič nebaví a myslím že nie je ešte taká stará aby znova nabrala chuť do života..
Šteniatka by jej zmenili život a nemala by som výčitky že som ju o tu možnosť pripravila.
Problém však je že nikdy som nemala takto fenku dlho a neviem kedy to haranie prichádza a keďže ona je naozaj mini psík tak ani nám nekrvaca len niekedy ju má opuchnutú a má troška hnedé pri pisulke..
Myslíte že je takto schopná mať mladé? Keď nekrvaca tak silno ako iné fenku?
Nie je na mladé už stará??
@lula313 ty vieš o mne veľké .... Nemáš šajnu odkiaľ som mala psov, koľkokrát som bola ako dobrovoľník v útulku, koľkokrát sme odniesli plne auto potrieb pre psíkov. Nenechám sa hádzať do jedného vreca s niekým kto si robí biznis so stenami a plní vám útulky. Ja sa o svojich psov zaujímam a ani jedno stena z tých siedmych čo som darovala neskonciko v útulku. A ani sa nečudujem že je problém s dobrovoľníkmi do útulkov keď tam pracujú takýto ľudia, čo priam sršia empatiou. Tu u nás sa v útulku vymenilo x ľudí a stále píšu a hľadajú nových. Keď som sa pýtala jednej pani ktorá tam išla pomôcť tak vravela že nikdy viac. Práve kvôli prístupu ľudí tam pracujúcich.
@alenah31 srdiečko, každy pes ma zo zakona čip a na ňom su všetky informacie, pretože čislo čipu registruje majitel do databazy klubu a čislo čipu sa zmeniť neda.
@maciatkolulu to sa pyta važne toto? keď som dala za psa 1500 eur nedam ju nakryť nejakemu čoklovi na dedine, aby som fene musela platiť porod, odstranenie šteniat, zhaňat domov nejakym orieškom... to čo su toto za nazory preboha🙄
@dominika_sk áno nedáš? A čo ty máš betónový alebo oceľový plot? Nie každý pes znesie byť zavretý doma alebo dokonca v klietke. Náš sused išiel s fenou na vychádzku, je to veľký stredoázijský ktorý potrebuje pohyb. Stačilo pár minút čo ju pustil a jeden pes čo ju zavetril. A ďalšia vec je, že ľudia musia chodiť aj do roboty a nie celé dni strašiť psa ktorý sa hára.
@pininka myslím, že sme jej len napísali, že nemá dat nakryt a prečo nie. Nič o zločine... len že je to nie dobrý nápad. A aj dosť drahý nápad. Ju bude stať dosť peňazí, sucku možno život pri takomto malom plemene nikdy nevieš.
Inak, ani v prírode sa neparia všetky samice vo svorke, iba alfasamica. Nemať potomstvo je pre vlčice v prírode normálna vec.
Nám sa suku podarilo strážiť, v pohode. Mesiac nebola mimo dvora, na dvore pod dozorom a používali sme taký sprej na rušenie pachov. Ale máš pravdu, závisí od plemena a kde človek býva. Na dedine je to iné. My sme v meste a mame vlastný zadný dvor, kam sa žiadny pes nemá odkiaľ dostať.
@pininka presne, ako som cakala. Nepovieš meno veterinára, lebo vieš, že by som mu aj zavolala a spýtala sa na to. A jasne, pod urážať dobrovoľníkov, ktorí nemajú akože empatiu, preto bezodplatne hodiny trávia so psami, fotením, hľadaním nových domovov, vozením psov po veterinári, adopciach a míňaním vlastnych penazi, lebo nemajú čo lepsie na praci.🙈 chcela by som vediet, kolko z tých tvojich 7 krizenych šteniat má ďalšie stenata a ďalšie. Nevidíš, že to je začarovaný kruh a že máš na SK karantenky, kde sa legálne napr. Po 60 dňoch utracaju psy, lebo ich nie je kam dávať? Že aj tvojim pričinením dôjde k utrateniu možno dalších 20 psov, lebo ponuka psov prevyšuje dopyt??
@pininka 😀😀😀 ja odpadnem, ty argumentuješ a ospravedlnuješ krytie feniek tym že ludia nemožu mať dokonale ploty ? 😅😅😅
mame ormalne ploty za par šupiek a branku a nikdy sa moj pes nedostal von a žiadny iny ku nam. keby som mala pochybnosti či može nejaky pes preliezť k nam, urobim všetky možne opatrenia aby sa to nestalo. mam pocit že to berieš tak, že no a čo že dvakrat ročne bude mať fena štenata ktore niekto možno vyhodi, lebo proste sa stala nehode a mam nedokonaly plot,m hej ?
N oja mám chovnú stanicu , chovám dve plemená , a teda ešte sa mi nestalo aby mi fena ktorá sa hára okotnela s nejakým čoklom . Toto ja nepochopím . Keď sa hára , nepúštam psa z vodítka a dávam max pozor .
@pininka a ešte jedna vec o tom susedovi... stačilo že ju pustil a už to bolo. prečo ju pušťal ak sa harala? to normalny človek ktory ma iq aspon 30 neurobi, lebo je jasne čo sa stane. takže je to jeho chyba, nie tych psov. alebo jej vysvetlil rizika nechraneneho styku počas harania a ona ho neposluchla, že 😂😂😂
Ani svoje feny nedávam nakryť len tak ..jedna fena mi vykázala alergiu a už je z kola von , nedala som ju ani uchovniť aj keď má hodnotenie z výstav V1. A štence jednoducho mať nebude , nebudem šíriť šteňatá atopického psa.
Tak ono ja som za psy zaplatila nemalé prachy, kúpila som teda rovno aj koterce a okrem betónového plotu, ktorý máme bola sučka zavrená keď hárala. Ja som v útulku praxovala dosť dlho na to aby som bola silne proti takémuto množeniu a áno, množenie to je aj po jednom nakrytí. Nepekné slovíčko, ale dúfam, že si to autorka uvedomí a psíka zamestná inak, je veľa super spôsobov pri ktorých sa zabaví aj človek. Pôrod je isté rizike pre každého psa a nieto ešte pre psa malého plemena s úzkymi pôrodnými cestami. Tu si treba uvedomiť, že ak ny bol zle zvolený pes, ktorým fenu pripustili (priveľký) rovnalo by sa to smrti alebo veľmi drahému cisárskemu.
@dolores123 aj v rámci plemien sa volia primeraní psy k suke a aj to ešte musí byť schválené klubom . Ja som za jednu svoju suku zaplatila z špičkovej chovnej stanice 2500 Eur. Už má 7 rokov a dodnes sa pôvodná chovná stanica o nej informuje , sleduje jej výstavy atď. keď rovnaké plemeno vidím predávať na bazoši , by som zaplakala také strašné sú odchylky od štandardu . Cena šteňaťa od 250 eur.
@hettinka mňa čo v poslednej dobe dvíha zo stoličky je modne sfarbenie, ktoré nie je povolené štandardom lebo so sebou nesie množstvo ochorení ..tak sa v mojom plemene predávajú psy pálené , s " modrým " génom , čokoládovohnedé a je to brané ako PLUS , RARITA za ktorú treba zaplatiť. V druhom plemene keď vidím tie predkusy neskutočné , krivé nohy , spadnutý chrbát , štenatá su odstavené vo veku 6 týždňov a dávané na predaj
@maminuska my sme našu bez PP brali 4-mesačnú z pivnice z mnoziarne. Nejdem písal, koľko vyšiel veterinár, mala zápal žalúdka zo zlej stravy, blchy, neskôr problémy so srdcom, zomrela nám mlada. Už by som takého psika nechcela, hoci som mala pocit, že sme ju “zachránili”. Radšej kúpime s PP, ak by sme sa rozhodli pre psika. Zatiaľ este smútim za našou láskou.
@alenah31 ak si taká psickarka, tak by si mala vedieť, že psom zostupujú semenníky do 3 m pri predaji ich nemusí ešte mať zostupene.sme zaregistrovaná chovna stanica myslím, že info o psoch máme dostačujúce.K čomu nám bola kompenzácia od majiteľa, keď pes sa musel operovať aj tak sa nepodarilo, dostával hormóny a nakoniec kastrácia.ma škaredú srsť a ostatné vplyvom toho, že nie je pes ako má byť.

@alenah31 predstav si že viem čo to obnáša, lebo sme mali chovný stanicu na anglické springle. Ja si vyprosim aby sa tu osočovak niekto kto dal pokryť raz svoju sučku, alebo sa len chystá a ešte to ani neurobil a je to človek ktorý sa stará o svoje psy a aj o ich šteňatá ak nejaké sú.