Hejného metóda
Dobrý deň žienky.Ucenie matematiky v 1rocniku heineho metódou? Aké máte skúsenosti? Zvažujem či syna nedám na druhú školu nie na túto ktorú som sa rozhodla, práve kôli výučbe hejného metódou.Mate nejaké skúsenosti?
@zdenickaopavska
@btsan takto by nemal vyzerať test z matematiky a ukážové tak ani nevyzerajú. Pre mňa sú tieto foto dôkazom zlyhania učiteľky.
@anya23 skús pozrieť tieto materiály:
https://www.h-mat.cz/sites/default/files/kestaz...
Z tých, čo so videla sa mi zatiaľ páčili najviac. Príklady začínajú od strany 10, rozdelené po ročníkoch, na konci sú aj riešenia úloh. Z tých vieš vybrať keď tak aj na počítanie.
Kedysi som si to prešla celé, ak by si sa k tomu chcela niečo spýtať, môžeš skúsiť, či si spomeniem 🙂
No ja by som cez prázdniny volila skôr hry a matiku v bežnom živote, než príklady z pracáku.
Na nete sú voľne dostupné aj metodiky pre rodičov, ak by ťa to zaujímalo viac do hĺbky.
@anya23 https://www.h-mat.cz/sites/default/files/kestaz...
sú v nej aj odkazy na videá.
@anya23 ešte som si k násobilke spomenula na tieto hry:
https://www.svetokolonas.sk/hry-na-precvicenie-...
Skús pozrieť, či by zaujali. Bingo a Piráti sú dosť dobré.
@behulka
No a s tym doucovanim to som bola uplne v soku.Ze az ked bude prepadat.
@zdenickaopavska myslím si, že vo vašom prípade problém nie je v metóde, ale v prístupe učiteľov a školy.
Ak mate zaujem, aby sa Vase dieta dostalo na normalnu strednu skolu (lebo tych kde sa vyučuje hejeho metoda je veelmi malo), tak sa pripravte na to, ze budete platit extra doucovanie, aby sa Vase dieta na tu strednu vobec dostalo, pripadne ju celu normalnu matiku naučíte vy. Nasa riaditeľka ani po stazostiach 90%rodicov z triedy odmieta prejst z tohto "experimentu" na normalnu vyucbu. Ich ucitelka matiky si z toho spravila biznis lebo doucuje 16deti z triedy z Hejneho, tych ktorych nedoucuje maju 3-4, lebo na hodine sa nema šancu im venovať a deti po skole este chodia na doucovanue z normalnej matiky. Ucitel na fyzike si trha vlasy, lebo deti nic nevedia, nema na com stavat,nevedia matemaricke vyrazy, odvodenie si vzrocov...hroza. Ako doplnok k notmalnej matike ok, ale nie ako hl.predmet.Syn je v 6 rocniku a vsetci rodicia sme zufali, ale jedina odpoved na nase stazosti je ze "zmente skolu" Nikto z rocnika sa nedostal na 8roc. gymnazia, lebo pohoreli z matiky
@jandurko
No presne toto si myslím aj ja. Naša je piatacka,a jej moc matika nejde ani keď ma Hejného,a ja tomu vôbec nerozumiem tak jej ani poradiť neviem,ale aj tak čo sledujem už naozaj dlho je,že majú všelijaké počítanie a hadov a pavučiny a všeličo iné,ale idú vždy tie látky akoby povrchné,nemusia sa učiť naspamäť vzorce,teda berú ich ale žiadne v škole od pani učiteľky,že musí to žiak vedieť. Žiadne skúšanie nebolo ani z násobilka,a keď som vravela že mala nerozumie koľkokrát tejto matematike a či by ju nemohla učiteľka doručiť,tak odpoveď bola,že nie. Že az keď bude prepadať,tak ju môže doručovať. Takže ja mám čakať,až keď mala mi bude prepadať,tak až potom ju začnú doučovať? Šak to potom tie látky nedohoni nikdy takto.Domace úlohy z matematiky nikdy nemávajú ,a poväčšine ani z ostatných predmetov,aa naša si zvykla,že nič nemusí písať doma,a teda aj na ostatných predmetoch od nich skoro nič nevyžadujú,naspamäť sa naučiť niečo to tam vôbec nehrozí. Sa mi zdá že aj v učebniciach akoby mali kratšie látky napísané,ako na iných školách. My máme túto školu hneď pri dome,a mala nechce inde ísť ,a ja viem ale aj to naisto,že keby prestúpila na inú základnú školu,kde nieje Hejného metóda,tak tam by isto prepadla. Normálne mám strach či vôbec sa niekam po skončení základnej školy dostane.
@zdenickaopavska Ako rodič máte právo nahliadnuť do písomky, do 5 dní, odkedy k nej bola oznámené hodnotenie. Žiak je podľa platných predpisov hodnotený okrem iného podľa učebných osnov: "Predmetom hodnotenia vo výchovno-vzdelávacom procese sú najmä učebné výsledky žiaka, ktoré dosiahol vo vyučovacích predmetoch v súlade s požiadavkami vymedzenými v učebných osnovách,... " (Metodický pokyn č. 22/2011 na hodnotenie žiakov ZŠ).
Podľa školského zákona: * Školský vzdelávací program zverejní riaditeľ školy na verejne prístupnom mieste. * Školský vzdelávací program okrem iného obsahuje učebné osnovy. * Školský vzdelávací program musí byť vypracovaný v súlade s princípmi a cieľmi výchovy a vzdelávania podľa školského zákona a s príslušným štátnym vzdelávacím programom.
Ak ich skúšajú z toho, čo nie je v osnovách, alebo neučia, čo je v osnovách, je to problém učiteľky alebo celej školy.
@patka06 Vo Vinosadoch teraz od septembra prechádzajú na Hejneho metódu, presadila to novoprijata pani učiteľka. Pre mňa - matku 4,5-ročneho Aspergera je to hrozna správa. Pre tieto deti je to nevhodná metóda. Neviem, kde mam inde pre neho o 2 roky hľadať základnú školu s výučbou klasickej matematiky. V klasickej matematike už teraz ďaleko predbehol svojich rovesníkov a veľmi sa zaujíma o techniku, takže po ZŠ chce ísť na priemyslovku do Trnavy.
@danusskaaa Vo Vinosadoch teraz od septembra prechádzajú na Hejneho metódu, presadila to novoprijata pani učiteľka. Pre mňa - matku 4,5-ročneho Aspergera je to hrozna správa. Pre tieto deti je to nevhodná metóda. Neviem, kde mam inde pre neho o 2 roky hľadať základnú školu s výučbou klasickej matematiky. V klasickej matematike už teraz ďaleko predbehol svojich rovesníkov a veľmi sa zaujíma o techniku, takže po ZŠ chce ísť na priemyslovku do Trnavy.

@btsan
Nasa ma Hejneho metodu,ich skola je na tuto metodu zamerana. Ale jej nejde matematika,ostatnym v triede tieto priklady hravo zvladaju. U nich na skole ucitelia vraj doucuju ziakov az vtedy,ak prepadaju. Zrejme budem musiet cakat na prepadnutie,aby mi ju doucili😭