Hirsutizmus - skúsenosti
Má niekto skúsenosť?Je to štandardný postup,keď vás endokrinolog pošle na usb nadobliciek a ku gyndovi?
Okrem gyn. vyš., 2dňový dexametazónový test so zberom moču a odberom krvi, krátky synacthénový test počas neho 3 odbery krvi a MRI nadobličiek.
Ja mam PCO a s tymto problemy uz od 17 rokov mam teraz 38... u mna je to zvyseny testosteron a v tehotenstve hlavne prolaktin. Takze je to hormonalne. Pomahaju aj HAk ale ked ich zena prestane brat tak sa to vacsinou vrati kedze HAK nelieci len maskuje problem. Ja som brala na testosteron lieky a tie pomohli. Taktiez sa pouziva krem Vaniqua ale to je dost drahe a bohuzial ano ked prestanes brat tak sa naspat vratia.
@luccija áno Diane 35 nechcem to brať, neberiem vôbec HAk a už vôbec nie túto....
@meredith83 presne že všetky tieto lieky mastičky su dočasné, nikto mi nezistil z čoho to je ano nič....a. PCO neviem mám dve deti a nadmerné ochlpenie som mala už aj predtým hoci zhoršilo sa to po druhom pôrode
@zuzidr No u mna to je uz dlho ale po porode velmi zle, Doktor mi nasiel velku cystu sposobovala aj nepravidelnu ms. a teraz vdaka prolactinu to iste strasne nieco na tvari. Na cas s tym nemozem nic urobit. ale potom ako prestanem kojit tak zacnem zas nieco brat
@karush a dá sa s tým žiť s tým hormón aktivnym nadorom?
@zuzidr takže hirsutizmus sa nedá vyliečiť?
@zuzidr ja zas mávam aj psychiku oslabenú
@meredith83 prosím Vás,lieky na testosterón vám predpísal endokrinolog ,či gynda a myslíte pod liekmi antiku?
nikto mi to neliečil, obvodná poslala na endo, ten na gyndu a gynda predpísal Diane 35, čo som odmietla brať, pýtala som sa na inú možnosť povedal, že si mám zvyknúť a depilovať....
U mňa sa našťastie ten druhý nádor nepotvrdil, ale dg, ktorú mám, tak je to asi z mála chorôb, pri ktorej si dovolím tvrdiť, že úplne každý pacient, ktorý sa s ňou stretol, sa tešil z nájdenia príčiny všetkých svojich ťažkostí a z operácie, aj keď operáciou celý ten boj zďaleka nekončí.
Nie ja som v Irsku tu mi predpisal Metformin. Vela zenam to velmi pomaha mne to ale nepomohlo. A potom predpisal Spironolactone. To velmi velmi pomohlo..
@karush aké ste mali prejavy okrem hirsutizmus,pred vašou diagnózou?
Dlhé roky sa to vyvíjalo len s jedným nenápadným príznakom, že som ani pri veľmi zníženom príjme nevedela schudnúť resp. len veľmi ťažko. Mám okrem hirzutizmu svalovú slabosť, vytváranie tmavých strií, priberanie len do brucha, tváre a neschopnosť schudnúť, vypadávanie vlasov, rozmazané videnie, náladovosť, tachykardia, občasné výkyvy tlaku, nespavosť, neznášanlivosť tepla, neviem sa vyrovnať ani s menším stresom, toto sa ťažko opisuje, pokiaľ to človek nezažije na vlastnej koži, si vnútorne v pohode, ale nemáš kontrolu nad svojím telom, ktoré sa správa prehnane akoby bolo nonstop v ohrození života.
@karush sona vaječníkov a nadobliciek boli v poriadku.Nechapem,prečo sú vysoké androgenstendiony
Tak k tomu sú potrebné ďalšie testy a odbery ako som v úvode spomínala.
@karush a tie testy kde robia?je nutná aj hospitalizácia?mri nadobliciek zobrazí podrobnejšie než sono?myslíte,že keď sono bolo ok,že mi tam môže dačo rast?
@karush a vy ste mala aké hodnoty,či hodnotu zvýšenú?keď vám také testy robili?
@luccija vy ste mali aký problém,ktoré zvýšené hodnoty?
To posúdi endokrinológ, či to chce ďalej vyšetrovať, môže podať návrh na hospitalizáciu na endokr. oddelenie, mri zatiaľ určite nebude potrebné. Keď mi začali robiť podrobnejšie testy, vtedy som mala zvýšené dheas, testosterón aj androstendión, pri ďalších odberoch už len androstendión, hodnoty od cca 24-30nmol/l.
@karush ja len ten andro
@karush a prečo sa tam dáva hospitalizácia?
Lebo sa niektoré veci nedajú ambulantne vyšetriť, ale u mňa zvýš. androstendión bol len vedľajší nález.

mám toto ochorenie, na usg nadobličiek ma nikto neposlal, poslal ma na gynekologiu, kde po vyšetrení mi boli predpísané jedine silná antikoncepcia - ktorá nemala v minulosti na Sk dobrú povesť....iank mi povedal gynekolo, že sa s tým mám zmieriť ked to nechcem užívať. to bolo všetko....