icon

Hlúpe reakcie na tragédiu

12. mar 2023

Tak, strašne ma vytáča ako takmer všetci ľudia používajú stále tie iste otrepané formulky ako reakciu na tragédiu alebo trápenie iného človeka, neviem či sú takí necitliví alebo hlúpi, že si neuvedomujú ako tieto slova dokážu tomu človeku viac ublížiť ako utešiť.

Príklad, niekomu niekto zomrie napríklad bábätko alebo manžel ako som tu včera videla diskusiu a už sa to spustí:

“Neviem si ani predstaviť niečo take”
Tak do … jasne že si to nevieš predstaviť, kým sa ti to nestane, čo to je za blbosť? Okrem toho další význam tejto vety je že ty si rad že nie si v mojej situácii…

“Ja by som to neprežila…”
Tak teraz sa mám ísť zabiť lebo ak prežijem tak som dostatočne neľúbila tu osobu čo zomrela alebo som necitlivý človek?

“Ja by som sa nedokázala takto starať napríklad o choré dieťa alebo manžela”
Aha, takze tu osobu teraz dostatočne neľúbiš ty, či ako?

A takto je milión ďalších, ktoré mi teraz neprídu na um.

Tiež som včera v diskusii videla “Prajem ti úprimnú sústrasť” . PRAJE SA LEN NIEČO DOBRE, úprimná sústrasť sa vyjadruje ako tam niekto dobre podotkol, už by to mohli ľudia pochopiť .

Koniec výlevu

autor
12. mar 2023

@jan510 všetkých TU dospelých akoze v tejto diskusii, v nadväznosti na vetu predtým v ktorej spomínam reakcie na tuto diskusiu

jan510
12. mar 2023

daj si neurol a nohy po tepla

autor
12. mar 2023

@jan510 krásna reakcia 😁 naozaj, už neviem čo povedať tak to zaklincujem takto, ale neprekvapuje ma to 🙂

ckocka
12. mar 2023

To je dôvod existencie diskuzného fóra, čítať a reagovať. Kto to robiť nechce sem nechodí.

autor
12. mar 2023

@ckocka presne

tiezjedna
12. mar 2023

@autorka to som bola ja, kto včera jednu diskutujúcu upozornil, že uprímná sústrasť sa nepraje, ale vyjadruje. Bohužiaľ, veľa ľudí to takto používa a nepríde im to divné. Mne to vypaľuje oči, tak preto vždy upozorním. Slušne, aby sa nabudúce tomu vyhli. Je to faux pas ako Brno. Inak z toho, čo si vypísala by mi vadila asi len formulácia "to by som neprežila", tá mi príde krajne nevhodná, hraničiaca s hlúposťou🙄

thoughtfulweirdo
12. mar 2023

Z toho, čo si vypísala, je takmer všetko spôsobené neobratnosťou vo vyjadrovaní, nie zlým úmyslom. Mnoho ľudí tou slovnou obratnosťou neoplýva, ale smútiacemu vedia (hoci neobratne) svojou starostlivosťou pomôcť viac, než najlepšie skonštruované súcitné vety. Inak, skvele komunikujúci človek vie aj druhých poučiť bez toho, aby im to znelo ako poučovanie 🙂

autor
12. mar 2023

@tiezjedna
@thoughtfulweirdo ja som zvolila takýto štýl napísania tohto príspevku, aby to možno trochu s ľuďmi aj pohlo, zrejme ano z tých nahnevaných reakcii 😁
neviem si predstaviť to napísať ako, ahojte mohli by ste byt takí dobrí a nabudúce, keď budete v takejto situácii sa vyvarovať týmto vetam? To na ľudí neplatí, keby ano, tak tato spoločnosť nie je v takom stave v akom je.
Ja som s tým, že to pôsobí ostro a ako poučovanie v pohode, necakam že to tu sposobi prevrat v myslení, preto to je aj anonymne, nemyslim si že keby to bolo milšie napísané, tak by tu na modrom konikovi boli milšie reakcie alebo by sa nad tým viac ludi zamyslelo 🙂

ckocka
12. mar 2023

Nahnevaná nemám byť prečo, ale rozhodne s tebou nesúhlasím.

autor
12. mar 2023

@ckocka to je úplne v poriadku ❤️

ukulela
12. mar 2023

Pocuvaj, ked niekto v zufalstve zalozi taku temu, caka co? Slovo, reakciu.... ventiluje svoj bol. Co mozes napisat do anonymneho fora anonymnemu autorovi? Max uprimnu sustrast, nejaky link na linku pomoci, osobnu skusenost. Ano, ludia pouzivaju aj gramaticky nespravne formulacie, aj mne to kole oci, no adresnejsie je upozornit autora, ako pustat tu siru. Pomoc a telefonne cislo sa ponuka v osobnom zivote, nie na anonymnom fore, kde autorovi ani nevies poslat sukromnu spravu.

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka
Tiez vnimam, ze ti chyba uplne primitivna empatia a schopnost chapat ludi, a za vsetkym nieco vidis a vysvetlujes si to po svojom.
Pravdepodobne nefungujes s ludmi a vellmi velmi sudis, posudzujes, takze takych ludi ako si ty - od takych vacsinou druhi utekaju.

Nie vzdy clovek formuje slova dokonale, ale o tom je "človečina", ale byt pod neustalym strachom z posudzovania a strehu... to teda nie...

Sustred sa na to, co ty vypustis z ust, ako TY reagujes a a ries seba.
Uvidis, pomoze ti to. Zlepsia sa ti aj medziludske vztahy, ludia bude k tebe otvorenejsi.

danielahamar
12. mar 2023

Za mn aje trápne, ak niečo povie, presne to co si napísala ty. Volala si a písala si, keď sa dialo to zle? Podľa mna nie /myslím vseobecne/

autor
12. mar 2023

@ukulela na anonymnom fóre hádam nemusím reagovať, či radšej reagovať aj za cenu že to nie je okej?

@zmrzlinka2021 okej pani psychologička, nečakala som že sa to tu zvrhne na rozpitvavanie o mojich medziľudských vzťahoch, ale ďakujem, budem na teba pamätať 😉

@danielahamar ano, keď som už bola v stave,že som už nechcela to spracovať sama ale som chcela aj nejaký ľudsky kontakt s tou osobou, ktorá mi ten kontakt vtedy ponúkala, tak som sa jej ozvala, boli radi 🙂

limoncino
12. mar 2023

Ja úplne rozumiem čo chce autorka povedať. Mne keď zomrel otec bol mladý mal po 50-ke, tak ma vyslovene vytacali reči, je mu uz dobre tam kde je... ach taký mladý... Uz sa netrápi... ja viem že to mysleli dobre, ale radsej mali byť ticho. Fráz ak budete niečo potrebovať... Sme si vypočuli desiatky a viete čo? Keď mama reálne niečo potrebovala nikto nepomohol. Tiez mali byť radšej ticho a iba vyjadriť úprimnú sústrasť.
Kazdy z nás je iný a každý potrebuje v ťažkých chvíľach niečo iné. Niekto prazdne slová, hoci vie že nikto s ničim reálne nepomôže, niekto iba stisk ruky a niekomu stačí pocit, že jeho strata sa dotkla aj iných ľudí a nie je v Tom sám.

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka Pozri sa ako ta vnimaju ludia tu. Problem ludi ako si ty, je extremna sebaistota, az narcizmus a ignorovanie reakcii inych ludi.

xena0
12. mar 2023

Nemusia to ľudia myslieť zle... Až tak ťa to vytáča ze si potrebovala založiť diskusiu anonymne? 🙂 Verím že ty vieš vždy reagovať najlepšie na všetko 🙂

autor
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 hm, na anonymnom fóre ako vnímajú anonymného človeka anonymní ľudia z pár desiatok viet na jednu konkrétnu situácii, tak beriem späť, až taký dobrý psychológ nebudeš. Najmä to o ignorovaní reakcií iných ľudí keď je téma tejto diskusie o nevhodných reakcia iných ľudí 😁 tak ako? Ignorujem či odcudzujem?

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka
Posudzujes a hodnotis.
Skus hladat v ludoch dobre veci, skus ich vnimat ako jedinecne bytosti, aj s pozitivami, aj negativami.
Nebud na ludi prisna - bud prisna na seba.
Neanalyzuj ich kazde slovo, nebuzeruj ich...

Uspech v zivote nie je dany len cez informacie, znalosti, super vedomosti, vysoke IQ ale najma cez vztahy, cez porozumenie, cez lasku.

Pozeraj sa na umysel cloveka, nie na exaktnu skladbu jeho vety, pretoze prirodzene budu od teba ludia bočiť.

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@xena0 anonymne ju zalozila preto, ze nechce byt konfrntovana, ked vystupuje uplne inym sposobom ako tym, co tu prezentuje

katarinka89
12. mar 2023

@zmrzlinka2021
@zmrzlinka2021 môj nazor prečo tu vystupuje anonymne- lebo sa tu vedia ženy len naviazať, urážať do kostí, ešte si aj profil pozrú a podla toho súdia človeka. Ty sa neoplatí nič zakladať, jedine len tie obľúbené skupinky žien, ktoré tu dávajú každý deň na stenu nejaký krásny zážitok, fotky, co majú....ostatne sú není hodne slušného písania
je to proste čistá katastrofa tu. Chcela by som vedieť ci sa aj v bežnom živote takto tie osoby prezentuju- s kolegyňou, svagrinou, mamou.....?

autor
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 ano, presne to som ja 👍 a ďakujem za rady. A nie, založila som ju anonymne lebo chcem ostať v anonymite, nechcem aby cez môj profil alebo googlenie nicku ľudia cez iné diskusie videli kto som, to je celé,netreba za tým hladat nič viac

katarinka89
12. mar 2023

Súhlasím s tvojim nazorom

liljana
12. mar 2023

Nie kazdy vie spravnymi slovami vyjadrit, co citi. Ale kazda snaha sa ceni. Tymto hovoris, ze jedine spravne slova poznas iba ty a vsetci, co ich nepoznaju, su podla teba kreteni.

fineta
12. mar 2023

Mám presne taký istý názor ako ty, @autorka. Stretávam sa s tým aj v realite, bohužiaľ. A strop je to, ked žena niečo podobné okomentuje "ze vlastne nie som na tom až tak zle, chvalabohu, ľudia majú oveľa väčšie trápenia." Keby radsej jazyk za zubami držia.

ukulela
12. mar 2023

Este raz. Aj reakcia tipu " je mi to luto, ja by som to neprezila" je reakcia, ktora sa snazi byt sucitnou. Dava vediet, ze kazdy clovek je slaby. Nie vsetci mame vystudovanu psychologiu a komunikujeme korektne a idealne. Mimocgodom, ani ty tak nekomunikujes. Druha vec je, ak sa do vlakna infiltruju trolovia a degesi, co pri smrti blizkeho riesia ockovanie a pod. Ale to nema nic spolocne s neznalostou ci vyjadrit, ci zelat uprimnu sustrast.

ukulela
12. mar 2023

Btw, celkom zaujimave je, ze v uvodnom prispevku kritizujes len vagne formulacie. Ale ze uroven diskusii tahaju na dno uplne ine temy, ktore tu niektore diskuterky tlacia vsafe, to je ovela vacsi problem....

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@katarinka89 Fakt to takto vnimas?
Lebo ja to prave vidim tak, ze ten isty clovek tu "hra hru" pod svojim nickom a kvoli strachu zo straty "oblubenosti" anonymne nieco zalezi a tam proste vala na druhych, vystupuje agresvine. Proste jeho "prava tvar" a vystupovanie sa ukaze v temach, ktore zaklada ako anonym. A kedze nechce byt v inej teme, kde vystupuje pod "svojim nickom" chapany v negativnom kontexte, tak tu pravu tvar ukazuje ano anonym.

zmrzlinka2021
12. mar 2023

@autorka
A preco nechces aby ludia vedeli kto si?

autor
12. mar 2023

@zmrzlinka2021 lebo sme na anonymnom fóre nie? Prečo nemáš ty fotku a meno a priezvisko v profile?