Hraničná porucha osobnosti a vzťah
Partner ma hranicnu poruchu osobnosti ktora sa mu za posledny rok zhorsila. Chodi aj k psychologovi aj psychiayrovi berie lieky len zivot s nim je narocny. Su dni ked je vsetko v poriadku a relativnom klude. No su potom dni ked mava v sebe chaos, zmatok, rozobera banality aj 3 dni, prip sa 3 dni fuci a nereaguje. Nie je mozne sa pocas tuch horsich dni s nim na hocicom dphodnut. On aj pristane no za tyzden uz meni plany, prekruca, mota. Skusim uviest priklad : dohodli sme sa ze o 2 tyzdne pojdeme na chatu si oddychnut. Najprv bol nsfseny suhlssil, no ako sa blizil termin odchodu spekuloval zr on nechce ist, ze nech nejdem ani ja. Tak som chatu zrusila reku ok ostavame doma. Na druhy den ze on ch ce ist ze som to nepochopila a pod. Takto reaguje vo vela beciach co sa planuju. Ja sa snszim byt chapava, nevsimat si tie vykyvy no nikedy ma to prevalcuje. Myslim ze zit sa s nom realne neda to su dennodenne boje a d0hadovacky. Akoby nedokaxal vydrzat dlhodobo v klude a hlada si zamienky nadramu.rozmyslam zr lepsie byt samej ako s takym clovekom a xas na drihej strane nechcem byt za svinu co nechale jeho zdrav problemy. Uz sme mali aj dlhsiu pauzu vo vztahu ale velmi bojo al aby sme sa dali dokopy no zss je to v stary ch kolajach.
V rodine mame prípad,kedy si zena vzala nasla priateľa, ktorý jej ake nič nezatajoval,a povedal jej ze trpí schizofréniou. V case zoznámenia bol na liečbe,a fungoval normálne,mal super prácu. Ona netušila co je to za choroba,nezistovala...vzali sa,maju dieťa. On zial po asi 7 rokoch manželstva prestal brať lieky, utiahol sa do svojích bludov,a momentálne zije niekde v zemlanke v lese...uz sa rozviedli,zial nedalo sa s nim nic!! A to dlho bojovala.
Rozhodni sa tak, prosto sebecky,tu nieje iná cesta.
Ano tazko sa zije. Asi som privelmi empaticka a bojim sa ho sklamat tym ze sa rozijdem kedze som o jeho diagnoze vedela a do bztahu som napriek tomu sla s nim.len rokmi uz nevladzem. Aj napriek liecbe je to zle. Patologicky sa boji veci a riesenia su casto extremne. Napr.boji sa ze otehotniem tak nechce mat sex. Pritom ochranu a take veci pouzivame no ten strach ho uplne ovlada.
@maro1995 nebolo by zle si hlupanu hlúpu odpustit a chovať sa slušne. Určite by to šlo aj bez nadávok.
Ty sa nemusis bat, ze by si zostala sama. Ty sa boj, aby si si ak tohto opustis, nenasla niekoho podobneho, bohuzial, lebo svojou povahou a "dobrotou" takych pritahujes. A zabijas si cas a zivot.
A ty si hovorila so psychologom, vysvetlil ti, co mu pomaha a co nie, ako sa k nemu spravat pri tom jeho fungovani? Ci a ako zit a fungovat s clovekom, ktory ma taku poruchu?
Ahoj.Ako ste na tom? Zlepsil sa mu stav? Mam kamarata,co ma tuto diagnozu,a je to velmi narocne..
To je tema na terapiu. Bud na jeho, alebo na partnersku.

s niektorymi ludmi sa proste neda zit..a je jedno ci su zdravi, alebo chori...keby si nevedela o jeho chorobe, tak by si sa s nim uz rozisla. Tak preco ti nejaka "nalepka/diagnoza" brani rozist sa s nim ak si nestastna?