icon

Iniciatíva pre mamičky s deťmi v MHD

miriamcek123
28. jún 2025

Ahojte žienky (a muži),
zaregistrovala som rôzne skúsenosti, aj tu na MK, že mamičky s kočíkmi a deťmi nemajú dobrú skúsenosť s MHD-čkami v mestách, že ich vodiči s kočíkmi nepustia do autobusu alebo že je málo miesta pre kočíky a že sa stále niekto sťažuje, že deti plačú a podobne. A skutočne, hoci v Košiciach nebývam, študujem tam a všímam si, že mamičky s kočíkmi v MHD autobusoch a električkách väčšinou nie sú. A aj sama som si povedala, že keby ja mám dieťa a viac detí, tak mám stres cestovať s MHD-čkou a s kočíkom ešte viac. Chcem sa opýtať, či by ste prijali, keby mestá zriadili MHD, ktorá by fungovala čisto pre rodičov s deťmi a kočíkmi. Mohla by mať názov napr. ,,ružová MHD". Líšila by sa v tom, že by bolo viac miesta pre kočiare, nie len 2 či koľko je v bežných MHD a nastupujúci čas by bol dlhší a vodič zhovievavejší. Boli by to hlavne trasy k nemocniciam, školám a škôlkam. Chcela by som od vás názor, či je to využiteľné a potrebné, či by ste podporili napr. petíciu o niečom takom, aby sa dala predložiť kompetentným aspoň ako návrh a prípadne pridať ďalšie zraniteľné skupiny so takejto MHD, napr. tehotné ženy, starých ľudí alebo ľudí, ktorí cestujú s postihnutými rodinnými príslušníkmi. Tiež, či to riešiť čisto v meste Košice alebo na celom Slovensku. Možno som len mladá a naivná s takým návrhom, ale myslím, že hlas väčšieho množstva ľudí by mohol mať nejakú váhu. Tiež si uvedomujem, že kým sa niečo také zavedie, ešte aj moje deti dospejú, a to ich ešte nemám, ale aspoň taký prvotný impulz by bol podľa mňa vhodný

Strana
z2
patka06
28. jún 2025

MHD je už dnes stratová - cestujúcich je stále menej
Základná otázka: Kto by to financoval? Autobusy by chodili minimálne využité
MHD cestujem pomerne často /v malom meste/ - kočíkov chodí minimum, žiadne problémy
Väčšina mladých /aj mamičiek / jazdí autom

deti95060810
28. jún 2025

naivná predstava...
MHD len pre mamičky s kočíkmi... naivná v tom zmysle že v tomto štáte nie sú eurá nazvyš resp. ani na veci ozaj potrebné sa nenachádzajú eurá ....

veronikaszabova
28. jún 2025

@miriamcek123 chodim busom denne. S kocikom. Nikdy som nemala problem.

doriiis
28. jún 2025

Nie,nepodporila.Je to nezrealizovateľna blbost

vkatush
28. jún 2025

MHD je stratová, je málo vodičov, kvôli čomu niektoré spoje proste krátia alebo rušia. Nie to aby ešte pridávali ďalšie špeciálne, na to nie sú ani financie, električky/autobusy a ani trasy.
Ak by mala fungovať len pre rodičov a detí, je to diskriminačné, zaberalo by to miesto iným spojom a ľuďom. To je akoby si dala len pre dôchodcov. Takže nikto iný nemôže nastúpiť? Pôjde na prázdno, ak stojí veľa ľudí na zastávke, ale nemôžu nastúpiť a akurát tvoja vyvolená skupina tam nie je ?
Škôlky školy v KE sú doslova na každej ulici, niekedy aj viacero. Logisticky nemožné.

Áno, zlé skúsenosti sú, šofér, čo si nevšimne ani naschvál nevšíma. Ale voči tomu sa "bojuje" inak.
Ja zas mám veľa kamošiek, čo s kočíkmi po KE len MHDčkou a nemajú zlé skúsenosti.
Len je tendencia ľudstva sťažovať sa, nadávať, no pochváli málokto.

kavasmliekom
28. jún 2025

@miriamcek123 🤣🤣 vraj ružová MHD. A akože kto to zaplatí? Ty?
Žila som 20r v KE, ďalších 10r som cestovala MHD do práce a vždy som stála len v uličke, ledva som sa držala, čo bol taky napraskaný autobus a boli tam aj ľudia s deťmi aj s kočíkmi. Nikto ich nevyhanal, ani autobus pred nimi nezdrhol, ani ich nikto nevyhodil pre plačuce deti. Skús si urobiť vodičak na autobusy, popracuj rok, zisti si situáciu na vlastnej koži...a potom píš nejakú petíciu, či čo...
Skôr nevidíš nikoho s kočíkom, lebo rodiny, ktoré majú deti, väčšinou už majú aj auto. Pre pohodlie.

maranco
28. jún 2025

@miriamcek123 tento týždeň kompetentný schválili zdraženie MHD od augusta
možno by im skôr pomohlo keby niektoré spoje mali na zastávky naplánovaný dlhší čas tak by bol vodič zhovievavejší

Dopravca zvýšenie tarify argumentoval tým, že je nevyhnutná pre pokrytie rastúcich nákladov. K hlavným dôvodom patrí zavedenie transakčnej dane, zvýšenie DPH na 23 percent či zvyšujúce sa ceny pohonných hmôt, energií, miezd a údržby vozového parku a infraštruktúry. Nezmenená výška tarify by spôsobila výpadok príjmov v rozsahu 350 až 400-tisíc eur ročne. Zavedenie novej dane navyše prinesie dopravcovi ďalších približne 100-tisíc eur výdavkov ročne.
https://www.kosicak.sk/clanky/7283/je-to-cierne...

janulik2008
28. jún 2025
@maranco

@miriamcek123 tento týždeň kompetentný schválili zdraženie MHD od augusta
možno by im skôr pomohlo keby niektoré spoje mali na zastávky naplánovaný dlhší čas tak by bol vodič zhovievavejší

Dopravca zvýšenie tarify argumentoval tým, že je nevyhnutná pre pokrytie rastúcich nákladov. K hlavným dôvodom patrí zavedenie transakčnej dane, zvýšenie DPH na 23 percent či zvyšujúce sa ceny pohonných hmôt, energií, miezd a údržby vozového parku a infraštruktúry. Nezmenená výška tarify by spôsobila výpadok príjmov v rozsahu 350 až 400-tisíc eur ročne. Zavedenie novej dane navyše prinesie dopravcovi ďalších približne 100-tisíc eur výdavkov ročne.
https://www.kosicak.sk/clanky/7283/je-to-cierne...

@maranco a to je presne toto. Tiez som z KE a s.re ma to pretoze dvihat ceny ano ale aby clovek cestoval pohodlne to nie. Klima v autobuse? Vo sne 🤣 nehovoriac o obcanoch kt listok nestiknu a vozia sa zadarmo a samozrejme linka 11 to je ina vec ... 😡😡😡
K tvojmu napadu len tolko ze by to podla mna nefungovalo.

biba_18
28. jún 2025

tak ja neviem, ja som z KE a nemám pocit že by v busoch neboli kočiare… a nikdy som nevidela že by nedovolili nastúpiť matke s kočiarom 😲

biba_18
28. jún 2025
@janulik2008

@maranco a to je presne toto. Tiez som z KE a s.re ma to pretoze dvihat ceny ano ale aby clovek cestoval pohodlne to nie. Klima v autobuse? Vo sne 🤣 nehovoriac o obcanoch kt listok nestiknu a vozia sa zadarmo a samozrejme linka 11 to je ina vec ... 😡😡😡

@janulik2008 a keď sú v busoch klímy tak sa ľudia sťažujú že fúka 🤷‍♀️

rejka7
28. jún 2025

@miriamcek123 je to naivná predstava, mimo. S kočiarom som problém nikdy nemala v košickom MHD, keď je natrieskaný, napr. ráno, čakáš na ďalší. To je realita. Ľudia sa kočiarom uhnú väčšinou. Keď nie, požiadam o uvoľnenie miesta. Zase tých kociarov nie je toľko, aby museli špeciálne autobusy kvôli nim premávať. Skôr by mali posilniť spoje v rannej a poobednej špičke, a KLIMU urobiť.

sara07
28. jún 2025

však nefunguje normálna mhd , nie to ešte takáto
stačilo by dat viac spojov, žeby nebol pretlak a spratali by sa všetci
uprimne dva miesta na kočiky stačí , ja ked bolo plno proste som počkala na další spoj, chodila som tak aby zrovna zaspavalo dieta ,načasovala som to tak že nebol stres ani pre mna ani pre dieta ani okolie nemalo problém
u nás často chodia mamičky mhd, je zdarma pre ne a pre kočik , takže ano na taky nakup, zbehnut do mesta to bolo super
to isté ma braško
nepotrebujeme zvlašt mhd ale zapnutu klimu lebo niekedy sa to fakt nedá , a hlavne častejšie spoje nič viac ....
niečo ako napr v ostrave tam som šla do kolien z mhd a z frekvencie ,,,božii.....

petamich
28. jún 2025

Zijem v BA, nikdy som nemala problem a to som chodila kocikom stale, kedze u nas soferu iba manzel 🙂 a ze malo obcas dieta svoj "den" a plakalo v MHD nuz, v BA MHD sa vies stretnut s ovela horsimi vecami ako je revajuce dieta, tak asi tak a je to hromadna doprava = pre kazdeho, by mi skusil niekto nieco povedat, raz dva tri by som ho poslala...a ze autobusar nevezme treti kocik, no ked raz ma priestor na dva, tak ma na dva, pockala som na dalsi spoj.

A teda naozaj si neviem predstavit realizovat v praxi tvoju ideu - po akej linke by taka MHD chodila, v akych intervaloch? Pouzivali by ju opat vsetci ludia a ignorovali by fakt, ze je ruzova. To ako ludia, co si sadnu vo vlaku do detskeho kupe a potom zazeraju, lebo deti tam behaju a placu.

janulik2008
28. jún 2025
@biba_18

@janulik2008 a keď sú v busoch klímy tak sa ľudia sťažujú že fúka 🤷‍♀️

@biba_18 mne nevadi klima praveze je lepsie ako sa "varit" naposledy tak dusno bolo ze konec a slečna este okno zatvorila 🫣

sszuzu8
28. jún 2025

To by neprešlo žiaľ. Nemám pocit aby maminy mali nejaky extra problém s kočíkmi v MHD 😃 skôr ja mam problém keď vidím ako zašprajcuju kočiar do uličky v zadnej časti voza, fakt nesrandujem videla som to viackrát a vodič akože nič nevníma 😃

cacianka
28. jún 2025
@petamich

Zijem v BA, nikdy som nemala problem a to som chodila kocikom stale, kedze u nas soferu iba manzel 🙂 a ze malo obcas dieta svoj "den" a plakalo v MHD nuz, v BA MHD sa vies stretnut s ovela horsimi vecami ako je revajuce dieta, tak asi tak a je to hromadna doprava = pre kazdeho, by mi skusil niekto nieco povedat, raz dva tri by som ho poslala...a ze autobusar nevezme treti kocik, no ked raz ma priestor na dva, tak ma na dva, pockala som na dalsi spoj.

A teda naozaj si neviem predstavit realizovat v praxi tvoju ideu - po akej linke by taka MHD chodila, v akych intervaloch? Pouzivali by ju opat vsetci ludia a ignorovali by fakt, ze je ruzova. To ako ludia, co si sadnu vo vlaku do detskeho kupe a potom zazeraju, lebo deti tam behaju a placu.

@petamich tiež cestujem každý deň, v podstate v špičkách (síce bez kocika) a nikdy som nezažila nejaké viditeľné problémy s kočíkmi či invalidnými vozikmi, a to takmer zakaždým sa takéto vozitko v buse objaví

viestta
28. jún 2025

@miriamcek123 byvam v KE, a teda nikdy som sa nestretla s tym, ze by sa kocik do autobusu nedostal, ani v spicke. Vodici s tym urcite probem nemaju. Uz som zazila aj 4 kociky v jednom autobuse, v elektrickach byva niekedy problem nastupit, ked nebojde nizkopodlazna suprava, ale s pomocou cestjucich sa to zvladnut da. Nevidim vobec ziadny logicky dovod na to aby boli specialne detske linky.
Ja osobne som vyuzivala MHD aj s kocikom, za cele tie roky som nemala najmensi problem nastpit, odviezt sa a vystupit. uz vobec ziaden stres. Co by ho tak asi mohlo vyvolavat, to mi, prosim ta vysvetli, co je stresujuce na cestovani s kocikom v MHD.

basska_b
28. jún 2025

Hmm, taketo predstavy som mala ako 11rocna. Kam vsade budu busy jazdit a kde zastavovat... ale bolo by to stratove. Uvedom si dve veci: maminy, ktore teraz nejazdia MHD, takymto sposobom do MHD nenalákaš. Buď majú svoje autá, alebo sa nechávajú voziť, alebo jednoducho je pre nich MHD no-go. Dalsia vec, prepad porodnosti po 2022, celkovo uz je porodov, deti do 3 rokov a kocíkov vyrazne menej.
Ja mam 4 deti, som 8. rok na MD, jazdim nadsene bratislavskou MHD, vacsinou nemam negativnu skusenost, ludia pomozu, aj sa do reči daju, alebo si ma minimalne nevsimaju. Deti zabavam ako viem, nech vydrzia. Ak sa mi rozplace dieta a neda sa utisit, vystupim. Nemam rada, ked je bus preplneny, vynecha, alebo ked tam niekto odsudzujuco komentuje moje deti, ale nastastie by som na prstoch jrdnej ruky zratala tieto pripady.

miriamcek123
autor
28. jún 2025

Všetky máte pravdu, chápem, kde je ohľaduplnosť, tam je cesta a sú isto dôležitejšie veci na zlepšenie ako toto

sima_20
29. jún 2025
@viestta

@miriamcek123 byvam v KE, a teda nikdy som sa nestretla s tym, ze by sa kocik do autobusu nedostal, ani v spicke. Vodici s tym urcite probem nemaju. Uz som zazila aj 4 kociky v jednom autobuse, v elektrickach byva niekedy problem nastupit, ked nebojde nizkopodlazna suprava, ale s pomocou cestjucich sa to zvladnut da. Nevidim vobec ziadny logicky dovod na to aby boli specialne detske linky.
Ja osobne som vyuzivala MHD aj s kocikom, za cele tie roky som nemala najmensi problem nastpit, odviezt sa a vystupit. uz vobec ziaden stres. Co by ho tak asi mohlo vyvolavat, to mi, prosim ta vysvetli, co je stresujuce na cestovani s kocikom v MHD.

@viestta ja som sa stretla s tým, že vodič už mamičku s kočíkom nezobral, pretože v autobuse už boli 2 končiare. Mamička s kočíkom musela počkať na ďalší spoj. ...Nebola nadšená 😅

sense
29. jún 2025
@janulik2008

@janulik2008 ono pri takej MHD čo stojí pri každej vrbe by zapnutá klíma aj tak nemala žiaden význam, keď sa každých pár minút otvárajú a zatvárajú dvere. Nevraviac o Tom aby ťa ochladilo pri 35stupnoch by musela byt nastavená tak že by neskutočne fúkalo v Tom autobuse a keby je nastavená o nejakých 6st dolu ju absolútne neucitis

cacianka
29. jún 2025
@basska_b

Hmm, taketo predstavy som mala ako 11rocna. Kam vsade budu busy jazdit a kde zastavovat... ale bolo by to stratove. Uvedom si dve veci: maminy, ktore teraz nejazdia MHD, takymto sposobom do MHD nenalákaš. Buď majú svoje autá, alebo sa nechávajú voziť, alebo jednoducho je pre nich MHD no-go. Dalsia vec, prepad porodnosti po 2022, celkovo uz je porodov, deti do 3 rokov a kocíkov vyrazne menej.
Ja mam 4 deti, som 8. rok na MD, jazdim nadsene bratislavskou MHD, vacsinou nemam negativnu skusenost, ludia pomozu, aj sa do reči daju, alebo si ma minimalne nevsimaju. Deti zabavam ako viem, nech vydrzia. Ak sa mi rozplace dieta a neda sa utisit, vystupim. Nemam rada, ked je bus preplneny, vynecha, alebo ked tam niekto odsudzujuco komentuje moje deti, ale nastastie by som na prstoch jrdnej ruky zratala tieto pripady.

@basska_b ja keď mám nejaké dieta blízko, tak sa snažím zabaviť, odpútať pozornosť, pomôcť trochu mamičke keď nevie dieťa zvládnuť svoje rozrušenie a je nervózne. Veľa krát sme si "pokecali" , posielali pusinky, mávali 🥰.

tbd
30. jún 2025

Žiaľ, toto je nezrealizovatelne. Ja som chodievala donedávna MHD dosť často. U nás chodia spoje pomerne často, chodila som na prvú zastávku odkiaľ bus vyrážal, kvôli tomu, aby sa mi ušlo miesto na kocik, lebo z nášho sídliska chodí veľa mamičiek busom do mesta a peši je to pomerne dosť ďaleko. Pritom som mala zastávku takmer pod oknami, ale radšej som išla na tu prvú. Raz sa mi stalo, že bus bol natrieskany, 2 kočíky tam už boli a keď som sa tam konečne natlačila s kočíkom a dvomi deťmi, tak ma šoférka vyhodila, že nemôže ma zobrať. Vtedy som bola fakt nahnevaná aj som jej vynadala 🙈 ale keď som pozrela rozpis, tak mi išiel ďalší spoj o 15 minút, takže nečakala som tam hodinu v úpeku aspoň. Horšie je to však pre tých, ktorý sú mimo mesto a spoliehajú sa na mestskú, tak keby nestihnem linku domov na dedinu kvôli tomuto, tak to už by bol pre mňa iný tlak 😄

blackcat8885
30. jún 2025

Tieto spoje by neboli vyťažené. Ja som chodila košickou MHD a nebol to az taky problém ist s kočíkom. Ani na dieťa sa nikto nesťažoval. Sice málokedy mi niekto s kočíkom pomohol sám od seba (a ja o pomoc neziadam) ale dalo sa to zvládnuť. Sú aj horšie veci

pitaya
30. jún 2025

Za mňa je najväčšia blbost v tom, že je prakticky nevyužiteľný poobede/večer ...či poobede/večer sa to zmeni na normalny bus ? Útopia ...

ronie338
30. jún 2025

Keď som v ba kde mi treba idem peši bus a elektrickou autobusom aj keď vodiči jazdia ako blázni hlavne na niektorých linkách ako 39 a 50. V menších mestách a aj u nás len pešo alebo autom málokedy autobus a keď už tak len preto aby mal malý radosť. Lebo som z mesta doma za 15 minút a čakanie na autobus niekedy trvá dlhšie lebo nejde tak často ako vo veľkých mestách. Čas na nástupe nie a vystúpenie je fajn a v pohode sa zmestia aj 3 kociare keď sa normalne postavia.

ravehami
30. jún 2025

Za mna je to teraz ok..absolutne nemam problem cestovat mhd, nikdy som nemala problem a ani sa nikdy nikto nestazoval na placuce dieta..mam rada tu vsehochut v mhd 🙂..ozaj za tych 5r bolo vela kocikov v mhd asi tak 5x inak som tam vacsinou sama 🙂

ivankagemini
30. jún 2025

@miriamcek123 ja som za celé Slovensko, je to pekný napadlo ale tu na svk to ide všetko dole vodou...no treba sa aspoň pokúsiť. Držím palce. Ps: starších ľudí by som nemiešala s rodičmi a detičkami

maranco
30. jún 2025

Pôrodnosť klesá, detí bude už len menej, malé škôlky a školy sa plánujú od 2027 zatvárať, teda aj mamičiek s deťmi v MHD bude menej. Aby takéto vyhradené MHD bolo rentabilné, stálo by viac ako je cena za taxík.

andreatytler
1. júl 2025

@miriamcek123 Napad je dobry. Urcite by to bodlo, ale podla mna je to nerealizovatelne.

Strana
z2