Iniciatíva pre mamičky s deťmi v MHD
Ahojte žienky (a muži),
zaregistrovala som rôzne skúsenosti, aj tu na MK, že mamičky s kočíkmi a deťmi nemajú dobrú skúsenosť s MHD-čkami v mestách, že ich vodiči s kočíkmi nepustia do autobusu alebo že je málo miesta pre kočíky a že sa stále niekto sťažuje, že deti plačú a podobne. A skutočne, hoci v Košiciach nebývam, študujem tam a všímam si, že mamičky s kočíkmi v MHD autobusoch a električkách väčšinou nie sú. A aj sama som si povedala, že keby ja mám dieťa a viac detí, tak mám stres cestovať s MHD-čkou a s kočíkom ešte viac. Chcem sa opýtať, či by ste prijali, keby mestá zriadili MHD, ktorá by fungovala čisto pre rodičov s deťmi a kočíkmi. Mohla by mať názov napr. ,,ružová MHD". Líšila by sa v tom, že by bolo viac miesta pre kočiare, nie len 2 či koľko je v bežných MHD a nastupujúci čas by bol dlhší a vodič zhovievavejší. Boli by to hlavne trasy k nemocniciam, školám a škôlkam. Chcela by som od vás názor, či je to využiteľné a potrebné, či by ste podporili napr. petíciu o niečom takom, aby sa dala predložiť kompetentným aspoň ako návrh a prípadne pridať ďalšie zraniteľné skupiny so takejto MHD, napr. tehotné ženy, starých ľudí alebo ľudí, ktorí cestujú s postihnutými rodinnými príslušníkmi. Tiež, či to riešiť čisto v meste Košice alebo na celom Slovensku. Možno som len mladá a naivná s takým návrhom, ale myslím, že hlas väčšieho množstva ľudí by mohol mať nejakú váhu. Tiež si uvedomujem, že kým sa niečo také zavedie, ešte aj moje deti dospejú, a to ich ešte nemám, ale aspoň taký prvotný impulz by bol podľa mňa vhodný
Pri prvom som necestovala MHD (bol Covid, tak som sa tomu nejak vyhýbala), ale teraz som aj nútená kvôli, tomu, že vyberám staršieho zo škôlky, tak beriem si aj malú kočíkom a nemám problém. Chodím radšej elektrickou, lebo našťastie mám ju po trase, nie je tak napraskana ako autobus, a ja celkovo tie autobusy veľmi nemusím.. mala som doteraz len jednu nepríjemnú skúsenosť, kvôli debilovi, čo stal s veľkou taškou na chrbte vo dverách a nebol schopný sa posunúť napriek mojej vyzve. Ale mne sa zdá, že ta doprava funguje a s kočikmi.. teda nie je horšia, ako bez 😄 proste je tam tlačidlo, dávam znamenie vodičovi podľa inštrukcií, vie že vystupujem s dieťaťom. Pri nástupe ma evidujú, nemám pocit, že by ma išli dvere prikvacit.
Som z KE, MHD cestujem denne, keďže auto nemám. Len raz sa mi stalo, že som nastúpila do autobusu a vodič prišiel za mnou, že musím vystúpiť, lebo v autobuse môže byť len jeden kočík. A už tam jeden bol. Niekedy sme išli že boli 4 kočíky naraz a nevadilo. Inak čo sa týka tvojej myšlienky, @miriamcek123 v Košiciach to je podľa mňa nerealizovateľné. MHD sa topí vo finančných problémoch, majú nedostatok vodičov, nedávno poslanci odhlasovali zvýšenie cien lístkov, po tom asi aj menej ľudí bude tu dopravu využívať.
Som z KE, MHD cestujem denne, keďže auto nemám. Len raz sa mi stalo, že som nastúpila do autobusu a vodič prišiel za mnou, že musím vystúpiť, lebo v autobuse môže byť len jeden kočík. A už tam jeden bol. Niekedy sme išli že boli 4 kočíky naraz a nevadilo. Inak čo sa týka tvojej myšlienky, @miriamcek123 v Košiciach to je podľa mňa nerealizovateľné. MHD sa topí vo finančných problémoch, majú nedostatok vodičov, nedávno poslanci odhlasovali zvýšenie cien lístkov, po tom asi aj menej ľudí bude tu dopravu využívať.
@226lenka Ja si to neviem predstaviť aj z dôvodu, že by tým autobusom či električkou sa dalo chodiť len v nejaký presne stanovený čas, pritom výhody MHD sú najmä tie, že môžem sa dostať kamkoľvek kedykoľvek a to tak, že nemusím nejak extra sledovať presný čas, lebo jeden spoj odíde, príde ďalší za chvíľu. Tiež si viem predstaviť, že ak by sa mamička chcela dostať z bodu A do bodu B a využila by "klasický" autobus, nie ružový, mohlo by sa to stretnúť s nevôľou ostatných cestujúcich, ktorí by mohli mať poznámky, prečo necestuje "svojim" spojom, lebo takto zaberá ostatným miesto. Úprimne, ja by som bola vďačná už len za to, aby sa v tomto meste dal tlačiť kočík tak, aby som nemala každú chvíľu spotený chrbát z toho a nemala pomaly strach, že to dieťa v ňom premixujem - vysoké obrubníky, rozbité chodníky, prechody cez kolaje električiek v katastrofálnom stave so zvlneným asfaltom, cez ktorý sa talčí kočík naozaj ťažko, najmä ak je krátka zelená pre chodcov, chýbajúce rampy pre kočíky do budov, na schodoch medzi blokmi, atď. S týmto sa stretávam denno denne.
Nie,nepodporila.Je to nezrealizovateľna blbost
@janaspa, @doriiis Podla mna je to praveze obdivuhodne ze niekto kto ani deti nema chce urobit nieco co by pomohlo matkam s detmi. Jasne, je to nerealisticky projekt ale ta snaha sa urcite rata. Teda rata sa mne. Ked som ja bola slobodna a studentka, tak som popravde ani nevnimala ci okolo mna su mamicky s kociarom a uz vobec ci maju nejake problemy cestovat v MHD. Zhodit niekoho za to ze prejavy snahu pomoct inym ludom? Zle!
@janaspa, @doriiis Podla mna je to praveze obdivuhodne ze niekto kto ani deti nema chce urobit nieco co by pomohlo matkam s detmi. Jasne, je to nerealisticky projekt ale ta snaha sa urcite rata. Teda rata sa mne. Ked som ja bola slobodna a studentka, tak som popravde ani nevnimala ci okolo mna su mamicky s kociarom a uz vobec ci maju nejake problemy cestovat v MHD. Zhodit niekoho za to ze prejavy snahu pomoct inym ludom? Zle!
@andreatytler ja nikoho nezhadzujem, pisem ze su aj ine problemy co ludi trapia, toto mi pride hladat problem tam kde nieje....
@miriamcek123 namiesto jazdenia vyhradenej MHD, keď nedostatočne chodí aj klasická MHD by sa to mohlo riešiť takto:
vytvoriť aplikáciu (možno už aj existuje) kde si vyberiem odkiaľ a kam chcem ísť, v profile uložím váhu, výšku dieťaťa, či beriem aj kočík alebo nie, vyberiem si približný rozsah času kedy chcem ísť, alebo aj presnejší, alebo typu "čo najskôr", podľa toho sa prepočíta cena za prepravu
vodič bude vidieť naplánované objednávky, pripraví si vhodné autosedačky a aplikácia mu naplánuje optimálnu trasu zbernej jazdy
vyrazí na trasu, a objednaným príde notifikácia kde uvidia odhadovaný čas príchodu auta aj mapku ako prichádza, vodič urobí rozvoz alebo priebežne počas jazdy zberá nové objednávky, to mu už všetko prepočíta a vyhodnotí aplikácia ako čo najoptimálnejšie ísť
takže takáto "zdieľaná" jazda vyjde trochu lacnejšie ako bežný taxík, ale musí počítať s dlhším časom prepravy tak ako je to u klasickej MHD
@miriamcek123 namiesto jazdenia vyhradenej MHD, keď nedostatočne chodí aj klasická MHD by sa to mohlo riešiť takto:
vytvoriť aplikáciu (možno už aj existuje) kde si vyberiem odkiaľ a kam chcem ísť, v profile uložím váhu, výšku dieťaťa, či beriem aj kočík alebo nie, vyberiem si približný rozsah času kedy chcem ísť, alebo aj presnejší, alebo typu "čo najskôr", podľa toho sa prepočíta cena za prepravu
vodič bude vidieť naplánované objednávky, pripraví si vhodné autosedačky a aplikácia mu naplánuje optimálnu trasu zbernej jazdy
vyrazí na trasu, a objednaným príde notifikácia kde uvidia odhadovaný čas príchodu auta aj mapku ako prichádza, vodič urobí rozvoz alebo priebežne počas jazdy zberá nové objednávky, to mu už všetko prepočíta a vyhodnotí aplikácia ako čo najoptimálnejšie ísť
takže takáto "zdieľaná" jazda vyjde trochu lacnejšie ako bežný taxík, ale musí počítať s dlhším časom prepravy tak ako je to u klasickej MHD
@maranco Jezkovi oci! Tomaska Ekologa si mi pripomenul. On tiez rusil MHD a prepravu optimalizoval appkou pre mikrobusy, pretoze MHD je zbytocna.
btw: do auta das max 2 autosedacky a este natlacis dve matky. A kde napchas dva kociare? Ani do kombika ich nenarves.
@maranco Jezkovi oci! Tomaska Ekologa si mi pripomenul. On tiez rusil MHD a prepravu optimalizoval appkou pre mikrobusy, pretoze MHD je zbytocna.
btw: do auta das max 2 autosedacky a este natlacis dve matky. A kde napchas dva kociare? Ani do kombika ich nenarves.
@viestta no naňho som aj zabudol on to mal prepočítané do detailov hádam aj na centy
tak to auto musí byť dodávka, mikrobus alebo niečo také
@andreatytler ja nikoho nezhadzujem, pisem ze su aj ine problemy co ludi trapia, toto mi pride hladat problem tam kde nieje....
@janaspa Ano zhadzujes.
Napisat nieco taketo je urazlive a ty to velmi dobre vies.
"to sa niekto velmi nudi s takymito temami???"
@226lenka Ja si to neviem predstaviť aj z dôvodu, že by tým autobusom či električkou sa dalo chodiť len v nejaký presne stanovený čas, pritom výhody MHD sú najmä tie, že môžem sa dostať kamkoľvek kedykoľvek a to tak, že nemusím nejak extra sledovať presný čas, lebo jeden spoj odíde, príde ďalší za chvíľu. Tiež si viem predstaviť, že ak by sa mamička chcela dostať z bodu A do bodu B a využila by "klasický" autobus, nie ružový, mohlo by sa to stretnúť s nevôľou ostatných cestujúcich, ktorí by mohli mať poznámky, prečo necestuje "svojim" spojom, lebo takto zaberá ostatným miesto. Úprimne, ja by som bola vďačná už len za to, aby sa v tomto meste dal tlačiť kočík tak, aby som nemala každú chvíľu spotený chrbát z toho a nemala pomaly strach, že to dieťa v ňom premixujem - vysoké obrubníky, rozbité chodníky, prechody cez kolaje električiek v katastrofálnom stave so zvlneným asfaltom, cez ktorý sa talčí kočík naozaj ťažko, najmä ak je krátka zelená pre chodcov, chýbajúce rampy pre kočíky do budov, na schodoch medzi blokmi, atď. S týmto sa stretávam denno denne.
@oblecenie99 Inac tie rozbite chodniky to robi hrozne zly dojem pre ludi z vonka. Ked pridem na Slovensko, tak som vela vecami ocarena a potesena ako prosperuje, ale tie priserne chodniky to ma vzdy vrati do hlbokeho socializmu. Hrozne ma to znechuti. Posobi to velmi zaostalo a spustnuto. Krasne zrekonstruovane budovy a vedla toho chodnik v dezolatnom stave. A pritom v Europe v mestach ludia chodia tak vela peso, cize by to skutocne ludia pocitili a ocenili. Tu v Kanade ked clovek vyjde z centra, tak nikto nechodi peso a pritom vseda su siroke bezbarierove chodniky, ktore sa pravidelne kontroluju a opravuju. Nechapem pre koho.
@miriamcek123 Nápad zaujímavý. No, žeby som sa orientovala na ten spoj a čas, ktorý mi pôjde bus len kvôli kočiaru.... Potrebujem flexibilitu v tomto. Za dva roky, čo som cestovala s kočiarom sa mi stalo iba raz, že som nemohla nastúpiť, bol preplnený bus a dva kočiare už v ňom....
Myslím, že tu by sa skôr malo orientovať na iné potreby v MHD - ako frekvencia spojov v špičke a "bus" pruhy...

@miriamcek123 to sa niekto velmi nudi s takymito temami??? Byvam v ke, s tromi detmi a kociarom som sa nacestovala az aZ. Len raz sa stalo aj to nie mne, ale inej msmicke ze ju sofer odmietol vziat lebo sme boli v buse uz 2 s kociarom. Busy chodia kazdu chvilu tak to problem nebol. Myslim, ze toto je najmenej čo ludi trapi....